Πέντε Γιουνάιτεντ-Λίβερπουλ που έγραψαν ιστορία

Στην Αγγλία έχουμε το μεγάλο ντέρμπι του βορά. Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ συναντιούνται σε ένα παιχνίδι που κανένας δεν θέλει να χάσει

Οι πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές έχθρες διατηρούνται στο χρόνο ανεξάρτητα από την κατάσταση των αντιπάλων. Δεν έχει σημασία αν ο ένας από τους δυο μονομάχους κατέκτησε τελευταία φορά το πρωτάθλημα το 1990 ή αν οι ομάδες βρίσκονται στην 5η και την 7η θέση. Γιατί η ιστορία και το παρελθόν δεν ξεχνιούνται εύκολα, ειδικά σε μια χώρα όπως η Αγγλία και ειδικά σε δυο πόλεις όπως το Μάντσεστερ και το Λίβερπουλ. Είναι δύσκολο να επιλέξεις τα μεγαλύτερα ματς σε μια ιστορία περίπου 200 αγώνων που φτάνει στον προ-προηγούμενο αιώνα. Γι’ αυτό, με αφορμή το σημερινό ντέρμπι, επιλέξαμε πέντε σημαντικές στιγμές της σχετικά πρόσφατης ιστορίας μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Λίβερπουλ, αγώνες και γεγονότα που έχουν μείνει στην μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων του κόσμου.

1. Ούτε και τώρα

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να παίζεις τους κόπους μιας σεζόν απέναντι σε μια αδιάφορη ομάδα και αυτή να είναι ο μισητός σου εχθρός. Τη σεζόν 1991-92 η Γιουνάιτεντ έπαιζε τις τελευταίες της ελπίδες για τίτλο την προτελευταία αγωνιστική στο Άνφιλντ, κυνηγώντας την Λιντς. Η αλήθεια είναι ότι μετά την ήττα από την Γουέστ Χαμ δεν είχε πολλές ελπίδες, αλλά και οι ύστατες χάθηκαν με τον χειρότερο τρόπο από μια θεωρητικά αδιάφορη Λίβερπουλ που κέρδισε με 2-0. Ο Φέργκιουσον, ο Σμάιχελ, ο Καντσέλσκις, ο Ινς και οι υπόλοιποι, είδαν τα γκολ των Ρας και Γουόλτερς να χαρίζουν τον τίτλο στην Λιντς και τη Γιουνάιτεντ να μένει χωρίς πρωτάθλημα για 15η φορά σερί. Οι τελευταίες στιγμές ανομβρίας τίτλων της Γιουνάιτεντ γράφτηκαν στο σπίτι του εχθρού και γιορτάστηκαν έντονα στο Λίβερπουλ. Ακόμα μια χρονιά που οι άσπονδοι γείτονες δεν τα κατάφεραν.

2. Το ρατσιστικό επεισόδιο, μια χειραψία και ένας πανηγυρισμός.

Ήταν Νοέμβριος του 2011 όταν ακόμα ένα ματς μεταξύ των δύο ομάδων έγραφε ιστορία. Ο Πατρίς Εβρά είχε επεισόδιο με τον Λουίς Σουάρες σε ένα κόρνερ και ενώ είχαν ήδη έρθει σε κόντρα αρκετές φορές στη διάρκεια του αγώνα. Μετά τον αγώνα, ο Γάλλος πλάγιος αμυντικός κατηγορήσε τον Ουρουγουανό επιθετικό ότι χρησιμοποίησε ρατσιστικές εκφράσεις εναντίον του. Ο Σουάρες το αρνήθηκε, η Λίβερπουλ τον στήριξε, αλλά τελικά η FA τιμώρησε τον Ουρουγουανό. Η Λίβερπουλ συνέχισε να διατρανώνει την αθωότητα τού ποδοσφαιριστή της, ο Σουάρες επέμενε ότι υπάρχει διαφορά στα ισπανικά από τα αγγλικά, αλλά η ιστορία δεν τελείωσε εδώ. Με την επιστροφή από την τιμωρία, ο Σουάρες βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με τον Πατρίς Εβρά, αυτή τη φορά στο Ολντ Τράφορντ. Στην αρχή του αγώνα αρνήθηκε να δώσει το χέρι του στο Γάλλο, με αποτέλεσμα να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά και να οδηγήσει τον Φέργκιουσον στη δήλωση “ο Σουάρες αποτελεί ντροπή για την Λίβερπουλ”. Το κλίμα ήταν τεταμένο και στο ημίχρονο υπήρχαν στα αποδυτήρια διαπληκτισμοί μεταξύ των παικτών. Οι γηπεδούχοι τελικά κέρδισαν και η νίκη αυτή έκανε τον Εβρά να πανηγυρίζει έξαλλα μπροστά στις εξέδρες, αλλά και μπροστά στον Ουρουγουανό γράφοντας μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία των αγώνων μεταξύ των δύο ομάδων.

3. Το πανό

come back when you ve won 18Έχετε βρεθεί ποτέ σε θέση ισχύος, σε μια στιγμή ευφορίας και να είπατε κάτι που πιστεύατε τότε σίγουρο, κάτι που δεν θα άλλαζε ποτέ; Και αν ναι, γίνατε αργότερα ρεζίλι; Γύρισε μπούμερανγκ αυτό και το μετανιώσατε; Οι οπαδοί της Λίβερπουλ το έκαναν. Το 1994, όταν καβάλα στ’ άλογο χαμογελούσαν για τα 18 πρωταθλήματά τους και έστελναν χαιρετίσματα στον Καντονά και τη Γιουνάιτεντ των μόλις 9 τίτλων, δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα ακολουθήσει. Είμαστε στο 2015, οι σκάουζερς είναι κολλημένοι ακόμα στα 18 και οι αντίπαλοί τους στα 20 πλέον. Το πανό απάντηση κρεμάστηκε το 2011 σε ένα από τα μεγαλύτερα come-back στην ιστορία του ποδοσφαίρου.in 94

 

4. Γιατί ρε Τζέιμι;

Στην Αγγλία δεν χρειάζεται να είσαι ο καλύτερος παίκτης του κόσμου για να γίνεις είδωλο. Μπορεί να είσαι ένα φιλότιμο σέντερ μπακ, ένας άοκνος εργάτης, ένας σταθερός αμυντικός. Αυτό ήταν και ο Τζέιμι Κάραγκερ και γι’ αυτό έγινε αντικείμενο λατρείας στο κόκκινο κομμάτι του Λίβερπουλ. Μπορεί Τζέραρντ να μην ήταν, αλλά τα 17 χρόνια κατάθεσης ψυχής τον έχρισαν θρύλο της Λίβερπουλ. Αν όμως μπορούσε να ξεγράψει μερικά παιχνίδια από την καριέρα του, τότε σίγουρα ανάμεσα σε αυτά θα ήταν το ματς του 1999 στο Άνφιλντ, όπου ο διεθνής αμυντικός κατάφερε να σκοράρει δύο φορές, αλλά στην λάθος εστία. Η Λίβερπουλ το πάλεψε προσπάθησε να ισοφαρίσει δυο φορές, αλλά ο Μάσιμο Ταΐμπι και… ο Κάραγκερ έδωσαν τη νίκη με 2-3 στους φιλοξενούμενους. Τα δυο αυτογκόλ του Κάραγκερ ήταν ότι το γλίστρημα του Τζέραρντ αρκετά χρόνια αργότερα.

5. Το πούρο του Στράχαν

Από το 1895, όταν και πρωτοσυναντήθηκαν στο πρωτάθλημα οι δυο αντίπαλοι, έχουν γίνει πολλές μεγάλες ανατροπές. Το 3-3 του 1988 είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά παιχνίδια. Το σκορ στο Άνφιλντ άνοιξε ο θρυλικός Μπράιν Ρόμπσον, αλλά οι γηπεδούχοι, που είχαν εξαιρετική ομάδα και κατέκτησαν τον τίτλο εκείνη τη σεζόν, ανέτρεψαν το σκορ από το πρώτο ημίχρονο με Μπίρντσλι και Γκιλέσπι. Το γκολ του ΜακΜάον για το 3-1 και η αποβολή για τη Γιουνάιτεντ έδειχναν ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει. Με το Κοπ να τραγουδάει “You’ll never walk alone” ο Μπράιν Ρόμπσον ξαναχτύπησε με αρκετή δόση τύχης μειώνοντας σε 2-3 και ο Γκόρντον Στράχαν ολοκλήρωσε την ψυχρολουσία κάνοντας το 3-3 και κάνοντας ότι καπνίζει ένα πούρο μπροστά στο κοινό του Άνφιλντ. Η Γιουνάιτεντ δεν πήρε ούτε τη νίκη, ούτε το πρωτάθλημα, αλλά έστω και αυτή η ισοπαλία για μια ομάδα που τότε άρχισε να χτίζεται θεωρήθηκε επιτυχία απέναντι στην Λίβερπουλ της εποχής.

 

Το παιχνίδι ξεκινάει στις 19:30 και οι “κόκκινοι διάβολοι”  είναι το φαβορί με 1.91 στον Stoiximan.gr

Leave a Reply