Βιλερμπάν – Ολυμπιακός: Απλήρωτο γραμμάτιο 

Σε ένα άτυπο back to back-παιχνίδι, ο Ολυμπιακός πηγαίνει στη Λυών μετά την εκτός προγράμματος ήττα της Παρασκευής από την ASVEL, για να πάρει το αίμα του πίσω. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για χαλάρωση, αρνητικές σκέψεις και βαθμολογική απώλεια.

Ήταν ένα κακό βράδυ. Και δυστυχώς ήρθε, μάλλον ανέλπιστα, σε μια περίοδο που δεν έπρεπε. Ο Ολυμπιακός έδειχνε το τελευταίο διάστημα να ανεβάζει την απόδοση και τη δυναμική του στη μάχη για μια θέση στην οχτάδα. Έμοιαζε να οικοδομεί την εικόνα της ομάδας που είναι δύσκολο να καταβληθεί, ακόμα και στην βραδιά που τα αγωνιστικά της standards δεν βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο. Την Παρασκευή οι ερυθρόλευκοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Έχασαν έδαφος σε μια στιγμή όπου όλοι περίμεναν ότι το μομέντουμ τους ευνοεί, ώστε να ανοίξουν την πόρτα της οχτάδας. 

Και όμως οι ερυθρόλευκοι πήραν αυτό που ακριβώς άξιζαν στο τελευταίο παιχνίδι. Δεν είχαν το ενεργειακό υπόβαθρο (ερχόμενοι από μια μεγάλη μάχη στο Τελ Αβίβ μη ξεχνάμε)για να ανταγωνιστούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του επιπέδου της διοργάνωσης. Οι απουσίες σημαντικών σε αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι παιχτών όπως ο Μάρτιν, ο Παπανικολάου και ο -ερχόμενος με φόρα από την τελική ευθεία της προηγούμενης αναμέτρησης- Λαρεντζάκης, «έγραψαν» στην αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας. Η ASVEL  είχε καλύτερα τρεξίματα, περισσότερο hustling και καθαρό μυαλό ως προς την εκτέλεση του πλάνου της. Σούταρε με 38.6% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (κομβικό νούμερο σε ένα ματς όπου καμία ομάδα δεν έφτασε τους 70 πόντους) και μέτρησε 21 τελικές για μόλις 12 λάθη.  Ο πρώην «Κέλτης» και Νο16 του ντραφτ του 2016, Guerschon Yabusele, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην ελληνική άμυνα (19 πόντοι με 8/11 σουτ, 5 ριμπάουντ, 4 τελικές πάσες) ενώ ο νεοφερμένος Ντέρικ Ουόλτον τζούνιορ και ο βετεράνος Ντέιβιντ  Λάιτι (έπαιξε πολύ καλά στο ΟΑΚΑ) έδωσαν λύσεις σε καίρια σημεία. Η ASVEL ήταν πιο έτοιμη για να παίξει ένα τέτοιο ματς από τους γηπεδούχους. 

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Ο κόουτς Πάρκερ αντιμετωπίζει προβλήματα με το μεγάλο του όπλο στο ζωγραφιστό, Moustapha Fall, του οποίου η συμμετοχή στη σημερινή αναμέτρηση, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι αμφίβολη. Παρά τη σημασία της συμμετοχής του 28χρονου γίγαντα στον αγωνιστικό ιστό των Γάλλων, η  ASVEL μπορεί να υπερηφανεύεται πως έχει το βάθος στη συγκεκριμένη θέση για να ανταπεξέλθει σε μια ενδεχόμενη απουσία. Ο Ismael Bako είναι ανεβασμένος τον τελευταίο καιρό έχοντας κερδίσει με το σπαθί του περισσότερα λεπτά στο rotation ενώ υπάρχει και ο Kevarrius Hayes (καλή χρονιά πέρυσι στην Καντού) ο οποίος ψάχνει την ευκαιρία. Είναι πολύ σημαντικό ότι για τον Γιώργο Μπαρτζώκα θα είναι αυτή τη φορά διαθέσιμος ο Μάρτιν.

Η ASVEL είναι μια ομάδα που προσπαθεί να παίξει το άθλημα σε σωστή βάση. Δεν έχει ιδιαίτερο επιθετικό ταλέντο όμως αναπτύσσεται σωστά, ψάχνει συνεχώς την έξτρα πάσα, χτυπάει στα close outs, τρέχει καλά το γήπεδο και προσπαθεί να παίξει άμυνα με επαφές. Ο αντίπαλος που δεν θα είναι έτοιμος σωματικά και πνευματικά, θα έχει πρόβλημα. Ο Ολυμπιακός της Παρασκευής, θα έχει μεγάλο πρόβλημα.

Η απόδοση του Κώστα Σλούκα υπήρξε το σημείο αναφοράς στην αντεπίθεση των ερυθρολεύκων τον τελευταίο καιρό. Η άσχημη του βραδιά απέναντι στους Γάλλους, υπογράμμισε το πόσο κομβική είναι η παρουσία του στην παραγωγική διαδικασία του Ολυμπιακού. Η ομάδα του Μπαρτζώκα ξαφνικά στέρεψε από ιδέες, έμοιαζε στατική χωρίς κανένα σημείο αναφοράς. Αυτό δεν πρέπει να επαναληφθεί στη Λυών. Ο Μάρτιν επιστρέφει, ο Σλούκας πρέπει να «επιστρέψει», ο Χάρισον οφείλει να είναι πιο efficient στις εκτελέσεις του (η ομάδα τον χρειάζεται τώρα και οφείλει στα επόμενα ματς να βγει μπροστά, είναι μια περίοδος κατά την οποία θα κριθεί σε έναν σημαντικό βαθμό), ο Ζαν Σαρλς να θυμίσει στον παλιό του οργανισμό πόσο καλός παίχτης είναι  και οι Βεζένκοφ-Μακίσικ να προσθέσουν πόντους και ενέργεια. 

Ο Ολυμπιακός οφείλει πρωτίστως να πιάσει συγκεκριμένα standards στο ενεργειακό κομμάτι ώστε να δημιουργήσει τη βάση για να ανταγωνιστεί. Ίσως είναι κουραστική η επανάληψη αλλά έχει τεράστια σημασία. Χωρίς την κατάλληλη ενέργεια, δεν μπορείς να εκτελέσεις σωστά καμία δράση, απλή ή σύνθετη. Με αυτό το όπλο στη φαρέτρα τους, οι ερυθρόλευκοι μπορούν να ευελπιστούν ότι θα παρουσιάσουν και πάλι την εικόνα του συνόλου που αναπτύσσεται σωστά  επιδεικνύοντας το ανάλογο AST/TO Ratio, ως «όχημα» για να βρουν αποτελεσματικά σουτ, ειδικά από την περιφέρεια. Οι παραπάνω γραμμές συγκροτούν μια εικόνα, η οποία αντιπροσωπεύει στο μυαλό μας αυτό που θέλουμε να δούμε από τον Ολυμπιακό σήμερα το βράδυ. 

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Τα ψέματα τελείωσαν. Οι ερυθρόλευκοι έχουν μπροστά μια δεύτερη εβδομάδα διπλών παιχνιδιών και ένα κενό (σε βαθμολογικούς όρους) να καλύψουν. Το ματς της Παρασκευής με τη Ζάλγκιρις χαρακτηρίζεται (όχι αδίκως) ως πρώιμος τελικός για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Όμως πριν από κάθε τελικό, υπάρχει ένας ημιτελικός, ο οποίος πρέπει να κερδηθεί. Αυτό νομίζω τα λέει όλα για τη σημασία του σημερινού παιχνιδιού στη Λυών…