Η μεγαλύτερη στιγμή μέχρι την επόμενη

Όταν ακούς Βαυαρία και ποδόσφαιρο, το μυαλό σου λογικά πάει στο Μόναχο. Τα τελευταία χρόνια όμως μπορούμε να μιλάμε, έστω και χαμηλόφωνα, για μια άλλη ομάδα της περιοχής. Στο Άουγκσμπουργκ των περίπου 250 χιλιάδων κατοίκων, η τοπική ομάδα με ιστορία 108 ετών έφτασε στο χειρότερο σημείο της στα τέλη των 90s. Λόγω οικονομικών προβλημάτων κατέληξε να αγωνίζεται στην 4η κατηγορία του γερμανικού ποδοσφαίρου και να παραπαίει.

Ο σύλλογος που το 2002 αγωνιζόταν στην Μπάγερνλίγκα βρίσκεται φέτος να παίζει στο Γιουρόπα Λιγκ και να έχει πάρει την πρόκριση από έναν όμιλο με Αθλέτικ Μπιλμπάο, Άλκμααρ και Παρτιζάν. Όταν ανέλαβε πρόεδρος ο Βάλτερ Σάινσχ η ομάδα βρήκε πόρους, νοικοκυρεύτηκε και έφτιαξε και γήπεδο. Της πήρε δυο σεζόν για να ανέβει στη Γ’ Εθνική και πέντε προσπάθειες για τη Β’. Το 2010 έχασε την άνοδο για την Μπουντεσλίγκα στα μπαράζ, αλλά την επόμενη χρονιά τα κατάφερε. Σώθηκε τις πρώτες δύο σεζόν, το 2014 βγήκε 8η και πέρσι στην καλύτερη στιγμή της ιστορίας της 5η, κερδίζοντας την έξοδο στην Ευρώπη. Η σύγχρονη ιστορία της Άουγκσμπουργκ είναι μια συνεχής προσπάθεια για το παραπάνω, μια “οικογενειακή” ομάδα που ξέρει τα όριά της και φροντίζει να κινείται συνετά. Με μικρό μπάτζετ, χωρίς τρομερά ονόματα και με όλους να κάνουν ότι μπορούν.

Ακόμα και τα ball boys. Και όχι δεν είναι σχήμα λόγου, αν πιστέψουμε τον τερματοφύλακα τής Χέρτα Τόμας Κραφτ που το 2014 διαμαρτυρήθηκε για… bullying από τα πιτσιρίκια της Άουγκσμπουργκ. “Το πώς συμπεριφέρονται σε αυτή την ομάδα είναι τρέλα. Τα παιδιά δεν σου δίνουν την μπάλα και σου λένε ‘πάρε μόνος σου μία’. Σε προσβάλουν, σε λένε μ.λάκα μετά από λίγη ώρα.” Ο Κλάους Χόφμαν, ο νυν πρόεδρος της ομάδας (αφού ο Σάινσχ μετά από μια πετυχημένη δεκαετία αποφάσισε να αποσυρθεί) διέψευσε το γεγονός, αλλά δεν αρνήθηκε ότι γενικά έχουν εντολές να καθυστερούν την μπάλα. “Γίνεται σε όλα τα γήπεδα αυτό” δικαιολογήθηκε, αλλά δεν ακούγεται τόσο γερμανικό. Κι αν δεν πιστεύουμε τον Κραφτ, μπορούμε να δούμε την αντίδραση του Νόιερ την ίδια σεζόν, όταν κουράστηκε από τις συνεχόμενες καθυστερήσεις και αποφάσισε να πάρει την εκδίκησή του από το ball boy που του πέταξε σχεδόν νωχελικά την μπάλα:

Όχι ότι πάνε καλύτερα οι παίκτες. Ο Μάρβιν Χιτζ είναι ο Ελβετός τερματοφύλακας που έγινε viral λίγους μήνες πριν, όταν… χάλασε το χορτάρι στο γήπεδο της Κολωνίας για να πιάσει ένα πέναλτι. Με εντελώς λαμογίστικο τρόπο χρησιμοποίησε το παπούτσι του λίγο πριν εκτελεστεί το πέναλτι για να σκάψει και τελικά κατάφερε να αποκρούσει το άθλιο χτύπημα του Μοντέστε που γλίστρησε. Ο Χιτζ δήλωσε μετανιωμένος, αλλά η Άουγκσμπουργκ πήρε το 1-0. Η Κολωνία του έστειλε τον λογαριασμό, ο Χιτζ πλήρωσε κι η Άουγκσμπουργκ έστειλε και ένα χορτοκοπτικό δώρο στην Κολωνία. Και όταν λέμε, όλοι κάνουν τα πάντα σε αυτή την ομάδα, το εννοούμε. Ο Χιτζ εκτός από το να χαλάει το γκαζόν έχει σκοράρει και στο 93′ ενός αγώνα με την Λεβερκούζεν:

Όταν δεν σκοράρει ο Χιτζ το κάνει ο Παραγουανός (ή μάλλον Αργεντινός που πήρε και 2η υπηκοότητα) Ραούλ Μπομπαντίγια που στον λίγο καιρό που έμεινε στη Θεσσαλονίκη ξεχώρισε. Οι οπαδοί του Άρη τον θυμούνται και ο ίδιος συνεχίζει να βγάζει το ψωμί του στη Γερμανία: “Η Άουγκσμπουργκ είναι ένα κλαμπ ταπεινό, οικογενειακό, αυτό τη χαρακτηρίζει. Αυτό μας κάνει πιο δυνατούς γιατί ξέρουμε πού βρισκόμαστε και έχουμε τα πόδια μας πάνω στη γη.” Τα λόγια του… άλαιμου φορ που έμαθε μπάλα στις ακαδημίες της Ρίβερ δίπλα στον Ιγκουαΐν, περιγράφουν ιδανικά τον σύλλογο, μια επαρχιακή ομάδα που ξέρει ότι δεν θα της χαρίσουν τίποτα και κερδίζει τα πάντα με ιδρώτα (και κανένα κόλπο πού και πού). Ο Μπομπαντίγια στο παρελθόν είχε συλληφθεί να οδηγεί μεθυσμένος, έχει σπάσει τις πόρτες των αποδυτηρίων μετά από αποβολή, ενώ τον έπιασαν για υπερβολική ταχύτητα με την Μαζεράτι του λίγο έξω από τη Βασιλεία. Στην Άουγκσμπουργκ είναι αρκετά πιο ήρεμος. Αν και φέτος δεν σκοράρει συχνά, έχει βάλει μερικά πολύ ωραία γκολ στο Βαυαρία πανηγυρίζοντας όσο γραφικά του αρμόζει και δείχνοντας το όχι-και-τόσο γυμνασμένο κορμί του (σίγουρα ρουφάει κοιλιά) με τα τατουάζ των γονιών του στο στήθος του.

Η Άουγκσμπουργκ πηγαίνει μέτρια στο πρωτάθλημα και η Ευρώπη είναι πραγματική γιορτή. Όλος αυτός ο κόσμος που γεμίζει σχεδόν σε κάθε ματς το WWK Arena (28 χιλιάδες Μ.Ο. σε ένα γήπεδο 30 χιλιάδων) έκανε σαν τρελός όταν έγινε η κλήρωση για το Γιουρόπα Λιγκ και έβγαλε αντίπαλο την Λίβερπουλ. Το σάιτ της ομάδας έπεσε και ο σύλλογος έβγαλε ανακοίνωση παρακαλώντας τον κόσμο να σταματήσει να παίρνει τηλέφωνα και να στέλνει e-mail. Mε τη χωρητικότητα να μειώνεται για τους ευρωπαϊκούς αγώνες, η ζήτηση για το ιστορικότερο ματς στην ευρωπαϊκή σταδιοδρομία της Άουγκσμπουργκ έχει ξεπεράσει κάθε φαντασία.

Άλλωστε ξέρουν ότι η Άουγκσμπουργκ δεν θα έχει πολλές τέτοιες ευκαιρίες. Σε ένα ποδόσφαιρο ζάμπλουτων, μια ομάδα με 20 εκατομμύρια Ευρώ μπάτζετ δύσκολα μπορεί να κάνει πολλά. Ειδικά όταν ο κανόνας που επιβάλλει στις γερμανικές ομάδες το 50+1% των μετοχών να το έχει ο κόσμος βρίσκεται υπό αμφισβήτηση. Ένας νόμος που επιτρέπει στην κάθε Άουγκσμπουργκ να βγαίνει στην Ευρώπη καθώς δεν έχουμε επέλαση Αράβων, Κινέζων και Ρώσων στο γερμανικό πρωτάθλημα. Ο Χόφμαν είπε ότι την ομάδα δεν την ενδιαφέρει να πουλάει γιατί είναι υγιής. “Δεν μας ενδιαφέρουν τα χρήματα από αποχωρήσεις παικτών. Αντί να βγάζω παραπάνω χρήματα με απασχολεί να πίνω την μπύρα μου και να βλέπω την αγαπημένη μου ομάδα. Είμαι ο μεγαλύτερος οπαδός της ομάδας“.

scouse

Η Άουγκσμπουργκ του χρόνου δεν θα είναι στην Ευρώπη λογικά (ίσως και στην Α’ Εθνική αν δεν συνέλθει). Το να υποδέχεται την Λίβερπουλ είναι η στιγμής της χρονιάς και ίσως και των επόμενων. Και όσο δύσκολο και αν είναι θα το παλέψει. Με κάθε τρόπο, κερδίζοντας κάθε δευτερόλεπτο, κάθε εκατοστό στο γήπεδο, ακόμα και με… πονηριές. Άλλωστε είναι η ομάδα που κέρδισε δυο φορές την Μπάγερν τα τελευταία χρόνια και πέρσι κέρδισε την Ντόρτμουντ και την έστειλε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Ο Γιούργκεν Κλοπ θα το θυμάται καλά, όσο οι σκάουζερ εκδρομείς θα συμβουλεύονται το… λεξικό από τα σκάουζ στα γερμανικά που η Άουγκσμπουργκ κυκλοφόρησε για να τους βοηθήσει.