Louis van Gaal

Ντέρμπι στο Λονδίνο: Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ

Ο φαν Χάαλ το πήγε εκεί που ήθελε: πριν το ματς με την Άστον Βίλλα είχε δηλώσει ότι η ομάδα του μπορεί να χτυπήσει το πρωτάθλημα. Έχοντας μέχρι τότε 4 σερί ήττες και 8 βαθμούς διαφορά απόν την Τσέλσι, δεν έκανε μεγάλη αίσθηση. Πλέον όμως, με τις άλλα δύο κολλητά τρίποντα και ειδικά μετά τη μεγάλη νίκη στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, έχουν υποχρέωση να τα δώσουν όλα και να εξαντλήσουν όσες μαθηματικές ελπίδες τους έχουν απομείνει.

Μία μέρα μετά ανάλογη δήλωση είχε κάνει και ο αρχηγός της ομάδας Γουέιν Ρούνεϊ, επιβεβαιώνοντας ότι το κλίμα είναι εξαιρετικό για τους μπέμπηδες και όντως το πιστεύουν –ή θέλουν να το πιστεύουν.

Η ουσία είναι ότι η Γιουνάιτεντ κινείται σε πολύ θετικό κλίμα, το οποίο πιστώνεται στο μεγαλύτερο βαθμό ο Ολλανδός τεχνικός. Ακόμα και αν δεν καταφέρουν να πλησιάσουν περισσότερο την Τσέλσι, ένα θετικό αποτέλεσμα θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά στο πρώτο και βασικό φετινό στόχο, που είναι μία θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με τη Λίβερπουλ στη 5η θέση και 8 βαθμούς διαφορά, δείχνει να είναι πολύ κοντά στο να τα καταφέρει. Ιδανικό βέβαια το σενάριο να διατηρηθεί στην 3η θέση της βαθμολογίας και να τερματίσει πιο ψηλά από την μισητή συμπολίτισσα, όπως είναι και τώρα δηλαδή.

Η πρωτοπόρος Τσέλσι από την άλλη, μπορεί να μην παίζει φαντεζί ποδόσφαιρο, αλλά  Μουρίνιο, όπως κάνει σε όλες τις ομάδες του άλλωστε, της έχει δώσει σταθερότητα και είναι πολύ κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Μεγάλης σημασίας το ντέρμπι με τη Μάντσεστερ, αλλά και το επόμενο στο Έμιρεϊτς κόντρα στην Άρσεναλ, στα οποία αν δε χάσει, θα μένουν τα τυπικά για τον 3ο τίτλο του Πορτογάλου στην Αγγλία και 5ο για τους μπλε συνολικά.

Δύο οι πονοκέφαλοι για τον Μουρίνιο, που θα χάσει τους δύο επιθετικούς Ντιέγκο Κόστα και Λοΐκ Ρεμί, κάτι που σημαίνει είτε ότι θα πάει σε σχήμα χωρίς επιθετικό, είτε θα πάρει χρόνο συμμετοχής ο γερόλυκος Ντρογκμπά. Όχι ότι είναι αμελητέα ποσότητα ο Ιβοριανός…

Έχοντας δει την Τσέλσι από τα τέλη Ιανουαρίου στο πρωτάθλημα, η αλήθεια είναι ότι κάποια στιγμή θα έρθει η γκέλα. Γιατί από τότε, έχει καταφέρει μεν να παραμείνει αήττητη (8-3-0), αλλά στα 9 τελευταία έχει πετύχει 6 οριακές νίκες με μικρομεσαίες ομάδες (Βίλλα, Γουέστ Χαμ, Χαλ, Στόουκ, ΚΠΡ, Έβερτον) –τις μισές δεν τις δικαιούνταν είναι η αλήθεια- και τρία 1-1 με Σίτι, Σαουθάμπτον και… Μπέρνλι!

Το momentum είναι με τη Γιουνάιτεντ, που με φόρμα και ψυχολογία στο μέρος της, μπορεί να αποφύγει την ήττα στο Στάμφορντ Μπριτζ.