10 στοιχεία στα οποία πρέπει να εστιάσεις σήμερα το βράδυ…

O τρίτος τελικός της Stoiximan.gr Basket League συγκεντρώνει τους προβολείς σήμερα το βράδυ με τα βλέμματα όλης της χώρας να στρέφονται στο ΣΕΦ.

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός βρίσκονται στο 1-1 και μπαίνουν στο παρκέ του ΣΕΦ για έναν αγώνα ο οποίος θα δώσει το πάνω χέρι στον νικητή σε ένα πολύ καθοριστικό σημείο της σειράς. Οι αντίπαλοι γνωρίζονται πολύ καλά μεταξύ τους και η ψυχολογική προετοιμασία βρίσκεται στη κορυφή της ιεραρχίας με τα ζητούμενα των δύο κόουτς. Επέλεξα να δούμε μαζί 10 στοιχεία τα οποία θα καθορίσουν τις ισορροπίες σήμερα το βράδυ στο μεγάλο ματς του Φαλήρου και παράλληλα θα διευκολύνουν μεγάλο μέρος του κοινού να αποκωδικοποιήσει τις εικόνες που πρόκειται να δει.

Ξεκινάμε..

-Την άμυνα του Παπαπέτρου στον KC Rivers. Ο διεθνής φόργουορντ έπαιξε πολύ καλά τον κακό δαίμονα των ερυθρολεύκων στο τρίτο ματς δυσκολεύοντας με τον φυσικό χαρακτήρα της άμυνας του τη δίοδο στις καλές του θέσεις. Ο Rivers ίσως, σήμερα και σε αυτή την έδρα, αποτελεί το Νο1 όπλο στη φαρέτρα του Πασκουάλ..

-Την αναλογία Ασσίστ/Λαθών του Βασίλη Σπανούλη και του Ολυμπιακού συνολικά. Είναι δείκτης πολύ σημαντικότερος από τον αντίστοιχο της αποτελεσματικότητας στην εκτέλεση εντό παιδιάς. Όταν ο Σπανούλης είναι efficient ο Ολυμπιακός δύσκολα χάνει εντός έδρας. Εάν οι πράσινοι χαλάσουν το μυαλό του κυρίως δημιουργού των ερυθρολεύκων ελπίζουν βάσιμα ότι θα το κάστρο θα πέσει..

-Το performance του Γιώργου Πρίντεζη και η άμυνα του Παναθηναϊκού σε αυτόν στη μάχη πριν τη εισαγωγική πάσα στο post. Μέχρι τώρα έχει καταφέρει να κρατήσει τους πάντες στη πλάτη του αν και τα ποσοστά του δεν είναι ιδιαίτερα καλά απόρροια της κόπωσης που έχει κάνει την εμφάνιση της στο παιχνίδι του εδώ και καιρό.

-Το πιθανό τρικ/προσαρμογή του Πασκουάλ με το οποίο θα επιχειρήσει να πάρει το τιμόνι του ματς κλέβοντας το μομέντουμ σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή της επιλογής του. Ζώνη; Μια καινούργια ειδική κατάσταση..; Αμυντική αλχημεία σε επίπεδο προσωπικής άμυνας; Θα δούμε..

-Το πως θα προετοιμάσει ψυχολογικά ο Γιάννης Σφαιρόπουλος την ομάδα ώστε να μη πέσει στη παγίδα του συνδρόμου της “καλύτερης ομάδας” το οποίο θα χαλαρώσει ασυνείδητα το μυαλό και τη μαχητική της φύση.

-Φάκελος Γιάννης Μπουρούσης: Θα πλήξει ή θα πληγεί περισσότερο με αυτόν στο παρκέ ο Παναθηναϊκός; Ο Μπουρούσης είναι σε καλή κατάσταση και έχει προκαλέσει μεγάλη φθορά στην αντίπαλη γραμμή ψηλών όμως από την άλλη η παρουσία του στα μετόπισθεν αποτελεί αφετηρία για να ξεκινήσει σχεδόν η κάθε ερυθρόλευκη επίθεση.

-Τη θέση “5” του Ολυμπιακού. Ο Birch ήταν κακός στο δεύτερο ματς τρώγοντας σημαντικά καλάθια στο κέντρο του ζωγραφιστό την ώρα της κρίσεως, με τον Σφαιρόπουλο να προτιμά τα “κιλά” των Μιλουτίνοφ-Γιάνγκ στα λεπτά του Μπουρούση στο παρκέ. Ο Μιλουτίνοφ είναι σε εξαιρετική κατάσταση και συνολικά οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν σε stamina στη θέση αυτή απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που έχει τον Γκιστ μακριά από το επιθυμητό επίπεδο σωματικά ώστε να συνεισφέρει σε συνθήκες απόλυτου ανταγωνισμού.

-Την αποτελεσματικότητα στην εκτέλεση των Τζέιμς και Γκριν. Ο Αμερικανός σουτέρ των ερυθρολεύκων έρχεται από ένα σπουδαίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ όπου η ομάδα του παρατάχθηκε χωρίς τον Σπανούλη. Η επιστροφή του αρχηγού μπορεί να σημαίνει λιγότερα λεπτά αλλά καλύτερες ευκαιρίες για εκτέλεση όταν οι δύο τους συνυπάρχουν στο παρκέ. Ο Τζέιμς αποτελεί βαρόμετρο για τον Παναθηναϊκό και η καλή παραγωγικά του βραδιά είναι προαπαιτούμενο για να ελπίζουν οι πράσινοι στο διπλό. Έχει αποδείξει ότι διαθέτει το ψυχολογικό υπόβαθρο να κάνει μεγάλα ματς στις πιο δύσκολες έδρες. Σήμερα παίζει ένα παιχνίδι που μπορεί να μετρήσει αναφορικά με το μέλλον του στο “τριφύλλι” και ο ίδιος το γνωρίζει..

-Τη σχέση συνδεσιμότητας του Νικ Καλάθη με το αντίπαλο καλάθι. Ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει με την ενεργητικότητα του εκάστοτε ψηλού του στα πίσω βήματα στις Pick & Roll καταστάσεις να του περάσει νευρικότητα ως προς την εκτέλεση με floater ενώ συνολικά ο Καλάθης (παρότι εξαιρετικός στα μετόπισθεν) δε νιώθει άνετα απέναντι στη φυσική άμυνα του Ολυμπιακού. Ο Πασκουάλ χρειάζεται το καθαρό μυαλό του και έναν ψυχικά ήρεμο PG που μπορεί να πάρει τη κατάλληλη απόφαση στη τελική ευθεία του παιχνιδιού.

-Τη γραμμή forwards του Ολυμπιακού και ειδικά το motor των Παπανικολάου-Αγραβάνη στην άμυνα. Οι ερυθρόλευκοι ξέρουν ότι σήμερα πρέπει να κάνουν ένα καλό αμυντικά παιχνίδι διατηρώντας συγκεκριμένο επίπεδο ενέργειας στα μετόπισθεν το οποίο θα τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τυχόν επιθετικό σκόπελο. Η βαθιά γραμμή των forwards δίνει έναν versatile χαρακτήρα στην ομάδα του Σφαιρόπουλου, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι και το hustling των δύο αυτών συγκεκριμένων αθλητών μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα εντός παρκέ..