2023-24 NBA Season: Μπακς ή το τέλος της εποχής των Super Teams;

Η φετινή σεζόν του ΝΒΑ αναμένεται να απαντήσει σε ένα μεγάλο ερώτημα. Έφτασε μήπως  το οριστικό τέλος της εποχής των Super Teams;  Οι Μιλγουόκι Μπακς ελπίζουν πως όχι. To νόμισμα έχει δύο όψεις και η ιστορία της λίγκας περιέχει πολλά και άκρως διδακτικά παραδείγματα υποδεικνύοντας την ανιδιοτέλεια ως  «τάλισμαν»  της επιτυχίας.

Ενθουσιασμός, όνειρα, υπέρτατη φιλοδοξία. Προσδοκίες που άλλοτε επιβεβαιώνονται και άλλοτε τσαλακώνονται και συγκεντρώνουν την ειρωνεία των αντιπάλων. Η ιστορία του ΝΒΑ είναι γεμάτοι από Super teams. Άλλες πέτυχαν γιατί κατάφεραν να βρουν χημεία και τη χρυσή τομή της ανιδιοτέλειας. Κάποιες άλλες καταποντίστηκαν κάνοντας αρκετό θόρυβο.

Οι Μπακς φέτος μπαίνουν σε αυτό το κλαμπ κάνοντας μια τέτοια προσπάθεια με τη μετακόμιση του Λίλαρντ στο Ουισκόνσιν. Είναι κάτι καινούργιο για έναν οργανισμό που δεν μας είχε συνηθίσει σε αυτήν την οπτική (παρότι το 2001 είχε στη σύνθεση του τους Ρέι Άλεν-Σαμ Κασέλ-Γκλεν Ρόμπινσον)  και μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει.

Σε κάθε περίπτωση, οι πραγματικές ομάδες είναι υπέρτερες των σούπερ-ομάδων.

Η πρώτη Super Team

Πίσω στο μακρινό 1968 η ομάδα της «γκλαμουριάς»  (ποια άλλη…) του Λος Άντζελες , μετά από μια ακόμα ταπεινωτική ήττα στους τελικούς από τη Βοστώνη, κάνει αυτό που μέχρι τότε έμοιαζε αδιανόητο, φέρνοντας με ανταλλαγή στην «Πόλη των Αγγέλων» τον Ουίλτ Τσάμπερλεϊν. Ο «Γολιάθ» του ΝΒΑ θα ένωνε τις δυνάμεις του με τον Τζέρι «logo της λίγκας» Ουέστ και τον Έλτζιν Μπέιλορ, μετατρέποντας θεωρητικά  τους Λέικερς στην πιο ταλαντούχα ομάδα που είχαν δει ποτέ ανθρώπινα μάτια.

Στο Λος Άντζελες το κλίμα ήταν πανηγυρικό. Μπαλόνια, σαμπάνιες, πανηγυρισμοί και ετοιμασίες για την παρέλαση τίτλου που θα ερχόταν το επόμενο καλοκαίρι. Μερικούς μήνες αργότερα, ο Μπιλ Ράσελ ταπεινώνει τον Τσάμπερλεϊν κερδίζοντας κατά κράτος τη μάχη των γιγάντων στους τελικούς και οι «Κέλτες», παρά την εκπληκτική σειρά του MVP Τζέρι Ουέστ, κατακτούν τον τίτλο στο έβδομο ματς μέσα στο L.A.

Mπαίνοντας στα αποδυτήρια μετά τον θρίαμβο, ο θρυλικός Ρεντ Άουερμπαχ ξεστομίζει μια ιστορική ατάκα που θα στοιχειώνει για πάντα τη γέννηση κάθε σούπερ-ομάδας στη λίγκα:

«Και τώρα, τι θα κάνουν με όλα αυτά τα μπαλόνια»;

Οι Λέικερς θα χάσουν τον τίτλο και την επόμενη χρονιά από τους Νικς αλλά θα φτάσουν στο δαχτυλίδι το 1972 παρότι ο Μπέιλορ αποσύρθηκε λόγω τραυματισμού, μετά από μόλις εννιά παιχνίδια στη σεζόν.

Tα αστέρια στην πόλη της NASA

Το 1996 οι Χιούστον Ρόκετς ταράζουν τα νερά του ΝΒΑ φέρνοντας στην πόλη της NASA τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ,  ο οποίος δημιουργούσε ένα φανταχτερό trio δίπλα στους Χακίμ Ολάζουγιον και Κλάιντ Ντρέξλερ. Ο στόχος ήταν ο τρίτος τίτλος στα τελευταία τέσσερα χρόνια και η πείνα του «Καρόλου» για ένα δαχτυλίδι θα αποτελούσε την καύσιμη ύλη για να φτάσει η ομάδα εκεί.

Παρά το γεγονός ότι οι αστέρες του Χιούστον είχαν μια αρκετά καλή ατομικά χρονιά και τελείωσαν την κανονική περίοδο με ρεκόρ 57-25 (Νο4 στη λίγκα), αποκλείστηκαν στους τελικούς της Δύσης από τους Τζαζ στο έκτο ματς όταν ο Τζον Στόκτον ευστοχούσε σε ένα  ιστορικό τρίποντο. Οι Ρόκετς απέτυχαν και την επόμενη σεζόν (αποκλεισμός στον πρώτο γύρο πάλι από τη Γιούτα) βλέποντας μάλιστα στο τέλος της τον Κλάιντ Ντρέξλερ να αποχωρεί από την ενεργό δράση. Το front office συνέχισε να δουλεύει στην ίδια κατεύθυνση (οικοδόμηση  super team) φέρνοντας στον Χιούστον τον 33χρονο Σκότι Πίπεν (δίπλα στον 34χρονο Μπάρκλεϊ και τον 35χρονο Ολάζουγιον)  όμως το εγχείρημα δεν στέφθηκε από επιτυχία καθώς οι Ρόκετς δεν κατάφεραν να περάσουν τον πρώτο γύρο των playoffs.

H εκδοχή των Σέλτικς

Το καλοκαίρι του 2007 οι Σέλτικς είχαν μόλις τελειώσει τη δεύτερη χειρότερη σεζόν στην ιστορία τους γράφοντας ρεκόρ 24-58. Είχε φθάσει η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων αλλά και η ώρα του Ντάνι Έιντζ να αποδείξει σε όλους την ικανότητα ως διοικητικός. Ο GM Βοστώνης κάνει δύο blockbuster trades φέρνοντας στην Beantown τους Ρέι Άλεν και Κέβιν Γκαρνέτ για να πλαισιώσουν τον ηγέτη της ομάδας Πολ Πιρς.

Η χημεία μεταξύ των σταρ ήταν εξαιρετική και οι Κέλτες σαρώνουν στην πρώτη σεζόν, τελειώνοντας με ρεκόρ 66-16 την κανονική περίοδο και φτάνοντας στον τίτλο του πρωταθλητή  παρά την πίεση του φαβορί. Ο τρόπος που μοιράστηκαν οι ρόλοι σε εκείνη την ομάδα και το αποτέλεσμα στο αγωνιστικό κομμάτι (High IQ σύνολο, πολύ δυνατό στα βασικά και συνολικά στο μισό γήπεδο και στις δύο πλευρές του παρκέ) αποτελεί επιχείρημα υποστήριξης για τη φιλοσοφία και τις προδιαγραφές κάθε συνόλου που δημιουργείται πλέον στη βάση της super team.

Σταδιακά ο Ρατζόν Ρόντο εξελίχθηκε σε επιπλέον σταρ για τη Βοστώνη δίνοντας της επιπλέον ώθηση αλλά και δοκιμάζοντας τις σχέσεις στο εσωτερικό της. Οι Σέλτικς έφτασαν στους τελικούς και το 2010 αλλά ηττήθηκαν στο έβδομο παιχνίδι από τους Λέικερς. Η κατάκτηση ενός μόνο τίτλου δεν μοιάζει  αρκετή για εκείνη την ομάδα η οποία σε συνάρτηση με την ποιότητα και τις προδιαγραφές της θα μπορούσε να έχει τουλάχιστον ένα δαχτυλίδι επιπλέον.

Να κατακτήσουν οι Μιλγουόκι Μπακς τον φετινό τίτλο σε απόδοση 4.50 στη Stoiximan

Λέικερς ξανά και ξανά

Στα νεότερα χρόνια οι Λέικερς έκαναν τις δικές τους απόπειρες για τη δημιουργία λαμπερών ομάδων που δυνητικά θα κυριαρχούσαν στη λίγκα. Με τους Σπερς να έχουν διακόψει την πορεία των «Λιμνανθρώπων» προς τον τέταρτο σερί τίτλο το 2003, το front office αποφασίζει να κάνει μια ένεση star quality, φέρνοντας στο L.A. τους Γκάρι Πέιτον και Καρλ Μαλόουν. Στα χαρτιά οι Λέικερς ήταν αχτύπητοι. Στο γήπεδο όμως το οικοδόμημα αποδείχθηκε φτιαγμένο από τραπουλόχαρτα. Τα αποδυτήρια μύριζαν μπαρούτι, οι σχέσεις μεταξύ των παιχτών ήταν προβληματικές και αυτό έβγαινε στο παρκέ. Ο Πέιτον δεν μπόρεσε ποτέ να ενταχθεί στην «τριγωνική επίθεση» του Φιλ Τζάκσον και ο Μαλόουν ήταν εν τέλει η χειρότερη δυνατή προσθήκη εντός και εκτός παρκέ. Οι Λέικερς  βέβαια είχαν το καλύτερο δίδυμο στη λίγκα με τους Μπράιαντ και Ο’Νιλ για αυτό και μπόρεσαν να φτάσουν μέχρι τους τελικούς όπου οι σκληροτράχηλοι Πίστονς απλά πέρασαν από πάνω τους.

Τον Ιούλιο του 2012 οι Λέικερς αποκτούν τον «μάγο» Στιβ Νας από τους Φοίνιξ Σανς ενώ ένα μήνα αργότερα προσθέτουν στο δυναμικό τους τον Ντουάιτ Χάουαρντ από το Ορλάντο. Οι τραυματισμοί του Γκασόλ και του Μπράιαντ (αλλά και η μηδενική χημεία της προσωπικότητας του Κόμπι με αυτήν του Χάουαρντ) θα ρίξουν ουσιαστικά εκείνη την ομάδα στο καναβάτσο. Το «σκούπισμα» στον πρώτο γύρο των playoffs εν τέλει  δεν αποτέλεσε έκπληξη.

Mιλγουόκι Μπακς-Φάση Αποκλεισμού-Πρώτος Γύρος Playoffs σε απόδοση 3.75 στη Stoiximan

ΛεΜπρόν, η Απόφαση

Το καλοκαίρι του 2010 ο ΛεΜπρόν Τζέιμς στο κυνήγι του πρώτου του δαχτυλιδιού  αφήνει τον Κλίβελαντ και εντάσσεται στους Χιτ μετά από ένα πολύκροτο σήριαλ που κυριάρχησε τότε στα αθλητικά media, έχοντας τιτλοφορηθεί ως «η Απόφαση».

Το Μαιάμι που έχει ήδη τον σούπερ-σταρ Ντουέιν Ουέιντ στο τιμόνι του, υπογράφει και τον Κρις Μπος συγκροτώντας έναν απίθανο κορμό από αστέρια ικανά να παράγουν μπάσκετ πολύ υψηλού επιπέδου σε άμυνα και επίθεση. Οι Χιτ έχουν αύρα «Beatles» και τα γήπεδα σε όλες τις αντίπαλες έδρες γεμίζουν για να τους δουν.

Θα φτάσουν εν τέλει σε 4 συνεχόμενους τελικούς του ΝΒΑ (2011-14), χάνοντας από τους Μαβς στην πρώτη τους απόπειρα για τον τίτλο το 2011 και από τους Σπερς το 2014 ενώ κατέκτησαν το δαχτυλίδι το 2012 και το 2013 έχοντας προσθέσει και τον Ρέι Άλεν στο δυναμικό τους. Εκείνο το Μαϊάμι υπήρξε ο ορισμός της super team και ένα εγχείρημα που αναμφίβολα στέφθηκε από επιτυχία.

Οι Ουόριορς

Στο Σαν Φρανσίσκο ως είθισται (είναι η πόλη των νεοτερισμών και των καινοτομιών άλλωστε) πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Η ιστορική ανατροπή των Καβς στους τελικούς του 2016, όταν οι Ουόριορς έχασαν τον τίτλο παρότι βρέθηκαν να προηγούνται με 3-1 στη σειρά, οδήγησε τους ιθύνοντες της ομάδας στη δημιουργία μιας «Λερναίας Ύδρας» .

Ο Κέβιν Ντουράντ άφησε την Οκλαχόμα για να ενώσει τις δυνάμεις του με τους Στεφ Κάρι, Κλέι Τόμπσον και Ντρέιμοντ Γκριν, συνθέτοντας ένα σύνολο που έμοιαζε ανίκητο. Η πρώτη σεζόν ήρθε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες. Τελείωσαν την κανονική περίοδο με ρεκόρ 67-15 κερδίζοντας τα περισσότερα ματς με διαφορά 40+ πόντων από κάθε άλλη ομάδα ιστορικά. Στα Playoffs πήραν παραμάζωμα όλη τη λίγκα, «σκουπίζοντας» κάθε αντίπαλο στη Δύση (12-0), πριν φτάσουν στον τίτλο με 4-1 απέναντι στους Καβς. Ο ορισμός της κυριαρχίας.

Την επόμενη σεζόν οι Ουόριορς παρότι δεν είχαν το καλύτερο ρεκόρ του ΝΒΑ στην κανονική περίοδο (μετά από τρεις συνεχόμενες παρουσίες στο Νο1), έδειξαν τη δύναμη τους στα playoffs όπου έφτασαν στο repeat «σκουπίζοντας» το Κλίβελαντ στους τελικούς. Το μεγαλύτερο εμπόδιο στον δρόμο τους ήταν οι Ρόκετς του Κρις Πολ και του Τζέιμς Χάρντεν στους τελικούς της Δύσης, οι οποίοι μπήκαν στο έκτο ματς προηγούμενοι με 3-2 αλλά εν τέλει δεν ολοκλήρωσαν τη δουλειά απέναντι στους πρωταθλητές.

Το 2019 οι Ουόριορς μπήκαν στα playoffs ως Νο1 της Δυτικής περιφέρειας και έφτασαν μέχρι τους τελικούς όμως λύγισαν μπροστά στα σοβαρά προβλήματα τραυματισμών των Ντουράντ-Τόμπσον, χάνοντας από το Τορόντο του Καουάι Λέοναρντ. Το καλοκαίρι που θα ακολουθούσε, ο Κέβιν Ντουράντ θα μετακόμιζε στο Μπρούκλιν ρίχνοντας τίτλους τέλους για μια από τις πιο κυρίαρχες ομάδες στην ιστορία της λίγκας.

 Το παράδειγμα των  Μπρούκλιν Νετς ως αποτροπή για τη δημιουργία τέτοιων ομάδων

Τον Γενάρη του 2021 οι Νετς με ένα blockbuster trade στο οποίο αναμείχθηκαν τέσσερις ομάδες, φέρνουν στο Μπρούκλιν τον Τζέιμς Χάρντεν ο οποίος έβρισκε εκεί τους Κέβιν Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ . Από το όλο εγχείρημα ανάβλυζε ένα άρωμα αμφιβολίας από την πρώτη στιγμή, παρότι κανείς δεν αμφισβητούσε το ελίτ ταλέντο των συγκεκριμένων αστέρων. Ο ενθουσιασμός κόπασε πολύ γρήγορα.

Ο Χάρντεν ανέλαβε έναν πιο οργανωτικό ρόλο ώστε να μπορέσει να απορροφηθεί  δίπλα στους Ντουράντ-Ίρβινγκ όμως οι τραυματισμοί επηρέασαν σημαντικά την αποτελεσματικότητα εκείνων των Νετς που παρατάχθηκαν με αυτήν την τριάδα υγιή στο παρκέ σε λίγες αναμετρήσεις.

Στα playoffs το Μπρούκλιν αντιμετώπισε τους μετέπειτα πρωταθλητές Μιλγουόκι Μπακς στα ημιτελικά της Ανατολικής περιφέρειας. Τα «Ελάφια» κατάφεραν να αποκλείσουν τους Νετς στην παράταση του έβδομου παιχνιδιού,  γκρεμίζοντας πολύ νωρίς τις ελπίδες τους για τον τίτλο. Την επόμενη σεζόν ο Χάρντεν αποχωρούσε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό τη Φιλαδέλφεια. Ο ερχομός του Μπεν Σίμονς θα έβαζε τους Νετς σε νέες περιπέτειες. Η ιστορία διδάσκει ότι η ανάρρωση από τέτοια αποτυχημένα εγχειρήματα, απαιτεί χρόνο.

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog