Γερμανία-Ελλάδα: Το κάλεσμα της ιστορίας

Σαράντα λεπτά πριν την “αιωνιότητα”. Ο προημιτελικός με τους Γερμανούς είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι για την εθνική μας ομάδα. Είναι παράλληλα όμως και μια ιστορική ευκαιρία για να γράψουν αυτά τα παιδιά με χρυσά γράμματα το όνομα τους στη Βίβλο του ελληνικού μπάσκετ.

Με καθαρά μπασκετικά κριτήρια, το ματσάρισμα με τη Γερμανία δεν είναι καλό για το σύνολο του Βασίλη Σπανούλη. Πρόκειται για ένα γκρουπ που διανύει τα prime του σε επίπεδο ωρίμανσης και αγωνιστικής ποιότητας. Είναι Παγκόσμιοι πρωταθλητές, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και το στυλ παιχνιδιού τους μπορεί να ισοπεδώσει οποιονδήποτε αντίπαλο.

Η Γερμανία -όπως είχαμε υπογραμμίσει πριν το ξεκίνημα του τουρνουά- είναι ίσως η μόνη ομάδα που μπορεί να κερδίσει τους Αμερικανούς στο «δικό τους» αγωνιστικό γήπεδο. Οι παίχτες του Χέρμπερτ παίζουν σε πολύ υψηλό ρυθμό (αισθάνονται πολύ άνετα να αναπτύσσονται και να εκτελούν εντός αυτού του πλαισίου), έχουν πλούσιο ταλέντο, τρέχουν εξαιρετικά και το κάνουν «μαζί», συνεργάζονται και είναι μια από τις κορυφαίες ομάδες εκεί έξω σε όρους ταχυδύναμης.

Το δίδυμο Ντένις Σρέντερ-Φρανς Βάγκνερ είναι ακαταμάχητο, παράγοντας συνεχώς ευκαιρίες για σκορ στο μισό αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο. Οι Γερμανοί έχουν κορμιά στο «ζωγραφιστό» (δεσπόζει ο Τάις), έτοιμους παίχτες-ρόλων και έναν σουτέρ (Ομπστ) ο οποίος βάζει απίστευτη πίεση στις άμυνες με την επιθετικότητα του. Παίζουν μπάσκετ πολλών οκτανίων και ρεαλιστικά είναι δύσκολο να τους ακολουθήσουμε εάν ανέβουν ψηλά στο σκορ (οι πιθανότητες λένε ότι θα το κάνουν).

Που μπορεί να ελπίζει η ομάδα μας όμως μπαίνοντας σε αυτόν τον μεγάλο προημιτελικό; Πρωτίστως στο ότι κανένας δεν ποντάρει σε αυτήν ώστε να επιβιώσει απέναντι στους Γερμανούς. Η Ελλάδα είναι τεράστιο αουτσάιντερ αντιμετωπίζοντας ένα πιο ταλαντούχο σύνολο, το οποίο παίζει σαφώς πιο ολοκληρωμένο μπάσκετ αυτή τη χρονική στιγμή. Πρόκειται όμως για ένα νοκ-άουτ παιχνίδι όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Δεν θα πρέπει να το ξεχνάει κανείς αυτό γιατί το ίδιο το άθλημα καιροφυλακτεί για του το θυμίσει.

Η Ελλάδα οφείλει να πιάσει πολύ υψηλά standards, κάνοντας το απόλυτο ματς για να μείνει όρθια απέναντι στη Γερμανία. Καλείται να αμυνθεί και να σουτάρει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, να κυκλοφορήσει τη μπάλα χωρίς λάθη και να ελέγξει τον ρυθμό. Πρέπει να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο όπλο, παίζοντας με το μυαλό των Γερμανών και προσπαθώντας να χαλάσει τις γραμμές επικοινωνίας στην επίθεση τους και συνολικά να καταστρέψει το παιχνίδι τους.

Ο αντίπαλος είναι ξεκάθαρο φαβορί όμως η πρόκληση για τους παίχτες του Βασίλη Σπανούλη είναι τεράστια. Είναι σαράντα λεπτά τα οποία μπορούν να τους μετατρέψουν σε «θρύλους» στη μνήμη όλων των Ελλήνων.

Bet Builder με Πόντοι Over 157.5 και Χάντικαπ Γερμανία -3.5  σε απόδοση 2.40 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog