“Ακρόπολις” 2023: Μόνο αλήθειες

Η Εθνική μας ομάδα δίνει το διαχρονικά μεγάλο της τεστ πριν από μια σπουδαία διοργάνωση. Το τουρνουά  «Ακρόπολις» και το ματσάρισμα με τους πολύ ισχυρούς Σέρβους μπορεί να προσφέρει, εφόσον διαβαστεί σωστά, μια ισχυρή ένεση αυτογνωσίας.

Είναι ένα είδος τελετουργίας για το καλό κατευόδιο. Το τουρνουά «Ακρόπολις» έχει διαχρονικά τη δική του ξεχωριστή σημασία για την εθνική μας ομάδα καθώς αποτελεί το τελευταίο μεγάλο τεστ πριν τη μάχη. Η ποιότητα των συνόλων που λαμβάνουν μέρος στο event  κινείται παραδοσιακά σε υψηλό επίπεδο και το πρεστίζ του είναι μεγάλο. Φέτος μας τιμούν με την παρουσία τους δύο παραδοσιακές ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η –αντίπαλος στην πρεμιέρα- Σερβία και η Ιταλία.

Κάτω το κεφάλι αλλά με όνειρα και κρυφή φιλοδοξία

Οι Σέρβοι φέτος οδεύουν σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το οποίο υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να είναι η μεγάλη τους ευκαιρία για επιστροφή στην κορυφή. Οι απουσίες όμως που προέκυψαν έφεραν ένα μούδιασμα και τους ανάγκασαν να σβήσουν κάθε ίχνος πιθανής υπέρμετρης αισιοδοξίας από το πνευματικό τους προφίλ .Οι Νίκολα Γιόκιτς, Βασίλιε Μίτσιτς και Νίκολα Κάλινιτς δεν θα ενισχύσουν την προσπάθεια της σερβικής ομάδας φέτος, οδηγώντας την να στραφεί σε μια ολίγον διαφορετική αγωνιστική κατεύθυνση, γεγονός όχι απαραίτητα κακό.

Ο άξονας του σαρωτικού φέτος Γιόκιτς με τον Μίτσιτς δεν είναι εκεί, όμως οι Σέρβοι παραμένουν μια από τις πιο ταλαντούχες ομάδες που θα παραταχθούν στα γήπεδα της Ασίας. Αρκεί όμως αυτό; Είναι σαφές πως όχι. Και με τον Πέσιτς δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είναι ικανός για το καλύτερο αλλά και για το χειρότερο, όπως μας έχει αποδείξει η διαδρομή του στα διεθνή τουρνουά.

Εύστοχα Τρίποντα O/U Nemanja Nedovic Over 1.5 σε απόδοση 1.80 στη Stoiximan

Το φετινό ρόστερ παρόλα αυτά είναι αρκετά καλό. Στο «Ακρόπολις» η Σερβία θα παραταχθεί χωρίς τον Σμάιλαγκιτς ο οποίος είναι σημαντικός παίχτης για τη γραμμή ψηλών της καθώς μπορεί δυνητικά να καλύψει δύο θέσεις φέρνοντας αθλητικότητα, δυναμισμό και μέσα-έξω παιχνίδι, ταιριάζοντας με διαφορετικό παρτενέρ κάθε φορά. Είναι η ευκαιρία για τον Νίκολα Γιόβιτς των Χιτ να δείξει τι μπορεί να κάνει σε έναν πιο σημαντικό ρόλο έχοντας φυσικά μαζί του τον -εξαιρετικό φέτος στην Ευρωλίγκα-  Φίλιπ Πετρούσεφ και τον Νταβίντοβατς, ώστε να πλαισιώσουν το δίδυμο των σέντερ, Μιλουτίνοφ και Ρίστιτς.

Η γραμμή των wings της Σερβίας είναι η πιο ποιοτική ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Η επιστροφή του μεγάλου σταρ Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς έχει φέρει διάχυτη αισιοδοξία και μια κρυφή φιλοδοξία σχετικά με την προοπτική αυτού του συνόλου στην Ασία. Ο Μπόγκνταν είναι σούπερ-σταρ στο αγωνιστικό παρκέ της FIBA, στο οποίο είναι πολύ πιο συμβατός από πολλούς σπουδαίους αστέρες του ΝΒΑ. Δίπλα του θα έχει τον Νεμάνια Νέντοβιτς και τον Μάρκο Γκούντουριτς που ίσως πάρουν χρόνο και στη θέση «1» (ειδικά ο γκαρντ της Φενέρ) αλλά και τους Ντόμπριτς-Μαρίνκοβιτς. Χωρίς τους Μίτσιτς-Τεόντοσιτς πλέον στον άσσο, οι Σέρβοι –δεδομένου ότι διαθέτουν πολλούς εξαιρετικούς playmaking wings- θα ζητήσουν ασφάλεια στη μεταφορά της μπάλα και καλό σουτ από θέση από τους πόιντ γκαρντ τους, Αβράμοβιτς και Γιόβιτς. Ο άσσος της Παρτίζαν θα έχει σημαντικό ρόλο στην πίεση της μπάλας στα μετόπισθεν.

Ζητούμενο η συνέχεια για την Εθνική μας

Η ομάδα μας έχει καλό μομέντουμ μετά το εξαιρετικό πρόσωπο που έδειξε στα παιχνίδια με τη Σλοβενία. Με εξαίρεση το πρώτο ημίχρονο στην αναμέτρηση της Λιουμπλιάνας, η άμυνα μας κυμάνθηκε σε αρκετά καλό επίπεδο αφήνοντας υποσχέσεις για τη συνέχεια. Εστιάζουμε σε αυτό το κομμάτι γιατί έτσι όπως έχει δομηθεί αυτό το σύνολο, η επίδοση μας στα μετόπισθεν θα αποτελέσει την πιο βασική παράμετρο για την πορείας μας στα γήπεδα της Ασίας.

Σήμερα θα βρούμε μπροστά μας μια ομάδα με μεγάλο ποιοτικό βάθος και πολύ πιο λαμπερές  επιθετικές δεξιότητες από τις δικές μας. Θα στοχεύσουμε στο να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ, επιβάλλοντας τα «θέλω» και δημιουργώντας την προσδοκώμενη αγωνιστική συνθήκη η οποία θα μας επιτρέψει να φτάσουμε στη νίκη. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο Ιωάννης Παπαπέτρου θα βρίσκεται σήμερα στη διάθεση του Δημήτρη Ιτούδη και αναμένεται να πάρει στο rotation τη θέση του αρχηγού Κώστα Παπανικολάου, ο οποίος θα μείνει εκτός.

Thomas Walkup Ριμπάουντ 3+ σε απόδοση 2.15 στη Stoiximan

Βασικός αγωνιστικός στόχος στα μετόπισθεν για την ομάδα μας είναι να πιέσουμε τον αντίπαλο (έχουμε τα γκαρντ για να το κάνουμε), κρατώντας τους παραγωγικούς πυλώνες του μακριά από τα καλά τους σημεία και –σε δεύτερη φάση- να είμαστε συγκεντρωμένοι και πειθαρχημένοι ώστε να ακολουθήσουμε τις εκτελέσεις των Σέρβων, διατηρώντας την ισορροπία μας απέναντι στην κυκλοφορία της μπάλας που ενεργοποιούν. Δεν είναι καθόλου εύκολο να μείνεις «μαζί τους» όταν δουλεύουν την έξτρα πάσα, με τόσους καλούς δημιουργούς που διαθέτουν.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν τα σχήματα μας με τους Θανάση Αντετοκούνμπο και Ντίνο Μήτογλου απέναντι στα ψηλά κορμιά των Σέρβων. Με τους Ουόκαπ-Λούντζη στην ίδια πεντάδα με το παραπάνω δίδυμο στη frontcourt, μπορούμε να ασκήσουμε ιδιαίτερη πίεση στον αντίπαλο ανεβάζοντας τη γραμμή της άμυνας μας, κατάσταση που δυνητικά μπορεί να αποφέρει πόντους στο ανοιχτό γήπεδο.

Ζητούμενο για την ελληνική ομάδα στην παρούσα φάση είναι η συνέχεια και η αγωνιστική συνέπεια που θα προκύψει μέσα από την αφομοίωση των ρόλων ώστε σταδιακά να χτίσουμε ένα καλό μομέντουμ και να μπούμε με αυτό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Στο «Ακρόπολις» παραδοσιακά η Επίσημη Αγαπημένη «λάμπει». Οι Σέρβοι στοιχειοθετούν έναν πολύ δυνατό αντίπαλο ο οποίος έρχεται στο δρόμο μας στο καλύτερο χρονικά σημείο. Η Εθνική μας αυτήν τη στιγμή χρειάζεται αλήθειες και όχι κολακευτικά σχόλια και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.

Bet Builder με Πόντοι Over  154.5 και Bogdan Bogdanovic Πόντοι Ο/U Line 16.5 Over σε απόδοση 2.29 στη Stoiximan

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan