Choose Life

 

Ο Ολυμπιακός χωρίς κανένα περιθώριο λάθους πλέον, πρέπει με κάθε τρόπο να κρατηθεί ζωντανός..

Λένε ότι στα Playoffs ένα αεράκι που προκαλεί άμεσα μικρούς κυματισμούς μπορεί να εξελιχθεί πολύ γρήγορα σε τσουνάμι.. Αυτό ψάχνει απεγνωσμένα ο Ολυμπιακός στη σειρά με την Αναντολού. Ένα καλό τρίλεπτο, ένα καινούργιο σχήμα ή μια “προσαρμογή”, ένας παίχτης-X factor ο οποίος θα δώσει την ώθηση που χρειάζεται η ομάδα για να γυρίσει τον διακόπτη και να μπει στις ράγες. Το 1-2 δεν αφήνει κανέναν περιθώριο. Η κατάσταση είναι οριακή. Απέναντι στους Τούρκους ο Ολυμπιακός ζει ένα άσχημο όνειρο από το οποίο πρέπει να ξυπνήσει γρήγορα. Άμεσα. Τώρα..

Παράγοντας Ντάνστον

Εάν εξαιρέσεις το πρώτο ματς της σειράς όπου η low post άμυνα του Μιλουτίνοφ ήταν εξαιρετική, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σημαντικό πρόβλημα στο να ματσάρει τον Μπράιαντ Ντάνστον στο κέντρο της ρακέτας. Τόσο ο πρώην σέντερ των ερυθρολεύκων όσο και ο Μπράουν με το face up παιχνίδι του  έπληξαν την άμυνα της ελληνικής ομάδας τη στιγμή που ο τραυματισμός του Μιλουτίνοφ έχει επηρεάσει το footwork και συνολικά την ετοιμότητα του Σέρβου γίγαντα ο οποίος δεν είναι το ίδιος δυνατός (κυρίως) στις μάχες θέσεις στο έδαφος. Ο Ντάνστον είναι αρκετά επιθετικός και η συνεργασία του με τον Γκρέηντζερ αποτελεί σημαντικό κομμάτι για την επίθεση της Αναντολού με τους Τούρκους να την ενεργοποιούν συχνά στο τέλος κλειστών παιχνιδιών.

Το σχήμα το οποίο λανσάρει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον τελευταίο καιρό με τους Παπανικολάου και Παπαπέτρου στα “φτερά” θα ενεργοποιηθεί και πάλι με κυρίως αμυντικό προσανατολισμό, στη κατεύθυνση ίσως όπου η ομάδα θα ζητήσει να πιέσει και να τρέξει το γήπεδο. Σε σετ καταστάσεις όπως σας είχα πει από την αρχή και όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι αυτές οι lineups δεν είναι ιδιαίτερα λειτουργικές καθώς υστερούν σε ballhandling και passing. Παρ’όλα αυτά στην άμυνα (με αυτή τη unit) ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μπορεί να πιέσει (Παπανικολάου στο “1”), να ελέγξει τη μπάλα με “αλλαγές” και μαζί το ριμπάουντ, με το μέγεθος και την αθλητικότητα του σχήματος.

Σαφέστατα κομβικό ρόλο στο πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα παίξει η παρουσία του διδύμου Πρίντεζη-Μπιρτς. Μιλάμε για τη frontcourt που αποτέλεσε το πιο δυνατό όπλο στην ερυθρόλευκη φαρέτρα κατά τη διάρκεια της σεζόν όμως στο πιο κρίσιμο σημείο αυτής φαίνεται ότι δεν έχει τις ίδιες δυνάμεις για να ματσάρει την ενέργεια του διδύμου Μπραουν-Ντάνστον. Ο Πρίντεζης άλλωστε αποτελεί την “ασφάλεια” του Ολυμπιακού στο τέλος των κλειστών ματς στην επίθεση. Πρέπει να είναι έτοιμος να τελειώσει φάσεις με το γνωστό καταπληκτικό του footwork, τη στιγμή που η ομάδα από μόνη της θα ζητήσει να ακουμπήσει πάνω του. Ο Πρίντεζης δεν είναι καλά και αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Νομίζω ότι ο κόουτς θα προσπαθήσει να τον κρατήσει όσο το δυνατόν πιο φρέσκο για τη τελική ευθεία του ματς αν και ο ίδιος αποτελεί μπαλαντέρ στα διαφορετικά σχήματα που μπορεί να παρουσιάσει η ελληνική ομάδα.

Να βρει το μυαλό του

Είναι πραγματικά άξιο σχολιασμού το γεγονός ότι μέχρι τώρα στη σειρά η Αναντολού είναι η ομάδα που χρησιμοποιεί περισσότερο το μυαλό της στο παρκέ, ένας τομέας που πριν την έναρξη των Playoffs οριζόταν ως το δυνατό σημείο της ελληνικής ομάδας. Ειδικά με τον Γκρέηντζερ στο παρκέ (12 τελικές/1 λάθος στα τελευταία 2 ματς) η ομάδα του Περάσοβιτς συμπεριφέρεται έξυπνα και στο 5 εναντίον 5 γυρνώντας σωστά τη μπάλα και επιλέγοντας σωστά σουτ κάτι το οποίο δεν δίνει (ανεξάρτητα από τη κατάληξη της εκτέλεσης) ευκαιρίες για ανοιχτό γήπεδο στον Ολυμπιακό. Οι Τούρκοι του Fast pace έκαναν μόλις 5 λάθη στο τρίτο ματς (ματσάροντας το τραγικό ποσοστό τους από το τρίποντο) ενώ ο Ολυμπιακός 18, με τους ερυθρόλευκους να παρουσιάζοντας χαρακτηριστική αδυναμία στο να κυκλοφορήσουν τη μπάλα στην επίθεση.

“Άμα δεν έχεις άγχος, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεσαι, το άγχος πρέπει να είναι ενεργητικό, να σε κάνει καλύτερο, τα έχουμε πει πολλές φορές. Αυτή η ομάδα, έχει αποδείξει και φέτος, αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ότι μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Και έχει καταφέρει και πιο δύσκολες αποστολές. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε καλά τη δουλειά μας” τόνισε ο κόουτς Σφαιρόπουλος.

H Aναντολού άλλωστε δεν είναι η ομάδα που φημίζεται για το mental toughness της. Τον οργανισμό κυνηγάει ένα είδος κατάρας που απορρέει από την αδυναμία της ομάδας να κλείσει δύσκολα, κρίσιμα παιχνίδια κάνοντας την υπέρβαση. Ο Περάσοβιτς μοιάζει ως ο πρώτος προπονητής που πραγματικά μπορεί να το αλλάξει αυτό. Κανείς όμως δε μπορεί πραγματικά να ποντάρει σε αυτούς. Στη σειρά αυτή (και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μετά από τρία ματς) η Αναντολού κυνηγάει τη προσωπική, πνευματική της υπέρβαση η οποία μπορεί να αποτελέσει (με τη συμμετοχή στο F4) το κλικ που χρειάζεται το κλαμπ για να χτυπήσει τη πόρτα της ελίτ τα επόμενα χρόνια.

Ο Ολυμπιακός καλείται σήμερα να αδράξει τους καρπούς των χιλιομέτρων που έχει περπατήσει και του χαρακτήρα που έχει σφυρηλατήσει αυτή η ομάδα τόσα χρόνια στο παρκέ. Δημιουργικό άγχος θα συμπλήρωνα εγώ κόουτς.. Τώρα είναι η στιγμή όπου οι ερυθρόλευκοι πρέπει να κάνουν τη διαφορά εκτελώντας με ακρίβεια αυτά τα μικρά αλλά πολύ σημαντικά πράγματα και στις δύο πλευρές του παρκέ υπό καθεστώς πίεσης. Αυτή τους η ικανότητα τους έχει φέρει στον αφρό πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Κάτι σαν φύλακας-άγγελος στον οποίον στρέφεται η ομάδα στα δύσκολα. Αυτό πρέπει να συμβεί και σήμερα. Choose life..