Κάρλος Καμενί, ο κακός δαίμονας της Μπαρτσελόνα

19 Νοεμβρίου 2016. Το Καμπ Νου είναι γεμάτο, η Μπάρτσα προέρχεται από ένα σημαντικό διπλό μέσα στη Σεβίλλη και θέλει τη νίκη απέναντι στη Μάλαγα για να παραμείνει κοντά στην πρωτοπόρο Ρεάλ. Κάπου στα μισά του πρώτου ημιχρόνου και ενώ η πίεση των γηπεδούχων είναι μεγάλη o Μαστσεράνο γεμίζει προς τον Νειμάρ στα αριστερά της περιοχής, αυτός κόβει ιδανικά στο σημείο του πέναλτι κι ο επερχόμενος Ραφίνια πιάνει ένα καλό σουτ με το αριστερό. Η μπάλα αναπηδάει με δύναμη στο έδαφος λίγο δίπλα από τον τερματοφύλακα αλλά αυτός καταφέρνει με το δεξί χέρι να την απομακρύνει. Στις κερκίδες του Καμπ Νου αλλά και στα social media μια φράση κυριαρχεί: “Όχι πάλι αυτός”!

“Αυτός” είναι ο Κάρλος Ιντρίς Καμενί. Στο υπόλοιπο του αγώνα και πιο συγκεκριμένα στα τελευταία κρίσιμα λεπτά που η Μάλαγα παίζει με παίκτη λιγότερο, ο Καμερουνέζος θα κάνει δυο τουλάχιστον ακόμα σωτήριες αποκρούσεις. Στη μια εξ αυτών θα επιχειρήσει λανθασμένη έξοδο, ο Νειμάρ θα πάρει την κεφαλιά στοχεύοντας την ανυπεράσπιστη εστία και ενώ όλο το γήπεδο είναι έτοιμο να πανηγυρίσει το νικητήριο γκολ ο Καμενί θα προλάβει με μια εντυπωσιακή βουτιά να διώξει τη μπάλα. Λίγο μετά θα τραυματιστεί σε μια ακόμα προσπάθεια να σώσει την εστία του, θα παίξει τα τελευταία λεπτά με πόνους αλλά τίποτα δεν θα αλλάξει.

Μετά το ματς και παρά τα αμέτρητα ρεπορτάζ από όλο τον κόσμο που εκθειάζουν την εμφάνιση του, ο ίδιος θα παραμείνει προσγειωμένος. Θα δώσει τα εύσημα στους συμπαίκτες του, λέγοντας πως είναι συλλογική δουλειά, και θα υπενθυμίσει στους ρεπόρτερ πως “Ευτυχώς έλειπε το ‘Φαινόμενο’ (εννοώντας τον Μέσι) κι αυτό σ’ελευθερώνει λίγο γιατί ξέρεις ότι δεν θα είναι τόσο δύσκολο όσο είναι άλλες φορές”. Εκείνο το 0-0 είναι η πρώτη φορά που η Μπάρτσα έμεινε ‘άσφαιρη’ στο Καμπ Νου μετά από 32 παιχνίδια. Ποιος ήταν τερματοφύλακας εκείνη την τελευταία φορά; Σωστά μαντέψατε. Πάλι ο Κάρλος Ιντρίς Καμενί.

Ο 33χρονος Καμερουνέζος δεν είναι ένας από τους καλύτερους πορτιέρο του πλανήτη. Αρκετοί μάλιστα δεν τον συμπεριλαμβάνουν ούτε στους καλύτερους της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Και υπήρχαν χρονιές που κάποιοι προπονητές δεν τον θεωρούσαν καν τον καλύτερο τερματοφύλακα μέσα στην ομάδα τους. Παρ’ όλα αυτά κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πρόκειται για έναν καλό τερματοφύλακα. Έναν καλό τερματοφύλακα με μια πραγματικά περίεργη παράδοση που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις: Ο Καμενί είναι ο τερματοφύλακας που έχει κρατήσει την Μπάρτσα στο μηδέν περισσότερες φορές από κάθε άλλον στον αιώνα που διανύουμε!

Με το 0-0 του Νοεμβρίου ο Καμερουνέζος έφτασε τα 7 ματς χωρίς γκολ απέναντι στους ‘μπλαουγκράνα’ (τέσσερα εκ των οποίων μέσα στο Καμπ Νου), ένα περισσότερο από τον δεύτερο στη λίστα, Ίκερ Κασίγιας. Το κατόρθωμα γίνεται ακόμα πιο αξιοθαύμαστο αν σκεφτούμε ότι ο Καμενί έχει παίξει 14 φορές λιγότερες απέναντι στη Μπάρτσα, υπερασπιζόμενος μάλιστα την εστία δυο ομάδων (Εσπανιόλ, Μάλαγα) που δεν έχουν καμία σχέση με τη δυναμική της Ρεάλ Μαδρίτης.

Όπως προείπαμε βέβαια, ο Καμενί δεν είναι ένας κακός τερματοφύλακας που ως εκ θαύματος μετατρέπεται σε Μπουφόν όσες φορές συναντάει τα αστέρια της Μπαρτσελόνα. Ο Καμερουνέζος μπορεί να μην έχει κερδίσει πολλούς τίτλους στην καριέρα του αλλά μπορεί να καυχιέται πως έχει κάνει κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές αποκρούσεις που έχει δει η Ισπανία και κάμποσες αξέχαστες εμφανίσεις απέναντι στους ‘μεγάλους’ της χώρας. Στην αρχή της περσινής σεζόν, είχε κρατήσει ανέπαφη την εστία του στο Μπερναμπέου κάνοντας μερικές πολύ δύσκολες επεμβάσεις, σε ένα ματς που η Ρεάλ είχε κυριολεκτικά προσπαθήσει με κάθε τρόπο να τον νικήσει, τελειώνοντας το ματς έχοντας κάνει 31 σουτ!

Στα 33 του πλέον, ο Καμερουνέζος διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους της καριέρας του. Μιας καριέρας με αρκετά σκαμπανεβάσματα. Από την αναγνώριση, τα ρεκόρ και την επιτυχία των πρώτων χρόνων στην Εσπανιόλ βρέθηκε στον πάγκο, φτάνοντας να πλακωθεί με κάποιον οπαδό που τον έκραξε στην προπόνηση. Ακολούθησε η μεταγραφή στη Μάλαγα, στην οποία όμως βρέθηκε ξανά στον πάγκο λόγω του Καμπαγιέρο (“Ήρθα με πολλές φιλοδοξίες αλλά έπεσα πάνω στον Καμπαγιέρο που ήταν εξαιρετικός εκείνα τα δυο χρόνια και του άξιζε η θέση” λέει σήμερα με ειλικρίνεια). Όταν η Μάλαγα τον ενημέρωσε πως δεν τον υπολογίζει, μιας και το 2014 αποκτήθηκε και ο Οτσόα που προερχόταν από εξαιρετικό Μουντιάλ, ο ίδιος ζήτησε να μείνει με λιγότερα χρήματα, θέλοντας να παλέψει για τη θέση. Και την κέρδισε. Από μικρός άλλωστε είχε αποδείξει πως είναι μαχητής.

Προερχόμενος από μια οικογένεια με 8 παιδιά, αναγκαζόταν στα 10 του να πουλάει στους δρόμους της Ντουάλα φιστίκια μετά το σχολείο (“Αντικειμενικά πάντως, ήμουν κακός πωλητής αφού κάθε φορά που έβλεπα μια μπάλα παρατούσα το δίσκο με τα φιστίκια και πήγαινα να παίξω”). Στα 16 του βρέθηκε στην Ολυμπιακή ομάδα του Καμερούν κι ενώ προοριζόταν για αναπληρωματικός, στον αγώνα με την Βραζιλία ο προπονητής τον ενημέρωσε πως θα ξεκινήσει βασικός. “Απλά φαντάσου το, ένα 16χρονο παιδί απέναντι στη Βραζιλία του Ροναλντίνιο. Φόρεσα τα γάντια μου και σκέφτηκα ‘Αυτή είναι η μοναδική σου ευκαιρία'”. Ο πιτσιρικάς όχι μόνο τα έβγαλε πέρα αλλά έμεινε στην εστία για όλο το τουρνουά. Το Καμερούν κατέκτησε το χρυσό και ο Καμενί έγινε ο πιο νέος ποδοσφαιριστής που κερδίζει Ολυμπιακό μετάλλιο.

Αμέσως μετά το τουρνουά και παρά το ότι ήταν ακόμα παιδί, αποχαιρέτησε την οικογένεια του και μετακόμισε στη Γαλλία και τη Χάβρη, πριν καταλήξει τελικά το 2004 στην Εσπανιόλ, όπου και έκανε το όνομα του. Δεκατρία χρόνια μετά παραμένει στην Ισπανία, παρά τις πολλές προτάσεις που είχε στο ενδιάμεσο (ανάμεσα τους και μια από τον Ολυμπιακό, στον οποίο έφτασε κοντά το 2012) αλλά και τα αρκετά κρούσματα ρατσισμού που έχει βιώσει στα ισπανικά γήπεδα (από οπαδούς της Βαλένθια, της Σαραγόσα, της Ατλέτικο, ακόμα και από οπαδούς της ίδιας του της ομάδας, της Εσπανιόλ!). “Είναι βάρβαρο που εν έτη 2017 μιλάμε για αυτήν την ‘αρρώστια’. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιτρέπεται σε τέτοιους ανθρώπους η είσοδος στα γήπεδα” δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Σήμερα το βράδυ η Μάλαγα θα υποδεχτεί στο ‘Λα Ροσαλέδα’ τη Μπαρτσελόνα, ψάχνοντας βαθμό ή βαθμούς που θα την απομακρύνουν κι άλλο από την επικίνδυνη ζώνη. Από την άλλη, η Μπάρτσα ξέρει ότι κάθε στραβοπάτημα από εδώ και πέρα ίσως της κοστίσει το πρωτάθλημα. Οι Καταλανοί μπορεί να προβληματίζουν συχνά-πυκνά με τις εμφανίσεις τους φέτος αλλά η επιθετική τους ποιότητα είναι τέτοια που ακόμα και σε μέτρια κατάσταση έχουν πετύχει 10 γκολ περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Στα προηγούμενα 30 παιχνίδια τους για το πρωτάθλημα, μόνο μια φορά δεν κατάφεραν να βρουν εστία. Και, όπως είδαμε στην αρχή, εκείνη τη φορά μπροστά από την εστία βρισκόταν ο θηριώδης Κάρλος Καμενί, που θα αντιμετωπίσουν και σήμερα.