Τα 10+1 καλύτερα γκολ του 2016

Πολύς κόσμος θέλει να φύγει γρήγορα το 2016 και να το σβήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται από τη μνήμη του. Λίγο οι θάνατοι διάσημων και αγαπημένων προσώπων, λίγο οι διάφορες τραγωδίες στον κόσμο, λίγο η συνεχιζόμενη κρίση και η χρονιά που φεύγει δεν ήταν η καλύτερη. Στο ποδόσφαιρο όμως είχαμε μεγάλες διοργανώσεις, κάμποσες εκπλήξεις, ωραίες ιστορίες, παραδόσεις που έσπασαν, αρκετά καλά παιχνίδια και πολλά, πάρα πολλά όμορφα γκολ.

Πάντα είναι δύσκολο να φτιάχνεις λίστες και να επιλέγεις τα καλύτερα, πάντα κάποιος θα διαφωνήσει. Εμείς απλά επιλέξαμε δέκα από τα γκολ που μας άρεσαν περισσότερο και τα μοιραζόμαστε μαζί σας, τοποθετημένα σε τυχαία σειρά, έτσι για να φύγει το 2016 με καλές εικόνες (αν και με την τύχη ατυχία που έχουμε δεν αποκλείεται την τελευταία μέρα της χρονιάς κάποιος παίκτης στην Αγγλία να σκοράρει με ψαλιδάκι από το ύψος της μεγάλης περιοχής και αφού προηγουμένως οι συμπαίκτες του έχουν κάνει μια ραμπόνα, ένα τακουνάκι και δυο ποδιές κι έτσι να περάσει αυτή η λίστα στην ιστορία ως μια από τις πιο αποτυχημένες όλων των εποχών).

Προσπαθήσαμε να βρούμε γκολ που είναι ωραία για διαφορετικούς λόγους και που μπήκαν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Καλή διασκέδαση και καλή χρονιά:

1.

Τα ψαλιδάκια είναι πάντα εντυπωσιακά. Τα γκολ στις καθυστερήσεις είναι πάντα άξια αναφοράς. Όταν ο τερματοφύλακας σκοράρει ακόμα περισσότερο. Βάλτε τα όλα μαζί τώρα: Τερματοφύλακας σκοράρει με ψαλιδάκι στο 95′ αγώνα. Ο Μασουλούκε Οσκαρίνε από τη Ν. Αφρική, κερδίζει τα λεπτά δημοσιότητας που δικαιωματικά του αξίζουν και μια θέση στην λίστα μας.

2.

Κατέβασμα της μπάλας σαν κάτι απλό, ντρίμπλα στον πρώτο άτυχο, προσποίηση για σέντρα, κόψιμο μέσα στην περιοχή και σλάλομ που θυμίζει κάτι γκολ σε ηλεκτρονικά ποδοσφαιράκια που περνάς όλο τον κόσμο. Δεν είναι τυχαία η αγάπη μας για τον Δημητράκη τον Παγιέτ και αυτό το γκολ απέναντι στην Μίντλερσμπρο ήταν από τα καλύτερά του.

3.

Οι σουτάρες από μακριά πάντα εξιτάρουν τον κόσμο, το Μπομπονέρα ως καμβάς του συγκεκριμένου έργου τέχνης και ο σπίκερ που φωνάζει ολοκληρώνουν την ομορφιά του γκολ του Νταρίο Μπενεντέτο στο Μπόκα Τζούνιορς-Κίλμες.

4.

Ο Φερνάντο Φορεστιέρι γεννήθηκε στην Αργεντινή από Ιταλούς γονείς και μετά από διάφορες ομάδες στην καριέρα του, βγάζει τα φις εντ τσιπς του στο Σέφιλντ. Το γκολ του απέναντι στη Φούλαμ ήταν μια εντυπωσιακή ομαδική ενέργεια που στο ποδοσφαιρικό λεξικό βρίσκεται δίπλα στο λήμμα: “έκρυψαν την μπάλα”.

5. 

Σε κάποια από τις παλιές εκπομπές της ΕΡΤ τα παλιά χρόνια θα το έλεγαν βολ πλανέ. Το γκολ είναι της Αμέρικα στο Μεξικό και σκόρερ ο Μάικλ Αντόνιο Αρόγιο Μίνα, για τους φίλους Μίκι Αρόγιο. Διεθνής με το Εκουαδόρ, έχει όλη την εμφάνιση ενός τύπου που είναι μέλος κάποιας συμμορίας. Ευτυχώς γι’ αυτόν ξέρει πολλά καντάρια μπάλα, με έφεση σε φάουλ και σουτ εκτός περιοχής.

6.

Δεν είναι μόνο το ότι αντικειμενικά είναι ένα πανέμορφο γυριστό, που η κατάληξη του αγγίζει την τελειότητα (δοκάρι και μέσα), δεν είναι μόνο το ότι το δοκιμάζει από το ύψος της μεγάλης περιοχής, δεν είναι μόνο το ότι η φάση γίνεται σε αγώνα νοκ άουτ μιας μεγάλης διοργάνωσης, είναι όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό με μια εξτρά – πολύ σημαντική – λεπτομέρεια: είναι κρίσιμο γκολ ισοφάρισης που μπαίνει στο 83′.

7.

Μεταξύ μας: Τα φάουλ πάντα τα θεωρούσα ωραία γκολ αλλά πολύ σπάνια με ενθουσίαζαν τόσο ώστε να τα βάλω σε μια λίστα με τα καλύτερα. Πιθανόν γιατί έχω δει αμέτρητες ωραίες εκτελέσεις που πλέον το θεωρώ κάτι φυσιολογικό. Το συγκεκριμένο όμως είναι ένα απ’αυτά τα λίγα που ξεφεύγουν από τον κανόνα και θέλω να πιστεύω ότι τα διάφορα ριπλέι του εξηγούν από μόνα τους το γιατί. Επίσης, είναι ένα από τα λίγα φάουλ που δυσκολεύομαι να ρίξω ευθύνη στον τερματοφύλακα που το έφαγε στη γωνία που κάλυπτε.

8.

Το τελευταίο ριπλέι από την κάμερα πίσω από το τέρμα, με τις μικρές παύσεις της κίνησης, είναι μάλλον το πιο όμορφο πράγμα που είδαν τα μάτια μας φέτος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

9.

Ανάποδο σομπρέρο πάνω σε αντίπαλο, γύρισμα του σώματος, σουτ με τη μια χωρίς να χρειάζεται να τσεκάρει που ακριβώς είναι η εστία, κατάληξη στη γωνία με ύπουλο σκάσιμο στο χόρτο λίγο πριν τη γραμμή. Κι όλα αυτά από έναν 20χρονο σε αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ. Το να μη το βάλει κάποιος στη λίστα με τα καλύτερα θα έπρεπε να διώκεται ποινικά.

10.

Ωραίο το ‘χτίσιμο’ της επίθεσης από τη Λας Πάλμας, εξαιρετικό το τελείωμα με γυριστό του Κέβιν του Πρινς του Μπόατενγκ αλλά όσες φορές κι αν δω αυτό το αριστούργημα, μια μόνο σκέψη κυριαρχεί στο μυαλό μου: “Πόσο τεράστια έμπνευση ήταν αυτό το τακουνάκι ρε αλήτη Τάνα;”

10+1.

Καλά και χρυσά τα ξένα γκολ αλλά ο σοφός λαός λέει πως αν δεν παινέψεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει, μια παροιμία που όλοι καταλαβαίνουμε πως πρωτοεμφανίστηκε όταν δεν υπήρχε ΕΝΦΙΑ. Κλείσιμο της λίστας λοιπόν με ένα γκολ που είχε μέσα ραμπόνα, τακουνάκι και τελείωμα με το εξωτερικό και μπήκε κάπου δίπλα μας, πριν μερικές ημέρες, στα πλαίσια της “Stoiximan.gr Football League”, μια διοργάνωση που, μην ξεχνάμε, παλιότερα μας είχε δώσει τη μαγική φάση ‘ραμπόνα Σκούφαλη – ψαλιδάκι Σιαλμά’.