baskonia-olympiacos-stoiximanblog

Μπασκόνια – Ολυμπιακός: H πρόκληση του να ανταγωνιστείς

Στη Βιτόρια ξεκινάει για τον Ολυμπιακό μια σειρά πέντε παιχνιδιών κατά την οποία οι ερυθρόλευκοι θα κληθούν να ανταγωνιστούν μερικές από τις καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Μπορούν οι Πειραιώτες να αξιοποιήσουν την τριβή με μερικά πραγματικά καλά σύνολα για να ανεβάσουν το επίπεδο του δικού τους παιχνιδιού;

Το βατό πρόγραμμα των πρώτων αγωνιστικών όχι απλά γύρισε μπούμερανγκ για τους ερυθρόλευκους αλλά υπογράμμισε με πολύ πειστικό τρόπο το επίπεδο του παιχνιδιού της ομάδας στη παρούσα φάση της σεζόν και την ανάγκη για παρέμβαση στον υπάρχον ρόστερ. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο 1-2, έχοντας αντιμετωπίσει τρεις από τις θεωρητικά πιο αδύναμες ομάδες της Ευρωλίγκας (τις δύο μάλιστα μέσα στο ΣΕΦ). Ακολουθεί πλέον μια ανηφόρα με συνεχόμενες αναμετρήσεις απέναντι σε σύνολα υψηλότερου επιπέδου η οποία δημιουργεί μια καινούργια συνθήκη. Μπορεί ο Ολυμπιακός να αξιοποιήσει την τριβή με μερικές ομάδες οι οποίες αυτή τη περίοδο παίζουν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτόν;

H Mπασκόνια είναι το πρώτο σκαλοπάτι αλλά την ίδια στιγμή  και μια μικρή εξαίρεση. Έχει την ποιότητα σε όρους προσώπων και βάθους ώστε να κοιτάξει ψηλά στη φετινή Ευρωλίγκα όμως το παιχνίδι της δεν είναι ακόμα στο επιθυμητό επίπεδο. Οι Βάσκοι δεν παίζουν καλό μπάσκετ αυτό τον καιρό. Ίσως λοιπόν εδώ οι ερυθρόλευκοι να έχουν μια ευκαιρία, σε μια έδρα οι οποία για αυτούς δεν υπήρξε αφιλόξενη τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα οι παίχτες του Κεστούτις Κεμζούρα θα πρέπει να πιάσουν συγκεκριμένα standards απόδοσης για να δημιουργήσουν αυτήν ακριβώς την ευκαιρία.

Ο Βέλιμιρ Περάσοβιτς προβληματίζεται από την έλλειψη λειτουργικότητας στην επίθεση της ομάδας του. Από τη Μπασκόνια λείπει σε ασύλληπτο βαθμό μέχρι τώρα το σουτ. Ρίξτε μια ματιά στα παρακάτω στοιχεία…

-Στα τρία πρώτα ματς σουτάρουν με μόλις 27.9% από το τρίποντο. Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στη διοργάνωση μετά από αυτή της Βαλένθια.

-Εκτελούν προσωπικές με 62.1%. Φυσικά πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στη διοργάνωση.

-Μοιράζουν μόλις 13.3 τελικές πάσες (Νο17 στην Ευρωλίγκα) ενώ ο δείκτης παραγωγής μέσα από συνεργασίες (AST%) γράφει μόλις 48.2 και αποτελεί τη χαμηλότερη φετινή επίδοση στην EL. Οι Βάσκοι βασίζονται αρκετά στο ένας εναντίον ενός και η άμυνα του Ολυμπιακού σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο πρέπει να είναι έτοιμη για αυτό.

Στη Μπασκόνια αισιοδοξούν ότι με την είσοδο του Στάουσκας θα λύσουν ένα κομμάτι του προβλήματος στην περιφερειακή εκτέλεση. Ο Αμερικανός έρχεται από τραυματισμό (έπαιξε λίγο στις δύο πρώτες του συμμετοχές) όμως φαίνεται ότι πατάει καλά στο παρκέ οπότε (σύμφωνα με τη λογική) το καλό μπάσκετ αργά ή γρήγορα θα έρθει. Η τριάδα Σενγκέλια-Χένρι-Σιλντς είναι σε αρκετά καλή κατάσταση (αν και οι δύο τελευταίοι -όπως και ο Τζάνινγκ- ταλαιπωρήθηκαν από μια γαστρεντερίτιδα τις τελευταίες ημέρες) και θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος των γηπεδούχων.

Υπάρχει σκεπτικισμός κατά πόσο οι ερυθρόλευκοι θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν του Βάσκους σε φυσικό και αθλητικό επίπεδο. Είναι αμφίβολο εάν η ελληνική ομάδα μπορεί να τρέξει μαζί τους για να τους οδηγήσει στο μισό γήπεδο. Νομίζω πως αυτό είναι το σημείο-κλειδί στη σημερινή αναμέτρηση. Η μάχη σε φυσικό και αθλητικό επίπεδο. Εάν ο Ολυμπιακός ανταγωνιστεί τους γηπεδούχους στις μάχες σώμα με σώμα και μπορέσει να ματσάρει την ταχύτητα τους θα έχει την ευκαιρία ώστε να πάει το παιχνίδι σε κλειστό σκορ, δεδομένου ότι η επίθεση του αντιπάλου δεν διανύει τις πιο παραγωγικές της ημέρες. Είναι σαφές ότι εκτός των Μιλουτίνοφ-Σπανούλη, οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν (και) Αμερικανική βοήθεια και δη από τους Πολ-Πάντερ και Ρούμπιτ. Ο Παπανικολάου (με την εμπειρία και την αμυντική του ικανότητα σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο) θα είναι επίσης ένας σημαντικός παίχτης ενώ ο Κουζμίνσκας οφείλει να βγει μπροστά (ίσως χρειαστεί να παίξει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ σήμερα) προσφέροντας τις κατάλληλες ανάσες στον Πρίντεζη.

Οι Βάσκοι διψούν για επιστροφή στο καλό μπάσκετ και περιμένουν με ανυπομονησία τη σημερινή αναμέτρηση. Δεν βρίσκονται σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση τον τελευταίο καιρό. Ο Ολυμπιακός μπορεί να τους βάλει δύσκολα εάν πιάσει συγκεκριμένα αμυντικά standards και μπορέσει να τρέξει δίπλα τους, δημιουργώντας μια κατάσταση που θα «γεννήσει» εκνευρισμό στον αντίπαλο. Αν μη τι άλλο, το τεστ για την ελληνική ομάδα είναι σημαντικό και η βελτίωση του αγωνιστικού της χαρακτήρα το βασικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή.