Για το απόλυτο στη Γερμανία ο Ολυμπιακός

O Ολυμπιακός αντιμετωπίζει στο Βερολίνο την Άλμπα στοχεύοντας στη νίκη σε μια βραδιά όπου η βασική του αντίπαλος, Αρμάνι Μιλάνο, δοκιμάζεται στη Μαδρίτη. Η ελληνική ομάδα θα χρειαστεί να πιάσει υψηλά standards απόδοσης σε μια περίοδο όπου τα «Άλμπατρος» αποδίδουν εξαιρετικό μπάσκετ.

Η συνθήκη μοιάζει ευνοϊκή για τους παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Ο Ολυμπιακός έχει βρει ξανά τον πολυπόθητο αγωνιστικό ρυθμό, κέρδισε μερικά σημαντικά παιχνίδια όπου ο πήχης του ανταγωνισμού ήταν τοποθετημένος ψηλά και πλέον βρίσκεται σε «θέση βολής» εποφθαλμιώντας την τρίτη θέση της κατάταξης.  Όμως το εμπόδιο της Άλμπα δεν είναι τόσο χαμηλό όσο ίσως νομίζει το ευρύ κοινό.

Από τις 30 του Γενάρη μέχρι σήμερα, το σύνολο του Israel Gonzalez έχει γνωρίσει μόλις μια ήττα (στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ) εντός και εκτός συνόρων (BBL και ΕL). Παρουσιάζει αρκετά καλό μπάσκετ εκτελώντας πολύ πιο αποτελεσματικά αυτές τις «λεπτομέρειες νίκης» που κάνουν τη διαφορά στην τελική ευθεία μιας αμφίρροπης αναμέτρησης και έχει καταφέρει να επικρατήσει σε ματς διαφορετικής φύσεως. Στη δύσκολη αυτή χρονιά της αποχώρησης του κόουτς Ρενέσες, η Άλμπα στέκεται όρθια, ακουμπώντας στις (ίδιες) αρχές ενός συστήματος που την ανέβασε στα υψηλά στρώματα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει εκτός έδρας  μια ομάδα που μετράει 10 νίκες στις 11 τελευταίες της αναμετρήσεις συνολικά και 4 σε πέντε ματς στην Ευρωλίγκα. Οι έμπειροι παίχτες του Gonzalez έχουν σηκώσει την ομάδα στις πλάτες τους. Το δίδυμο Λο-Σίκμα είναι εξαιρετικό κρατώντας τα ηνία της Άλμπα. Οι δύο τους κάνουν τους υπόλοιπους καλύτερους ενώ παράλληλα αποτελούν σταθερές όταν το παιχνίδι βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και η ομάδα στρέφεται σε αυτούς.  

🏀 Euroleague: Live Streaming* όλοι οι αγώνες στη Stoiximan

Επίσης, ο Johannes Thiemann μετράει 10.7 πόντους με 10/14 δίποντα στις τελευταίες 4 αναμετρήσεις δίνοντας άλλη υφή στη ρακέτα της Άλμπα με το τραχύ του στυλ ενώ ένα από τα καλύτερα νέα για τους Βερολινέζους σε αυτό το διάστημα είναι η μεταμόρφωση  του Jaleen Smith. Ο Αμερικανός ρούκι χρειάστηκε αρκετούς μήνες για να αφομοιώσει τις συνθήκες του αγωνιστικού επιπέδου της Ευρωλίγκα όμως πλέον δείχνει  να έχει κατανοήσει τι μπορεί να κάνει και τι όχι, όντας πολύ πιο αποτελεσματικός στο παρκέ. Στα έξι πιο πρόσφατα ματς του στη διοργάνωση, ο Σμιθ μετράει 12.4 πόντους με 16/32 τρίποντα (50% για έναν περιφερειακό που κουβαλάει τον χαρακτηρισμό streaky αναφορικά με τις επιδόσεις του πίσω από τη γραμμή).

Η Άλμπα δεν έχει την επιθετική ροή και τους αυτοματισμούς που τη διέκριναν στη θητεία του Ρενέσες. Βασίζεται στην ίδια επιθετική πλατφόρμα αναπτυσσόμενη κυρίως μέσα από συνεργασίες , γαρνίροντας με αρκετή κίνηση μακριά από τη μπάλα, κατάσταση η οποία βάζει πίεση στις άμυνες. Παρόλα αυτά, οι επιθετικοί της δείκτες δεν είναι το ίδιο καλοί. Αντίθετα, φέτος η Άλμπα χαρακτηρίζεται από ένα πιο σκληροτράχηλο προφίλ στα μετόπισθεν παρότι το βελτιωμένο συνολικά αποτέλεσμα (σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια) τοποθετείται στις τελευταίες θέσεις της αξιολόγησης στην Ευρωλίγκα. Παίχτες όπως ο Smith, o Zoosman, o Thiemann και το πολυεργαλείο Olinde έχουν βοηθήσει τους Γερμανούς να σταθούν στα πόδια τους, όταν μια μάχη πηγαίνει στο ένας εναντίον ενός.

Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και που οφείλει να χτυπήσει. Οι γηπεδούχοι βρίσκονται σε αρκετά καλό φεγγάρι όμως τα μελανά σημεία παραμένουν στο αγωνιστικό τους σώμα. Η Άλμπα υστερεί σημαντικά στο αμυντικό transition και είναι πολύ επιρρεπής στο λάθος. Αυτά τα δύο στοιχεία θα αποτελέσουν πυλώνες στη χάραξη του ελληνικού πλάνου μάχης στο Βερολίνο. 

Ο Ολυμπιακός είναι ένα σύνολο πολύ ικανό στο επιθετικό transition όπου μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο με πολλές, διαφορετικές εκτελέσεις. Οφείλει να τρέξει και να το εκμεταλλευτεί. Βαρόμετρο στην εξέλιξη αυτής του της προσπάθειας θα αποτελέσουν οι επιδόσεις του στο ριμπάουντ. Οι Γερμανοί είναι μια από τις κορυφαίες rebounding teams της διοργάνωσης και αυτό τους το πλεονέκτημα ήταν κομβικό στη διάρκεια του σερί που τρέχουν. 

Η ελληνική ομάδα οφείλει να πιέσει τους γηπεδούχους, κυρίως στο μισό γήπεδο. Χρειάζεται μεγάλη συγκέντρωση και επιμονή στην άμυνα μακριά από τη μπάλα και δη σε απόσταση μιας πάσας ώστε να αναγκάσει τους χειριστές του Gonzalez να πάνε σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Πιθανόν δε, να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί «άρνηση» ως αμυντική τακτική απέναντι στον Σίκμα (πρόκειται για elite playmaker ως γνωστόν) ο οποίος ανεβαίνει ως «σκαλοπάτι» στο High post , σπάζοντας την πιθανή πίεση στα γκαρντ. Εάν η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα  μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανοιχτό γήπεδο (έλεγχος ριμπάουντ, λάθη των γηπεδούχων), θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την τελική επικράτηση.  Ο Σακίλ ΜακΚίσικ μπορεί να αποτελέσει «κρυφό χαρτί» για τον κόουτς στην προσπάθεια αυτή.

Όπως γίνεται κατανοητό, πρόκειται για ένα ματς-παγίδα για τους ερυθρόλευκους. Ο αντίπαλος δεν έχει βαθμολογικούς στόχους ουσιαστικά, όμως είναι πολύ φορμαρισμένος και έχει αποβάλλει κάθε είδους πίεση από την πνευματική του προετοιμασία. Δεν θα είναι εύκολο λοιπόν. Η ενέργεια θα είναι το κλειδί. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει  ολοκληρωμένο μπάσκετ καταθέτοντας υψηλά επίπεδα ενέργειας στο παρκέ, για να φύγει νικητής από το Βερολίνο. 

🏀 MatchCombo με Πόντοι Over 147.5 και Χάντικαπ Ολυμπιακός -1.5 σε απόδοση 2.08

*Iσχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα