Μπούντουτσνοστ-Ολυμπιακός: Αναζητώντας την ανάκαμψη

O Oλυμπιακός ταξιδεύει στο Μαυροβούνιο με στόχο να ξυπνήσει από τον εφιάλτη του τελευταίου μήνα…

”Προσπάθησα να επικεντρωθούμε στο τι έρχεται μπροστά μας και όχι στο τι έχει συμβεί στα προηγούμενα ματς. Γιατί αυτή τη στιγμή, δεν μπορείς να κάνεις κάτι για όσα έγιναν. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο, συμβαίνουν αυτά, δείτε τους Σέλτικς, έχασαν τέσσερα-πέντε σερί ματς και όλοι τους έριξαν στο έδαφος. Και μετά νίκησαν εκτός έδρας τους Γκόλντεν Στέιτ Oυόριορς και το Σακραμέντο επίσης και όλοι πιστεύουν πλέον πως όλα είναι καλά. Τα πράγματα ποτέ δεν είναι τόσο καλά ή τόσο άσχημα όσο φαίνονται. Πρέπει πάντα να προσπαθείς για το καλύτερο, καθημερινά, ό,τι και εάν συμβαίνει ή έχει συμβεί, πρέπει να κάνουμε την καλύτερη μας προσπάθεια”.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ προσπαθεί να χαράξει τη γραμμή για μια καινούργια αρχή. Ο Ολυμπιακός οφείλει να βγει άμεσα από τη πολύ δύσκολη κατάσταση του τελευταίου καιρού όπου μετράει 5 σερί ήττες. Το πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι το τέλος της σεζόν φαντάζει ως «ευκαιρία» για ένα καλό finish. Όμως, όπως έχουμε και στο παρελθόν, στην Ευρωλίγκα όλα είναι θεωρητικά. Πρέπει να παίξεις, να είσαι κάθε βράδυ «εκεί» για να μπορέσει να επιτύχεις κάτι που στους «απ’έξω» μοιάζει ως δεδομένο. Τίποτα δε χαρίζεται. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να καρφιτσώσει στη σκέψη του ο Ολυμπιακός σήμερα το βράδυ στη Ποντγκόριτσα.

Η Μπούντουτσνοστ είναι ιδιαίτερη περίπτωση. Τη στιγμή που οι υπόλοιπες δύο ομάδες της θεωρητικά τελευταίας ταχύτητας της διοργάνωσης, Γκραν Κανάρια και Ντρουσάφακα, φαίνεται να αδειάζουν από ενέργεια , οι Μαυροβούνιοι ενισχύουν το ρόστερ τους (στοχεύοντας στη κορυφή της Αδριατικής λίγκας) και προσθέτουν έξτρα λύσεις. Τη προηγούμενη εβδομάδα βέβαια ηττήθηκαν από τη Μπάγερν παίζοντας ένα πολύ μέτριο (για τα εντός έδρας στάνταρντ τους) ποιοτικά παιχνίδι απέναντι σε έναν αντίπαλο που είχε υπομονή, κυκλοφορούσε πολύ καλά τη μπάλα και σούταρε αποτελεσματικά στο μισό γήπεδο.
Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να θυμηθεί τις «συνήθειες νίκης» που τον χαρακτήριζαν νωρίτερα στη σεζόν. Αυτές είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτά τα μικρά, ασήμαντα για το ευρύ κοινό, πράγματα που εκτελεί μια ομάδα με προσοχή και εν τέλει κάνουν τη διαφορά. Η άμυνα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο θα είναι βαρόμετρο για το σύνολο του Μπλατ. Η Μπούντουτσνοστ έχει ταλέντο και παίχτες με επιθετικές αρετές οι οποίοι εφόσον «πατήσουν» στο ματς μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά. Ο Κόουλ είναι τέτοιος. Ο Μπιτάντζε επίσης.

Οι Ερλ Κλαρκ, Γκόρντιτς και Τζάκσον είναι αθλητές με εγωισμό. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη συγκέντρωση στα μετόπισθεν (και δη στην άμυνα στο ζωγραφιστό). Η άμυνα των γηπεδούχων έχει αρκετές αδυναμίες. Ο Ολυμπιακός μπορεί να σκορ απέναντι της είτε περνώντας τη μπάλα μεθοδικά και με διαφορετικούς τρόπους στους ψηλούς είτε ψάχνοντας με υπομονή το περιφερειακό σουτ. Η Μπούντουτσνοστ υστερεί σημαντικά σε επίπεδο αμυντικών συνεργασιών. Δεν είναι τυχαίο ότι κατάφερε μέσα στο Γενάρη να πετύχει τρεις συνεχόμενες νίκες όταν βελτίωσε σε αυτό το διάστημα την εικόνα της στα μετόπισθεν. Στη τελευταία τετράδα παιχνιδιών όμως η άμυνα της μοιάζει να καταρρέει. Η ελληνική ομάδα πρέπει να παρουσιαστεί συγκεντρωμένη, ψάχνοντας με υπομονή τη καλύτερη δυνατή –κάθε φορά- εκτέλεση. Η παρουσία του Σπανούλη μπορεί να κάνει τη διαφορά σε δημιουργικό επίπεδο ενώ η πολύ καλή εμφάνιση του Ουέμπερ στο ματς με τον Άρη αποτελεί ένα καλό σημάδι.

Στη Ποντγκόριτσα ο Ολυμπιακός θα δώσει μια μάχη πρωτίστως με τον εαυτό του. Οι παίχτες του Ντέιβιντ Μπλατ κινδυνεύουν να ξεχάσουν τη γεύση της νίκης στον ουρανίσκο τους. Οφείλουν να επανέλθουν και αυτό πρέπει να συμβεί άμεσα. Σήμερα, τώρα. Είναι πολύ σημαντική η φαρμακευτική ιδιότητα του συναισθήματος της νίκης στο εσωτερικό μιας ομάδας σε αυτό το επίπεδο. Το πρόγραμμα μέχρι το τέλος της κανονικής περιόδου είναι όντως καλό. Όμως η ανάγνωση της συγκεκριμένης κατάστασης είναι διττή. Θα αποδειχτεί «τόσο καλό» ή «τόσο κακό» όσο θα το κάνει να δείχνει η αγωνιστική εικόνα των ερυθρολεύκων στο επόμενο διάστημα.