Ο Άντι Ρόμπερτσον δεν ξεχνάει από που προέρχεται

Το απόγευμα του Σαββάτου 16 Σεπτεμβρίου 2017 η Λίβερπουλ υποδεχόταν την Μπέρνλι στο Άνφιλντ. Μερικές μέρες πριν από τον αγώνα είχε γίνει κάλεσμα στους οπαδούς των ‘κόκκινων’, να φέρουν στο γήπεδο τρόφιμα και είδη υγιεινής, με σκοπό αυτά να προωθηθούν στις τοπικές τράπεζες τροφίμων που με τη σειρά τους θα τα διέθεταν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά και εκατοντάδες σακούλες γεμάτα χρήσιμα είδη συγκεντρώθηκαν σε διαφορετικά σημεία έξω από το γήπεδο.

Ο Άντριου (γνωστός και ως Άντι) Ρόμπερτσον δεν μπορούσε να συμμετέχει ενεργά στην κίνηση αυτή πριν το παιχνίδι, καθώς ο Γιούργκεν Κλοπ τον είχε συμπεριλάβει στην αποστολή της Λίβερπουλ. Αυτή θα ήταν η δεύτερη συμμετοχή του με τη φανέλα της ομάδας. Λίγες μέρες μετά όμως, ο Ρόμπερτσον εμφανίστηκε μόνος του σε μια από τις τράπεζες τροφίμων στο βόρειο Λίβερπουλ, κρατώντας στα χέρια του αρκετές σακούλες παραγεμισμένες με κονσέρβες, συσκευασίες με ρύζι, μακαρόνια και διάφορα άλλα τρόφιμα. Αφού βοήθησε τους εθελοντές να γεμίσουν τα ράφια με τα πράγματα που είχε μόλις φέρει, έμεινε μαζί τους για αρκετή ώρα προσπαθώντας να μάθει περισσότερα για το δύσκολο αυτό έργο που επιτελούν.

Οι υπεύθυνοι τον ενημέρωσαν πως δυστυχώς οι άνθρωποι που καταφεύγουν στις τράπεζες τροφίμων της Αγγλίας έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Μόνο σε σχέση με πέρσι καταγράφεται μια αύξηση της τάξης του 13%! Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι περισσότεροι απ’αυτούς δεν είναι άστεγοι, όπως πιθανόν πιστεύουν αρκετοί, αλλά κανονικοί εργαζόμενοι ή οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με το όλο και αυξανόμενο κόστος ζωής. “Όταν συνειδητοποιείς το μέγεθος του προβλήματος, σοκάρεσαι” δήλωσε σχετικά ο Ρόμπερτσον. “Υπάρχουν άνθρωποι δίπλα μας που βασίζονται σ’αυτές τις τράπεζες τροφίμων αλλά εμείς δεν το ξέρουμε. Γι’αυτό είναι απαραίτητο να ενημερώσουμε τον κόσμο, μόνο έτσι θα βοηθηθεί η κοινωνία”.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο αριστερός μπακ της Λίβερπουλ βρέθηκε σε ένα τέτοιο μέρος ή που ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο ζήτημα. Η αρχή είχε γίνει λίγα χρόνια πριν, την εποχή που έκλεινε τα 21 του, τότε που ακόμα έπαιζε στη Χαλ. Αντί να γιορτάσει τα γενέθλια του αγοράζοντας ένα νέο αμάξι ή οργανώνοντας ένα μεγάλο πάρτι με πανάκριβες σαμπάνιες, όπως κάνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην ηλικία του, ο Ρόμπερτσον ενημέρωσε όλους τους γνωστούς και τους συγγενείς του ότι αντί για τα κλασικά δώρα θα προτιμούσε να δοθούν όλα τα λεφτά σε μια τράπεζα τροφίμων της περιοχής του στη Γλασκώβη. Το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν αποτελεί καμιά περιουσία αλλά οι δεκάδες σακούλες γεμάτες τρόφιμα που αγοράστηκαν με αυτό ήταν ένα ακόμα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια που κάνουν χιλιάδες εθελοντές να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους που ζορίζονται οικονομικά.

Μερικά χρόνια αργότερα, έχοντας πλέον στο βιογραφικό του συμμετοχές στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ, έστειλε ένα ευχαριστήριο γράμμα σε έναν μικρό οπαδό της Λίβερπουλ που είχε χαρίσει όλο το χαρτζιλίκι του στην τράπεζα τροφίμων της γειτονιάς του. Στο γράμμα ο Ρόμπερτσον τον επαινούσε για την όμορφη πρωτοβουλία του, “που γέμιζε περηφάνια τους πάντες στην ομάδα”. Επιπρόσθετα, για να επιβραβεύσει την κίνηση του, του έστειλε μια υπογεγραμμένη φανέλα του Φιρμίνο, με την αυτοσαρκαστική σημείωση: “Ας είμαστε ειλικρινείς Άλφι. Κανένας δεν θέλει τη φανέλα ενός αριστερού μπακ, γι’αυτό σου στέλνω αυτή του Μπόμπι”.

Μετά απ’όλα αυτά, όταν έγινε γνωστό πριν λίγες μέρες ότι θα υπάρξει νέα συγκέντρωση τροφίμων στο ντέρμπι με την Έβερτον, ο Άντι Ρόμπερτσον ήταν αυτόματα η πρώτη επιλογή των ‘κόκκινων’ για να προωθήσει το εγχείρημα. O 24χρονος Σκωτσέζος πέρασε ένα ολόκληρο απόγευμα συνομιλώντας με τους υπεύθυνους της τράπεζας τροφίμων στο βόρειο Λίβερπουλ, κουβαλώντας κιβώτια και βοηθώντας τους εθελοντές να μοιράσουν τα φαγητά στα διάφορα σημεία διανομής της πόλης. Από αυτή την επίσκεψη έμαθε ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα το 25% των συγκεντρωμένων αγαθών προέρχεται από τις δωρεές που κάνουν οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Έβερτον πριν από κάθε εντός έδρας παιχνίδι!

Η ευαισθητοποίηση του σε αυτά τα θέματα δεν προέκυψε από το πουθενά. Μπορεί να μη χρειάστηκε να καταφύγει σε τέτοιες λύσεις για να επιβιώσει αλλά προέρχεται από μια οικογένεια της εργατικής τάξης της Γλασκώβης ενώ και ο ίδιος ζορίστηκε αρκετά μέχρι να φτάσει στο σημείο να μπορεί να ζει χωρίς την οικονομική υποστήριξη των γονιών του.

Η μετάβαση του από την εποχή που έγραφε απελπισμένα μηνύματα στο twitter ψάχνοντας για μια οποιαδήποτε δουλειά στην εποχή που αποτελεί το βασικό αριστερό μπακ της Λίβερπουλ και της εθνικής Σκωτίας, μετρώντας ήδη και μια συμμετοχή σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, είναι τόσο γρήγορη και εντυπωσιακή που η ιστορία του κυκλοφόρησε σχεδόν παντού μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Η αρχή έγινε με μια απόρριψη από την αγαπημένη του Σέλτικ, όταν ήταν 15 (“δεν με δέχτηκαν επειδή ήμουν μικροκαμωμένος κι έκανα πάνω από μισό χρόνο για να το ξεπεράσω”). Η συνέχεια επιφύλασσε ένα δύσκολο πέρασμα από την Κουίνς Παρκ, μια ερασιτεχνική ομάδα της 3ης κατηγορίας της Σκωτίας. Εκεί ήταν που έφτασε μια ανάσα από το να τα παρατήσει και να ψάξει για μια άλλη δουλειά, όταν συζητώντας με τους γονείς του κατάλαβε ότι δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα να τον στηρίζουν οικονομικά, αφού κι αυτοί τα έβγαζαν πέρα με το ζόρι. “Όταν έπαιζα στην Κουίνς Παρκ δεν πληρωνόμασταν. Γι’αυτό δούλευα στο εταιρικό τμήμα του Χάμπντεν Παρκ. Εκεί σήκωνα τα τηλέφωνα και σημείωνα τις παραγγελίες για εισιτήρια. Κάναμε προπόνηση δυο βράδια την εβδομάδα και παίζαμε τους αγώνες το Σάββατο, έτσι δούλευα κανονικό ωράριο, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα, και πήγαινα στην προπόνηση μετά.”

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες του στα μεγάλα παιχνίδια ήταν κι αυτή του ταξιθέτη. Η μοίρα το έφερε έτσι που ένας από τους ανθρώπους που εξυπηρέτησε ήταν ο Βίνσεντ Κομπανί. “Θυμάμαι ότι έπαιζε η Σκωτία με το Βέλγιο και ο Κομπανί ήταν τραυματίας και καθόταν στις κερκίδες και χρειάστηκε να του πάω το πρόγραμμα του αγώνα”. Λίγα μόλις χρόνια μετά, οι δυο τους θα βρισκόταν αντίπαλοι και συνδιεκδικητές της Πρέμιερ Λιγκ. “Εννοείται πως δεν θα μπορούσα τότε να το φανταστώ αυτό. Πάντως η  εποχή που τσιμπιόμουν για να δω αν είναι πράγματι αλήθεια αυτό που ζω έχει περάσει. Αυτό μου συνέβη όταν πήγα στη Χαλ και έπαιξα για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ απέναντι σε τέτοιους παίκτες. Πλέον έχω προσαρμοστεί στις ανάγκες της Λίβερπουλ και απλά απολαμβάνω το ποδόσφαιρο και αυτό που ζω.”

Απόψε το βράδυ η Λίβερπουλ ταξιδεύει στο Μπέρνλι για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα. Ο Ρόμπερτσον έχει κάνει τόσα βήματα μπροστά στην καριέρα του και έχει εδραιώσει τόσο τη θέση του στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ που το γεγονός ότι στο ματς με την Έβερτον τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι (κάτι που καθιστά τη συμμετοχή του στο σημερινό ματς αμφίβολη), αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνέντευξη τύπου του Κλοπ αλλά και στα ρεπορτάζ.

Αν τελικά αγωνιστεί, ο Σκωτσέζος θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα που προσπάθησε σε δυο διαφορετικές μεταγραφικές περιόδους να τον εντάξει στο δυναμικό της, όταν εκείνος έπαιζε ακόμα στη Χαλ. Η επιλογή του να αρνηθεί την μεταγραφή αυτή, ελπίζοντας ότι θα έρθει κάποια καλύτερη πρόταση από μια μεγάλη ομάδα, αποδείχτηκε εκ των υστέρων πολύ σωστή, αφού λίγο καιρό μετά έγινε γνωστό το ενδιαφέρον της Λίβερπουλ. Κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελισσόταν η καριέρα του αν τελικά είχε επιλέξει να μετακομίσει στο Μπέρνλι, ούτε φυσικά πως θα εξελιχθεί από εδώ και πέρα αλλά ένα πράγμα είναι μάλλον δεδομένο: Ο Άντι Ρόμπερτσον δεν φαίνεται διατεθειμένος να ξεχάσει από που προέρχεται και πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα μακριά από τα εκτυφλωτικά φώτα της Πρέμιερ Λιγκ.