alba-olympiacos

Άλμπα Βερολίνου-Ολυμπιακός: Σε αναζήτηση συνέχειας

Μετά τις δύο συνεχόμενες επιτυχίες στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός αναζητά τη συνέχεια ταξιδεύοντας στο Βερολίνο όπου θα αντιμετωπίσει την ανεβασμένη Άλμπα. 

Σε μια περίοδο όπου στις ομάδες ανάλογης ταχύτητας παρατηρείται  μια πτώση στην απόδοση τους, τροφοδοτούμενη ίσως από τη μείωση των κινήτρων αλλά και έλλειψη φρεσκάδας με τα πρώτα στοιχεία κόπωσης να κάνουν την εμφάνιση τους, στο Βερολίνο βλέπουν την αγαπημένη τους Άλμπα να παίζει καλύτερα. 

Oι Γερμανοί είδαν σταδιακά σημαντικά κομμάτια του φετινού παζλ της ομάδας να επιστρέφουν από τραυματισμούς και αυτό τους βοήθησε σε επίπεδο δυνάμεων, σωματικής και πνευματικής φρεσκάδας αλλά και τακτικών προσαρμογών. Οι Λο και Γκρέιντζερ, δύο από τους ηγέτες και κυρίως decision-makers (αθλητές που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο αποφάσεων στο παρκέ με τη μπάλα στα χέρια) είναι εκτός, όμως –όπως έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν από αυτό εδώ το βήμα- το «σύστημα» του κόουτς Ρενέσες είναι πάντα εκεί για να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται σε επίπεδο προσώπων, ανεβάζοντας νέους πρωταγωνιστές και διατηρώντας σταθερή την απόδοση της ομάδας ανεξάρτητα από το ποιοι αθλητές βρίσκονται στο παρκέ. Ωραία πράγματα…

Για τον Ρενέσες έχουμε εκφραστεί κολακευτικά πολλές  φορές στο παρελθόν, εδώ και στο Hoopfellas.

«Είναι το σύστημα κύριοι…

Ο  Ρενέσες είναι για την Ευρώπη (αναφορικά με το πώς χτίζεται μια επίθεση στο σύγχρονο μπάσκετ) ότι ο Ντ’Αντόνι για την Αμερική. Το σύστημα του παράγει νούμερα και τα νούμερα νέα συμβόλαια (στην άλλη άκρη του Ατλαντικού περισσότερο φυσικά μιας και η ευρωπαϊκή κουλτούρα είναι λίγο διαφορετική). Εκτός αυτού είναι ο ορισμός του «δασκάλου». Σε ένα ουτοπικό περιβάλλον μακριά από τον αυτοσκοπό της κατάκτησης τίτλων, θα ήταν ο ιδανικός κόουτς για να έρθει για μερικά χρόνια στην Ελλάδα (σε συλλογικό επίπεδο ή στην Εθνική ομάδα) και να αναπτύξει νέα παιδιά, βελτιώνοντας τις επιθετικές τους δεξιότητες αλλά κυρίως το επίπεδο κατανόησης τους σχετικά με το πώς πρέπει να αντιλαμβάνεται ο παίχτης το άθλημα”.

Mιλάμε για έναν προπονητή-μάγο στην ανάπτυξη νέων αθλητών του οποίου η επιθετική πλατφόρμα είναι βγαλμένη μέσα από παλιά κιτάπια με τις βασικές αρχές του αθλήματος και χαρακτηρίζεται μέσα από μια έντονη προσαρμοστικότητα στις νέες τάσεις του αθλήματος. Ένας προπονητής (κλασσικός αντιπρόσωπος του δημοκρατικού στυλ προπονητικής) που θα μπορούσε να είχε γράψει ανάλογη (και μεγαλύτερη ίσως) ιστορία εάν είχε περάσει τον Ατλαντικό και είχε μπει στην οικογένεια του κολεγιακού μπάσκετ. Η Άλμπα διασκεδάζει το παιχνίδι και παράγει ωραίο θέαμα. Είναι αυτό ακριβώς που ταιριάζει στη ψυχοσύνθεση του μέσου Berliner, αποτελώντας ιδανικό fit στη γενικότερη κουλτούρα που επικρατεί στην πόλη.

Η Γερμανική ομάδα έρχεται από δύο συνεχόμενες εκτός έδρας νίκες στην Ευρωλίγκα. Στα προάστια της Μόσχας, ο Μάρκους Έρικσον έσπειρε «θάνατο» σημειώνοντας 36 πόντους με 10/13 σουτ τριών πόντων δύο εβδομάδες πριν ενώ στο πιο πρόσφατο της ματς στη διοργάνωση, η Άλμπα πέρασε από τις συμπληγάδες του Αστρομπάλ με τον Πέιτον Σίβα να κάνει μια εξαιρετική εμφάνιση (21 πόντοι-7 τελικές πάσες). Η Άλμπα μετράει 11 νίκες σε 29 αναμετρήσεις και ο Ολυμπιακός 13 (στον ίδιο αριθμό παιχνιδιών).

Οι ερυθρόλευκοι παλεύουν για να βγουν από το βαθύ χαντάκι που έχουν πέσει εδώ και καιρό. Οι δύο συνεχόμενες εντός έδρας νίκες που έκαναν είναι μια καλή αρχή. Ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον Σπανούλη επέστρεψε δυναμικά μετά το κακό ξεκίνημα στο παιχνίδι με τη Ζενίτ, κερδίζοντας σχετικά εύκολα στο τέλος έναν πολύ ποιοτικό αντίπαλο ο οποίος καιγόταν για τη νίκη. Το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί στο ματς με την ΤΣΣΚΑ (ανάλογη διακύμανση) όμως η ελληνική ομάδα ηττήθηκε στις λεπτομέρειες. 

Ο Ολυμπιακός σήμερα δεν θα βρει μπροστά του το περυσινό επιθετικό θαύμα της Άλμπα. Φέτος οι Γερμανοί δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί στην επίθεση τους. Πέρασαν ένα δύσκολο διάστημα στο ξεκίνημα της σεζόν όπου δυσκολεύτηκαν να βρουν ρυθμό, βελτιώθηκαν σημαντικά στη συνέχεια αλλά οι πολλές απουσίες τους κόστισαν. Η Άλμπα χαρακτηρίζεται από τη γνωστή ταχύτητα της σε επίπεδο επιθετικής ανάπτυξης, από τις συνεργασίες και την κίνηση μακριά από τη μπάλα, τη ροπή στην περιφερειακή εκτέλεση αλλά και στο λάθος (λογικό για ομάδα που τρέχει και πασάρει πολύ). Πηγαίνει στη γραμμή των προσωπικών λιγότερο από κάθε άλλη ομάδα στη διοργάνωση ενώ τη διακρίνει μια αδυναμία σε όρους rebounding. Κυρίως όμως, η Άλμπα δεν σουτάρει το ίδιο καλά φέτος. Παρ’όλα αυτά, μοιάζει πιο ουσιαστική και πιο έτοιμη να κλείσει αμφίρροπα ματς στο τέλος τους.

 

ALBA BERLIN                   2019-20                   2020-21
Τρίποντο (ποσοστό ευστοχίας)                     39.6%                       36.4%
Δίποντα (ποσοστό ευστοχίας)                     49.8%                       52.0%
Ασσίστ/Λάθη                   19.5/13.4                   20.2/13.8
Επιθετική αξιολόγηση                                      113.5                       108.9

 

Ο κόουτς Μπαρτζώκας θα επιζητήσει τη συνέχεια από τους παίχτες του. Ο Ολυμπιακός δεν έχει την πολυτέλεια του «αργού» ξεκινήματος σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι. Η Άλμπα είναι μια ομάδα που διαθέτει εννιά παίχτες οι οποίοι σκοράρουν από 7.7 πόντους και πάνω φέτος στην Ευρωλίγκα. Διακρίνεται από ταχύτητα, ισορροπία και πλουραλισμό. Είναι σημαντικό για την ελληνική άμυνα να μην αφήσει τους εκτελεστές του Ρενέσες να βρουν ρυθμό από νωρίς. Ο Σίβα και ο Σίκμα θα αναλάβουν το μεγαλύτερο βάρος στο δημιουργικό κομμάτι και οι wings Φοντέκιο, Έρικσον, Γκιφάι θα περιμένουν με τα βέλη τους έτοιμα στην περίμετρο. Ο Ιταλός φόργουορντ διαβάζει σωστά τα close outs δημιουργώντας ρήγματα ενώ σε εξαιρετική κατάσταση βρίσκεται ο ψηλός των Γερμανών, Μπεν Λάμερς.

Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί εγρήγορση και αποφασιστικότητα. Στο ματς του πρώτου γύρου η τριάδα Μακίσικ, Ζαν Σαρλς και Βεζένκοφ έκανε τη διαφορά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και σήμερα. Η άμυνα της Άλμπα έχει πολλά κενά και απέναντι της οι ερυθρόλευκοι μπορούν να παράγουν όμως η εξέλιξη του παιχνιδιού σε ένα συνεχές shootout μάλλον δεν ευνοεί τους φιλοξενούμενους. Ο Ολυμπιακός οφείλει λοιπόν να βρει stops στην άμυνα του και να πάει το παιχνίδι σε συγκεκριμένο αριθμό κατοχών, εντός του οποίου θα μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει την υπεροχή του στο κομμάτι του ριμπάουντ. Eκεί έξω υπάρχουν κάποιες έξτρα κατοχές. Αυτός που θα τις μαζέψει, θα είναι σε θέση να επιβάλλει τον δικό του ρυθμό, κάνοντας το πρώτο βήμα για την τελική επικράτηση.