2023 Euroleague Final Four: Ραντεβού με το πεπρωμένο

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Κάουνας για να γράψει ιστορία, πατώντας για τέταρτη φορά στην κορυφή της Ευρώπης. Μονακό, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα θα είναι εκεί για να διεκδικήσουν τον τίτλο. Τα συμπεράσματα και οι αξιολογήσεις μπαίνουν στο συρτάρι, γιατί σε αυτό το τριήμερο όλα μπορούν να συμβούν. Καλώς ήρθατε στη μυσταγωγία των παιχνιδιών του Final Four.

Στη μπασκετική μητρόπολη του ευρωπαϊκού Βορρά, το Κάουνας, θα παίξει ο Ολυμπιακός φέτος τη ζαριά του για επιστροφή στην κορυφή. Η μυσταγωγία αυτών των παιχνιδιών είναι γνωστή και η «δίχως αύριο» αύρα που τα περιβάλλει, παράλληλα τα ντύνει με ένα πολύ ξεχωριστό και συνάμα γοητευτικό πέπλο. Οι τέσσερις μονομάχοι φτάνουν στο τέλος του δρόμου λοιπόν. Την Κυριακή το βράδυ, η διοργάνωση της Ευρωλίγκας θα έχει καινούργιο πρωταθλητή.

Πάμε να αναλύσουμε μαζί τους δύο μεγάλους ημιτελικούς.

 

Ολυμπιακός-Μονακό

Όσοι από εσάς παρακολουθούν σε εβδομαδιαία βάση τις αναλύσεις μας στο Stoiximan Blog μέσα στη σεζόν , θα έχετε ήδη διαμορφώσει μια άποψη σχετικά με το αποτέλεσμα της τριβής μεταξύ των δύο αντιπάλων. Το δυσκολότερο κομμάτι στη συγκεκριμένη μετάφραση όμως  είναι μεταφορά του ματσαρίσματος στο πολύ ιδιαίτερο συναισθηματικό πλαίσιο ενός ημιτελικού F4.

Ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Κάουνας ως φαβορί για να παίξει μια διοργάνωση με ιστορικό καταποντισμού των φαβορί. Ακούγεται κάπως αυτό, όμως η αλήθεια βρίσκεται στο γήπεδο και εκεί η ελληνική ομάδα έχει αποδείξει ότι είναι η καλύτερη της φετινής Ευρωλίγκας. Πέρασε τον σκόπελο των playoffs, ο οποίος θεωρούμε ότι όχι μόνο δεν θα πλήξει την αυτοπεποίθηση της (αναφερόμαστε στην οριακή κατάσταση που έσπρωξε η Φενέρ τον Ολυμπιακό) αλλά θα αποδειχθεί ευεργετικός, με τους ερυθρόλευκους να παρουσιάζονται πιο δυνατοί πνευματικά από τη στιγμή που επιβίωσαν όταν όλοι τους έβλεπαν να πέφτουν σε αργή κίνηση στο καναβάτσο.

Οι Πειραιώτες κέρδισαν μια σειρά η οποία τακτικά πήγε στο «γήπεδο» του αντιπάλου και οφείλουν να είναι έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στη Μονακό. Τα δύο ματς της κανονικής περιόδου (ισάριθμες ήττες για τους Πειραιώτες) έδειξαν ότι ο Ολυμπιακός δεν ματσάρει καλά με τους Μονεγάσκους. H ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς έχει περισσότερο ατομικό ταλέντο και αθλητική ικανότητα αλλά επίσης (κυρίως αυτό) είναι από τις ελάχιστες στην Ευρώπη που υπερτερεί των ερυθρολεύκων στο «φυσικό» κομμάτι. Η Μονακό δυσκολεύει τον Ολυμπιακό ακριβώς γιατί μπορεί να του επιβληθεί σε φυσικούς όρους, κερδίζοντας προσωπικές μονομαχίες. Πρόκειται για έναν τομέα που αποτελεί τη δύναμη της ελληνικής ομάδας.

Οι μάχες στα «χαρακώματα» και ο παίχτης-κλειδί

Οι προσωπικές μονομαχίες λοιπόν. Αυτή η όχι τόσο ελκυστική και δημοφιλής στο μέσο θεατή παράμετρος, η οποία παίζει τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση των ισορροπιών στο παρκέ. Καθορίζει τους χώρους στις δύο πλευρές του γηπέδου, ορίζει το τέμπο, τις κατοχές και φτιάχνει την ατμόσφαιρα στο «πεδίο μάχης». Τα αποτελέσματα τους δεν καταγράφονται συνήθως στη στατιστική αλλά σε βάθος χρόνου δίνουν ώθηση σε αυτόν που επικρατεί, η οποία απεικονίζεται στον πίνακα του σκορ.

Ο Ολυμπιακός πρωτίστως οφείλει να κερδίσει αυτές τις μάχες ώστε να διαμορφώσει το δικό του πλαίσιο, εντός του οποίου θα παιχτεί η αναμέτρηση. Κυρίως πρόκειται για μάχες εδάφους, σώμα με σώμα για μια διεκδικούμενη μπάλα ή για μια θέση μακριά από αυτήν. Η τριάδα των Ουόκαπ-Παπανικολάου-ΜακΚίσικ θα αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή του Γιώργου Μπαρτζώκα με τους Μπλακ και Φαλ να υποστηρίζουν την επιχείρηση «από αέρος».

Στην αντίπερα όχθη, το μεγάλο όπλο του Σάσα Ομπράντοβιτς εντοπίζεται στην περίφημη γραμμή των φόργουορντ. Ο Άλφα Ντιαλό (λειτουργεί περισσότερο ως γκαρντ στην επίθεση, παίρνοντας παιχνίδι με τη μπάλα στα χέρια και εξασφαλίζοντας ανάσες στην τριάδα των σολίστ της Μονακό, Τζέιμς-Οκόμπο-Λόιντ) είναι ο παίχτης-κλειδί των Μονεγάσκων στο κομμάτι αυτό. Ο Ντιαλό είναι πιθανόν ο πιο ικανός παίχτης της λίγκας σε επίπεδο προσωπικών μονομαχιών. Μπορεί να τα βάλει με όλους, σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου. Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να το επιτρέψει αυτό. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί να επιδράσει σημαντικά στο ψυχολογικό status της αναμέτρησης. Ο Νεοϋορκέζος wing είναι «θερμόαιμος» και η ελληνική ομάδα μπορεί να παίξει με το μυαλό του για να τον βγάλει «εκτός». Φυσικά εκτός του Ντιαλό, οι Μονεγάσκοι διαθέτουν την τριάδα Μπράουν-Μονέκε-Μπλοσομγκέιμ, η οποία δίνει τόνους ενέργειας στο παιχνίδι τους και αποτελεί την πανοπλία του backcourt. Εάν ο Ολυμπιακός μπορέσει να ισορροπήσει αυτές τις μάχες, θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα για την τελική επικράτηση.

Το ματσάρισμα του -MVP της διοργάνωσης- Σάσα Βεζένκοφ με τον Τζον Μπράουν θα είναι κομβικό. Ο Αμερικανός φόργουορντ θα προσπαθήσει να κολλήσει σαν «βδέλλα» επάνω στον σταρ των ερυθρολεύκων, προσπαθώντας να ελέγξει την περιφερειακή  εκτέλεση αλλά και την κίνηση του μακριά από τη μπάλα. Ο Βεζένκοφ όμως έχει την ικανότητα να τον φθείρει, μετατρέποντας σε δικό του πλεονέκτημα την ορμητικότητα του αντιπάλου. Χρειάζεται υπομονή και σωστό διάβασμα. Η Μονακό σε όρους ομαδικής άμυνας είναι αδύνατη στην αναχαίτιση των εκτελέσεων από θέση (1.090 πόντους/κατοχή), οι οποίες αποτελούν τη δύναμη πυρός της ερυθρόλευκης επίθεσης (1.121 πόντοι/κατοχή). Τόσο οι Βεζένκοφ-Πίτερς όσο και οι περιφερειακοί εκτελεστές των ερυθρολεύκων (Κάνααν) θα έχουν τις ευκαιρίες τους για να παράγουν.

To πνευματικό αβαντάζ της παρουσίας του Σλούκα και η μεγάλη πρόκληση του Μάικ Τζέιμς

Η Μονακό είναι μια ομάδα που έχει φτιαχτεί για να αποδίδει υψηλού επιπέδου μπάσκετ στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι ένα transition σύνολο που έχει εξαιρετικούς δείκτες σε αυτές τις καταστάσεις, σε επίθεση (1.299 πόντοι/κατοχή) και άμυνα (1.158 πόντοι/κατοχή). Έχει το ταλέντο και την αθλητική ικανότητα για να τρέξει και να βάλει πίεση στον αντίπαλο. Αντίθετα, οι αντίστοιχοι δείκτες της γνωρίζουν μεγάλη πτώση στο μισό γήπεδο. Και εκεί οφείλει να εστιάσει ο Ολυμπιακός.

Η ελληνική ομάδα υπερτερεί στο ριμπάουντ συνολικά και εάν καταφέρει να ελέγξει την ικανότητα των Μονεγάσκων στην ανανέωση των επιθέσεων, θα είναι σε θέση να μεταφέρει την αναμέτρηση στο μισό γήπεδο όπου πλεονεκτεί.

Όπως είπαμε βέβαια, αυτά τα ματς της μιας ανάσας έχουν ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο. Κάθε κατοχή, κάθε άμυνα, έχουν ιδιαίτερη αξία. Και σε αυτή τη βάση, ο Ολυμπιακός έχει το μεγάλο αβαντάζ της παρουσίας του Κώστα Σλούκα. Πηγαίνοντας στο δέκατο F4 της καριέρας του, ο ηγέτης των ερυθρολεύκων γνωρίζει ότι μπορεί να παίξει αυτά τα παιχνίδια με χαμηλούς παλμούς. Δεν θα πανικοβληθεί και θα βγάλει αυτήν την -υπερπολύτιμη για τους υπόλοιπους- σιγουριά σε κάθε στιγμή. Ερχόμενος από μια καταπληκτική σειρά με τη Φενέρ, ο Σλούκας είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή αποτελώντας το κλειδί και το βασικό εκφραστή του ερυθρόλευκου «φονικού ενστίκτου» σε μια ενδεχόμενη μάχη μισού γηπέδου.

Στην άλλη πλευρά, ο Μάικ Τζέιμς φτάνει σε ένα κομβικό σημείο της καριέρας του. H προσωπική πρόκληση είναι τεράστια. Ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά μια παλαιότερη συμβουλή του Σπανούλη:

«Μου είπε πως για να μπει το όνομα μου εκεί που αξίζει, δίπλα στα μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης, πρέπει να κερδίσω δύο (τίτλους)».

Ο Τζέιμς βρίσκεται στο πιο ώριμο σημείο της καριέρας του. Φέτος έδειξε να κάνει ένα βήμα πίσω σε όρους ταχύτητας και εκρηκτικότητας όμως είναι πιο σοφός, διαβάζει το παιχνίδι με μεγαλύτερη ακρίβεια και ξέρει τη σημασία του να παίζεις εντός των δυνατοτήτων σου. Ο Αμερικανός γκαρντ στάζει ακόμα «δηλητήριο». Έχει δίπλα του δύο εξαιρετικούς κόμπο που μπορούν να πάρουν τα ηνία ανά πάσα στιγμή δίνοντας του ανάσες. Ο Τζέιμς είναι προικισμένος δημιουργός και γνωρίζει πως απέναντι σε άμυνα με το IQ της ελληνικής, οφείλει να εμπιστευτεί τους συμπαίχτες του μοιράζοντας τη μπάλα και αφήνοντας το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν (η ροπή σε τραβηγμένες περιφερειακές εκτελέσεις παραμένει βέβαια και απεικονίζεται στο ποσοστό του). Η μονομαχία του με τον Ουόκαπ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Bet Builder με Mike James Ασίστ 4+και Moustapha Fall Ριμπάουντ 6+ σε απόδοση 2.04 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, ο Ολυμπιακός μπαίνει σε ένα ημιτελικό αλλά και στο F4 με τη ταμπέλα του φαβορί και οφείλει να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στους αγώνες αυτούς, ότι η σεζόν της ομάδας στην Ευρωλίγκα είναι επιτυχημένη. Όταν φτάνεις στα συγκεκριμένα ματς, έχεις πετύχει τον στόχο σου επιδεικνύοντας διάρκεια και υψηλού επιπέδου ποιότητα στο παιχνίδι σου. Πλέον χρειάζεσαι και λίγη τύχη μιας και μιλάμε για νοκ-άουτ αναμετρήσεις.

Ο Ολυμπιακός έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχει η αίσθηση ότι ο ημιτελικός ίσως είναι το δυσκολότερο ματς στη συγκεκριμένη συνθήκη όμως η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή, είναι το μόνο ματς για τους Πειραιώτες. Η Μονακό είναι σκληροτράχηλη και σαφέστατα ένα δύσκολο ματσάρισμα για αυτούς, όμως κανείς δεν γνωρίζει πως θα διαχειριστεί το ιδιαίτερο πνευματικό υπόβαθρο αυτών των αγώνων. Εάν η ελληνική ομάδα μπορέσει να πάει το παιχνίδι στο μισό γήπεδο ελέγχοντας το τέμπο και (κυρίως) κερδίζοντας προσωπικές μονομαχίες μακριά από τη μπάλα, θα έχει το επάνω χέρι.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -2.5 και Πόντοι Ολυμπιακός Over 77.5 σε απόδοση 2.09 στη Stoiximan

 

Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης

El Clasico για μια ακόμα φορά στο F4 της Ευρωλίγκας. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους επιστρέφει στο σπίτι του και η (έχουσα αξιοσημείωτο λιθουανικό πυρήνα) Μπαρτσελόνα θα απολαύσει τη στήριξη των Λιθουανών στις κερκίδες της Zalgirio Arena.

Η συνθήκη που έχει δημιουργηθεί κάνει δύσκολα αναγνώσιμη την κατάσταση σχετικά με την εξέλιξη του συγκεκριμένου παιχνιδιού. Η Μπαρτσελόνα πηγαίνει στο Κάουνας έχοντας το πλεονέκτημα του βάθους και της μεγαλύτερης ισορροπίας στο παιχνίδι της. Όμως η Ρεάλ έχει  σπουδαίο μομέντουμ. Το έχτισε σταδιακά όταν βρέθηκε κάτω με 0-2 στη σειρά με την Παρτίζαν, ανεβαίνοντας ξανά στο φως (με τα όσα ευτράπελα είδαμε να επηρεάζουν σαφώς την έκβαση). Αυτή η διαδρομή και οι ζυμώσεις που δέχθηκε το γκρουπ του Ματέο στη διάρκεια της ,  έδωσαν μεγάλη ώθηση στην οποία ποντάρουν οι Μαδριλένοι ενόψει του F4.

Χωρίς τη «σπονδυλική στήλη» της

Και οι δύο ομάδες θα έχουν προβλήματα, με σημαντικότερα αυτά της Ρεάλ. Η «Βασίλισσα» θα στερηθεί των υπηρεσιών του βασικού διδύμου της στις θέσεις των φόργουορντ, μιας και οι Ντεκ-Γιαμπουσελέ θα απουσιάσουν από το F4. Πρόκειται για εξόχως σημαντικές απώλειες μιας και το δίδυμο αυτό αποτελεί τη «σπονδυλική στήλη» της ομάδας. Οι δύο δυναμικοί φόργουορντ κάνουν «εκκαθαρίσεις» κοντά στο καλάθι και συνήθως βγαίνουν μπροστά στην επίθεση όταν η περίσταση το απαιτεί, δίνοντας ένα πολύ πιο δυναμικό προφίλ στο γεμάτο ταλέντο ρόστερ της Ρεάλ. Ο Τσους Ματέο έχει επίσης να διαχειριστεί το πρόβλημα του Πουαριέ  και αναγκαστικά θα πάει small, επιλέγοντας χαμηλότερα σχήματα και –γιατί όχι- ενεργοποιώντας πάλι την άμυνα ζώνης που είδαμε στη σειρά με την Παρτίζαν για να ελέγξει τα ριμπάουντ και τον ρυθμό.

Η Μπαρτσελόνα αντιμετώπισε προβλήματα με τους Βέσελι-Κάλινιτς οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί για αυτήν. Παρόλα αυτά, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο παίχτες θα μπορέσουν να δώσουν το παρών στον ημιτελικό. Το ερώτημα βέβαια αφορά την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν. Η μεγάλη απουσία είναι ο Κόρεϊ Χίγκινς του οποίου η ικανότητα στο ένας εναντίον ενός είναι πάντα απαραίτητη σε αυτά τα παιχνίδια.

Η άμυνα σε ένα ματσάρισμα υψηλών παραγωγικών προδιαγραφών

Οι Καταλανοί κέρδισαν τη Ρεάλ στις τρεις από τις τέσσερις φετινές τους αναμετρήσεις σε ACB και Ευρωλίγκα. Με εξαίρεση εκείνο το ματς του Οκτωβρίου, οι δύο ομάδες έδειξαν τις επιθετικές τους αρετές, βρίσκοντας τρόπους να είναι παραγωγικές απέναντι στην άμυνα του αντιπάλου.

Σημαντικό παράγοντα στο φετινό ματσάρισμα των ομάδων αποτελεί η ικανότητα της άμυνας της Μπαρτσελόνα να ελέγξει την περιφερειακή εκτέλεση των Μαδριλένων κρατώντας χαμηλά τα ποσοστά τους από την περίμετρο, κατάσταση που έπληξε το spacing στην επίθεση της «Βασίλισσας». Οι προσαρμογές στις οποίες θα προβεί ο κόουτς Ματέο για να μακιγιάρει τα κενά που αφήνουν οι απουσίες της ομάδας και το ανακάτεμα της τράπουλας δημιουργεί μια καινούργια πρόκληση για την άμυνα της Μπαρτσελόνα που θα κληθεί με τη σειρά της να προσαρμοστεί στα πιο ευέλικτα σχήματα του αντιπάλου. Οι Μούσα (παίχτης-κλειδί για τη Ρεάλ, παραγωγικός φέτος απέναντι στη Μπάρτσα) και Ρούντι θα πάρουν λεπτά δίπλα σε δυάδες γκαρντ, ο Χάνγκα θα έχει σημαντικό ρόλο ενώ οι Μαδριλένοι περιμένουν πολλά από τον Μάριο Χεζόνια ο οποίος θα πάρει χρόνο και στις δύο θέσεις των φόργουορντ.

Με τη σειρά της η Ρεάλ θα επικεντρωθεί στον Μίροτιτς και στο πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι του που μπορεί να κάνει τη διαφορά, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει τις Off Screen-δράσεις του Σάρας και τα περιφερειακά σουτ (Αμπρίνες-Κούριτς-Λαπροβίτολα) που παράγει η επίθεση των Καταλανών.

Οι Μαδριλένοι υστερούν στην αναχαίτιση του Roll Man (1.182 πόντους/κατοχή) και η Μπαρτσελόνα θα εστιάσει σε αυτήν τους την αδυναμία με τους Βέσελι, Σανλί (αρκετά καλός φέτος στα ντέρμπι), τον Μίροτιτς και τον νεαρό Τζέιμς Νάτζι. Δεν θα είναι έκπληξη να δούμε τον 19χρονο Εντιάγε στο παρκέ για τη Ρεάλ. Ξεκίνησε στη θέση «4» στον πέμπτο αγώνα της σειράς με την Παρτίζαν και έδειξε ότι μπορεί να δώσει βοήθειες με την αθλητικότητα και την ικανότητα του στα μετόπισθεν. Φυσικά ο Εντι Ταβάρες θα είναι το βαρύ χαρτί των Μαδριλένων και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μπορεί να επηρεάσει το παιχνίδι όσο κανείς άλλος και αν μείνει μακριά από τη γρήγορη φθορά, η Ρεάλ μπορεί να ελπίζει βάσιμα για πρόκριση στον μεγάλο τελικό.

Όπως καταλαβαίνετε το ισπανικό ντέρμπι έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες οι οποίες πολλαπλασιάζονται λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργούν η περίσταση του F4 και οι εκατέρωθεν απουσίες. Η Μπαρτσελόνα είναι πιο γεμάτη ομάδα αλλά επίσης και πιο ευάλωτη σε συναισθηματικό επίπεδο. Η Ρεάλ έχει καλό αγωνιστικό ρυθμό στην παρούσα φάση όμως η φύση των απουσιών της ίσως της κοστίσει. Διαλέγουμε Μπαρτσελόνα.

Bet Builder με Χάντικαπ Μπαρτσελόνα -2.5 και Sertac Sanli Πόντοι 7+ σε απόδοση 3.09 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog