NBA Playoffs 2023: Με το βλέμμα στο τρόπαιο

Οι Μπακς, οι Σέλτικς, η σοφία των βετεράνων της Καλιφόρνια και οι νεαροί «δελφίνοι» του στέμματος. Οι καλύτερες ομάδες της λίγκας μπαίνουν στην κούρσα των playoffs με το βλέμμα στους τελικούς του Ιουνίου και στο δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

 

Ντένβερ Νάγκετς-Mινεσότα Τίμπεργουλβς/Οκλαχόμα Θάντερ

Η Οκλαχόμα έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στη Νέα Ορλεάνη τελειώνοντας τη σεζόν για τους Πέλικανς μπροστά στο κοινό τους. Το δίδυμο Shai Gilgeous-Alexander-Josh Giddey βρέθηκε σε εκπληκτική βραδιά και οδήγησε τη νεαρότερη ομάδα της λίγκας μια νίκη μακριά από τη συμμετοχή στα playoffs.

Η Μινεσότα αντιμετωπίζει τα δικά τους, σημαντικά εσωτερικά θέματα όμως στο Λος Άντζελες έβγαλε εγωισμό και έδειξε θέληση, «πέφτοντας» στις λεπτομέρειες. Πλέον θα χρειαστούν ένα καλό παιχνίδι από το αστέρι τους, Άντονι Έντουαρντς, ο οποίος τα έσπασε απέναντι στους Λέικερς. Καθοριστικός παράγοντας η απόδοση του Τάουνς ο οποίος δεν έχει αντίπαλο στο “ζωγραφιστό” αλλά θα πρέπει να μείνει μακριά από τη φθορά.

Οι Νάγκετς ανέβηκαν δίκαια στην κορυφή της Δύσης όπως είχαμε προβλέψει στην αρχή της σεζόν. Μοιάζει να πλησιάζει η στιγμή ενός συνόλου που ωριμάζει και οικοδομεί μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες των τελευταίων ετών τον απαιτούμενο χαρακτήρα για να προχωρήσει βαθιά στα playoffs. Αυτή θα είναι και η πρόκληση για το Ντένβερ άλλωστε. Μια ομάδα της οποίας το ζηλευτό στο μάτι αγωνιστικό στυλ δουλεύει σωστά στην κανονική περίοδο και  που πλέον οφείλει να αποδείξει ότι μπορεί να εξίσου λειτουργικό και στο κρίσιμο σημείο της σεζόν.

Το Ντένβερ διαθέτει μια εξαιρετική επίθεση συνεργασίας, βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων rebounding teams της λίγκας αλλά χαρακτηρίζεται και από μια ύποπτη (για ομάδα μισού γηπέδου) ροπή στο λάθος.

Σακραμέντο Κινγκς-Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς

Μάλλον όχι το καλύτερο ματσάρισμα για τη «Σταχτοπούτα» της φετινής σεζόν που βρίσκει στον δρόμο της τους πρωταθλητές. Οι Κινγκς διαθέτουν ένα πολύ παραγωγικό σύνολο το οποίο παίζει όμορφο, γρήγορο μπάσκετ όμως η “γη των playoffs” απαιτεί άλλα, πολύ διαφορετικής φύσεως εφόδια.

Πρόκειται για ένα ματσάρισμα μεταξύ δύο επιθετικογενών ομάδων. Οι Ουόριορς φέτος χάνουν σημαντικό μέρος της δύναμης τους μακριά από το Σαν Φρανσίσκο όμως έκλεισαν πολύ δυνατά τη σεζόν. Οι Κινγκς θα έχουν πρόβλημα στην αναχαίτιση των εκτελέσεων από θέση που παράγει η κυκλοφορία της μπάλας των «Πολεμιστών» αλλά και στον έλεγχο των «κοψιμάτων» μακριά από τη μπάλα.

Το Σακραμέντο έχει το ταλέντο, όχι όμως την εμπειρία και το σκληροτράχηλο κέλυφος για να βάλει κάτω σε μια σειρά τους πρωταθλητές. Κάρι, Τόμπσον και Γκριν μετρούν τέσσερα πρωταθλήματα την τελευταία οχταετία. Και αυτό μετράει.

1o Παιχνίδι: Bet Builder με Χάντικαπ Σακραμέντο Κινγκς -1.5 και Stephen Curry Πόντοι 28+ σε απόδοση 3.13 στη Stoiximan

Mέμφις Γκρίζλις-Λος Άντζελες Λέικερς

Μεγάλο ματσάρισμα με ίντριγκα. Οι νέοι απέναντι στους παλιούς, η φρεσκάδα που συναντάει τη σοφία. Μπρούκς εναντίον ΛεΜπρόν, ο Μοράντ και η προσπάθεια του να αφήσει πίσω τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα, η άμυνα των Γκρίζλις απέναντι στη στόχευση (όπως αναμένεται) των Λέικερς στην καρδιά του «ζωγραφιστού» των «Αρκούδων».

Το Μέμφις θα προσπαθήσει να ανοίξει τον ρυθμό στριφογυρίζοντας το μαχαίρι σε μια από τις βαθύτερες πληγές των Λέικερς φέτος. Αυτή είναι η transition άμυνα. Οι νεανικοί Γκρίζλις έχουν την ταχυδύναμη, τα πόδια και τον Μοράντ στο τιμόνι για να τρέξουν και να παράγουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Οι «Λιμνάνθρωποι» θα προσπαθήσουν να πάνε τη σειρά στο σετ παιχνίδι και η τροφοδότηση του Άντονι Ντέιβις χαμηλά μπορεί να αποτελέσει «εργαλείο» για τον έλεγχο του ρυθμού. Ο σταρ των Λέικερς θα είναι το βαρόμετρο απέναντι στο Μέμφις και η αποτελεσματικότητα του θα κρίνει πολλά (έδειξε στην κανονική περίοδο ότι νιώθει άνετα απέναντι στην άμυνα των Γκρίζλις). Σημαντικός παράγοντας για τους Γκρίζλις το να μείνει μακριά από τη φθορά ο Jaren Jackson Jr, η παρουσία του οποίου στο παρκέ αλλάζει τη δυναμική της άμυνας των «Αρκούδων».

Η σειρά είναι αμφίρροπη. Το σενάριο επικράτησης των Γκρίζλις θέλει την ομάδα του Τενεσί να κυριαρχεί και να τελειώνει γρήγορα με τους Λέικερς. Εάν η σειρά όμως πάει μακριά (6 ή 7 ματς) κάτι που μοιάζει αρκετά πιθανό αυτήν τη στιγμή, οι πιο έμπειροι  «Λιμνάνθρωποι» θα έχουν το πλεονέκτημα.

1o Παιχνίδι: Χάντικαπ Μέμφις Γκρίζλις -5.5 σε απόδοση 2.18 στη Stoiximan

Φοίνιξ Σανς-Λος Άντζελες Κλίπερς

Το ζευγάρι αυτό έχει τις προδιαγραφές  να αποτελέσει την καλύτερη σειρά του πρώτου γύρου. Πρόκειται για δύο γεμάτες ομάδες που έχουν ότι απαιτείται για να φτάσουν μακριά στα playoffs. Ταλέντο, αστέρια, προσωπικότητες, εμπειρία, βάθος, προπονητική καθοδήγηση.

Ο τραυματισμός του Πολ Τζορτζ, ο οποίος θα χάσει τουλάχιστον το ξεκίνημα της σειράς, αλλάζει τα δεδομένα. Ο Καουάι Λέοναρντ έχει ανεβάσει στροφές και παίζει κοντά στα γνωστά του επίπεδα τελευταία όμως είναι αμφίβολο εάν μπορεί να τα βάλει με την σούπερ-τετράδα των Σανς. Ακόμα και εάν το ζευγάρι Ντουράντ-Καουάι αλληλοεξουδετερωθεί, είναι αμφίβολο κατά πόσο οι Κλίπερς θα καταφέρουν να κρατήσουν –με τους Mann, Powell, Zubac- τους Booker-Ayton.

Οι Κλίπερς έχουν τη σκληράδα για να στριμώξουν τους Σανς και ελπίζουν να στείλουν τη σειρά μακριά ώστε κάποια στιγμή να μπει στην εξίσωση και ο George. Παρόλα αυτά το Φοίνιξ με τον two-way αγωνιστικό χαρακτήρα μοιάζει να έχει, έστω και οριακά, το πλεονέκτημα.

1ο Παιχνίδι: Πόντοι Ο/U Chris Paul Under 13.5 σε απόδοση 1.93 στη Stoiximan

Μιλγουόκι Μπακς-Μαϊάμι Χιτ/Σικάγο Μπουλς

Oι Μπουλς με μεγάλη ανατροπή άφησαν εκτός playoffs το Τορόντο και πλέον παίζουν έναν τελικό απέναντι στους Χιτ. Το κλίμα στο Μαϊάμι δεν είναι ιδιαίτερα καλό (υπάρχει ένας εκνευρισμός στην ατμόσφαιρα, τουλάχιστον αυτό βγαίνει προς τα έξω) και οι  “Ταύροι” θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν.

Οι Χιτ μπορούν να κρατήσουν χαμηλά τον ερχόμενο από μεγάλη εμφάνιση LaVine και θα στοχεύσουν την αμυντική αδυναμία του Vucevic με τον Αdebayo o οποίος έδειξε στην κανονική περίοδο ότι μπορεί να πλήξει τους Μπουλς. Το Σικάγο δεν είναι φαβορί αλλά έχει καλό μομέντουμ . Όλα ανοιχτά.

Play-In: Bet Builder με Χάντικαπ Σικάγο Μπουλς +10.5 και Πόντοι O/U Bam Adebayo Over 18.5 σε απόδοση 2.61 στη Stoiximan

Σαφέστατα οι Μπακς θα έχουν καθαρό πλεονέκτημα απέναντι σε οποιονδήποτε εκ των δύο ομάδων, παρά το γεγονός ότι τόσο οι Μπουλς όσο και οι Μπακς τους έχουν κερδίσει από δύο φορές στην κανονική περίοδο. Το Μιλγουόκι ανέβασε ρυθμούς στα τέλη του Γενάρη και έδειξε σε όλους ότι αποτελεί το βασικό φαβορί για τον φετινό τίτλο, κατακτώντας το Νο1 στη λίγκα. Το Σικάγο δεν έχει το απαιτούμενο rim protection και οι Χιτ τη φρεσκάδα και το μέγεθος για να τα βάλουν με τα «Ελάφια» στην παρούσα φάση.

Μπόστον Σέλτικς-Ατλάντα Χοκς

Οι Σέλτικς έχτισαν επάνω στην καταπληκτική τους περυσινή πορεία στα playoffs παρουσιάζοντας φέτος ένα σύνολο ώριμο, έτοιμο να πατήσει στην κορυφή της λίγκας. Η ομάδα μοιάζει να έχει κατακτήσει τον χαρακτήρα που απαιτείται για ένα ακόμα deep run και ο κόουτς Μαζούλα κάνει καταπληκτική δουλειά εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Στον πρώτο γύρο οι Κέλτες θα βρουν απέναντι τους την Ατλάντα η οποία έκανε αρκετό θόρυβο στο Play-In νικώντας χωρίς δράμα και αγωνία το σκληροτράχηλο Μαϊάμι. Όχι, αυτή πιθανόν δεν είναι μια ακόμα καλούτσικη αλλά  άγευστη ομάδα των Χοκς και αυτό γιατί στον πάγκο της βρίσκεται ο Κουίν Σνάιντερ. Όσοι ακολουθούν τη στήλη μας και το Hoopfellas, γνωρίζουν προφανώς την αγάπη που τρέφουμε σε έναν από τους καλύτερους tacticians και σε μια σύγχρονη ιδιοφυία του παγκόσμιου μπάσκετ. Η Ατλάντα διαθέτει μια δυναμική και άκρως αποτελεσματική επίθεση όμως ο Σνάιντερ θα πρέπει να βρει τρόπο να καλύψει τις εγγενείς αδυναμίες στα μετόπισθεν.

Οι Σέλτικς χτύπησαν πολύ κυνικά τα προβλήματα της Ατλάντα στα μετόπισθεν στην κανονική περίοδο και αναμένεται να κάνουν το ίδιο και τώρα. Το δίδυμο Τέιτουμ-Μπράουν θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα στους Χοκς.

1ο Παιχνίδι: Bet Builder με Χάντικαπ Μπόστον Σέλτικς -5.5 και Πόντοι Μπόστον Σέλτικς Over 113.5 σε απόδοση 2.06 στη Stoiximan

 Φιλαδέλφεια Σίξερς-Μπρούκλιν Νετς

Σίξερς εναντίον Νετς και πάλι στον πρώτο λοιπόν μετά από εκείνο το ματσάρισμα του 2019. Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες ουσιαστικά μια φορά με την παρούσα μορφή τους, μιας και την Κυριακή το ματς ήταν διαδικαστικό και τα βαριά χαρτιά των προπονητών έμειναν «εκτός».

Ο  Τζόελ Εμπίντ (ήταν αυτός που έκρινε εκείνη την αναμέτρηση του Φεβρουαρίου γράφοντας 37 πόντους και 13 ριμπάουντ) βρίσκεται σε καταπληκτική κατάσταση και μπορεί να καθορίσει τη σειρά. Το Μπρούκλιν μοιάζει να μην έχει απάντηση στον συνδυασμό δεξιοτήτων, δύναμης και μεγέθους του σούπερ-σταρ της «Φίλι». Οι Νετς δημιούργησαν ένα πιο συμπαγές σύνολο μετά το μεγάλο trade όμως δεν έχουν πλέον το star quality που απαιτείται για να μπορέσουν να έχουν υψηλές βλέψεις. Η επίθεση τους δεν έχει βάθος επιλογών πέραν των Bridges-Dinwiddie  και απέναντι σε μια άμυνα όπως αυτή των Σίξερς  (DRAT 112.7, No8 στη λίγκα) θα δυσκολευτούν να παράγουν.

Το Μπρούκλιν μπορεί να «σοκάρει» στο ξεκίνημα της σειράς τους εύθραυστους πνευματικά Σίξερς, όμως η «Φίλι» σε βάθος χρόνου θα αποδείξει την ανωτερότητα της.

1ο Παιχνίδι: Bet Builder με Χάντικαπ Φιλαδέλφεια Σίξερς -5.5 και  Joel Embiid Πόντοι 32+ σε απόδοση 2.56 στη Stoiximan

Κλίβελαντ Καβαλίερς-Νιού Γιορκ Νικς

Μεγάλη μάχη. Η κόντρα του Ντόνοβαν Μίτσελ με τον Τζέιλεν Μπράνσον τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας και όχι άδικα, μιας και το ενδιαφέρον είναι εξαιρετικό.  Ας μη ξεχνάμε ότι πέρυσι οι Νικς ήθελαν να δώσουν το χρίσμα του επόμενου ηγέτη της ομάδας στον Μίτσελ, ο οποίος είναι άλλωστε και «παιδί της πόλης», αλλά τελικά κατέληξαν στο να υπογράψουν τον Μπράνσον ο οποίος τους οδήγησε στην πέμπτη θέση της Ανατολής με μια καταπληκτική ατομικά σεζόν.

Οι Καβς διαθέτουν μέγεθος στο «ζωγραφιστό» και μπορούν να ελπίζουν ότι θα ελέγξουν τη ρακέτα, όσο τουλάχιστον ο Τζούλιους Ραντλ μένει «εκτός» λόγω του πρόσφατου τραυματισμού του. Αυτή θα είναι μια παράμετρος η οποία μπορεί να καθορίσει τη σειρά καθώς χωρίς τον δυναμικό PF, οι Νικς χάνουν σημαντικό μέρος της παραγωγικής τους ικανότητας. Το Κλίβελαντ τελειώσει την κανονική περίοδο έχοντας την Νο1 άμυνα στη λίγκα.

Παρ’όλα αυτά, το ζευγάρι παραμένει αμφίρροπο. Οι Καβς έχουν τα προγνωστικά με το μέρος τους όμως οι Νικς (κέρδισαν τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις των δύο ομάδων φέτος) μπορούν να τους βάλουν δύσκολα και να στείλουν τη σειρά μακριά.

Ενισχυμένες Αποδόσεις –Jalen Brunson: 27+ Πόντοι σε απόδοση 2.55 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr