Nba Finals Game 1: Οι τελικοί των ονείρων μας!

Aυτό που περιμέναμε ενδόμυχα εδώ και αρκετά χρόνια, συμβαίνει. Είναι και πάλι τελικοί Καλιφόρνια εναντίον Μασαχουσέτης! Aναλύει ο Hoopfellas.

Οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς περιμένουν τους Μπόστον Σέλτικς στο εναρκτήριο ματς του ζευγαριού (03/06, 04:00) που αποτελεί ονείρωξη για κάθε μπασκετικό αυτού του πλανήτη . 

Η μάχη των «δημοκρατικών»

Σαν Φρανσίσκο εναντίον Βοστώνης. Δύο μητροπόλεις με ιδιαίτερο ιστορικό, οικονομικό και κοινωνιολογικό βάρος στη διαδρομή των ΗΠΑ. Δύο κέντρα που φημίζονται για τη δημοκρατικότητα τους. Εξωστρέφεια, ένας αέρας κοινωνικού φιλελευθερισμού και προοδευτικής σκέψης που μαγνητίζει κάθε νέο επιστημονικό μυαλό, κοσμοπολίτικος χαρακτήρας, διανόηση και μια οπτική για τη ζωή που ανοίγει ένα παράθυρο στο μέλλον σχετικά με την εξέλιξη των κοινωνιών και του ανθρώπινου είδους. 

Η Βοστώνη (παρότι υπήρξε η ιστορική έδρα των πουριτανών) αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στο αμερικανικό επαναστατικό οικοδόμημα και αποτελεί το κέντρο των σπορ και την κορυφή της ακαδημαϊκής πυραμίδας στον κολοσσό που λέγεται ΗΠΑ. Είναι μια «ευρωπαϊκή» πόλη πέρα από τον Ατλαντικό. Το Σαν Φρανσίσκο με τη σειρά του  κάνει οποιαδήποτε άλλη κοινωνία της χώρας (ίσως εκτός του Σιάτλ που πλέον αποπνέει ανάλογη αύρα) να μοιάζει συντηρητική στη σύγκριση μαζί του.

Δεν θα μπορούσαν αυτές οι δύο πόλεις να μην έχουν σπουδαίους αθλητικούς οργανισμούς. Και δη, στο λεγόμενο «άθλημα των σοφών». Δύο μεγάλα brands του αμερικανικού αθλητισμού. Κυρίως όμως, δύο ομάδες που έδειξαν τον τρόπο που χτίζονται σωστά τα σύνολα ακολουθώντας τη δύσκολη, επίπονη και ανηφορική διαδρομή του ντραφτ. Δούλεψαν σκληρά για να εντοπίσουν τους στόχους τους και υπέμειναν πολλά για να τους αναπτύξουν και να τους τοποθετήσουν εν τέλει στην ίδια σελίδα. Η υπομονή είναι πικρή, ο καρπός της όμως γλυκός.

Super Ενισχυμένες Αποδόσεις: Stephen Curry : 5+ Εύστοχα Τρίποντα στο 3.70 από 2.75

Οι Ουόριορς σηματοδότησαν μια νέα εποχή στο ΝΒΑ. Την δική τους. Αυτή που χωρίς να κοπιάρει, έφερε –εισάγοντας αγωνιστικούς νεωτερισμούς- στο παγκόσμιο κοινό ξανά τον άνεμο του καλιφορνέζικου show time των 80s, σε μια νέα version. Εάν κάποια ομάδα, ταυτισμένη επίσης με τον όρο του προγράμματος όπως αυτός χρησιμοποιείται εντός του αθλητικού οικοσυστήματος, μπορούσε να ματσάρει τη δυναμική τους κάποια στιγμή παίρνοντας τη σκυτάλη, αυτή ήταν αδιαμφισβήτητα η Βοστώνη. 

Θυσία, προσφορά στον δίπλα σου, κουλτούρα συνεργασίας, αποθέωση των παλαιών αλλά πάντα επίκαιρων αξιών του αθλήματος. Αυτοί είναι οι κοινοί ιδεολογικοί πυλώνες επάνω στους οποίους δομήθηκαν αυτές οι δύο σπουδαίες ομάδες. Πλέον, την ώρα που οι Ουόριορς βρίσκονται στην κορυφή του βουνού εδώ και μερικά χρόνια, η σύγκρουση με τους πεινασμένους διεκδικητές του θρόνου, τους «επόμενους», είναι αναπόφευκτη.

Η ζωηφόρος προσαρμογή

Ποια από τις δύο ομάδες θα προσαρμοστεί καλύτερα στο αγωνιστικό που περιβάλλον που θα οριοθετήσει η μεταξύ τους τριβή στους τελικούς, ώστε να εξασφαλίσει την «διαιώνιση» του είδους της; Πρόκειται για ένα πολύ καλό ερώτημα.

Οι δύο ομάδες μοιράζονται κοινές αξίες για το άθλημα όμως είναι δομημένες σε μια τελείως διαφορετική βάση . Το χάσμα γίνεται λίγο μεγαλύτερο εάν αναλογιστούμε το πώς γράφει στην κάθε μια η επίδραση της μπασκετικής ταυτότητας και κουλτούρας που χαρακτηρίζει την κάθε μια από τις μεγάλες ακτές των ΗΠΑ.

Οι Ουόριορς είναι μια εξαιρετική αμυντική ομάδα. Δεν είναι όμως τόσο καλή όσο το «αγρίμι» που έχει αφήσει ελεύθερο τους τελευταίους μήνες ο Ime Udoka στα παρκέ του ΝΒΑ. Το Γκόλντεν Στέιτ βασίζεται στη συνεργασία, το αμυντικό IQ, την καθοδήγηση του defensive playmaker Ντρέιμοντ Γκριν και την ποιότητα των εργατοωρών του στο κομμάτι αυτό για να παρουσιάζει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. 

Οι τελικοί του ΝΒΑ σε LIVE Streaming* στη Stoiximan

Στην πραγματικότητα οι Ουόριορς εμφανίζουν επιεικώς μέτριους αμυντικούς δείκτες σε αυτά τα playoffs σε κομμάτια όπως η προσωπική φάση (Νο14 μεταξύ των 16 ομάδων με 1.0 πόντο ανά κατοχή) στα post ups (No13) και στον έλεγχο του Roll man στο PnR (No10). Παρότι είναι σπουδαία επιθετική Off screen ομάδα (που σημαίνει ότι δουλεύει τέτοιες καταστάσεις και στην άμυνα της στα μετόπισθεν) η απόδοση της στην αντιμετώπιση τέτοιων εκτελέσεων είναι χαμηλή. Παρόλα αυτά έχει τον τρόπο της να παίρνει αυτό που θέλει γιατί μπορεί να κατευθύνει όσο ελάχιστες άλλες, τη μπάλα και τις εκτελέσεις στην επίθεση του αντιπάλου. Οι Ουόριορς δεν έχουν το μέγεθος, την αθλητικότητα και το physicality των Κελτών στα μετόπισθεν όμως διαθέτουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και αφήνουν σκόπιμα «ανοιχτές πόρτες» (πάσες ή σουτ) υποβάλλοντας τον αντίπαλο σε μια διαδικασία χειραγώγησης με αποτέλεσμα να βάλουν τη μπάλα στο σημείο που θέλουν τη στιγμή που το θέλουν. 

Στη διάρκεια της τρέχουσας postseason, η άμυνα της ομάδας του Κερ «τζόγαρε» σημαδεύοντας τους αμφιβόλου ποιότητας day shooters (σουτέρ ημέρας) των αντιπάλων. Είναι λοιπόν εξόχως σημαντικό για την παραγωγική δυναμική και πνευματική υγεία της Βοστώνης σε αυτήν τη σειρά, το να μπορέσουν παίχτες όπως ο Γκραντ Ουίλιαμς και ο Ντέρικ Ουάιτ να έχουν ένα αξιοπρεπές ποσοστό ευστοχίας πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Άλλο «όπλο» ο αντίπαλος

Και οι δύο ομάδες βρίσκονται αντιμέτωπες με μια καινούργια πρόκληση. Οι Σέλτικς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Γκόλντεν Στέιτ είναι άλλο «όπλο» και η τακτική τους προσέγγιση στο αμυντικό κομμάτι οφείλει να είναι διαφορετική. Το Drop πιθανότατα μπαίνει στο συρτάρι καθώς η πιθανότητα επιτυχίας (απέναντι σε χειριστές με ΤΕΤΟΙΟ pull up) μοιάζει μικρότερη από την αντίστοιχη επιβίωση ενός ανθρώπου που θα επιχειρήσει ελεύθερη –χωρίς αλεξίπτωτο- πτώση στο κενό από την κορυφή του SalesForce Tower (το ψηλότερο κτίριο στο Σαν Φρανσίσκο). 

Ο κόουτς Ουντόκα  θα βασιστεί στη Switching Defense ακόμα και εάν χρειαστεί να χαμηλώσει. Το δίδυμο Σμαρτ-Ουάιτ, οι σταρ Τέιτουμ-Μπράουν και ο Γκραντ Ουίλιαμς είναι κομμένοι και ραμμένοι για να υποστηρίξουν μια τέτοιου είδους άμυνα. Φυσικά το βασικό σχέδιο για τους Κέλτες, πριν φτάσουν στο σημείο αυτό, θα είναι να επιβληθούν με το μέγεθος τους στον αντίπαλο, έχοντας τους Χόρφορντ και Ρομπ Ουίλιαμς στο παρκέ. Πολύ σημαντική παράμετρος η σωματική κατάσταση του Σμαρτ (προέρχεται από τραυματισμό) ο οποίος θα κληθεί να κυνηγήσει μέσα στο δάσος των screens τον ίσως  πιο well-conditioned παίχτη της λίγκας σήμερα. Η αποτελεσματικότητα της πυρηνικής κεφαλής που λέγεται Στεφ Κάρι θα καθορίσει εν πολλοίς την πορεία των Ουόριορς στη σειρά. 

Σημειώστε ότι αντίστοιχης σχεδόν σημασίας είναι και το ματσάρισμα που έρχεται πίσω από τη λαμπερή σκηνή που στήνουν ο ηγέτης της ομάδας των Ουόριορς με τον DPOY Μάρκους Σμαρτ.  H προσπάθεια του Ντέρικ Ουάιτ να ελαχιστοποιήσει το instant scoring του Τζόρνταν Πουλ θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Στοιχείο-κλειδί: Το αμυντικό ριμπάουντ για τη Βοστώνη, ειδικά από τη στιγμή που θα χαμηλώσει σε επίπεδο σχημάτων. Οι Ουόριορς έχουν δύο πολύ ικανούς ριμπάουντερ σε αυτές τις καταστάσεις, στα πρόσωπα των Looney και Wiggins. Πρόκειται λοιπόν για μια «μάχη» η οποία μπορεί να καθορίσει τις ισορροπίες στη σειρά.

Με τη σειρά τους οι «Πολεμιστές»  γνωρίζουν πολύ καλά ότι η άμυνα της Βοστώνης δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχουν αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα στα playoffs. Οι Σέλτικς τοποθετούν -με τη φύση της άμυνας τους- τον αντίπαλο σε μια δοκιμασία πνευματική και σωματική. Έχουν μέγεθος, σκληράδα και  αθλητικότητα ενώ την ίδια στιγμή μπορούν να μετατρέψουν το «ζωγραφιστό» τους σε πεδίο μάχης.

 Η ομάδα του Ουντόκα βρίσκεται στο ΤΟP-3 των φετινών playoffs σε δείκτες που αξιολογούν τις επιδόσεις  στην άμυνα απομόνωσης, στον έλεγχο του χειριστή αλλά και του ψηλού στο PnR, στην αναχαίτιση των εκτελέσεων από θέση (Spot Up) και των Hand Off δράσεων. Είναι η καλύτερη άμυνα μισού γηπέδου και συνολικά η καλύτερη της λίγκας. Μοναδικό μελανό της σημείο, το αμυντικό transition. Εκεί θα προσπαθήσουν να χτυπήσουν οι Ουόριορς ψάχνοντας εκτελέσεις στα πρώτα δευτερόλεπτα της επίθεσης τους.

Bet Builder με Χάντικαπ Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς -2.5 και Πόντοι Over 202.5 σε απόδοση 2.47 στη Stoiximan

Ερωτηματικό η παραγωγική δυναμική των Κελτών

Η επίθεση των Σέλτικς δεν έχει σε καμία περίπτωση το versatility της αντίστοιχης των Ουόριορς. Σύμφωνα με το Synergy, οι «Πολεμιστές» είναι μέσα στο TOP-5 των ομάδων στα playoffs σε επίθεση μέσα από isolation (No3 με 1.009 πόντους/κατοχή), off screen-δράσεις (1.073), Spot up τέλεση (1.042) κοψίματα προς το καλάθι (1.365) και σε παραγωγικότητα από τον χειριστή της μπάλας στο Pick & Roll (0.943). Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια από τις αποτελεσματικότερες επιθέσεις μισού γηπέδου στη λίγκα.

Το Γκόλντεν Στέιτ δεν έχει τη σκληράδα των Χιτ όμως διαθέτει σαφώς μεγαλύτερο οπλοστάσιο και –ας είμαστε ρεαλιστές- πολύ δύσκολα η Βοστώνη θα καταφέρει να κατεβάσει την παραγωγικότητα του σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά που είδαμε στους τελικούς της Ανατολής από το Μαϊάμι. Το ερωτηματικό στη σειρά αφορά την επίθεση των Σέλτικς και το πώς αυτή θα προσαρμοστεί απέναντι σε μια άμυνα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Το σημείο-κλειδί εδώ για τους Σέλτικς είναι τα λάθη. Οι Τέιτουμ και Μπράουν έχουν αναγκάσει τη μπασκετική υφήλιο να υποκλιθεί στις ικανότητες τους σε αυτά τα playoffs όμως παραμένουν δύο αθλητές με ροπή στο λάθος. Εάν οι δύο τους (μαζί με τον Σμαρτ) εμφανιστούν efficient στο κομμάτι της απόφασης, η Βοστώνη θα έχει πολύ καλή τύχη για να προσθέσει το 18ο μπάνερ στην οροφή του TD Garden.

Eν κατακλείδι, πάμε για μια σειρά που όλοι λίγο-πολύ ονειρευόμασταν τα τελευταία χρόνια. Μια μετενσάρκωση της μεγάλης κόντρας των δύο ακτών, η οποία εκτόξευσε τη δημοτικότητα της λίγκας περίπου 40 χρόνια πριν. Δύο οργανισμοί-πανεπιστήμια του αθλήματος που δείχνουν τον σωστό δρόμο για την κορυφή. Μέσα τους κρύβεται το πραγματικό ΝΒΑ, αυτό που μας είχε λείψει λίγο τα τελευταία χρόνια. 

Το πρώτο ματς έχει την ιδιαιτερότητα της αρχικής τριβής μεταξύ τους. Οι Ουόριορς είναι πιο ξεκούραστοι και έχουν την εμπειρία να διαχειριστούν τα συναισθηματικά ups & downs που μπορεί να προκύψουν στα εναρκτήρια 48 λεπτά της σειράς. Οι Σέλτικς έχουν πολύ υψηλό ηθικό στην παρούσα φάση, υπερέχουν στο φυσικό/αθλητικό κομμάτι και εάν δεν λυγίσουν από την κούραση μπορούν να επιβάλλουν τον νόμος τους σε βάθος χρόνου.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.