baskonia-pao-stoiximanblog

Μπασκόνια-Παναθηναϊκός: Ώρα για εξιλέωση

Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε στη φωλιά των νυχτερίδων όμως προδόθηκε από τα πολλά  λάθη και την κακή του άμυνα σε μεγάλα διαστήματα της αναμέτρησης. Το ταξίδι στη Μπουέσα Αρίνα της Βιτόρια σηματοδοτεί την ώρα για εξιλέωση…

Ήταν μια δύσκολη βραδιά στη Βαλένθια. Ο Παναθηναϊκός μπήκε ζεστός επιθετικά, είχε ριμπάουντ αλλά μαζί και μια καταδικαστική ροπή στο λάθος η οποία σε συνδυασμό με την κακή –για μεγάλα διαστήματα- άμυνα του, τον οδήγησε στην ήττα. Ήταν ένα καλό μάθημα. Το τριφύλλι φέτος πρέπει να κάνει δεύτερη φύση του τα λόγια του προπονητή του. Οφείλει να ξεκινάει από την άμυνα. Και σίγουρα (ως η ομάδα με τον χαμηλότερο δείκτη λαθών στη διοργάνωση) δεν έχει την πολυτέλεια να χαραμίζει κατοχές. Η Βιτόρια θα είναι λοιπόν ένα μεγάλο τεστ για τους παίχτες των πρασίνων. Πρωτίστως, όσον αφορά τον χαρακτήρα που προσπαθεί να πλάσσει αυτή η ομάδα.

Η Μπασκόνια είναι σε καλή κατάσταση. Παρότι έχασε τρία συνεχόμενα, πολύ κλειστά παιχνίδια στην Ευρωλίγκα, πέρασε «επάνω» από τη Φενέρ τη Τρίτη ενώ στην ισπανική λίγκα μετράει τέσσερις συνεχόμενες επιτυχίες. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς, δημιουργός αυτού που ορίζεται σήμερα στον χώρο ως Baskonia Dynamic Basketball, έχει κατασκευάσει ένα σύνολο που ακολουθεί τη δική του φιλοσοφία. Γρήγορο τέμπο (οι Βάσκοι είναι Νο1 σε pace στη διοργάνωση), πιεστική και αρκετά «φυσική» άμυνα (από τις πιο αποτελεσματικές φέτος στην Ευρωλίγκα), τρεξίματα με βάση πάντα τις σκληρές εργατοώρες της προπόνησης. 

Ο Παναθηναϊκός πρώτα από όλα οφείλει να προστατέψει τη μπάλα εκτελώντας με μεγάλη συγκέντρωση κάθε μεταβίβαση ώστε να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες ανοιχτού γηπέδου στους Βάσκους. Ο Πιερία Χένρι και ο Ρόκας Γκεντράιτις βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Ο Άλεκ Πίτερς ήταν εκπληκτικός με τη Φενέρ (25 πόντοι) και οι Βιλντόζα, Τζεκίρι, Πολονάρα είναι πάντα εκεί έτοιμοι να βάλουν τη δική τους πινελιά. 

Η επίθεση των Βάσκων θέλει ακόμα δουλειά. Χωρίς την πύλη του αιφνιδιασμού ανοιχτή, οι παραγωγικές τους δυνατότητες δεν είναι οι ίδιες. Παρά το γεγονός ότι έχουν δημιουργούς σε διάφορες θέσεις του ρόστερ (Χένρι, Βιλντόζα, Τζεκίρι), οι παίχτες του Ιβάνοβιτς δεν σουτάρουν καλά από την περίμετρο και συνολικά οι δείκτες της εκτελεστικής τους αποτελεσματικότητας είναι χαμηλοί. Έχουν επίσης μια έντονη ροπή στο λάθος. Η πρόγνωση λέει ότι είναι αρκετά πιθανόν  να μην έχουν τα ίδια ποσοστά με αυτά της Τρίτης όταν και σφυροκόπησαν ανελέητα την ομάδα του Κοκόσκοφ. Οπότε η ελληνική ομάδα οφείλει να οικοδομήσει το πλάνο νίκης της επάνω στους πυλώνες του rebounding και του χαμηλού αριθμού λαθών. Η τριάδα των ψηλών, Μήτογλου-Ουάιτ-Παπαγιάννης, είναι σε καλό φεγγάρι όμως θα πρέπει η περιφερειακή γραμμή να απλώσει γέφυρες επικοινωνίας μαζί της. Ο Νέντοβιτς πρέπει να γυρίσει στα καλά παιχνίδι, οι Ρος-Φόστερ να παρουσιάσουν μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης και ο Σέλβιν Μακ να συνεχίσει αυτό που κάνει τις δύο πρώτες αγωνιστικές (ακριβής εκτέλεση, δυναμική άμυνα) με τον μικρότερο δυνατό αριθμό λαθών. 

Με λίγα λόγια, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μετατρέψει το παιχνίδι σε «σκυλομαχία» και όχι σε μια κούρσα εκατό μέτρων. Στο μισό γήπεδο θα χρειαστεί καθαρό μυαλό στις αποφάσεις του, σωστές μεταβιβάσεις, τη «νεράιδα» του επιθετικού ριμπάουντ που τον συνοδεύει από την αρχή της σεζόν, υπομονή και μια καλή βραδιά από κάποιον από τους παίχτες της θέσης «2» απαραίτητα, ώστε να συνδράμουν στην παραγωγική προσπάθεια των Παπαπέτρου (αναλαμβάνει μεγάλο δημιουργικό βάρος και αυτό του κοστίζει σε ανάσες στο τέλος) και Μακ (16.5 πόντους στα δύο πρώτα του ματς με εξαιρετικά ποσοστά). 

Οι πράσινοι έχουν αρκετό μπάσκετ μέσα τους και λειτουργούν ως ομάδα αλλά βρίσκονται ακόμα στη διαδικασία που προπονούν το μυαλό τους ώστε να φτάσουν ως σύνολο κάποια στιγμή στο σημείο να εκτελούν με ακρίβεια το σωστό play, υπό καθεστώς πίεσης. Αυτές είναι  λεπτομέρειες που κρίνουν νίκες και διαχωρίζουν τις πολύ καλές ομάδες από τις απλά καλές. Εάν θέλεις να ανέβεις ένα σκαλοπάτι, πρέπει να τις κατακτήσεις…