Μπακς-Ράπτορς: Με την πλάτη στον τοίχο

Οι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο έχασαν το πλεονέκτημα έδρας από τους Ράπτορς και πλέον πηγαίνουν στο Τορόντο για ένα έκτο παιχνίδι που πιθανόν, έχει χαρακτήρα έβδομου και για τις δύο ομάδες…

Δυστυχώς κάποιες φορές ο φόβος της νίκης είναι μεγαλύτερος από αυτόν της ήττας. Τα «Ελάφια» του Γιάννη Αντετοκούνμπο και του Mike Budenholzer αποδείχθηκαν κατώτερα των περιστάσεων στο κομβικό έκτο – εντός έδρας- ματς της σειράς με τους Ράπτορς και πλέον πηγαίνουν στον Καναδά για να παίξουν ολόκληρη τη χρονιά σε 48 λεπτά σκληρής μάχης. To Mιλγουόκι καλείται να ανασυνταχθεί και να απαντήσει. Μπορεί;

Είναι η πρώτη φορά που οι Ράπτορς κερδίζουν τρία ματς σε μια σειρά τελικών Ανατολής. Τρία συνεχόμενα μάλιστα. Είναι επίσης η πρώτη φορά που το Μιλγουόκι φέτος χάνει τρία σερί ματς στη σεζόν. Όταν τα «Ελάφια»  μπήκαν δυνατά στο πέμπτο παιχνίδι χτίζοντας νωρίς διψήφια διαφορά πόντων, ο Kawhi Leonard ήταν εκεί για να γυρίσει τον διακόπτη στο μυαλό των συμπαιχτών του.

«Διασκεδάστε το. Για αυτό είμαστε εδώ».

Οι Ράπτορς ακούμπησαν στην άμυνα τους για να επιστρέψουν. Έδωσαν stops, μετέφεραν το ματς στο μισό γήπεδο μειώνοντας τις ευκαιρίες για εκτέλεση του Γιάννη μέσα από transition επίθεση, αμύνθηκαν εξαιρετικά απέναντι στους σουτέρ-κλειδιά των γηπεδούχων στο τρίποντο.

Για τους Μπακς η άμυνα απέναντι στο ρομπότ που λέγεται Kawhi Leonard αποδείχτηκε βασανιστήριο. O σούπερ-σταρ του Τορόντο σκόραρε 35 πόντους, γαρνίροντας με  7 ριμπάουντ και 9 τελικές πάσες. Πέτυχε τους 15 από τους 35 πόντους του στη τελευταία περίοδο κουβαλώντας την ομάδα του στις πλάτες του. Ο κόουτς Budenholzer επέλεξε να ενεργοποιήσει άμυνα αλλαγών όμως ο Leonard απάντησε με αυτό.

Όταν το Μιλγουόκι άφησε τον Μίντλεντον να τον κυνηγήσει μέχρι τη τελική προσπάθεια κατάλαβε γιατί ο Leonard θεωρείται ένας από τους πιο δυνατούς φόργουορντ της λίγκας. Τα «Ελάφια» εν τέλει τον ντούμπλαραν για να βγάλουν τη μπάλα από επάνω του και εκεί γνώρισαν το «ξίφος» των υπολοίπων. Ο εξαιρετικός στα δύο τελευταία παιχνίδια  Fred VanVleet πέτυχε 21 πόντους με  7/9 τρίποντα. Μιλάμε για τον αναπληρωματικό PG των Καναδών… Το ερώτημα για το Τορόντο πλέον είναι εάν έχει το «δηλητήριο» για  να τελειώσει τη σειρά. Αυτό όμως που δεν τίθεται υπό καμία αμφισβήτηση είναι το ηγετικό πνεύμα του Leonard. Οι Ράπτορς κρατιούνται σφιχτά από πάνω του και ταξιδεύουν μαζί του σε πρωτόγνωρους για τον οργανισμό προορισμούς.

Η ώρα της κρίσης

Πλέον έφτασε η ώρα της κρίσης για τους Μπακς. Η ομάδα που εξέπληξε τους πάντες στη κανονική περίοδο και μέτρησε 6 σερί νίκες στα playoffs μετά την ήττα στο εναρκτήριο παιχνίδι της σειράς με τη Βοστόνη, βρίσκεται με τη πλάτη στον τοίχο. Το Τορόντο γύρισε από το 2-0 και ο Leonard κυριαρχεί στη σειρά. Το Νο1 της κανονικής περιόδου και η εύκολη -όπως εξελίχθηκε- επικράτηση απέναντι στους Σέλτικς στους ημιτελικούς της  Ανατολής έχουν δημιουργήσει τεράστιες προσδοκίες στο Μιλγουόκι με τον χαρακτηρισμό «επιτυχημένη σεζόν» πλέον να έχει συνδεθεί με την κατάκτηση του τίτλου της περιφέρειας και τη συμμετοχή στους τελικούς του ΝΒΑ. Η πίεση είναι «εκεί». Και πλέον είναι μεγαλύτερη και για τον ίδιο τον Γιάννη που δυσκολεύτηκε πολύ να ηγηθεί της ομάδας στο τέλος του κλειστού πέμπτου ματς, τη στιγμή που το σούπερ-ολοκληρωμένο παιχνίδι του Leonard (ενός παίχτη ο οποίος έχει κερδίσει τον τίτλο του πρωταθλητή και αυτόν του πολυτιμότερου παίχτη των τελικών στο παρελθόν) έκανε τη διαφορά στο παρκέ. Ο Έλληνας πάντως σούπερ-σταρ ήταν ξεκάθαρος μετά το πέμπτο παιχνίδι…

«Είμαστε η καλύτερη ομάδα στη λίγκα. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Εάν χάσουμε, χάσαμε. Αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω”».

Όπως καταλαβαίνετε, μας περιμένει ένα πιθανό classic στο Τορόντο…