stoiximan-basket-league

Stoiximan Basket League: Σκέψεις & σημειώσεις

Η Stoiximan Basket League μετράει ήδη εννιά αγωνιστικές στην κανονική περίοδο και οι σημειώσεις μας από αυτό το διάστημα δεν είναι λίγες. Αυτά είναι μερικές σκέψεις για πρόσωπα και καταστάσεις που αξίζουν την προσοχή μας.

Πάμε να τις δούμε μαζί…

-Ο Νεμάνια Nέντοβιτς είναι ο μεγάλος σταρ της λίγκας και φροντίζει να το αποδεικνύει εμπράκτως, μέσα στο παρκέ. Ο Σέρβος γκαρντ είναι πρώτος σε συνολική αξιολόγηση (Player Efficiency Rating, 40.3) στη λίγκα, πρώτος στον δείκτη επιθετικής αποτελεσματικότητας (Offensive Rating, 152.1), πρώτος σε αποτελεσματικότητα εντός πεδιάς με το εκκωφαντικό 78.7 που θυμίζει ψηλό ο οποίος μόνο καρφώνει. Ο Σέρβος θυμίζει σε όρους ταλέντου τους σταρ των 90s στην κατηγορία, κάνοντας τη διαφορά χωρίς να χρειαστεί να ρολάρει. Έχει 14.8 πόντους με 60.7% στα τρίποντα σε μόλις 15.4 λεπτά συμμετοχής. Nough said…

-To Λαύριο παίζει τον τελευταίο καιρό το πιο ισορροπημένο μπάσκετ στην κατηγορία μετά τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό. Μετά το –λογικά- άσχημο ξεκίνημα της (ταλαιπωρήθηκε από τον Covid-19  έχοντας αρκετά κρούσματα σε σημείο που χρειάστηκε να κάνει μίνι-προετοιμασία για να επανέλθει στο σημείο που βρισκόταν), η ομάδα του ΧρήστουΣερέλη μετράει πέντε συνεχόμενες νίκες. Κυρίως όμως, αποδίδει σε υψηλά standards και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η πολυπρόσωπη επίθεση του είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στη Stoiximan Basket League (No3 πίσω μόνο από ΠΑΟ & ΑΕΚ, σουτάρει από το τρίποντο με 40%) ενώ γίνεται να προσπάθεια να βελτιωθεί το performance του συνόλου στο κομμάτι του ριμπάουντ όπου είναι φανερό πως θα βοηθήσει η προσθήκη του Σον Έβανς.

-Μιας και αναφερθήκαμε στο Λαύριο, πρέπει να υπογραμμίσουμε την ηγετική παρουσία του  Βαγγέλη Μουράτου ο οποίος μετράει 10.3 πόντους, 5.1 τελικές πάσες για 2.1 λάθη, 2.4 ριμπάουντ και 37.5% στα τρίποντα, ανταποκρινόμενος άψογα στο ρόλο του floor general. Ο 23χρονος πόιντ γκαρντ είναι ο ιθύνων νους του Λαυρίου και στο παιχνίδι του απεικονίζεται ο αλτρουισμός που χαρακτηρίζει γενικότερα τη νοοτροπία αυτής της ομάδας.

-Ο ΠΑΟΚ κέρδισε δύο σερί πολύ κλειστά ματς τον τελευταίο καιρό απέναντι στον Κολοσσό και τον Ιωνικό, γεγονός που έδωσε μια ψυχολογική ένεση στους παίχτες του μετά και την αλλαγή προπονητή. Ο «Δικέφαλος» του Βορρά τρέχει μια από τις αποτελεσματικότερες επιθέσεις στη Stoiximan Basket League φέτος (Νο4 σε αξιολόγηση) όντας η πιο εύστοχη ομάδα πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (41.8%). Τα έμπειρα παιδιά που διαθέτει ο ΠΑΟΚ στην περιφέρεια (Γκρίφιν, Λοβ, Τέρνερ) κάνουν καλή δουλειά ενώ η προσθήκη του Κονατέ στο «5» έδωσε άλλη δυναμική εντός του «ζωγραφιστού».  Του σύνολο του Άρη Λυκογιάννη οφείλει να βελτιώσει τη συμπεριφορά του στα μετόπισθεν για να κοιτάξει ψηλότερα (έχει ρεκόρ 4-5).

-Δύο Έλληνες παίχτες φιγουράρουν ψηλά στη λίστα με τους καλύτερους (ανά μέσο όρο) σκόρερ της Stoiximan Basket League και αυτό είναι, αν μη τι άλλο, ένα σημαντικό γεγονός. 

Ο Δημήτρης Αγραβάνης του Προμηθέα έχει 18.0 πόντους (Νο1 στη λίγκα) και εκτός των άλλων 7.6 ριμπάουντ, 1.6 ασσίστ και 1.8 κλεψίματα, σουτάροντας με 41.2% από το τρίποντο (6.8 σουτ ανά ματς). Στη δεύτερη σεζόν του στην Πάτρα, ο 26χρονος φόργουορντ αποτελεί σημείο αναφοράς για την επίθεση του Προμηθέα όντας σημαντικά βελτιωμένος.

Ο Βασίλης Τολιόπουλος του Ιωνικού μετράει 15.5 πόντους συν 2.5 ριμπάουντ και 2.5 τελικές πάσες. Ο 26χρονος γκαρντ επανήλθε μόλις από έναν σοβαρό τραυματισμό στο χέρι που του κόστισε τη συμμετοχή με την Εθνική ομάδα.

Ένας τρίτος πρώην «ερυθρόλευκος», ο Βασίλης Καββαδάς του Ηρακλή, κάνει επίσης μια αξιοπρόσεκτη σεζόν μετρώντας 12.6 πόντους και 8.4 ριμπάουντ (συν 1.3 μπλοκ) αποτελώντας το βαρύ χαρτί του «Γηραιού» (ρεκόρ  4-5, 5η θέση) στο «ζωγραφιστό». 

-Η ΑΕΚ δεν έχει πιάσει μέχρι τώρα (πριν ελαχίστων εξαιρέσεων) υψηλά στάνταρντ απόδοσης όμως είναι προφανές ότι έχει το ειδικό βάρος και τον κατάλληλο «εξοπλισμό» φέτος για να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ο «Δικέφαλος» της Αθήνας γνώρισε την πρώτη ήττα του στο πρωτάθλημα από το Λαύριο και έχει ουκ ολίγα προβλήματα προς επίλυση όμως η ποιότητα των μονάδων του και ο χαρακτήρας νικητή που κουβαλούν συγκεκριμένων παίχτες του δίνει ένα εγγενές πλεονέκτημα. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου προσπαθεί να εντάξει τον Κίνγκσλεϊ  στο παιχνίδι της ΑΕΚ και περιμένει τον Λοτζέσκι. Εξαιρετική σεζόν από τον Γιανίκ Μορέιρα που έχει 12.6 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 1.6 μπλοκ ανά ματς μέχρι τώρα (σκόραρε 30 στο Λαύριο).