Τουαλέτες, πιάτα, και Football Manager: η απίστευτη ιστορία του Μπεν Μπρέρετον Ντίας

Σύμφωνα με τα όσα μαθαίναμε στο σχολείο, τουλάχιστον όταν πήγαινα εγώ, για τον διάσημο επικό ποιητή Όμηρο ερίζουν επτά ολόκληρες πόλεις της αρχαιότητας (αν βέβαια ήταν υπαρκτό πρόσωπο, μια που και αυτό αμφισβητείται). Φυσικά δεν είναι ένα θέμα στο οποίο είμαστε ειδικοί, οπότε θα πάμε σε θέματα που κατέχουμε κάπως καλύτερα. Για τον ήρωα της σημερινής μας ιστορίας ερίζουν δύο μόλις μέρη. Η Αγγλία και η Χιλή. Και αν ο Μπεν Μπρέρετον Ντίας συνδυάζει και τις δύο στο όνομά του, ενώ μέχρι πρόσφατα δεν μιλούσε γρι ισπανικά, φαίνεται ότι η Χιλή ήταν αυτή που επικράτησε πείθοντάς τον να φορέσει τη φανέλα τής εθνικής της ομάδας. Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της ιστορίας, ενός ποδοσφαιριστή που έγινε γνωστός το περασμένο καλοκαίρι και από τότε ακολουθεί μια εκπληκτικά ανοδική πορεία.

Ο Χουάν Ντίας, προπάππους του ήρωά μας, μετανάστευσε από το Τολέδο της Ισπανίας στην πόλη Πένκο της Χιλής περίπου πριν έναν αιώνα. Το Πένκο είναι μια μικρή πόλη, αλλά η τρίτη αρχαιότερη της χώρας. Εκεί καθάριζε τους βόθρους, σίγουρα ένα όχι πολύ ευχάριστο επάγγελμα, αλλά βλέποντας το δίκτυο αποχέτευσης να επεκτείνεται κατάλαβε έγκαιρα ότι έπρεπε να αλλάξει καριέρα. Δεν μετακινήθηκε πολύ από το αρχικό του αντικείμενο και αγόρασε μια εταιρεία κεραμικών που έφτιαχνε τουαλέτες και βρισκόταν στα όρια της χρεωκοπίας. Ο Χουάν περίμενε σημαντική αύξηση της κίνησης με το νέο δίκτυο αποχέτευσης. Τα μόλις… δέκα παιδιά του ασχολήθηκαν με διαφορετικά κομμάτια της εταιρείας, ανάμεσά τους και ο Χενάρο που ανέλαβε το τεχνικό, τη σχεδίαση και την κατασκευή της τουαλέτας.

Το ιστορικό πιάτο, στο Μουσείο Ιστορίας του Πένκο

Ταξίδεψε στην Ευρώπη, σε Γαλλία και Ισπανία για να μάθει την τέχνη της κεραμικής και πέρασε αρκετά χρόνια στην Αγγλία και συγκεκριμένα στο Στόουκ. Στο Στόουκ, πιθανότατα ένα κρύο και βροχερό βράδυ, γνώρισε και τη γυναίκα της ζωής του τη Τζίνι. Στο Στόουκ, σημαντικό κέντρο της κεραμικής βιομηχανίας της Αγγλίας, πήρε και έμπνευση από τα πιάτα τύπου Willow που ήταν της μόδας τότε και όταν επέστρεψε πίσω στη Χιλή έφερε μαζί την Τζίνι και την ιδέα για ένα κεραμικό πιάτο. Το πιάτο της Φοναλόσα ντε Πένκο, όπως ήταν το όνομα της εταιρείας των Ντίας, είχε τρομερή επιτυχία και έχει γράψει ιστορία στη χώρα ως το πιο διάσημο πιάτο που υπάρχει σε κάθε σπίτι της. Η εταιρεία γιγαντώθηκε φτάνοντας από 120 εργαζομένους στους 1.800 και παράλληλα έκανε γνωστό το Πένκο. Όπως λέει και ο σημερινός δήμαρχος της πόλης, η οικογένεια Ντίας σηματοδότησε την ανάπτυξη και την εξέλιξη ολόκληρης της πόλης. Το συγκεκριμένο πιάτο θεωρείται το έμβλημα της πόλης, ενώ αρκετοί δρόμοι της φέρουν τα ονόματα διαφόρων μελών της οικογένειας Ντίας.

Ένα από τα μέλη της οικογένειας είναι και η Άντρεα Ντίας, κόρη του Χενάρο και μαμά του σημερινού ποδοσφαιριστή της Μπλάκμπερν. Η Άντρεα γεννήθηκε κι αυτή στη Χιλή, αλλά όπως και άλλα μέλη της οικογένειάς της έφυγε για να σπουδάσει και τελικά έμεινε στην Αγγλία, καθώς εκεί γνώρισε τον Μάρτιν Μπρέρετον. Ο γιος τους Μπεν Μπρέρετον Ντίας πήρε μεν όλα τα ονόματα, αλλά δεν πήρε το μεράκι της οικογένειας Ντίας για τα κεραμικά. Αντίθετα, ακολούθησε την αγάπη του πατέρα του που ναι μεν ήταν αστυνομικός, αλλά λάτρευε την μπάλα και έπαιζε ερασιτεχνικά.

https://www.youtube.com/watch?v=3Z2whCFQsZU&t=40s

Ο Μπεν δεν σχεδίαζε μπιντέδες, πιάτα ή φλιτζάνια (έτσι κι αλλιώς η εταιρεία έχει αλλάξει χέρια εδώ και μερικές δεκαετίες), αλλά είχε μια μπάλα στα πόδια του. Η κυρία Άντρεα τον πήγε μόλις στα 4 του χρόνια σε ομάδα, ενώ από τα 7 ως τα 14 του έπαιζε στους μικρούς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Χρόνος για σχολείο ελάχιστος. Έτρωγε και έκανε τα μαθήματά του στο αυτοκίνητο, όπως λέει η μαμά του σε συνέντευξή της. Το ταλέντο του όμως δεν ήταν αρκετό για τους κόκκινους διαβόλους και συνέχισε στην τοπική Στόουκ Σίτι. Όταν όμως κι οι Πότερς (το παρατσούκλι τόσο ταιριαστό με την χιλιανή πλευρά του Μπεν) τον απέρριψαν μετά από μία διετία, ο Μπεν Μπρέρετον Ντίας σχεδόν σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Είχε αποφασίσει να αφοσιωθεί στις σπουδές του, όταν η Νότιγχαμ Φόρεστ του έδωσε ακόμα μια ευκαιρία.

Εκεί ξεδίπλωσε το ταλέντο του και εκεί βρήκε και το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο, κάνοντας ντεμπούτο στην Τσάμπιονσιπ στα 17 του χρόνια. Διεθνής ήδη με τις μικρές εθνικές της Αγγλίας, το καλοκαίρι του 2018 πήγε δανεικός με οption αγοράς στην Μπλάκμπερν. Για επιθετικός, δεν μάτωνε ιδιαίτερα τα δίχτυα και παρά το γεγονός ότι στο Μπλάκμπερν τον πίστεψαν αγοράζοντάς τον, τα στατιστικά του ήταν φτωχά. Εν μέσω πανδημίας όμως, δούλεψε πολύ στα αδύνατα σημεία του, και βελτιώθηκε σε αρκετούς τομείς τους παιχνιδιού του. Αν δεν εμφανιζόταν όμως ο Μαρκ Χίτσεν και δεν έβαζε μια λέξη σε μια βάση δεδομένων, σήμερα δεν θα μιλούσαμε γι’ αυτόν.

Ο Μαρκ είναι φανατικός οπαδός της Μπλάκμπερν, κάτοχος διαρκείας, δάσκαλος και ο υπεύθυνος “scout” για την Μπλάκμπερν στο διάσημο παιχνίδι προπονητικής Football Manager. Με λίγα λόγια, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι υπεύθυνος ώστε τα στοιχεία των παικτών της ομάδας στο παιχνίδι να είναι ακριβή. Ο Μαρκ πέτυχε μια παλιότερη συνέντευξη του Μπεν στο επίσημο πρόγραμμα αγώνα της Μπλάκμπερν, στην οποία ο Μπεν αποκάλυπτε ότι είναι μισός Χιλιανός. «Το λέω στους συμπαίκτες μου, αλλά δεν το πιστεύουν. Η μητέρα μου ήρθε νεαρή από τη Χιλή, γνώρισε τον πατέρα μου και έμεινε εδώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορώ να παίξω για την εθνική Χιλής, έτσι δεν είναι;», έλεγε χαριτολογώντας ο Μπεν. Ο Μαρκ, ως σωστός υπεύθυνος, επιβεβαίωσε κατ΄αρχήν τα λόγια του παίκτη και στη συνέχεια πρόσθεσε τη δεύτερη εθνικότητα στη βάση δεδομένων του παιχνιδιού. Το γεγονός αυτό συνέπεσε και με την άνοδο του Μπεν τόσο στην πραγματικότητα, όσο και στα στοιχεία του στο παιχνίδι.

Aυτό το γκολ ίσως να άλλαξε τη ζωή του Μπεν

Όπως λέει ο Μαρκ, η βελτίωση του Μπεν ήταν εμφανής μετά την καραντίνα και ήταν δικαιολογημένα τα “φουσκωμένα” νούμερά του στο παιχνίδι. Φυσικά, το παιχνίδι είναι δημοφιλές και στη Λατινική Αμερική. Κανείς όμως δεν περίμενε τι θα ακολουθούσε. Ο Άλβαρο Πέρες, ένας gamer από τη Χιλή, ως γνήσιο αρρωστάκι έψαχνε παίκτες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν στην εθνική Χιλής. Ήταν χαράματα Παρασκευής προς Σάββατο, τον Νοέμβριο του 2020 και έπαιζε την beta έκδοση του FM 2021. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, ο λόγος ήταν απλός. Ο Βάργκας, ο άνθρωπος γκολ της Χιλής, είναι πλέον αρκετά μεγάλος και η χώρα δεν βγάζει πλέον καλά σέντερ φορ. Οι εποχές Σάλας-Ζαμοράνο είναι περασμένα μεγαλεία. Ο Άλβαρο ήθελε να χτίσει την καλύτερη εθνική Χιλής και ψάχνοντας παίκτες έπεσε στα νούμερα του Μπρέρετον στο παιχνίδι και εντυπωσιάστηκε. Κάπως έτσι, άρχισε μαζί με τον υπεύθυνο του παιχνιδιού για την εθνική Χιλής μισοαστεία, μισοσοβαρά μέσω του Twitch το hashtag #BreretonALaRoja. Ο Μπρέρετον στη Λα Ρόχα, την εθνική Χιλής. Κάποιοι τσιμπάνε και αρχίζουν να το γράφουν. Την επόμενη μέρα, ο Μπεν σκοράρει απέναντι στην Πρέστον, ένα εύκολο γκολ μεν, αλλά γκολ όπως και να ‘χει, ενώ δίνει και μια ασίστ. Το κίνημα του hashtag μεγαλώνει. Τρελαμένοι Χιλιανοί μπαίνουν στον λογαριασμό του παίκτη στο Instagram και γεμίζουν με σχόλια του τύπου “έλα να παίξεις με τη Χιλή” κ.ο.κ.

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο παππούς του Μπρέρετον βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές πιάτο της Χιλής. Τους ενδιαφέρει το γεγονός ότι ο παίκτης μπορεί να παίξει στην εθνική τους. Ο Μπρέρετον γίνονται γνωστός στο διαδίκτυο της Χιλής και στη συνέχεια έρχεται η ώρα των δημοσιογράφων που δίνουν ακόμα μεγαλύτερη έκταση στο θέμα. Η Π.Ο. της Χιλής υποστηρίζει ότι γνώριζε για τον παίκτη και είχε ήδη μιλήσει μαζί του πιο πριν, αλλά σίγουρα, αυτή η έκρηξη δημοφιλίας έκανε τα πράγματα να τρέξουν ταχύτερα. Ο Μπεν κλήθηκε τελικά στην εθνική Χιλής τον Μάιο του 2021 για τα προκριματικά του Μουντιάλ. Το όνομά του ήταν και στην αποστολή του περασμένου Κόπα Αμέρικα.

Το ορίτζιναλ τραγούδι για τον Ντιέγκο

Οι Χιλιανοί, που για όσους γνωρίζουν έχουν μεγάλη κόντρα με τους Αργεντινούς, ενώ βοήθησαν και τους Άγγλους στον πόλεμο με την Αργεντινή για τα νησιά Φώκλαντς/Μαλβίνας, δεν χάνουν την ευκαιρία να τρίψουν στους Αργεντινούς την αγγλική καταγωγή του νέου παίκτη τους. H Π.Ο. της χώρας τουιτάρει ένα τραγούδι για τον Ντιέγκο, το “La Mano de Dios” με αλλαγμένους στίχους, να λένε ότι γεννήθηκε στην Αγγλία, ήταν θέλημα Θεού και έχει μάνα Χιλιανή. Οι Αργεντίνοι εξοργίζονται με την ιεροσυλία. Ο Μπρέρετον κάνει ντεμπούτο, μπαίνοντας ως αλλαγή απέναντι στην Αργεντινή. Οι Αργεντίνοι τον αποκαλούν σκωπτικά “ο Άγγλος”, το παιχνίδι λήγει τελικά 1-1 κι ο Μπεν που δεν μπορεί να επικοινωνήσει καλά καλά με τους συμπαίκτες του, είναι ο παίκτης της Μπλάκμπερν που παίζει στο Κόπα Αμέρικα και αντιμετωπίζει τον Λιονέλ Μέσι.

Μπεν, Μπεν, Μπεν, Μπεν, Μπεν

Στο επόμενο ματς με τη Βολιβία, ξεκινά βασικός και σκοράρει το γκολ της νίκης. Οι Χιλιανοί παραληρούν. Η Μπρερετομανία αγγίζει απίστευτα επίπεδα. Η Χιλή δεν τα καταφέρνει στο Κόπα Αμέρικα, αποκλείεται με πολλά παράπονα από τη Βραζιλία, αλλά ο Μπρέρετον είναι ήδη ίνδαλμα. Καλείται πλέον κανονικά στην εθνική και ενώ στην Αγγλία είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστος μέχρι το καλοκαίρι, στη Χιλή συμμετέχει σε ένα σωρό διαφημίσεις, με πιο καλτ από αυτές μία που τον παρουσιάζει να λέει στη βασίλισσα ότι φεύγει για τη Χιλή και στη συνέχεια να παραγγέλνει μια Pepsi με άθλια ισπανικά. Ο ίδιος υπόσχεται ότι θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο, καθώς κάνει μαθήματα ισπανικών τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ συμμετέχει σε καμπάνια της κυβέρνησης της Χιλής για τους εμβολιασμούς. Είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες μορφές σε μια χώρα που μέχρι πρόσφατα αγνοούσε την ύπαρξή του.

Δεν είναι όμως μόνο η Χιλή ευνοημένη. Ο Μπρέρετον γυρίζει με άλλη ψυχολογία μετά το Κόπα Αμέρικα. Έχοντας παίξει απέναντι σε σκληροτράχηλους διάσημους αμυντικούς σε τοπ επίπεδο, επιστρέφει και κάνει μοναδική σεζόν με την Μπλάκμπερν. Είναι αυτή τη στιγμή δεύτερος σκόρερ στην Τσάμπιονσιπ με 20 γκολ, πίσω μόνο από τον Μίτροβιτς. Ο Μπεν δεν είναι πλέον ίνδαλμα μόνο στο Σαντιάγο και το Πένκο, αλλά και στο Μπλάκμπερν. Ο παίκτης που οδηγεί μια ομάδα γεμάτη οικονομικά προβλήματα προς το όνειρο της Πρέμιερ Λιγκ. Ήδη το όνομά του ακούγεται για άλλες ομάδες, μέχρι και για τη Γουέστ Χαμ. Την ίδια στιγμή όμως, η Μπλάκμπερν θα στερηθεί τις υπηρεσίες του στο επόμενο ματς, καθώς ο Μπρέρετον βρίσκεται στις κλήσεις της εθνικής Χιλής για τα επόμενα κρίσιμα παιχνίδια της στα προκριματικά του Μουντιάλ, με αρχή αυτό απέναντι στην Αργεντινή. Toν Οκτώβριο σκόραρε ένα κρίσιμο γκολ στη νίκη επί της Παραγουάης και η παρουσία του κρίνεται επιβεβλημένη. Η απίστευτη αναγνώριση του παίκτη μπορεί να οφείλεται σε ένα παιχνίδι και το διαδίκτυο, αλλά χωρίς την ατομική του βελτίωση δεν θα είχε καταφέρει τίποτα από όλα αυτά.