Επιστροφή στη μεγάλη σχολή των «Γιούγκο» προπονητών για το «τριφύλλι». Ο Ντέγιαν Ράντοβιτς είναι ο εκλεκτός της διοίκησης του Παναθηναϊκού και αυτός που πήρε το χρίσμα για να κάνει τον Παναθηναϊκό και πάλι ανταγωνιστικό στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Είναι υπέρ του όμως οι πιθανότητες για να το καταφέρει;
Ράντονιτς λοιπόν. Ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να μειώσει όσο είναι δυνατόν την πιθανότητα ρίσκου στην νευραλγική θέση του τεχνικού ηγέτη, επενδύοντας σε έναν έμπειρο προπονητή στο υψηλό επίπεδο αλλά και σε κάποιον «μπαρουτοκαπνισμένο» στις πολύ ιδιαίτερες μάχες των ντέρμπι των Βαλκανίων.
Στο 2.85 η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον Παναθηναϊκό
Ο 52χρονος Μαυροβούνιος τεχνικός έρχεται από μια αξιόλογη σεζόν με τον Ερυθρό Αστέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας κατάφερε να διαχειριστεί δύσκολες καταστάσεις, φτάνοντας τελικά στον πολυπόθητο τίτλο της Αδριατικής λίγκας απέναντι στην αρκετά ενισχυμένη φέτος Παρτίζαν του Ζέλικο Ομπράντοβιτς.
Ο δικός του Ερυθρός Αστέρας είχε ταυτότητα, έδειξε συνοχή και κατεύθυνση σαν ομάδα όμως επίσης είχε να υπερκεράσει και κάποια δομικά προβλήματα στο ρόστερ που έχτισε ο ίδιος ο κόουτς. Το βασικότερο είχε να κάνει με την τρανταχτή αδυναμία των Σέρβων να σουτάρουν αποτελεσματικά από την περίμετρο η οποία επέδρασε αρνητικά στο πλαίσιο των διαθέσιμων χώρων στην επίθεση και εν τέλει έριξε τους δείκτες της ομάδας σε κάθε σχεδόν δράση μισού γηπέδου. Το κακό spacing πλήγωσε την Pick & Roll επίθεση του συνόλου του Βελιγραδίου και ανάγκασε περιφερειακούς εκτελεστές όπως ο Ντόμπριτς και ο Χόλινς να σουτάρουν με ποσοστά χαμηλότερα των standards τους.
Παρόλα αυτά ο Ράντονιτς βρήκε τη λύση ώστε να κρατηθεί στον αφρό, επενδύοντας στην πολύ καλή του άμυνα και στην αποτελεσματικότητα της ομάδας στο ανοιχτό γήπεδο μέσα από καταστάσεις που συχνά παράγονταν από τον δυναμισμό και την αποτελεσματικότητα των παιχτών του στα μετόπισθεν. Πρόκειται για μια αγωνιστική συνθήκη ξένη σε σχέση με τα παραδοσιακά «θέλω» του Μαυροβούνιου τεχνικού, η οποία γεννήθηκε μέσα από κάποιες λανθασμένες αξιολογήσεις στο χτίσιμο του ρόστερ.
Ο Ερυθρός Αστέρας βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη στους τελικούς της Αδριατικής όταν είδε την Παρτίζαν να επιστρέφει από το 0-2, όμως στάθηκε όρθιος στον πέμπτο τελικό κατακτώντας στο τέλος τον τίτλο του πρωταθλητή. Ήταν ο έβδομος τέτοιος για τον Ντέγιαν Ράντονιτς, σε εγχώρια ευρωπαϊκή λίγκα πρώτης ταχύτητας. Έχει κατακτήσει 5 στην ΑΒΑ και δύο στη Γερμανία με την Μπάγερν Μονάχου.
Πάμε όμως να παραθέσουμε μερικές σημειώσεις αναφορικά με τα χαρακτηριστικά και την αγωνιστική φιλοσοφία που πρεσβεύει ο Μαυροβούνιος κόουτς .
-Ο Ράντονιτς είναι θιασώτης του σετ παιχνιδιού. Του αρέσει το μπάσκετ μισού γηπέδου και επιδιώκει να παίζει τα παιχνίδια σε χαμηλό ρυθμό ως κλασσικός πρεσβευτής του valuing possessions basketball («η κάθε κατοχή έχει μεγάλη αξία»). Για αυτό συνήθως φροντίζει να εξοπλίζει το ρόστερ του με παίχτες που μπορούν να αποδώσουν στο συγκεκριμένο αγωνιστικό περιβάλλον.
-Ως συνέχεια των παραπάνω… Επιλέγει γκαρντ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Περιφερειακούς με μέγεθος, ικανότητα στην πάσα και στο ball handling, κυρίως καλούς decision-makers που παίζουν σε χαμηλό αριθμό λαθών.
Αρέσκεται στους γκαρντ οικονομίας και όχι σε High Usage Scoring Guards (περιφερειακούς που πρωτίστως ενδιαφέρονται να σκοράρουν και χρειάζονται σε σημαντικό ποσοστό τη μπάλα στα χέρια τους). Οι Γιόβιτς, Μίτσιτς, Ουόλτερς, Λο, Μάρκοβιτς είναι γκαρντ που έχουν συνεργαστεί μαζί του όντας συμβατοί με τα «θέλω» του.
-Δουλεύει πολύ με το παιχνίδι στο Low post. Πρόκειται άλλωστε για βασικό εργαλείο της επίθεσης μισού γηπέδου. Ακουμπάει παραδοσιακά τη μπάλα στον ψηλό στην καρδιά της ρακέτας και επιδιώκει να σκοράρει, να φθείρει τον αντίπαλο αλλά κυρίως να ελέγξει τον ρυθμό της αναμέτρησης μέσα από τη φύση τέτοιων εκτελέσεων (κοντά στο καλάθι).
-Δίνει προτεραιότητα στα fundamentals (βασικά του αθλήματος) όταν οικοδομεί ένα ρόστερ. Στην ιεραρχία του αυτό το κομμάτι τοποθετείται σαφώς υψηλότερα από το αντίστοιχο της αθλητικότητας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θέλει να έχει αθλητικό σύνολο (στοιχείο απαραίτητο στο σύγχρονο μπάσκετ) αλλά το ότι προκρίνει τη δημιουργία μιας ομάδας που θα είναι πρωτίστως δυνατή στα βασικά κομμάτια του αθλήματος. Πάσα, σουτ, κίνηση μακριά από τη μπάλα, low post και Off screen δράσεις.
-Έχει παρουσιάσει αξιοσημείωτες αμυντικές δουλειές αλλά και άλλες κάτω του μετρίου. Στο Μόναχο δεν κατάφερε ποτέ να δημιουργήσει ένα συμπαγές αμυντικό σύνολο μιας και φάνηκε γρήγορα πως δεν υπήρχε γόνιμο έδαφος για να πέσουν οι σπόροι της φιλοσοφίας του στα μετόπισθεν. Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη αθλητικότητας αποτελούσε βασική αιτία της μέτριας εικόνας στην άμυνα.
Είναι προπονητής που έχει γνώση του πως κατασκευάζεται σωστά ένα αμυντικό οικοδόμημα. Παίζει επιθετικά σε αυτό το κομμάτι, χρησιμοποιώντας κατά κόρον Hard Hedge τακτική για την αναχαίτιση των Pick & Roll δράσεων. Αυτή ακριβώς η επιθετικότητα των παιχτών του στην άμυνα, βοηθάει τα σύνολα του Ράντονιτς ώστε να παράγουν deflections και πιο συγκεκριμένα ένα σημαντικό ποσοστό κλεψιμάτων (έξτρα κατοχών). Δεν είναι τόσο πληθωρικός σε αμυντικές τακτικές όμως αυτά που παρουσιάζει είναι σωστά δουλεμένα και συνήθως αποτελεσματικά.
-Ως γνήσιο τέκνο της «Γιούγκο» σχολής, δεν διστάζει να ανεβάσει νέα παιδιά στο rotation. Δουλεύει με τους νέους παίχτες και είναι πρόθυμος να δώσει χρόνο σε όποιον τον πείσει πραγματικά για το work ethic και τις ικανότητες του. Δεν είναι Ρενέσες, ούτε φυσικά Ίβκοβιτς. Μην ξεχνάτε ότι στη Σερβία όπου εργαζόταν, η προώθηση νεαρών παιχτών είναι κανόνας.
-Δεν έχει το προφίλ του international προπονητή και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο που οφείλει να ξεπεράσει στην προσαρμογή του στη χώρα μας και στο περιβάλλον του Παναθηναϊκού. Δεν είναι κοσμοπολίτης όπως ο Τρινκιέρι ή ο Σάσα Ομπράντοβιτς, δεν είναι χαρισματικός επικοινωνιακά. Θα προσπαθήσει να σε κερδίσει με τη δουλειά του και όχι με την αύρα του. Ο Ράντονιτς έχει ικανότητες όμως γνωρίζει ότι τα πράγματα στην Αθήνα δεν θα είναι καθόλου εύκολα για αυτόν.
Πρόκειται μάλλον για την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του…
Ευρωλίγκα: Οι αποδόσεις για τους νικητές της σεζόν 22/23
*οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές