ΝΒΑ Playoffs: Μνήμες παλιού καλού ανατολικού μπάσκετ

Οι Καβς και  οι Νικς είναι έτοιμοι να ανταλλάξουν ξανά αγωνιστικές «γροθιές» σε μια μάχη του δρόμου, η οποία θυμίζει το παλιό καλό ανατολικό μπάσκετ. Την ίδια ώρα οι Σανς αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο «πρέπει» στο δικό τους «Ουέστερν» απέναντι στους Κλίπερς και τη μηχανή που ακούει στο όνομα Καουάι Λέοναρντ.

 

Τα Playoffs του ΝΒΑ συνεχίζονται με τρία παιχνίδια σήμερα και το ενδιαφέρον (τουλάχιστον στα δύο από αυτά) είναι τεράστιο. Οι Σέλτικς έδειξαν ξεκάθαρα γιατί είναι το απόλυτο φαβορί στη σειρά με τους Χοκς, σκοράροντας 74 πόντους στο πρώτο ημίχρονο της εναρκτήριας αναμέτρησης και κάνοντας απλά συντήρηση στη συνέχεια. Η Ατλάντα φαίνεται ότι δεν μπορεί να δώσει stops στα μετόπισθεν ενώ στο Game 1 είδε τους γηπεδούχους να κατεβάζουν τους επιθετικούς της δείκτες στο πάτωμα. Η Βοστόνη έχει συνολικά σημαντικό πλεονέκτημα. Όμως τα άλλα δύο ζευγάρια της σημερινής βραδιάς είναι αρκετά αμφίρροπα. Οι ομάδες είναι κοντά και οι δεύτερες αναμετρήσεις είναι ανοιχτές σε κάθε αποτέλεσμα.

 

Κλίβελαντ Καβαλίερς-Νιου Γιορκ Νικς

Σαν έτοιμοι από καιρό εμφανίστηκαν οι Νικς στην πρεμιέρα των φετινών playoffs στο Οχάιο απέναντι στους Καβς. Ήταν ένα σκληρό ανατολικό ντέρμπι , πολύ κοντά στο East Coast Basketball που λατρέψαμε στο παρελθόν και αποτέλεσε αγωνιστικό trademark για τις κορυφαίες ομάδες της σύγχρονης εποχής στις ακτές του Ατλαντικού.

Οι δύο ομάδες σούταραν με χαμηλά ποσοστά, οι πόντοι έμπαιναν με «αίμα», οι επιθέσεις στράφηκαν καθαρά σε παιχνίδι προσωπικής φάσης  και οι μονομαχίες ήταν αρκετά δυνατές. Οι Νικς φάνηκε ότι είχαν περισσότερα όπλα σε αυτό το στυλ μπάσκετ. Είναι άλλωστε η επίθεση που βασίζεται περισσότερο από κάθε άλλη στη λίγκα στο ένας εναντίον ενός, όντας εξοικειωμένη σε αυτόν τον τρόπο ανάπτυξης που τόσο χρήσιμος είναι σε τέτοιες καταστάσεις στα playoffs.

Οι παίχτες του Tom Thibodeau κυριάρχησαν στα ριμπάουντ και απενεργοποίησαν τα περισσότερα όπλα των γηπεδούχων, αφήνοντας τον Ντόνοβαν Μίτσελ να «σολάρει». Ο πάγκος των φιλοξενούμενων (προεξέχοντος του Χαρτ) ήταν σαφώς πιο παραγωγικός ενώ καθοριστικό ρόλο για την έκβαση του ματς, με βάση τη συνθήκη που είχε διαμορφωθεί σε τακτικό επίπεδο, έπαιξε η ικανότητα των Μπράνσον και Ραντλ να σκοράρουν «ανορθόδοξα» σουτ , επάνω σε καλή άμυνα. Τα «βαθιά καθίσματα» (πριν την εκτέλεση) και οι Post up-δράσεις του πρώτου (απέναντι στον Γκάρλαντ) και το μέσα-έξω παιχνίδι του Ραντλ  αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα παραγωγικά «εργαλεία». Ο Μπράνσον μάλιστα σκόραρε διαδοχικά, μεγάλα καλάθια (απέναντι στον Οσμάν) όταν οι Καβς πέρασαν μπροστά στο τελευταίο δίλεπτο, κρίνοντας την αναμέτρηση.

Οι Καβς θα πρέπει να ανεβάσουν λίγο το τέμπο για να βρουν λύσεις απέναντι στην άμυνα των Νικς. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι μπορούν να το κάνουν μιας και πρόκειται για μια κατάσταση ξένη ως προς τις συνήθειες τους. Το Κλίβελαντ  άλλωστε ήταν η ομάδα με το χαμηλότερο pace φέτος στην κανονική περίοδο του ΝΒΑ. Οι γηπεδούχοι θα στοχεύσουν σε μια πειστική νίκη που θα όχι μόνο θα τους κρατήσει ζωντανούς στη σειρά αλλά θα προετοιμάσει το έδαφος για το ταξίδι στο Μανχάταν. Δεν θα είναι εύκολο. Οι Νικς μπορούν να ελέγξουν τον ρυθμό μεταφέροντας τη μπάλα στο low post και ελπίζουν ότι παρά την παρουσία των Άλεν-Μόμπλεϊ στη ρακέτα, θα καταφέρουν να επικρατήσουν και πάλι στην τόσο κομβική μάχη των ριμπάουντ. Αναμένεται και πάλι ένα physical ματς όπου το σκορ δεν θα ανέβει ψηλά.

Bet Builder με Πόντοι Under 222.5 και Νιου Γιορκ Νικς Πόντοι Under 107.5 σε απόδοση 2.19 στη Stoiximan

 

Φοίνιξ Σανς-Λος Άντζελες Κλίπερς

Πολύ δυνατή είσοδος στη σειρά για τους Κλίπερς οι οποίοι ξεκίνησαν με διπλό στην Αριζόνα απέναντι στους Σανς. Ο Καουάι Λέοναρντ θύμισε τον παίχτη-μηχανή του πρόσφατου παρελθόντος, κυριαρχώντας στο παρκέ απέναντι σε μια άμυνα προσαρμοσμένη επάνω του, με τον Πολ Τζορτζ «εκτός» λόγω του γνωστού προβλήματος τραυματισμού.

Ήταν η επιτομή του outsmart (επιβολή σε επίπεδο εξυπνάδας) και outmuscle (επιβολή σε επίπεδο δύναμης) από τον σούπερ-σταρ των Κλίπερς.  Οι Σανς δεν μπόρεσαν να αναχαιτίσουν το midrange παιχνίδι του Καουάι από τα 5.5-6 μέτρα και μέσα. Ο φόργουορντ του Τάιρον Λου διάβαζε κάθε κατάσταση δημιουργώντας συνεχώς mismatches και εκτελώντας ανάλογα με το αμυντικό πακέτο του αντιπάλου που βρισκόταν απέναντι του. Σημειώστε ότι ο Λέοναρντ έμεινε στον πάγκο μόλις για δύο λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο. Παρόλα αυτά βρήκε τις ανάσες για να σκοράρει όταν η μπάλα έκαιγε, ευστοχώντας σε δύο τρίποντα τα οποία ουσιαστικά έδωσαν και το καθοριστικό προβάδισμα στην ομάδα του.

Οι Κλίπερς έβαλαν πίεση στους γηπεδούχους με την ενεργητικότητα τους στο επιθετικό ριμπάουντ, πήραν ένα σπουδαίο ματς από τον Έρικ Γκόρντον και ένα τεράστιο αμυντικό play από τον (πολύ άστοχο αλλά αρκετά χρήσιμο στα μετόπισθεν) Ουέστμπρουκ ο οποίος κλείδωσε τον Μπούκερ όταν ο τελευταίος προσπάθησε να βρει τον δρόμο προς το καλάθι μέσα από προσωπική φάση.

Super Ενισχυμένες Αποδόσεις: Κevin Durant-Περισσότεροι Πόντοι στον Αγώνα σε απόδοση 3.95 στη Stoiximan

Οι Σανς προσπάθησαν αλλά ήταν φανερό ότι κάτι τους έλειπε. Ο αντίπαλος ήταν ξεκάθαρα πιο έτοιμος για μάχη. Ο Ντουράντ δημιούργησε πολλές καταστάσεις για τους συμπαίχτες του ως κυρίως χειριστής σε ball screen-δράσεις, σημαδεύοντας το ρολάρισμα ή το «κόψιμο» (ακούμπησε το τριπλ-νταμπλ, 27 πόντοι-11 τελικές πάσες και 9 ριμπάουντ). Ο Τόρει Κρεγκ τα έδωσε όλα (παρά το γεγονός ότι ο Καουάι τελείωσε το ματς με 38 πόντους, έτσι είναι οι «άνιωθοι») φέρνοντας την απαιτούμενη «σπίθα» που έβαλε ξανά τους γηπεδούχους στο τιμόνι, ο Μπούκερ είχε 26 πόντους όμως οι Έιτον-Πολ υστέρησαν, αδυνατώντας να συνδεθούν με το καλάθι. Πλέον δεν υπάρχει άλλος δρόμος για αυτούς. Χρειάζονται μόνο τη νίκη και το «Πρέπει» του δεύτερου ματς είναι μεγάλο. Ο Ντουράντ θα είναι σίγουρα πιο επιθετικός όμως θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια. Οι Κλίπερς είναι διαβασμένοι τακτικά και δυσκολοκατάβλητοι.

 

Bet Builder με Πόντοι Over 216.5 και Kevin Durant 26+ Πόντοι  σε απόδοση 2.20 στη Stoiximan

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr