olympiacos-basket

Άλμπα – Ολυμπιακός: Ενάντια στο «σύστημα»

Μετά το Μόναχο ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Βερολίνο για να αντιμετωπίσει την Άλμπα και το «σύστημα» του Αito Reneses το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράγει μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που το απαρτίζουν.

Παρά την αρκετά αξιόλογη προσπάθεια του στο Μόναχο ο Ολυμπιακός δεν τα κατάφερε και πλέον βρίσκεται στο Βερολίνο για να πάρει το ένα τουλάχιστον διπλό που είχε θέσει ως στόχο για την τρέχουσα εβδομάδα. Οι ερυθρόλευκοι ηττήθηκαν στη Βαυαρία όμως παρουσίασαν κάποια καλά στοιχεία τα οποία φιλοδοξούν να μετατρέψουν σε βάθους χρόνου σε σημεία αναφοράς στο παιχνίδι τους.

Η Άλμπα Βερολίνου είναι αναμφίβολα μια από τις πιο fun to watch ομάδες της διοργάνωσης. Και σίγουρα, όχι  ένα σύνολο που απλά προσφέρει ωραίο θέαμα. Η αναμέτρηση της με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ άλλωστε είναι πρόσφατη…

Οι Βερολινέζοι επιβίωσαν σε δύο κλειστά ματς τις τελευταίες ημέρες νικώντας στην Αθήνα αλλά και τη Ζενίτ στην έδρα τους. Δεν είχαν στη διάθεση τους το δίδυμο Siva-Cavanaugh (πολύ σημαντικοί παίχτες, σύμφωνα με τη παρούσα ενημέρωση χάνουν την αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό όπως και ο Τίμαν) όμως ακολούθησαν το σύστημα και βρήκαν μέσα από αυτό τις λύσεις στην αγωνιστική τους συμπεριφορά. Στο τελευταίο ματς, απέναντι στην ομάδα της Αγίας Πετρούπολης, επέστρεψε μάλιστα από τον τραυματισμό του ο Μάρκους Έρικσον (είχε 5 πόντους σε 19:36). Ο Σουηδός ήρθε το καλοκαίρι στο Βερολίνο για να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην επίθεση του Ρενέσες και έχει όλο το πακέτο για να κάνει θραύση εντός του συγκεκριμένου αγωνιστικού περιβάλλοντος που μπορεί να του δώσει πολλές καλές ευκαιρίες περιφερειακής εκτέλεσης. Η επιστροφή του είναι ένα στοιχείο που οφείλει να διαχειριστεί η ελληνική άμυνα, αποτρέποντας τον 26χρονο σουτέρ από το να βρει ρυθμό, νωρίς στο παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός θα βρεθεί απέναντι σε ένα νεανικό σύνολο το οποίο παίζει με ενθουσιασμό. Είναι πολύ βασικό -χρησιμοποιώντας την εμπειρία του- να μπορέσει να αναχαιτίσει την ορμή των γηπεδούχων, ξεκινώντας φυσικά από το αμυντικό κομμάτι. Η ελληνική ομάδα είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να παίξει το παιχνίδι στο «δικό της γήπεδο» σε αγωνιστικούς όρους. Θα προσπαθήσει να επιβληθεί στις προσωπικές μάχες όντας πιο physical από τους γηπεδούχους και να ελαχιστοποιήσει τις ευκαιρίες τους στον αιφνιδιασμό. 

Τα γκαρντ του θα παίξουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι. Η πρώτη, πολύ θετική, παρουσία του Baldwin φέτος στη σεζόν δίνει το δικαίωμα στον Κεστούτις Κεμζούρα να αισιοδοξεί ότι μπορεί να βρει μια καινούργια σταθερά στη περιφερειακή του γραμμή. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει μάλιστα δυνατότητες στα μετόπισθεν οι οποίες στη συγκεκριμένη αναμέτρηση μπορούν να φανούν χρήσιμες. Κάθε ζευγάρι δυνατά πόδια είναι αξιοποιήσιμο σε αυτή την αναμέτρηση. Η Άλμπα βασίζεται πολύ στην κίνηση μακριά από τη μπάλα και χτίζει συνεχώς γραμμές επικοινωνίας μεταξύ δυνατής και αδύνατης πλευράς στην επίθεση της. Το δίδυμο Hermannsson-Sikma αποτελεί τους βασικούς πυλώνες δημιουργίας των Γερμανών  τους οποίους ο Ολυμπιακός πρέπει να πιέσει αρκετά εάν θέλει να χαμηλώσει το ποσοστό παραγωγικότητας τους μέσα από συνεργασίες (οδηγώντας τους σε παιχνίδι προσωπικής φάσης, δεν είναι τόσο δυνατή η Άλμπα σε αυτό). Η τριάδα Giedraitis-Giffey-Eriksson ξέρει να δουλεύει σωστά δίπλα στους δημιουργούς και μαζί με τους σκρίνερ, όντας πολύ επικίνδυνη.

Η ελληνική ομάδα μπορεί επίσης να χτυπήσει τον αντίπαλο στο ζωγραφιστό. Θα είναι ο βασικός της στόχος επιθετικά στη περίπτωση που καταφέρει να χαμηλώσει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Οι ψηλοί του Ολυμπιακού μπορούν να κερδίσουν αυτή τη μάχη καθώς υπερτερούν των αντίστοιχων του Ρενέσες. Η άμυνα της Άλμπα συνολικά έχει αρκετά κενά. Παίχτες όπως οι Σπανούλης-Ρότσεστι μπορούν να τα διαβάσουν γρήγορα, αξιοποιώντας τους συμπαίχτες τους στη καρδιά της ρακέτας. Η τετράδα των Μιλουτίνοφ-Ρούμπιτ-Ριντ-Πρίντεζη μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στον αντίπαλο, με το μέγεθος, το ταλέντο και τον δυναμισμό της.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει το ταξίδι του στη Γερμανία ελπίζοντας ότι η δεύτερη αναμέτρηση της εβδομάδας θα του αποφέρει κάτι καλό. Αναμφίβολα το κλειδί στο παιχνίδι του Βερολίνου θα είναι η απόδοση του στο αμυντικό κομμάτι. Αυτή τη στιγμή οι ερυθρόλευκοι δεν δείχνουν ότι μπορούν να επιβληθούν της Άλμπα σε παιχνίδι υψηλού ρυθμού. Το σύνολο του Ρενέσες παρά τα προβλήματα του υπερτερεί σε όρους επιθετικής λειτουργίας. Τα κενά  όμως στην άμυνα των Γερμανών και το πλεονέκτημα που δίνει στην ομάδα του Κεμζούρα η βαθύτερη γραμμή ψηλών αυξάνουν τις πιθανότητες επιτυχίας του Ολυμπιακού στη μάχη της Mercedes-Benz Arena. Δεν θα είναι εύκολο αλλά σίγουρα είναι πιθανό.