Κόουτς βάλε με για να σε ξελασπώσω: η ιστορία του Τζον Ντουράν

Οκτώ χρόνια. Τόσα είχε να χάσει η Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ σε φάση πριν τα νοκ άουτ. Και το ρεκόρ θα συνεχιζόταν κι άλλο, αν δεν εμφανιζόταν ο άνθρωπος χρυσή αλλαγή. Σε κανέναν θεατή στο Βίλα Παρκ και σε κανέναν τηλεθεατή που έχει δει την Άστον Βίλα φέτος δεν προκάλεσε έκπληξη η κίνηση του Ουνάει Έμερι στο 70′. Ο αδιαμφισβήτητος βασικός φορ Όλι Γουότκινς βγήκε και στη θέση του μπήκε ο νεαρός Κολομβιανός με όνομα Τζον Ντουράν. Ίσως οι ουδέτεροι να μην τον αναγνώρισαν. Όσοι έχουν δει παιχνίδια της αγγλικής ομάδας φέτος (κυρίως), τον γνωρίζουν. Είναι μια κλασική αλλαγή του Ισπανού κόουτς.

Βλέπετε, ο Ντουράν είναι το όπλο του Έμερι που καθαρίζει την μπουγάδα στα δύσκολα. Η αρχή έγινε μόλις την 1η αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ στο Λόντον Στέιντιουμ απέναντι στη Γουέστ Χαμ. Οι δυο ομάδες ήταν κολλημένες στο 1-1 σε ένα παιχνίδι που είχε αρκετές φάσεις. Ο Έμερι βγάζει τον Γουότκινς στο 62′ και περνάει τον Ντουράν. 17 λεπτά αργότερα, ο Κολομβιανός γράφει το 1-2 με ωραίο τελείωμα από το ύψος του πέναλτι. Ακριβώς δυο βδομάδες αργότερα η Βίλα ταξιδεύει στο Λέστερ. Ο Γουότκινς βγαίνει στο 61′. Μπαίνει ο καλός μας φίλος Τζον. Αυτή τη φορά χρειάζεται ακόμα λιγότερο χρόνο. Σέντρα στο ύψος του πέναλτι, κεφαλιά και η Βίλα κάνει το 0-2. Γκολ που και πάλι δίνει τελικά τη νίκη, καθώς η Λέστερ μειώνει σε 1-2 αργότερα. Φτάνουμε στις 14 Σεπτεμβρίου 2024. Η Έβερτον προηγείται με 0-2 μόλις στο 27′. Η Βίλα βομβαρδίζει την περιοχή των αντιπάλων, χάνει τη μια φάση μετά την άλλη, έχοντας 17 τελικές. Δυο από αυτές, του Όλι Γουότκινς, καταλήγουν στα δίχτυα. Η Βίλα ισοφαρίζει στο 58′ και ψάχνει το νικητήριο γκολ με την Έβερτον κρεμασμένη από τα δοκάρια. Ο Έμερι, θιασώτης του “αφού κάτι έγινε γιατί να μη γίνει ξανά”, περνάει στο 69′ τον Ντουράν. Αυτή τη φορά όχι στη θέση του Γουότκινς. Επτά λεπτά αργότερα, ο Κολομβιανός βάζει αυτή τη μαγεία:

Στο 1.38 του βίντεο, αν δεν σας ανοίξει κατευθείαν εκεί

Είναι η 3η φορά που ο Ντουράν το κάνει και ήδη αυτό ισοφαρίζει το ρεκόρ στην Πρέμιερ Λιγκ σε μια σεζόν. Να μπει κάποιος αλλαγή και να σκοράρει το γκολ που χαρίζει τελικά τη νίκη. Έχει σχεδόν ολόκληρη χρονιά για να το ξεπεράσει. Ήδη έκανε το ίδιο πράγμα όχι απλά σε ευρωπαϊκό ματς, αλλά σε ιστορικό παιχνίδι απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου. «Δεν είδα που ήταν ο Νόιερ», είπε ο δράστης. Στο πρωτάθλημα, την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο και πριν τα επόμενα ματς της Βίλα, έχει ακόμα ένα γκολ. Κι αυτό ως αλλαγή εννοείται, απλώς δεν ήταν νικητήριο. Σε περίπου 160′ (λιγότερο από δύο πλήρεις αγώνες) έχει σκοράρει 4 φορές. Το όνομά του γίνεται γνωστό παντού. Ποιος όμως είναι αυτός ο παίκτης για τον οποίο η Βίλα έδωσε ένα σημαντικό ποσό για να τον φέρει με μια μόλις σεζόν στο Σικάγο και το MLS;

Ο Τζον Ντουράν μεγάλωσε στη Σαραγόσα της Κολομβίας, μέχρι που οι γονείς του μετακόμισαν στο διάσημο (συνήθως όχι για καλούς λόγους) Μεντεγίν. Σε πολύ μικρή ηλικία πήγε στην άγνωστη Ενβιγκάδο, στην ομώνυμη πόλη που βρίσκεται δίπλα στο Μεντεγίν. Η Ενβιγκάδο μπορεί να είναι άσημη και να ιδρύθηκε μόλις το 1989, αλλά οι “πορτοκαλί” έχουν ως παρατσούκλι το Cantera de Héroes, σε ελεύθερη μετάφραση “οι ακαδημίες των ηρώων”. Μεταξύ άλλων, οι ήρωες συμπεριλαμβάνουν τον Χάμες Ροντρίγκες, τον Ματέους Ουρίμπε, τον Φρέντι Γκουαρίν και τον Χουάνφερ Κιντέρο, παίκτες που έγιναν μεγάλα ονόματα και βγήκαν από τον σύλλογο. Μια ομάδα που υποστηρίζει τα ταλέντα. Μπορεί η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων να είναι μικρή, αλλά δεν ήταν εύκολο για έναν 11χρονο πιτσιρικά να εγκαταλείψει το σπίτι του. Η διοίκηση της Ενβιγκάδο βοήθησε και έτσι όλη η οικογένεια Ντουράν μετακόμισε σε ένα διαμέρισμα μαζί με τον Τζον, κάνοντας ευκολότερη την προσαρμογή του. Ο Τζον είναι πολύ δεμένος με τη φαμίλια.

Οι Ντουραναίοι δεν ήταν άσχετοι από ποδόσφαιρο, ο αδερφός του πατέρα Ντουράν ήταν αρκετά διάσημος τερματοφύλακας στα 80s και 90s παίζοντας μεταξύ άλλων σε Νασιονάλ, Μεντεγίν και Όνσε Κάλντας, συμπαίκτης με το ίνδαλμά του Ρενέ Χιγκίτα. Σήμερα είναι προπονητής. Ο Τζον ξεχώρισε στις ακαδημίες της Ενβιγκάδο μαζί με τον κολλητό του Γιάσερ Ασπρίγια που αργότερα πήγε στη Γουότφορντ και σήμερα βρίσκεται στην Τζιρόνα. Ο Τζον ξεχώριζε τόσο αγωνιστικά, αλλά και ως άτομο, καθώς όπως λένε οι προπονητές του βοηθούσε τα μικρότερα παιδιά στα οποία έδινε φαγητό, παπούτσια και πλήρωνε συχνά τα εισιτήρια για τις μετακινήσεις τους μετά την προπόνηση. Κυρίως όμως έκανε φοβερά πράγματα στο γήπεδο εξαιτίας της ταχύτητας και της δύναμής του. Πέρασε από διάφορες μικτές ομάδες της περιοχής και στη συνέχεια πέρασε από Κ15, Κ16 και Κ17 της Κολομβίας για να φτάσει στο απόγειό του στην Κ20.

Όσο “καλή ψυχή” ήταν όμως, άλλα τόσο δύσκολος χαρακτήρας. Ήθελε ειδική μεταχείριση γιατί ήταν δύσκολο παιδί καθώς, όπως και πολλά άλλα παιδιά στην περιοχή, πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια. Ο κόουτς του εκείνα τα χρόνια Περέα, διηγείται στο ΒΒC, πώς είχε πάει στο σχολείο του Ντουράν να ζητήσει άδεια από τον διευθυντή για να τον πάρει να παίξει σε ένα διεθνές τουρνουά. «Αν τον βρεις στην τάξη, τότε έχεις την άδειά μου», είπε ο διευθυντής και πράγματι κάτι ήξερε. Ο Περέα πήγε στην αίθουσα, αλλά ο Ντουράν ήταν άφαντος. Είχε αράξει σπίτι και άκουγε ρεγκετόν. Ο κόουτς πήγε εκεί και σχεδόν τον έβγαλε έξω από το αυτί.

Αλλά στην μπάλα δεν είχε τέτοια θέματα. Η Ενβιγκάδο, που σύμφωνα με τα στατιστικά είναι από τις κορυφαίες ομάδες στον κόσμο στο να βάζει μέσα μικρά παιδιά από τις ακαδημίες, τον πέταξε να παίξει στα 15 του. Και μόλις στο 3ο του παιχνίδι με τη φανέλα της ομάδας σκόραρε το πρώτο του γκολ και έγινε ο 2ος πιο νέος σκόρερ στην ιστορία του πρωταθλήματος Κολομβίας. 15 ετών και 8 μηνών. Σε ηλικία που οι περισσότεροι σκεφτόμαστε πιο απλοϊκά πράγματα, ο Ντουράν έπαιζε στην Α’ εθνική. Από εκείνη την εποχή κυκλοφόρησε και ένα βίντεο με κάτι φίλους του εν μέσω πανδημίας, να μαζεύονται σε έναν δρόμο του Μεντεγίν και να παίζουν μπάλα με τον ύμνο του Τσάμπιονς Λιγκ. Φανταζόταν άραγε τι θα έκανε το 2024;

Ο Ντουράν φτάνει στην Κ20 της Κολομβίας και μπαίνει σε λίστες με τα μεγαλύτερα ταλέντα. Τότε κάποιοι σοφοί άνθρωποι από το Σικάγο αποφάσισαν να τον προσεγγίσουν και να τον πάρουν στο MLS με μια τιμή λίγο πάνω από τα 2 εκατομμύρια Ευρώ. Η προσαρμογή στις ΗΠΑ σίγουρα δεν ήταν εύκολη, αλλά έτσι κι αλλιώς ο νεαρός Κολομβιανός δεν θα έμενε πολύ εκεί. Έπαιξε σε 27 ματς και σκόραρε 8 γκολ, πρώτος σκόρερ για την ομάδα του. Το ταλέντο του εμφανές, το ίδιο όμως και οι ατέλειές του. Αυτό δεν εμπόδισε πολλές ομάδες να ενδιαφερθούν, αλλά τελικά η Άστον Βίλα ήταν αυτή που κέρδισε την υπογραφή του. Με ένα ποσό πάνω από 15 εκατομμύρια, οι Αμερικάνοι είδαν την επένδυσή τους να αποδίδει καρπούς. Τον Ιανουάριο του 2023 ο Ντουράν μετακομίζει στην Ευρώπη. Η Βίλα τον υποδέχεται με τον θρύλο της, τον Χουάν Πάμπλο Άνχελ, έναν συμπατριώτη του Τζον που έγραψε ιστορία με τη φανέλα της ομάδας.

Είναι προφανές ότι το επίπεδο είναι διαφορετικό. Ο Τζον μπαίνει αλλαγή για λίγα λεπτά (12 εμφανίσεις, 12 φορές αλλαγή και μόλις 124 λεπτά συνολικά) χωρίς κάποιο γκολ και χωρίς να εντυπωσιάσει. Λογικό. Η περσινή του σεζόν είναι η πρώτη ολόκληρή του στην Αγγλία. Με καλές και κακές στιγμές. Χωρίς να μαγέψει πάντως. Θα σκοράρει 5 φορές στο πρωτάθλημα και άλλες 3 στην Ευρώπη, θα βρει για πρώτη φορά και φανέλα βασικού, αλλά είπαμε. Μια αστάθεια και κάποια προβλήματα συμπεριφοράς δημιουργούν σύννεφα. Σύννεφα που δεν θα βοηθήσει καθόλου το γεγονός ότι ο ίδιος φαίνεται να έχει μιλήσει με τη Γουέστ Χαμ και να τα έχει βρει. Η βλακεία του είναι εμφανής, όταν βγαίνει live σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης και κάνει το σήμα της Γουέστ Χαμ με τα δύο χέρια. Απαράδεκτη συμπεριφορά για εν ενεργεία παίκτη άλλης ομάδας. Έχει ήδη υπάρξει θέμα και με την Τσέλσι που φαίνεται ότι στο παιδομάζωμα που κάνει, θέλει να τον αποκτήσει. Ο ίδιος, πριν αγαπήσει τη Γουέστ Χαμ στις αρχές του καλοκαιριού του 2024, φαίνεται να έχει επιλέξει την Τσέλσι ως επόμενη ομάδα του και οι Λονδρέζοι να προσφέρουν πάνω από 40 εκατομμύρια. Τελικά όμως κάνουν πίσω, ο Ντουράν μένει στη Βίλα και αγαπά σφόδρα τους Χάμερς. Ούτε αυτό το ειδύλλιο θα έχει happy end.

Μένει στο Μπέρμιγχαμ. Ο Έμερι δεν θέλει να απεμπλακεί από έναν δύσκολο χαρακτήρα, λέει όχι και τον κρατάει, του εξηγεί τι θέλει από αυτόν. Και προς τιμήν του, ο Ντουράν δουλεύει περισσότερο για να γίνει καλύτερος παίκτης. Αυτό το λέει και ο Εμιλιάνο “Ντίμπου” Μαρτίνες, ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες των οπαδών της Βίλα. «Είναι στην καλύτερή του κατάσταση, ήρθε αυτή τη σεζόν με διαφορετική νοοτροπία και δουλεύει πού σκληρά. Είναι απίστευτος ως αλλαγή.» Πράγματι, είναι. Έχει τον καλύτερο Μ.Ο. γκολ (χωρίς πέναλτι) ανά λεπτο στο πρωτάθλημα. Ο Έμερι θα είναι πιο συγκρατημένος: «Το πιο σημαντικό είναι η συμπεριφορά του και η αφοσίωσή του». Και τα δύο ήταν πρόβλημα στο πρόσφατο παρελθόν.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Μπορεί ο Ντουράν να συνεχίσει σε αυτό το επίπεδο; Πρέπει να παίζει βασικός μπροστά από τον Γουότκινς; Ανεξάρτητα αν πρέπει, θα αρχίσει την γκρίνια στον Έμερι ή θα ικανοποιηθεί με τον ρόλο της “χρυσής αλλαγής”; Θα επανέλθουν ομάδες τύπου Τσέλσι για να τον πάρουν και αν ναι, αυτός θα δείξει τις ίδιες τάσεις φυγής ή θα καταλάβει ότι με τον Έμερι μπορεί να βελτιωθεί κι άλλο; Όπως και να ‘χει, σίγουρα όταν ο αντίπαλος βλέπει κάπου εκεί στο 60′-70’ τον Τζον Ντουράν να είναι στη γραμμή δίπλα στον 4ο διαιτητή και να ετοιμάζεται να μπει, δεν θα νιώθει καλά.