Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες

Ο «λαβωμένη» από τα αγωνιστικά προβλήματα και τους τραυματισμούς Ρεάλ Μαδρίτης έρχεται στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό του Βασίλη Σπανούλη (και όχι απλά τον Ολυμπιακό..). Δύσκολος καιρός για πρίγκιπες Λούκα, έτσι;

Η Ρεάλ του Λούκα Ντόνσιτς ταξιδεύει για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 15 ημερών στην Ελλάδα για να συναντήσει αυτή τη φορά τον Ολυμπιακό. Το ΣΕΦ θα βάλει τα γιορτινά του απόψε για την επιστροφή του αρχηγού του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη, το παιχνίδι του οποίου αναμένεται να κάνει τη διαφορά στη λειτουργία της ερυθρόλευκης επίθεσης.

Πάμε να δούμε το σχόλιο μας για τη Ρεάλ Μαδρίτης στα πρόσφατα Power Rankings του Hoopfellas…

 

 

«Η Ρεάλ βιώνει μια πρωτόγνωρη για αυτήν κατάσταση τον τελευταίο καιρό διανύοντας μια περίοδο προσαρμογής στα νέα δεδομένα με τον Λάσο να προσπαθεί να εφεύρει νέα “ασφαλή» μονοπάτια και μηχανισμούς που θα οδηγήσουν την ομάδα του πάλι στο φως. Είχαμε θίξει τη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι συνηθισμένοι στο να παίζουν Big Μαδριλένοι στο να παράγουν αποτελεσματικό execution με σχήματα διαφορετική φύσεως.. Αυτή τη στιγμή (και όσο προχωράμε στη σεζόν) τα σημαντικότερα προβλήματα της «Βασίλισσας» είναι δύο. Πρώτον, η δυσκολία της να βρει ισορροπία χωρίς σημείο αναφοράς στη θέση «5» και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η Ρεάλ δεν έχει στη παρούσα φάση τον ψηλό που θα ακολουθήσει τον γρήγορο ρυθμό της στο επιθετικό κομμάτι και στερείται το «5» που θα της δώσει παραγωγή από το ζωγραφιστό. Ίσως κάποιοι να μην έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή όλα αυτά τα χρόνια στη καταλυτική παρουσία του Αγιόν ο οποίος εκτός από skilled είναι και αρκετά γρήγορος ψηλός που μπορεί να δώσει σκορ στο transition αλλά παράλληλα να φέρει τον συνδυασμό μεγέθους-ταχύτητας στο αμυντικό κομμάτι αμυνόμενος από τη περίμετρο μέχρι το βάθος της ρακέτας. Δεύτερον, η ταυτόχρονη απουσία της τριάδας Αγιόν-Ράντολφ-Τέηλορ έχει επιφέρει σημαντικό χτύπημα σε αυτό που λέμε «αμυντική ραχοκοκαλιά» της ομάδας, με τη Ρεάλ να έχει χάσει σε ταχύτητα, athleticism και versatility στα μετόπισθεν (συν το ότι δίνει περισσότερα επιθετικά ριμπάουντ από κάθε άλλη άμυνα στον αντίπαλο). O Nτόνσιτς συνεχίζει σε ρυθμούς MVP. Πλέον δε συγκαταλέγεται στη κατηγορία των fun to watch παιχτών αλλά αποτελεί μόνος του μια ξεχωριστή με τίτλο «Just Watch» οδηγώντας τη λίγκα σε αξιολόγηση με διάφορα από τον δεύτερο.»

O οργανισμός του Oλυμπιακού περιμένει με ανυπομονησία τη σημερινή πρεμιέρα του Βασίλη Σπανούλη στη φετινή Ευρωλίγκα. Ο ηγέτης των ερυθρολεύκων επιστρέφει για να φέρει, εκτός του ασύγκριτου leadership που τον χαρακτηρίζει, τη λύση σε κάποια από τα βασικότερα προβλήματα των ερυθρολεύκων τη φετινή. Πλέον με τον Σπανούλη στο παρκέ, οι ευκαιρίες στην επίθεση για κάθε συμπαίχτη του πολλαπλασιάζονται. Έχουμε υπογραμμίσει από την αρχή της σεζόν το πόσο έχει επηρεάσει η απουσία του αρχηγού (και η έλλειψη άλλου δημιουργού στη περιφερειακή γραμμή) το παιχνίδι του Μιλουτίνοφ και το ποσοστό της ομάδας στα περιφερειακά σουτ. Οι δημιουργικές ικανότητες του Σπανούλη είναι αυτές που θα βάλουν σε τάξη την επίθεση του Ολυμπιακού και θα προσφέρουν αρμονία ρόλων με την έννοια ότι πλέον η ομάδα δε θα ζητήσει από άλλους παίχτες (είτε αυτοί μπορούν είτε όχι) να επωμιστούν παραπάνω ευθύνες στο κομμάτι αυτό.

Η Ρεάλ είναι «πληγωμένη» και επικίνδυνη. Σταθήκαμε σε αυτό της το status και πριν το ματς του ΟΑΚΑ όπου ακούμπησε τη νίκη απέναντι στον Παναθηναϊκό. Ένας τέτοιος οργανισμός είναι δύσκολο να συμβιβασθεί με τη πραγματικότητα συνεχόμενων αποτυχημένων αποτελεσμάτων. Ο Πάμπλο Λάσο γνωρίζει ότι ένα διπλό στο Φάληρο θα είναι η καλύτερη αφετηρία ώστε να ξεκινήσει η ομάδα του την αντεπίθεση της καλύπτοντας το χαμένος έδαφος. Σκοπός της Ρεάλ σήμερα θα είναι να κυκλοφορήσει τη μπάλα σωστά και με χαμηλό αριθμό λαθών και να χαλάσει το μυαλό του Ολυμπιακού αμυνόμενη απέναντι στους ερυθρολεύκους. Δεν αποκλείεται η ενεργοποίηση ζώνης από τον Ισπανό κόουτς ώστε να αλλάξει σε συγκεκριμένα σημεία του ματς το μομέντουμ. Η αμυντική αποτελεσματικότητα της Ρεάλ (με σημείο-κλειδί στην όλη τακτική τη διασφάλιση του αμυντικού ριμπάουντ) θα παίξει πρωτεύοντα ρόλο στη σημερινή αναμέτρηση.

Ο παλιός είναι αλλιώς.. (το ελπίζουμε)

«Πρίγκιπας» εναντίον «Βασιλιά» σήμερα μιας και το παιδί-θαύμα του παγκοσμίου μπάσκετ, Λούκα Ντόνσιτς, θα συναντήσει τον ζωντανό-θρύλο της διοργάνωσης, Βασίλη Σπανούλη. Ο νεαρός Σλοβένος κάνει μια καταπληκτική, αντάξια των δυνατοτήτων του, σεζόν οδηγώντας την Ευρωλίγκα σε αξιολόγηση και έχοντας ήδη βάλει σοβαρή υποψηφιότητα για το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη της σεζόν. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ετοιμάζει τον Κώστα Παπανικολάου για τη πολύ δύσκολη αυτή αποστολή με τον 27χρονο διεθνή φόργουορντ να είναι σε καλή κατάσταση όντας ο παίχτης που κάνει τη διαφορά στα μετόπισθεν του Ολυμπιακού. Ο Παπανικολάου μπορεί να πάει παντού με τον Ντόνσιτς και να σταθεί απέναντι του σε οποιοδήποτε σημείο του παρκέ. Είναι σημαντικό για την ελληνική ομάδα (και με βάση αυτό το ματσάρισμα) να καταφέρει να ελέγξει το τέμπο μεταφέροντας τη μονομαχία στο μισό γήπεδο όπου με το physical χαρακτήρα της και το δυνατό χαρτί του επιθετικού ριμπάουντ θα προσπαθήσει να προκαλέσει ασφυξία στους Ισπανούς.

Η Ρεάλ γνωρίζει ότι ο Ολυμπιακός με τον Βασίλη Σπανούλη στη σύνθεση του θα είναι άλλη ομάδα με μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες. Η ετοιμότητα του Τέηλορ σίγουρα θα παίξει σημαντικό ρόλο μιας και μιλάμε για τον βασικό defensive stopper της Ρεάλ στη πρώτη γραμμή άμυνας. Θα ξαναδούμε άραγε τον Yusta σε αυτόν τον ρόλο όπως στο ΟΑΚΑ; Θα δοκιμάσει ο Λάσο την αγαπημένη του 3-2 ζώνη για να περιορίσει τη δραστηριότητα του Σπανούλη στο κεντρικό Pick&Roll; Ο αρχηγός των ερυθρολεύκων είναι ίσως ο πιο δυνατός πνευματικά παίχτης στην Ευρώπη έχοντας ένα σπάνιο τρόπο να περιμένει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν, καταφέρνοντας να «επιστρέφει» ακόμα και στις άσχημες για αυτόν βραδιές. Ο τρόπος που διαχειρίζεται όλα αυτά τα χρόνια ο Σπανούλης τον εαυτό του στο παρκέ πρέπει να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα για τον Ντόνσιτς και όλους τους νεότερους αθλητές.

Όλα τα φώτα στο Φάληρο λοιπόν σήμερα το βράδυ. Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι επιθετικός σε όλες του τις εκφράσεις και στις δύο πλευρές του παρκέ. Βασικός του στόχος θα είναι να περιορίσει τον διαθέσιμο χώρο δράσης στην επίθεση της Ρεάλ, παίρνοντας το πάνω χέρι από το ξεκίνημα. Οι Μαδριλένοι θα τα δώσουν όλα για μια τέτοια νίκη που θα αλλάξει το κλίμα στο εσωτερικό τους για αυτό και ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι έτοιμος και να εξοπλιστεί με τόνους υπομονής για να φτάσει στον στόχο του. Σε περίπτωση νίκης οι ερυθρόλευκοι θα αυξήσουν τη διαφορά τους στις 4 νίκες από τη Ρεάλ. Και αυτό θα είναι ένα σοβαρό προβάδισμα απέναντι σε έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές τους.