Stoiximan Running Team

Η αποκατάσταση θα πρέπει να είναι η λέξη «κλειδί» κάθε δρομέα

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των δρομέων είναι να αφιερώνουν πολύ χρόνο στην χάραξη της προπονητικής τους στρατηγικής, σε ποιους αγώνες θα λάβουν μέρος αλλά και στο να σκέφτονται τους επόμενους στόχους με γνώμονα την συνεχή πρόοδο τους. Κάτι που οι περισσότεροι ξεχνούν είναι ο προσεχτικός σχεδιασμός στην αποθεραπεία, την αποκατάσταση μετά από έναν μεγάλο αγώνα ή μία δύσκολη προπόνηση για να είναι σε συντομότερο χρονικό διάστημα έτοιμοι για την επόμενη δρομική πρόκληση. Ιδιαίτερα σε μαραθωνίους αλλά και αγώνες υπεραποστάσεων αυτή θα πρέπει να είναι η σκέψη όλων των αθλούμενων – αθλητών. Για τους επαγγελματίες δρομείς το βάρος σχεδιασμού της προπονητικής τους προσπάθειας εμπεριέχει το πριν αλλά και το μετά από έναν αγώνα

Καλή προθέρμανη
Με καλή προθέρμανση εξυπηρετούμε δύο σημαντικούς σκοπούς, πρώτον οι μύες ετοιμάζονται για την έντονη προσπάθεια που θα επακολουθήσει και δεύτερον με «ζεσταμένους» μύες θα μειωθεί η καταπόνηση τους έπειτα από το τέλος της προπονητικής προσπάθειας. Μία καλή προθέρμανση μπορεί να μην είναι χρονοβόρα και μέσα σε 10 λεπτά μπορεί να ανέβουν οι καρδιακοί παλμοί και η ροή αίματος στους μύες

Προσοχή στο τύπο άσκησης
Για κάθε μορφή άσκησης αντιστοιχεί και άλλος τρόπος αποκατάστασης.

Αγώνας: Έχει πάντοτε την διπλή καταπόνηση στο σώμα σε σχέση με τις προπονήσεις. Μετά τον αγώνα χρειάζεται κατευθείαν να τρέξετε κάποια χαλαρά χιλιόμετρα αποκατάστασης. Επίσης όσο μεγαλύτερος είναι ο αγώνας σε διάρκεια τόσο παραπάνω χρόνος αποκατάστασης χρειάζεται.
Γρήγορες προπονήσεις: Μία μέρα αποκατάστασης είναι αρκετή ύστερα από διαλειμματικές και tempo run προπονήσεις.
Long run: Αν και είναι αργές προπονήσεις τα long runs χρειάζονται καλή αποκατάσταση γιατί η επιπόνηση των πολλών χιλιομέτρων δεν είναι εύκολη υπόθεση

Χαλαρό τρέξιμο μετά την προπόνησηΌλοι μας αισθανόμαστε αρκετά κουρασμένοι μετά από μία προπόνηση αλλά είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσουμε λίγα χιλιόμετρα αποθεραπείας στο τέλος της προπονητικής μονάδας. Είναι το καλύτερο ξεκίνημα για την αποθεραπεία μας.

Η σημασία των διατάσεων
Πρέπει να είναι πάγιος κανόνας να γίνονται διατάσεις στο τέλος της άσκησης. Ο λόγος είναι πως οι διατάσεις συμβάλουν στην αποκατάσταση και αποθεραπεία των μυών και βελτιώνουν την αθλητική απόδοση.

Διατροφή
Εξίσου υψίστης σημασίας είναι και η διατροφή του αθλούμενου μετά την άσκηση. Θα πρέπει στα πρώτα 30 λεπτά μετά το τρέξιμο να υπάρχει μίνι γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες και να επαναληφθεί μέσα στο επόμενο δίωρο. Στο πρώτο γεύμα θα είναι καλύτερο να υπάρχουν περισσότερο υδατάνθρακες απ’ότι πρωτεΐνες και στο δεύτερο γεύμα το ανάποδο.

Ύπνος
Ο ύπνος είναι ο καλύτερος φίλος του δρομέα. Με τον ύπνο διορθώνονται οι «ζημιές» στο σώμα μας και είμαστε πιο έτοιμοι για την επόμενη προπόνηση. Όσο πιο νωρίς πάμε για ύπνο και εάν αυτός διαρκέσει πάνω από 7 ώρες τότε η αποκατάσταση θα είναι πιο γρήγορη.

Όλοι οι παραπάνω είναι γενικοί κανόνες και δεν μας επηρεάζουν όλους το ίδιο. Η αλήθεια είναι όμως πως κανείς δεν θα βγει ζημιωμένος εάν προσπαθήσει να τους ακολουθήσει.

Για ακόμα περισσότερες πληροφορίες κάντε like στη σελίδα της Stoiximan Running Team στο Facebook