Analysis: Αϊζάια Κάνααν & Νέιτ Γουόλτερς

O Hoopfellas συνεχίζει την ακτινογραφία των νέων αποκτημάτων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και σειρά παίρνουν οι Κάνααν και Γουόλτερς!

Αϊζάια Κάνααν: Ο άνθρωπος που «νίκησε» τον Μάικ Τζέιμς

Ο Ολυμπιακός φέρνει στον Πειραιά έναν από τους καλύτερους σουτέρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ αλλά παράλληλα και έναν τύπο που έχει μάθει να ανατρέπει τις εναντίον του προγνώσεις εντός και εκτός γηπέδου. Το ελληνικό μπάσκετ είναι έτοιμο να απολαύσει τον Αϊζάια Κάνααν…

2005, Μπιλόξι, Μισισίπι. Ο τυφώνας «Κατρίνα» αλλάζει μια για πάντα την πόλη και την ευρύτερη περιοχή. «Αυτό είναι το δικό μας τσουνάμι» δήλωνε ο κυβερνήτης της πολιτείας Haley Barbour βλέποντας τα πάντα να διαλύονται γύρω του. Στο δεύτερο πάτωμα μιας τοπικής εκκλησίας, ένα 13χρονος παιδί βρισκόταν δίπλα στη γιαγιά του ελπίζοντας ότι και οι δύο θα επιζήσουν. Ο Αϊζάια Κάνααν λάτρευε τη γιαγιά του. Το σπίτι της είχε γίνει συντρίμμια και ο μικρός προσευχόταν πλέον να μην ανέβει άλλο η στάθμη του νερού που είχε ήδη εισχωρήσει στην εκκλησία. 

Ο Κάνααν και η γιαγιά του επιβίωσαν του φαινομένου. Αφού μετακόμισε για λίγους μήνες με τη μητέρα του στην Ατλάντα, επέστρεψε στον Νότο για να τη βοηθήσει να ξαναχτίσει τη διαλυμένη κατοικία της. Όλη εκείνη η περίοδος άλλαξε την οπτική του νεαρού Κάνααν για τη ζωή. Όπως λέει και ο ίδιος, κουβαλάει ακόμα αυτές τις στιγμές μέσα του.

Η επικέντρωση στον αθλητισμό και το μπάσκετ ήταν το επόμενο βήμα για αυτόν. Πολλοί έλεγαν ότι δεν έχει τύχη με αυτό το μέγεθος για να κάνει καριέρα όμως ο τύπος μοιάζει γεννημένος για να ανατρέπει προγνωστικά και να κλείνει στόματα. Γίνεται ο ηγέτης του Murray State και ένας από τους μεγάλους σταρ της πολιτείας του Κεντάκι. Οι Racers θα αποσύρουν τη φανέλα με το Νο3 για να τον τιμήσουν. Και το όνειρο του ΝΒΑ γίνεται πραγματικότητα.

 

2017, Αριζόνα. Οι Σανς βλέπουν την κατακόρυφη πτώση του Μάικ Τζέιμς, μετά το εντυπωσιακό του ξεκίνημα ως βασικός, να πληγώνει την ομάδα και δη τη second unit. Ο νυν σούπερ σταρ της Μονακό συνέχισε να παίζει με το δικό του στυλ κοιτώντας αποκλειστικά να επιτεθεί στο καλάθι και μέσα από αυτήν τη διαδικασία να εκτελέσει ή να βρει πάσες όμως ήταν παραπάνω από προφανές ότι αυτή του η αγωνιστική συμπεριφορά είχε αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της ομάδας. 

Οι «Ήλιοι» αλλάζουν το rotation τους και δίνουν την ευκαιρία στον πιο έμπειρο Αϊζάια Κάνααν να οδηγήσει τη δεύτερη πεντάδα τους. Η μεταμόρφωση ήταν εντυπωσιακή. Το -3.4 σε όρους plus/minus με τον Μάικ Τζέιμς στο τιμόνι εκτοξεύθηκε στο +12.3 με τον Κάνααν στον άσσο. Λίγο αργότερα οι Σανς θα δώσουν συμβόλαιο στον πρώην σταρ του Murray State και θα αποχωριστούν τον Μάικ Τζέιμς.

Παρότι ο τελευταίος έχει σαφώς πιο ανεπτυγμένες δημιουργικές ικανότητες από τον Κάνααν (μειονεκτεί σημαντικά σε αυτό το κομμάτι), δεν μπόρεσε να κρατήσει τη δουλειά γιατί δεν είχε το κατάλληλο mindset. Σύμφωνα με το επιτελείο του Φοίνιξ «ο Κάνααν ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει, κυκλοφορώντας τη μπάλα και δίνοντας στην επίθεση την ευκαιρία να κυλήσει  σωστά σε αντίθεση με τον Μάικ που αιχμαλώτιζε τη ροή της». Η εμπειρία του Κάνααν στη λίγκα του χάρισε μια νίκη στον εσωτερικό ανταγωνισμό των Σανς.

Βasket League: Οι αποδόσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος  

Στον Ολυμπιακό

Ο macho χαρακτήρας του Canaan, ο δυναμισμός και το φυσικό προφίλ του κέντρισαν το ενδιαφέρον του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο κόουτς αρέσκεται άλλωστε να επιλέγει παίχτες αυτού του φυσικού/σωματικού υποβάθρου σε κάθε θέση. Έφερε τον Ουόκαπ δίπλα στον Μακίσικ και στον Μάρτιν και τώρα πηγαίνει στον Κάνααν. 

Ο 31χρονος Αμερικανός είναι ένας από τους καλύτερους και πιο πληθωρικούς σουτέρ των ευρωπαϊκών γηπέδων. Αυτό άλλωστε είναι το βασικό γνώρισμα της αγωνιστικής του ταυτότητας. Έχει εξαιρετικό footwork (στήνει τα πόδια του γρήγορα και σωστά) και πολύ γρήγορη απελευθέρωση. Εάν προσθέσουμε το γεγονός ότι «δεν βλέπει γραμμές και αποστάσεις», γίνεται κατανοητό ότι η αναχαίτιση των εκτελέσεων του συνιστά μια αντικειμενικά δύσκολη αποστολή. H θέση των ποδιών του σε σχέση με το πλάτος των ώμων του και η ισορροπία του καθόλη τη διάρκεια της διαδικασίας στοιχειοθετούν μια υποδειγματική εκτέλεση. 

Ο Canaan μπορεί να εκτελέσει μετά από ντρίμπλα, να δημιουργήσει έξτρα χώρο με το καλά δουλεμένο του side step (πλάγιο βήμα που προηγείται της εκτέλεσης), να δουλέψει γύρω από τα screens και να εκτελέσει με χαρακτηριστική άνεση σε pindown καταστάσεις.  Στην Ευρωλίγκα που μας πέρασε και σύμφωνα με το Synergy, ο νέος σούτινγκ-γκαρντ των ερυθρολεύκων βρισκόταν μεταξύ των κορυφαίων όσον αφορά την εκτέλεση από θέση (1.34 πόντοι/κατοχή, Νο10) αλλά και την αντίστοιχη σε Off screen δράσεις (1.11, Νο9 –μίνιμουμ 25 εκτελέσεις). Μια γρήγορη ματιά προς το καλάθι του αρκεί για να στοχεύσει και να απελευθερώσει ανεξάρτητα από τον χρόνο και την απόσταση. 

Η επιθετικότητα του βάζει πίεση στις άμυνες και αυτό είναι ένα στοιχείο που μπορεί να δώσει ώθηση στους ερυθρόλευκους. Ο Κάνααν έχει τη δυνατότητα να βάλει τη μπάλα στο παρκέ και να περάσει προς τα μέσα σε ένας εναντίον ενός καταστάσεις. Παρότι δεν έχει το μέγεθος και το πολύ δυνατό τελευταίο βήμα, το εκτόπισμα και η ανθεκτικότητα του τον βοηθούν στα τελειώματα εντός του «ζωγραφιστού». Έχει «γεμάτο» κορμό και χέρια (1.94 wingspan) αλλά και αυτή τη «δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν» νοοτροπία που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να γυρίσει (και) μπούμερανγκ βέβαια. Ο τύπος μοιάζει ικανός να γυρίσει βράχους ανάποδα για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Κάνααν υστερεί στο δημιουργικό κομμάτι και συνολικά σε αυτό της απόφασης. Δεν φιλτράρει σε βάθος τα δεδομένα που του δίνει η άμυνα σε κάθε κατοχή και στο συντριπτικό ποσοστό αυτών παίζει βασιζόμενος στο ένστικτο του. Δεν είναι ο γκαρντ που θα βάλει τους υπόλοιπους στα καλά τους σημεία και θα τους δώσει τη μπάλα στον σωστό χρόνο. Δεν ήταν ποτέ και αυτό (σε συνδυασμό με το μέγεθος του) του στοίχισε μια μακρά καριέρα στο ΝΒΑ παρότι είχε το ταλέντο για να σταθεί εκεί.

Επίσης ο Ολυμπιακός θα κληθεί να διαχειριστεί τις αμυντικές αδυναμίες του Κάνααν. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει το κορμί και τη δύναμη για να ματσάρει την έλλειψη ύψους όμως υστερεί σε fundamentals. Συχνά η στάση του σώματος του μακριά από τη μπάλα είναι λανθασμένη για αυτό και γίνεται στόχος των επιθέσεων που φροντίζουν να χτυπούν με «κοψίματα» επάνω του  και  low post παιχνίδι (1.24 πόντους/κατοχή παθητικό πέρυσι) φθείροντας τον (και) ψυχολογικά.

Το πνευματικό κομμάτι θα αποτελέσει τη σημαντικότερη παράμετρο στην ένταξη του Κάνααν στον Ολυμπιακό. Πρόκειται για ένα παιδί πολύ ανταγωνιστικό που δεν αφήνει πρόκληση αναπάντητη. Είναι μεγάλος μαχητής με σπουδαία ψυχικά αποθέματα. Έχει επίσης την τάση να αφήνεται στην πνευματική κατηφόρα όταν εκνευριστεί. Στον Πειραιά οφείλουν σε αυτές τις περιπτώσεις να του μάθουν να βάζει φρένο, να μένει λίγο εκτός και να επανέρχεται. 

Εν κατακλείδι, οι ερυθρόλευκοι έφεραν στο λιμάνι έναν πληθωρικό σουτέρ με περίσσεια επιθετικότητα και εμπιστοσύνη στα χέρια του ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον νέο μεγάλο παραγωγικό όπλο της ομάδας. Ο Κάνααν δεν υστερεί του Ντόρσεϊ σε παραγωγική δυναμική επ’ ουδενί. Το κλειδί στη θητεία του στον Ολυμπιακό εντοπίζεται στη «δέσμευση». Οφείλει να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει το πλάνο βελτίωσης του παιχνιδιού του το οποίο ξεκινάει από το κομμάτι της συγκέντρωσης και καταλήγει στην αυτοματοποιημένη εκτέλεση λεπτομερειών που δίνουν έξτρα νίκες στην ομάδα. Είναι ακριβώς αυτό που λείπει από τον αγωνιστικό χαρακτήρα του Αμερικανού. Έχοντας μπει εδώ και καιρό στα prime της καριέρας του, καλείται να αποκτήσει περισσότερη σοφία ώστε αυτός ο εξαιρετικός παίχτης που βλέπουμε σήμερα να γίνει η καλύτερη εκδοχή του εαυτού του.

Ευρωλίγκα: Οι αποδόσεις για τους νικητές της σεζόν 22/23

Νέιτ Γουόλτερς: Επιστροφή στην ασφάλεια

O Παναθηναϊκός κινήθηκε γρήγορα μετά το ναυάγιο στην υπόθεση του Νικ Καλάθη, υπογράφοντας έναν από τους πιο σταθερούς και αποτελεσματικούς PGs των τελευταίων χρόνων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Με καθυστέρηση ενός έτους, ο Νέιτ Γουόλτερς έρχεται στο ΟΑΚΑ.

Αυτό ακριβώς είναι o καινούργιος τιμονιέρης των πρασίνων. Ένας από τους πιο σταθερούς και efficient άσσους στο υψηλό επίπεδο του αθλήματος στη Γηραιά ήπειρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. 

Είναι πολύ λογικό να υπάρχει μια στεναχώρια στις τάξεις των οπαδών των πρασίνων για την εξέλιξη της υπόθεσης Καλάθη. Ο Νικ, πέραν της ιστορίας που έχει με «τριφύλλι», είναι ένας από τους ελάχιστους παίχτες που θα μπορούσαν με την παρουσία τους να κάνουν άμεσα ανταγωνιστικό τον Παναθηναϊκό, βελτιώνοντας το παιχνίδι των συμπαικτών του. Με τον Καλάθη και τον Παπαγιάννη ως «βαρύ σασί», η ομάδα του Ράντονιτς θα είχε έναν από τους καλύτερους συνδυασμούς γκαρντ-ψηλού στην Ευρωλίγκα. Όμως αυτό δεν θα συμβεί και το «τριφύλλι» όφειλε να προχωρήσει. Καλό θα είναι λοιπόν ο κόσμος να φιλτράρει λίγο το πακέτο του νέου αποκτήματος των πρασίνων πριν το υποτιμήσει.

Με τον Γουόλτερς ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην «ασφάλεια». Πρόκειται για έναν πόιντ γκαρντ τεσταρισμένο στο υψηλό επίπεδο με δεδομένη ποιότητα. Toν Αμερικανό άσσο είχε προσπαθήσει να φέρει στο ΟΑΚΑ ο Σάσα Τζόρτζεβιτς το 2015 χωρίς επιτυχία. Ο Δημήτρης Πρίφτης  -προπονητής του στο Καζάν το 2020- θεωρούσε ότι ο Γουόλτερς μπορεί να κάνει τη δουλειά όταν ανέλαβε τον ΠΑΟ όμως η παρουσία τότε του T.J. Bray (αποσύρθηκε ξαφνικά λίγο αργότερα) στο ρόστερ δεν άφηνε περιθώρια. 

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς ξέρει πολύ καλά τι μπορεί να προσφέρει ο 31χρονος γκαρντ. Αυτός και ο Κάλινιτς άλλωστε ηγήθηκαν της προσπάθειας του Ερυθρού Αστέρα πέρυσι, οδηγώντας την ομάδα στον τίτλο της Αδριατικής λίγκας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι θέλει να δουλέψει ξανά μαζί του. Όπως ήθελε και ο κόουτς Πρίφτης αλλά και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος (είχε εκφραστεί με πολύ καλά λόγια για τον παίχτη όταν συνεργάστηκαν στη Μακάμπι) που δεν μπόρεσε να τον κρατήσει στο Ισραήλ. 

Όσοι διαβάσετε την πρόσφατη παρουσίαση του Ντέγιαν Ράντοβιτς από τη σελίδα μας και πιο συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά τα «θέλω» του από τους περιφερειακούς, μπορείτε να κατανοήσετε γιατί ο Ουόλτερς  βρίσκεται πλέον στο ΟΑΚΑ. Ο απόφοιτος του Σάουθ Ντακότα Στέιτ  διαθέτει μέγεθος (1.93), εμπειρία στη διοργάνωση, ελίτ ball handling (μεγάλο του προσόν), εξαιρετικό φιλτράρισμα στην απόφαση, άνω του μέσου όρου playmaking, κάθετο παιχνίδι και καλή αμυντική παρουσία ιδιαίτερα όσον αφορά την άμυνα επάνω στη μπάλα. 

Ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Γουόλτερς είναι το low mistake παιχνίδι. Παίζει μπάσκετ χαμηλού αριθμού λαθών το οποίο λάτρευε ο Σάρας κατά τη συνεργασία τους στο Κάουνας. Ο δείκτης ασσίστ/λαθών στην καριέρα του Αμερικανού ακουμπάει το (εντυπωσιακό) 3.0. Σημειώστε επίσης ότι η χημεία του με τον Μάριους Γκριγκόνις στο Κάουνας και εντός ενός σύνθετου επιθετικού playbook το οποίο βασιζόταν στην κίνηση μακριά από τη μπάλα, τη συνεργασία και την ταχύτητα στο κομμάτι της απόφασης, ήταν εξαιρετική.

Φυσικά ο Γουόλτερς έχει και αδύνατα σημεία. Ενώ είναι προφανές ότι έχει δουλέψει στο κομμάτι της περιφερειακής εκτέλεσης (όντας αρκετά αξιόπιστoς σουτέρ θέσης) δεν είναι ο γκαρντ που θα απαγορεύσει την «Under» προσέγγιση στην άμυνα του αντιπάλου. Αυτή  η τακτική ενεργοποιείται ουκ ολίγες φορές στην αντιμετώπιση του δεδομένου και του ότι είναι επικίνδυνος slasher (τελειώνει πολύ συχνά με floater, δίνοντας ύψος στη μπάλα). Τα τελευταία χρόνια το ποσοστό ευστοχίας του από τη γραμμή των προσωπικών έχει σημειώσει πτώση. Επίσης ενώ είναι αξιόπιστος αμυντικός επάνω στη μπάλα συχνά χάνει τον αντίπαλο του μακριά από αυτή , ειδικά σε περιπτώσεις που θα κληθεί να κυνηγήσει έναν σουτέρ γύρω από τα σκριν.

Στο ΟΑΚΑ ο Γουόλτερς θα βρει τον Πάρις Λι, με τον οποίον θα μοιραστούν τα καθήκοντα της θέσης «1». Τα χαρακτηριστικά τους αλληλοσυμπληρώνονται και η συνύπαρξη τους φαίνεται ότι μπορεί να μεταφραστεί σωστά στο αγωνιστικό περιβάλλον του Ντέγιαν Ράντονιτς. Ο Λι είναι ικανός στο ένας εναντίον ενός, μπορεί να βγει ψηλά και να πιέσει τη μπάλα ενώ η ικανότητα και των δύο στην περιφερειακή εκτέλεση από θέση ευνοεί πιθανά σχήματα που θα τους περιλαμβάνουν μαζί στο backcourt. 

Εν κατακλείδι, ο Παναθηναϊκός  αναβαθμίζεται αρκετά στη θέση «1». Ο Γουόλτερς δεν είναι Καλάθης. Δεν είναι ο περιφερειακός  που θα ανεβάσει μόνος του την ομάδα ένα επίπεδο πάνω (αλήθεια πόσοι μπορούν σήμερα να το κάνουν αυτό;). Όμως πρόκειται για έναν γκαρντ οικονομίας και αποδεδειγμένης ποιότητας που μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό fit στο παζλ που συμπληρώνεται στο ΟΑΚΑ. Μια κίνηση χαμηλού ρίσκου.  Αναμφίβολα, οι πράσινοι κινήθηκαν σωστά στην περίπτωση αυτή και ελπίζουν ότι θα καρπωθούν το πλεονέκτημα της χημείας μέσα στη χρονιά που έρχεται.