Το Κόπα Λιμπερταδόρες των μεγάλων

Μπορεί στην Ευρώπη το Τσάμπιονς Λιγκ να βρίσκεται ακόμα στη φάση των ομίλων, στη Λ. Αμερική όμως το Κόπα Λιμπερταδόρες του 2018 που ξεκίνησε τον Ιανουάριο έχει φτάσει πλέον στη φάση των ημιτελικών. Και τι ημιτελικοί. Δυο ομάδες από τη Βραζιλία και δυο ομάδες από την Αργεντινή θα δώσουν τη μάχη για τα εισιτήρια του διπλού τελικού. Κι αν νομίζετε ότι είναι φυσιολογικό κάτι τέτοιο, μιλάμε άλλωστε για τις δυο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικά χώρες της ηπείρου, η αλήθεια δεν είναι έτσι. Ποτέ ξανά από τότε που το Λιμπερταδόρες απέκτησε αυτή τη μορφή με διπλούς αγώνες στα ημιτελικά (παλιότερα υπήρχαν όμιλοι) δεν είχαμε τετράδα αμιγώς αργεντινοβραζιλιάνικη. Πάντα υπήρχαν ομάδες από άλλες χώρες. Κι υπάρχει πάντα κι η πιθανότητα να δούμε έναν τελικό με δύο ομάδες από την ίδια χώρα. Κάτι που είχε γίνει δύο συνεχόμενες φορές το 2005 και 2006 με βραζιλιάνικους εμφυλίους και σύμφωνα με όσα λέγονται, θέλει να καταργήσει από του χρόνου η Ομοσπονδία (όπως επίσης να φέρει τις ομάδες των ΗΠΑ και του Μεξικού στη διοργάνωση μέσα στα επόμενα χρόνια).

Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι βρίσκονται ομάδες από Βραζιλία και Αργεντινή στα ημιτελικά. Είναι ότι μιλάμε και για σπουδαίους συλλόγους. Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ είναι οι δυο πιο δημοφιλείς ομάδες στη χώρα (αν και πολυνίκης στο Λιμπερταδόρες είναι η Ιντεπεντιέντε), ενώ η Παλμέιρας έχει τα περισσότερα πρωταθλήματα στη Βραζιλία κι η Γκρέμιο που έχει μόνο δύο πρωταθλήματα στη Βραζιλία, έχει κατακτήσει τρεις φορές το Λιμπερταδόρες και είναι η κάτοχος του τροπαίου. Συνήθως έχουμε εκπλήξεις κάθε χρονιά, έχουμε ονόματα να μένουν έξω. Φέτος έχουμε τέσσερις φανέλες που ζυγίζουν πολύ, σύλλογοι με ιστορία, αλλά και παρόν και μέλλον.

Οπαδοί της Γκρέμιο αποχαιρετούν την αποστολή της ομάδας

Το χορό ανοίγει το Ρίβερ Πλέιτ-Γκρέμιο στο ιστορικό Εστάδιο Μονουμεντάλ που αναμένεται να έχει περίπου 60.000 οπαδούς. Η ομάδα του Μαρσέλο Γκαγιάρδο ξέρει ότι πρέπει να κάνει μια καλή αρχή στην έδρα της. Η Γκρέμιο έχει 5/5 στην καυτή της έδρα στο Πόρτο Αλέγκρε, εκεί που έχει σημειώσει 16 γκολ και η ρεβάνς θα είναι πολύ δύσκολη για τους Αργεντίνους. Εκτός των άλλων, η Γκρέμιο είναι μια ομάδα… αργεντινοφάγα. Πέρσι απέκλεισε τη Γοδόι Κρους με δύο νίκες, ενώ στον τελικό επικράτησε επί της Λανούς, ξανά με δύο νίκες. Φέτος απέκλεισε την Εστουδιάντες στα πέναλτι (το 2-1 στη Λα Πλάτα είναι η μοναδική της ήττα από ομάδα της Αργεντινής τα τελευταία δύο χρόνια) και στη συνέχεια πολύ άνετα την Ατλέτικο Τουκουμάν με δύο νικές. Είναι ο τρίτος συνεχόμενος γύρος νοκ-άουτ που αντιμετωπίζει ομάδα της Αργεντινής, κάτι που δεν την αγχώνει αφού έχει δημιουργήσει παράδοση.

Αυτό που αγχώνει το σύλλογο που ανέδειξε τον Ροναλντίνιο είναι οι απουσίες. Ο Έβερτον δεν θα παίξει, ενώ αμφίβολος είναι κι ο Λουάν. Ο κόουτς Ρενάτο Γκαούτσο, μια τρομερή μορφή, ενώ είχε δηλώσει ότι ο παίκτης δεν θα ταξιδέψει στο Μπουένος Άιρες, όχι μόνο τον πήρε κρυφά μαζί του, αλλά τον είχε και στην τελευταία προπόνηση να βγάζει μέρος της. Επειδή στην ιστορία του Λιμπερταδόρες έχουμε δει δεκάδες εκατοντάδες γραφικές ιστορίες, μην φανεί παράξενο αν τελικά είναι και στη βασική εντεκάδα. Από την πλευρά τους, οι Αργεντίνοι θα έχουν μπροστά τον “δικό μας” Νάτσο Σκόκο και παίζεται μια θέση ανάμεσα στο Φερνάντες και τον Κολομβιανό Χουανφέρ Κιντέρο (που είδαμε και στο Μουντιάλ).  Η ομάδα του Μαρσέλο Γκαγιάρδο έχει μαζί με την Παλμέιρας την καλύτερη άμυνα, ενώ δέχεται μόλις ένα γκολ ανά 19 τελικές προσπάθειες του αντιπάλου. Η προϊστορία είναι υπέρ της Γκρέμιο που έχει 7 νίκες σε 14 παιχνίδια, η Ρίβερ έχει κερδίσει 2 φορές, ενώ μόλις 2 ισοπαλίες σημειώθηκαν. Στόχος της Ρίβερ το μηδέν πίσω και έστω και ένα γκολ. Μία καθαρή νίκη θα είναι σημαντική, καθώς σε αντίθεση με τον τελικό, εδώ μετράνε τα εκτός έδρας γκολ και δεν έχουμε παράταση, αλλά απευθείας πέναλτι.

Οι οπαδοί της Παλμέιρας συνοδεύουν τους παίκτες στο αεροδρόμιο για το ταξίδι στο Μπουένος Άιρες

Στο άλλο ζευγάρι, μία ημέρα αργότερα, το Μπομπονέρα κι η Μπόκα θα υποδεχτούν την Παλμέιρας σε μια κόντρα με μεγάλη ιστορία. Ήταν το 1994, όταν η Μπόκα του Σέζαρ Λουίς Μενότι έζησε τη πιο μαύρη στιγμή της ιστορίας της στο Κόπα Λιμπερταδόρες. Στο κολαστήριο που άκουγε στο όνομα Εστάδιο Παλέστρα Ιτάλια (και σημαίνει ακριβώς αυτό που καταλαβαίνετε), η Παλμέιρας (με το νεαρό Ρομπέρτο Κάρλος να σκοράρει) κέρδισε με 6-1 την Μπόκα. Οι Αργεντίνοι έπρεπε να περιμένουν έξι χρόνια για να πάρουν την εκδίκησή τους. Στους τελικούς του Κόπα Λιμπερταδόρες του 2000. Κι αν η ομάδα είχε παίκτες όπως ο Ρικέλμε και ο Παλέρμο, ήταν τα δύο γκολ του Ροδόλφο Αρουαμπαρένα που έδωσαν το προβάδισμα δυο φορές στην Μπόκα. Οι Βραζιλιάνοι ισοφάρισαν δις και η ρεβάνς ξεκινούσε από το μηδέν στη ρεβάνς. 75.000 Βραζιλιάνοι στο Εστάδιο Μορουμπί είδαν τον Μπερμούδες, τον Ιμπάρα, τον Αρουαμπαρένα και τον Βάλτερ Σάμουελ να κρατούν το μηδέν στην άμυνα και τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι. Εκεί, ο Φαουστίνο Ασπρίγια κι ο Ρόκε Ζούνιορ αστόχησαν κι ο αρχηγός Ελ Πατρόν Χόρχε Μπερμούδες (που στην Ελλάδα δεν έπιασε, αλλά ήταν εξαιρετικός παίκτης) με το δικό του εύστοχο πέναλτι έδωσε τον τίτλο στην Μπόκα. Έναν χρόνο αργότερα οι ομάδες βρέθηκαν στα ημιτελικά και είχαμε ξανά πέναλτι. Τα δύο φοβερά ματς έληξαν 2-2 και η Μπόκα πήρε την πρόκριση με 3-2 στα πέναλτι για να κατακτήσει στη συνέχεια τον τίτλο και πάλι.

Κατάμεστο γήπεδο, φιλοξενούμενοι οπαδοί, μεγάλοι παίκτες και ο Όσκαρ Κόρδοβα στα πέναλτι.
Ο ιστορικός τελικός του 2000.

Φέτος οι δύο σύλλογοι συναντήθηκαν ξανά στη φάση των ομίλων. Με προπονητές τους Σκολάρι (προπονητή και στα ματς του 2000 και του 2001) και Γκιγιέρμο Μπάρος Σκελότο (παίκτη της Μπόκα το 2000 και εκτελεστή πέναλτι). Οι Βραζιλιάνοι κέρδισαν με 0-2 στο Μπομπονέρα, ενώ το παιχνίδι στη Βραζιλία ήρθε 1-1. Η Παλμέιρας είναι πρώτη στο πρωτάθλημα της Βραζιλίας και μεγάλο φαβορί για την κατάκτησή του, ενώ η Μπόκα στην 5η του πρωταθλήματος Αργεντινής. Οι Βραζιλιάνοι δείχνουν σε καλύτερη κατάσταση. Ο Σκελότο προβληματίζεται όχι για την 11αδα του, αλλά για την 18αδα καθώς θα κληθεί να αφήσει εκτός πάγκου βαριά ονόματα, κάτι που μπορεί να μην έχει καλές επιπτώσεις στο κλίμα των αποδυτηρίων. Για όσους αποφασίσουν να δουν τους αγώνες ζωντανά, καλό είναι να προετοιμασμένοι για βαρύ ξενύχτι, μια που τα παιχνίδια ξεκινούν αργά. Ίσως όμως να μην το μετανιώσουν, καθώς οι βραζιλιανο-αργεντίνικες μονομαχίες ακόμα και αν ποδοσφαιρικά πολλές φορές δεν είναι ποιοτικά καλές, έχουν πάντα ένταση. Είναι το Λιμπερταδόρες. Είναι το ποδόσφαιρο ενός άλλου κόσμου.