Η στιγμή των τελικών της Ανατολής έφτασε. Οι ομάδες που έχουν αποδώσει το καλύτερο μπάσκετ μέχρι στιγμής στα playoffs της λίγκας, θα βρεθούν αντιμέτωπες με έπαθλο την κατάκτηση της ανατολικής ακτής. Βοστόνη εναντίον Μαϊάμι λοιπόν. Το σύγχρονο ΝΒΑ στα καλύτερα του…
Δύο σύνολα που εκφράζουν τις τάσεις στο σύγχρονο ΝΒΑ καλύτερα από κάθε άλλο. Δύο σκληροτράχηλες ομάδες που φέτος επιδεικνύουν ατσάλινο χαρακτήρα στα playoffs. Δύο οργανισμοί που απέφυγαν να χτίσουν στη λογική του «φαστ-φουντ» αλλά επένδυσαν στην υπομονή, το ντραφτ, το καλό σκάουτινγκ και την επιλογή του «καλύτερου κομματιού για το παζλ» και όχι του «καλύτερου παίχτη». Δύο τεράστιες προσωπικότητες στο ρόλο του GM με ιστορικό κόντρας. Δύο από τους καλύτερους προπονητές που διαθέτει το αμερικανικό οικοδόμημα σήμερα. Μια σειρά μόνο για αυτούς που το λέει η καρδιά τους. Βοστόνη εναντίον Μαϊάμι λοιπόν. Το ΝΒΑ στα καλύτερα του…
NBA στη Stoiximan με Live Streaming* (Ισχύουν όροι & προυποθέσεις)
Είναι μια σειρά-όνειρο. Δύο οργανισμοί που ακολούθησαν τον δύσκολο, σωστό δρόμο για να επιστρέψουν στην κορυφή αποτελώντας παράδειγμα λειτουργίας σε όλα τα επίπεδα για το παγκόσμιο μπάσκετ, διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο. Η Ανατολή άλλωστε έχει κερδίσει κατά κράτος τις εντυπώσεις, προσφέροντας σαφώς καλύτερο μπάσκετ στην postseason σε σχέση με τη Δύση των δυνατών χαρτιών του L.A. Η Βοστόνη, το Μαϊάμι και το Τορόντο παρουσίασαν ένα πολύ θελκτικό μπάσκετ έχοντας ως trademark την –μεγαλύτερη σε σχέση με το μέσο σύνολο της λίγκας- επιρροή του προπονητή στο παρκέ. Αυτό (το θελκτικό μπάσκετ) φυσικά δεν εξασφαλίζει κάποιον τίτλο. Το ΝΒΑ παραμένει η λίγκα των σταρ και οι μεγαλύτεροι, οι πιο «φθασμένοι», βρίσκονται στην πόλη των Αγγέλων (Καουάι, Λεμπρόν). Η μάχη για το δαχτυλίδι αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον όπως καταλαβαίνετε.
Το Μαϊάμι είναι πιο ξεκούραστο μιας και η καταλυτική υπεροχή του απέναντι στους Μπακς του έδωσε την ευκαιρία να κλείσει τη σειρά στα πέντε ματς, εξοικονομώντας δυνάμεις. Ο θαυμασμός μας για τους Χιτ του κόουτς Σπόελστρα είναι δεδομένος και έχει εκφραστεί από αυτό εδώ το βήμα. Πρόκειται για μια ομάδα-μηχανή η οποία αυτή την περίοδο πιάνει το μάξιμουμ των στροφών της. Διαθέτει εμπειρία γαρνίροντας με ταλέντο και υψηλό επίπεδο συνοχής.
Η Βοστόνη «κρεμάει γλώσσες στο πάτωμα» με το ολοκληρωμένο παιχνίδι της καθηλώνοντας τον θεατή που απολαμβάνει ωραίο μπάσκετ και παράλληλα σκέφτεται το μέγεθος της προοπτικής αυτών των νεαρών σταρ του Στίβενς. Οι Σέλτικς έχουν φτάσει 3 φορές στους τελικούς της Ανατολικής τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ο Τζέισον Τέιτουμ είναι γεννημένος το 1998 και ο Τζέιλεν Μπράουν το 1997… Θέλετε κάτι άλλο; Το τελευταίο τους κατόρθωμα αφορά τη νικηφόρο σειρά απέναντι στους πρωταθλητές Ράπτορς , σε ένα από τα καλύτερα ματσαρίσματα που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Οι Σέλτικς έδειξαν μεγάλη καρδιά και αξιοσημείωτη σκληράδα κόντρα σε ένα εξαιρετικό σύνολο (πραγματική ομάδα το Τορόντο) με τον Μάρκους Σμαρτ να θυμίζει ήρωα της ελληνικής μυθολογίας.
Το κλειδί
Είναι γεγονός ότι οι δύο ομάδες, Βοστόνη και Μαϊάμι, μοιάζουν σε αρκετά σημεία μεταξύ τους. Υποστηρίζουν το small ball και το «μπάσκετ χωρίς θέσεις» ουσιαστικά, επενδύουν στις σωστές αποστάσεις, στην κίνηση και στις συνεργασίες. Το κλειδί σε τακτικό επίπεδο για τη διακύμανση της σειράς αφορά την άμυνα των Σέλτικς και κυρίως, την επίδοση των Χιτ πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Το Μαϊάμι έστησε στον τοίχο και χτύπησε ανελέητα την άμυνα των Μπακς με τους σουτέρ του, στοιχείο που καθόρισε την εξέλιξη του ματσαρίσματος. Τα πράγματα θα είναι διαφορετικά τώρα όμως. Η Βοστόνη είχε την τρίτη καλύτερη άμυνα στην κανονική περίοδο απέναντι στο τρίποντο του αντιπάλου (34%) και την καλύτερη στα playoffs (30.5%). O τρόπος που οι Σέλτικς σπρώχνουν τον αντίπαλο μακριά από τα καλά του σημεία, υπερασπιζόμενοι τη γραμμή του τριπόντου είναι υποδειγματικός.
Ο Μάρκους Σμαρτ θα συγκρουστεί με τους περιφερειακούς του Σπόελστρα (Μπάτλερ, Ντράγκιτς) , πιθανόν και με τους σουτέρ) ενώ οι φόργουορντ των Χιτ θα προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν τη δράση των Τέιτουμ και Μπράουν. Σημαντικό στοιχείο εντοπίζεται στην προσπάθεια της Βοστόνης να κρατήσει τον Αντεμπαγιό μακριά από το καλάθι και τη γνωστή δραστηριότητα στο ριμπάουντ. Μια κομβική παράμετρος αφορά την απόδοση του Κέμπα Ουόκερ (απέναντι στον φορμαρισμένο Ντράγκιτς, πιθανή η αναβάθμιση του ρόλου του Ναν για να ματσάρει με τον άσσο των Σέλτικς) αλλά και το χαρτί που λέγεται Γκόρντον Χέιγουορντ. Ο κόουτς Στίβενς δήλωσε ότι ο Χέιγουορντ θα μπει κάποια στιγμή στη σειρά. Ο 30χρονος σμολ-φόργουορντ έλειψε αρκετά στη σειρά με το Τορόντο κυρίως σε όρους playmaking για την επίθεση της ομάδας του, ειδικά τις βραδιές που ο Κέμπα δεν ήταν καλά.
Έξτρα αλατοπίπερο στο πιάτο των τελικών έρχεται να ρίξει η χρόνια κόντρα του Πατ Ράιλι με τον Ντάνι Έιντζ. Από την εποχή της μάχης των Σέλτικς με τους Λέικερς στα 80s, τον επικό καβγά μεταξύ των Σανς και των Νικς στα 90s, στις δηλώσεις του Έιντζ για τον Λεμπρόν (στη σειρά Σέλτικς-Χιτ πριν μερικά χρόνια) και την απάντηση του Ράιλι που θέλησε να τον βάλει -λίγο άκομψα είναι αλήθεια- στη θέση του.
Είπαμε… Αυτή η σειρά εκφράζει το ΝΒΑ στα καλύτερα του.
Καλή θέαση.