NBA Finals: Απλά… χάος το Game 4

Οι φετινοί τελικοί είναι μια μάχη θέλησης και επιβολής. Όσο προχωράμε βαθύτερα στη σειρά, γεννιέται στο παρκέ και σε καθαρά αγωνιστικούς όρους ένα χάος. Αυτός που θα καταφέρει να το ελέγξει, θα κατακτήσει και το στέμμα του πρωταθλητή.

Οι τελικοί του ΝΒΑ σε LIVE Streaming* στη Stoiximan

Δεν μπορούμε να περιγράψουμε καλύτερα την κατάσταση που δημιουργήθηκε στο παρκέ του TS Garden, στο δεύτερο ημίχρονο του τρίτου τελικού, με κάποια άλλη λέξη. Χάος. Οι Σέλτικς σφυροκοπούν τους Ουόριορς στα πρώτα 24 λεπτά, έχοντας σκοράρει 68 πόντους με ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 57%. Η ομάδα του Στιβ Κερ εμφανίζει το γνωστό της πρόσωπο στην τρίτη περίοδο (το Γκόλντεν Στέιτ έχει κυριαρχήσει στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη σειρά) ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα. Και κάπου εκεί, το παιχνίδι μετατράπηκε σε «πόλεμο». 

Η αίσθηση που έδωσε το hustling της Βοστώνης στην τέταρτη περίοδο και ο τρόπος με τον οποίον οι γηπεδούχοι κράτησαν με το «έτσι θέλω» τα ηνία του ματς στα χέρια τους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Μετά από τρεις τελικούς, είναι προφανές ότι οι Σέλτικς έχουν το επάνω χέρι. Είναι η καλύτερη ομάδα στη σειρά. Kαμμία αμφιβολία περί αυτού. Θα είναι όμως και αυτή που θα κατακτήσει το πρωτάθλημα;  Για αυτό θα πρέπει να περιμένουμε.

Οι Κέλτες έχουν επιβληθεί πλήρως σε όρους δύναμης, μεγέθους, physicality, αντοχής και αθλητικότητας στους τελικούς. Είναι το «μεγάλο παιδί» στην αυλή. Είναι ξεκάθαρο ότι όταν βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο, μπορούν να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς τους οποίους καμία ομάδα στη λίγκα δεν μπορεί να ματσάρει. Πιέζουν, αμύνονται με επαφή και κυρίως «μαζί» σαν μια μονάδα, «σκοτώνουν» για μια διεκδικούμενη μπάλα και εν τέλει κερδίζουν εμφατικά αυτούς τους πολύτιμους έξτρα πόντους και τη μάχη των «χώρων» στο παρκέ.

Το δίδυμο Τέιτουμ-Μπράουν μοιάζει too much για τα πόδια και τα εύθραυστα κορμιά των περιφερειακών του Γκόλντεν Στέιτ. Οι δύο σταρ του Ουντόκα με ιδιοσυγκρασία «τανκ» παίζουν επάνω στους αντιπάλους τους, περνούν προς τα μέσα και «ματώνουν» την άμυνα των Ουόριορς με την ικανότητα τους στο finishing (o Τέιτουμ βρίσκει και ακριβείς πάσες για περιφερειακή εκτέλεση).

Bet Builder με Jayson Tatum Πόντοι 25+ και Line O/U Jaylen Brown Under 24.5 σε απόδοση 2.73 

Με τον Κάρι να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα τραυματισμού στο τρίτο ματς και να μην είναι ξεκάθαρο εάν θα βρίσκεται στο 100% ενόψει τέταρτου τελικού, οι Ουόριορς θα χρειαστούν κάποιου είδους «τακτικό τρικ» από τον Στιβ Κερ για να αλλάξουν τα δεδομένα που μοιάζουν σημαντικά κατά τους αυτήν τη στιγμή. Πρέπει να πάνε σε ανορθόδοξο «πόλεμο» ακόμα και εάν η Βοστώνη έχει αποδείξει ότι είναι μακράν η πιο versatile ομάδα της λίγκας. Αυτή που μπορεί να επιβληθεί στο σαλόνι αλλά και να κερδίσει μια μάχη στο πεζοδρόμιο.

Η «Αχίλλειος πτέρνα» των Σέλτικς είναι τα λάθη. Μετρούν ρεκόρ 13-2 στα ματς που είχαν 14 ή λιγότερα λάθη και 1-5 σε αυτά που είχαν 15 ή παραπάνω λάθη στα φετινά playoffs. Όπως υπογραμμίσαμε και πριν τη δεύτερη αναμέτρηση, οι «Πολεμιστές» θα πρέπει να ανακατέψουν την τράπουλα του rotation ρίχνοντας στο παρκέ παιδιά (από το βάθος του πάγκου) που δυνητικά μπορούν να αντέξουν περισσότερο στις μάχες σώμα με σώμα και πιθανόν να δώσουν κάποια stops. Εάν δεν μπορέσουν οι φιλοξενούμενοι να ανταποκριθούν στο physicality των γηπεδούχων, δεν θα έχουν τη βάση για να οικοδομήσουν το τακτικό τους πλάνο. 

Εξίσου σημαντικό για την ομάδα της Δυτικής ακτής θα είναι να μπορέσει να βρει επιτέλους κάποιες καλές ματιές από την περιφέρεια προς το καλάθι . Οι Ουόριορς πρέπει να σουτάρουν καλύτερα. Και οφείλουν να το κάνουν μέσα από πιο efficient εκτελέσεις. Όταν οι Κέλτες προσαρμόστηκαν στα High ball screens των «Πολεμιστών» και κλείδωσαν το «ζωγραφιστό», οι παίχτες του Κερ οδηγήθηκαν σε «προσευχές» σουτάροντας τρίποντα υπό καθεστώς πίεσης. Μια επανάληψη αυτής της εικόνας, θα είναι καταδικαστική για το Γκόλντεν Στέιτ που εκτός των άλλων θα χρειαστεί ένα καλό παιχνίδι από τον Ντρέιμοντ Γκριν.

Draymond Green Πόντοι 7+ σε απόδοση 1.60  

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι ο τέταρτος τελικός είναι ένα οριακό παιχνίδι. Οι Σέλτικς είναι καλύτεροι μέχρι τώρα, υπερτερώντας στις περισσότερες στατιστικές κατηγορίες αλλά και στην αίσθηση που αφήνει αυτό που καταθέτουν οι δύο ομάδες στο παρκέ. Έχουν μεγαλύτερες δυνάμεις, είναι πιο φρέσκοι και πιο αποφασισμένοι. Είναι σίγουρα μια ιστορική ευκαιρία για τη Βοστώνη. Απέναντι της όμως έχει μια ομάδα με περισσότερη «σοφία», η οποία έχει περπατήσει τον δρόμο. Οι Ουόριορς χρειάζονται ένα ξέσπασμα στην παρούσα φάση, όπου όλοι αξιολογούν χαμηλά τις πιθανότητες τους για επιστροφή. Οφείλουν να ανταποκριθούν σωματικά πρωτίστως στις απαιτήσεις της σειράς και να βρουν ένα «τέχνασμα» για να χαλάσουν το μυαλό του αντιπάλου. Δεν θα είναι εύκολο. Όμως η ιστορία δεν γράφτηκε ποτέ από «εύκολα» εγχειρήματα.

Χάντικαπ Μπόστον Σέλτικς -1.5 σε απόδοση 1.70  

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog