NBA Playoffs: Απέναντι στην ομάδα-γρίφο

Οι Μαϊάμι Χιτ είναι η ομάδα-γρίφος της σύγχρονης εποχής των playoffs του ΝΒΑ. Ο διεκδικητής που βρίσκεται απέναντι τους, πρέπει να τον λύσει για να μπορέσει να περπατήσει το μονοπάτι που οδηγεί στο δαχτυλίδι. Οι Μιλγουόκι Μπακς. έχουν μια σημαντική πρόκληση μπροστά τους.

Μιλγουόκι Μπακς-Μαϊάμι Χιτ

Από την πρώτη ημέρα της postseason το Νο1 της λίγκας, Μιλγουόκι Μπακς, βρίσκεται στρυμωγμένο στα σχοινιά χάνοντας το πλεονέκτημα έδρας μετά το break  των «δυνάμεων του σκότους», που εκπροσωπούν οι Μαϊάμι Χιτ στο σύγχρονο ΝΒΑ. Φάνηκε από το ξεκίνημα ότι οι γηπεδούχοι θα έπρεπε να δουλέψουν πολύ για να κερδίσουν ένα ματς στο οποίο ο αντίπαλος είχε πολύ καλύτερη αύρα στο παρκέ. Δεν τα κατάφεραν.

Ο τραυματισμός του Γιάννη Αντετοκούνμπο (δηλώνεται ως αμφίβολος για το δεύτερο ματς, η συμμετοχή του μοιάζει πιθανή αλλά όχι σίγουρη) αφαίρεσε από το οπλοστάσιο του Μπουντενχόλζερ όχι απλά το βαρύ πυροβολικό του, αλλά και την ευελιξία για να ακολουθήσει το small ball των Χιτ  χωρίς να κάνει παραχωρήσεις σε μέγεθος και δύναμη.

Η σύγχρονη version του Μαϊάμι προσφέρει τον απόλυτο γρίφο στους δελφίνους του τίτλου στα playoffs του ΝΒΑ. Το πολύ ιδιαίτερο στυλ τους, ο τρόπος που το υποστηρίζουν και η γαρνιτούρα των τρικ αλλά και των τακτικών προσαρμογών ενός τοπ-προπονητή που προστίθεται στο μείγμα, συνθέτουν το πιο compact σύνολο της λίγκας αλλά και έναν δυσεπίλυτο γρίφο. Το μπάσκετ των Χιτ είναι ένα παράθυρο στο μέλλον. Όλο το ΝΒΑ συνειδητά ή μη κατευθύνεται προς τα εκεί. 5-out επίθεση, λεπτομερειακό spacing, πληθώρα περιφερειακών εκτελεστών και εναλλακτικών χειριστών που μπορούν να τρέξουν ball screen-δράσεις σε κάθε σημείο του παρκέ, έμφαση στα «κοψίματα» μακριά από τη μπάλα ώστε να νιώσει η άμυνα τη μέγιστη δυνατή πίεση, τρίποντο και switchability. Ταχύτητα, ένταση και μήκος αντί του παραδοσιακού μεγέθους, προσαρμοστικότητα. Οι Χιτ σε «χτυπούν» στο κορμί και στο μυαλό, μπαίνουν στη σκέψη σου και σε υπνωτίζουν τραβώντας τους αντιπάλους τους προς το κέντρο της Γης όπου η θερμοκρασία δεν αφήνει περιθώριο επιβίωσης.

Μια τέτοια εμπειρία βίωσαν οι Μπακς στο εναρκτήριο ματς της σειράς. Παρά τον σοβαρό τραυματισμό του Herro (τεράστια απώλεια) το Μαϊάμι άνοιξε υποδειγματικά το γήπεδο κεφαλαιοποιώντας τα πολλά ζευγάρια έτοιμα χέρια (Λοβ, Μάρτιν, Βίνσεντ) και την προβλέψιμη “σαν το αύριο που έρχεται” μεταμόρφωση του κάπταιν-Τζίμι σε σούπερ-σταρ, σε κάτι τέτοιες οριακές καταστάσεις.

Το Μιλγουόκι φυσικά δεν είναι χθεσινό και ξέρει τον τρόπο για να ανασυγκροτηθεί. Γνωρίζει ότι εάν τα καταφέρει σήμερα να πάρει μια πειστική νίκη, θα έχει κάνει ένα βήμα προς την οικοδόμηση του πνευματικού προφίλ που χρειάζεται ώστε να ταξιδέψει στη Φλόριντα απόλυτα συγκεντρωμένο για την πλήρη ανατροπή. Είναι σαφές ότι θα πρέπει -αυτήν τη φορά- να πιστοποιήσει την υπεροχή του στο ριμπάουντ, να αμυνθεί καλύτερα στο περιφερειακό σουτ του αντιπάλου αλλά και στις ball screen-δράσεις του, εμφανίζοντας πεντάδες με όσο το δυνατόν λιγότερες αμυντικές αδυναμίες (η πληθώρα χειριστών επιτρέπει στους Χιτ να απομονώνουν τον αδύναμο κρίκο και να χτυπούν με διαφορετικό παίχτη σε διαφορετικό σημείο του παρκέ κάθε φορά). Μια ενδεχόμενη επιστροφή του Γιάννη αλλά και η παρουσία του Πόρτις θα βοηθήσουν τους γηπεδούχους να τελειώσουν αποτελεσματικά τα mismatches που παράγει η αμυντική προσέγγιση των Χιτ χαμηλά στο «ζωγραφιστό» ενώ θα είναι εξόχως σημαντικό να συνεχίσει να νιώθει καλά ο Μίντλεντον.

Το παιχνίδι έχει χαρακτήρα «τελικού» για το Μιλγουόκι και οι Μπακς θα μπουν όχι απλά για να κερδίσουν αλλά για να σβήσουν τις μνήμες του πρώτου αγώνα και να αλλάξουν το ψυχολογικό μομέντουμ στη σειρά. Δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ειδικά εάν ο Γιάννης δεν είναι διαθέσιμος, όμως είναι εντός των δυνατοτήτων τους.

Bet Builder με Χάντικαπ Μιλγουόκι Μπακς -4.5 και Πόντοι Under 231.5 σε απόδοση 2.29 στη Stoiximan

 

Μέμφις Γκρίζλις-Λος Άντζελες Λέικερς

Με την πλάτη στον τοίχο λοιπόν οι Γκρίζλις με το καλημέρα. Οι Λέικερς έκαναν πολύ μεθοδικά το break στο Τενεσί και πλέον έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να ρίξουν στο καναβάτσο το Μέμφις, επιστρέφοντας στην Καλιφόρνια με ένα τεράστιο πλεονέκτημα.

Οι γηπεδούχοι δεν έπεισαν σε κανένα σημείο ότι ελέγχουν την αναμέτρηση. Ακόμα και στις στιγμές όπου είχαν το προβάδισμα και πάλευαν να το εδραιώσουν, έβγαζαν μια νευρικότητα προσπαθώντας βίαια να χτίσουν μια πιο ασφαλή διαφορά υπέρ τους. Όταν δε -στο δεύτερο μισό της  τρίτης περιόδου- οι «Λιμνάνθρωποι» έκαναν την αντεπίθεση τους , το νεανικό σύνολο του Τέιλορ Τζένκινς κατέρρευσε. Σε εκείνο το σημείο ήταν φανερό ότι οι Γκρίζλις δεν είχαν την πνευματική σκληράδα να επιστρέψουν στο τιμόνι της αναμέτρησης και έμοιαζαν απλά να συμμετέχουν στο σόου του Όστιν Ριβς, ο οποίος καθάρισε τον αγώνα για τους Λέικερς.

Οι φιλοξενούμενοι έβγαζαν την ηρεμία που κληροδοτεί η σοφία του πρωταθλητή στις ομάδες που έχουν περπατήσει τον δρόμο, παράγωγο της παρουσίας των Τζέιμς-Ντέιβις στο παρκέ. Κέρδισαν τη μάχη του ριμπάουντ, έκλεισαν τους διαδρόμους και βρήκαν τον «κρυφό άσσο» στο πρόσωπο του Ρούι Χατσιμούρα ο οποίος άρχισε να βάζει το ένα σουτ μετά το άλλο στο τρίτο δωδεκάλεπτο, ανατρέποντας τα μέχρι τότε δεδομένα και χτίζοντας την αυτοπεποίθηση του για να σκοράρει κρίσιμους πόντους στην τελική ευθεία της αναμέτρησης.

Τα προβλήματα για τον κόουτς Τζένκινς είναι αρκετά. Χωρίς τους Άνταμς και Κλαρκ οι Γκρίζλις χάνουν σε μέγεθος και δύναμη στη ρακέτα. Ο DPOY Jaren Jackson έκανε μεγάλο παιχνίδι όμως είναι πολύ μόνος στη γραμμή ψηλών. Ο Μοράντ είναι αμφίβολος μετά το χτύπημα που αποκόμισε στο χέρι και οι γηπεδούχοι ίσως χρειαστεί να ανεβάσουν στην πρώτη πεντάδα τον εξαιρετικό Τάιους Τζόουνς,  ο οποίος τον Μάρτιο (κατά την απουσία του Μοράντ) έκανε σπουδαίες εμφανίσεις «γράφοντας» 16.3 πόντους και  8.2 τελικές πάσες για 1.3 λάθη.

Οι Λέικερς θα προσπαθήσουν αρχικά να αναχαιτίσουν την ορμή των Γκρίζλις και στη συνέχεια θα στοχεύσουν στο να τους βάλουν πίεση, απαγορεύοντας τους το εύκολο σκορ. Η επιστροφή στη σειρά δεν θα είναι εύκολη για το Μέμφις.

Bet Builder με Χάντικαπ Λος Άντζελες Λέικερς +7.5 και Anthony Davis Πόντοι 23+ σε απόδοση 2.11 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr