Ζέλικο Ομπράντοβιτς, οι ατάκες

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές στην ιστορία του αθλήματος αλλά και ένας από τους πιο ευφυείς ηγέτες εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Κυρίως όμως είναι ανθρώπινος με πολλά προτερήματα και άλλα τόσα μειονεκτήματα και ετοιμόλογος όντας μηχανής-παραγωγής ατάκας. Κάποιες από αυτές έχουν μείνει καλά αποτυπωμένες στη μνήμη των ανθρώπων που τον έζησαν από κοντά ή απλά παρακολουθούσαν στενά την πορεία του.

Ας τις δούμε μαζί…

-Η κόντρα του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό είναι παγκοσμίως γνωστή για συμβάντα που παίρνουν μέρος εντός και εκτός αγωνιστικού. Ο Ζοτς φυσικά δεν θα μπορούσε να μην έχει γράψει τις δικές του σελίδες σε αυτή την ιστορία.

Όταν ο Σταύρος Ελληνιάδης ήταν team manager στον Ολυμπιακό έκανε συχνά επιθέσεις κατά του «αιωνίου» αντιπάλου και του Ομπράντοβιτς. Κάποτε λοιπόν μεταφέρθηκε στον Σέρβο ότι τον αποκάλεσε μπεκρή και η απάντηση του Ζοτς ήταν μάλλον αφοπλιστική.

«Και τι τον νοιάζει τον Ελληνιάδη δεν καταλαβαίνω. Μήπως αυτός με κερνάει το κρασί που πίνω;»

-2006, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ και ως γνωστόν ο Ζέλικο δεν είναι ακριβώς «κολλητός» με τον Γιόνας Καζλάουσκας. Ο Λιθουανός κόουτς ανοίγει τη συνέντευξη τύπου μετά το ματς δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει «πως είναι δυνατόν να συμβαίνουν όλα αυτά στην Ελλάδα , τη χώρα που γέννησε τον πολιτισμό».

Ο Ζοτς ανεβάζει πιέσεις και μετά από λίγο απαντάει.

«Προσωπικά είμαι υπερήφανος για τη χώρα που δουλεύω σε αντίθεση με τον κύριο εδώ, που δεν θυμάμαι το όνομα του…» (πιάνε το φύλλο της στατιστικής και το διαβάζει)

«Τον κύριο Καζλάουσκας».

(οκ, φάουλ Ζέλικο)

-Παιχνίδι στο Τελ Αβίβ με τη Μακάμπι και τα πράγματα δεν πηγαίνουν τόσο καλά για τη Φενέρ. Περίπου δύο λεπτά πριν το τέλος του ημιχρόνου ο Ζοτς καλεί τάιμ-άουτ και οι οιωνοί για τους παίκτες του δεν μοιάζουν τόσο καλοί μιας και το πρόσωπο του έχει αρχίσει να παίρνει το γνωστό χρώμα. Ο Κώστας Σλούκας είναι αυτός που θα την πληρώσει γιατί τόλμησε να ρωτήσει για το επόμενο play…

(φτιάξτε την εικόνα στο μυαλό σας με την ένταση της φωνής του κόουτς να ανεβαίνει προοδευτικά στα γνωστά επίπεδα)

«Τι θέλεις Κώστα; Τώρα με ρωτάς τι να παίξουμε; Σε όλη σου τη ζωή περιμένεις εμένα για να σου πω; Όλοι σας!»

-Οι νυχτερινές έξοδοι της ομάδας μετά από σημαντικές νίκες γεννούσαν τρομερές ατάκες με τον Ζοτς να είναι συνήθως πρωταγωνιστής και εκτός παρκέ.

Από το «drink βρε μ!@#$κα» στον Διαμαντίδη (καθόταν με το μπουφάν στο χέρι και λιβάνιζε ένα ποτό για ώρες) μέχρι το intellect συμπέρασμα όταν, στο τέλος μιας βραδιάς (2009), έβλεπε τους παίκτες του να βγαίνουν από το Ροκ στο Κολωνάκι λίγο… χαρωποί. 

«Κοίτα τι μπ@#$%λο είμαστε… Για αυτό θα πάρουμε το ευρωπαϊκό».

Ο Παναθηναϊκός πήρε το ευρωπαϊκό.

-Το Ευρωμπάσκετ του 2005 στη Σερβία & Μαυροβούνιο (τότε) αποτέλεσε μια από τις λιγοστές μαύρες σελίδες  στην καριέρα του Ζοτς καθώς οι οικοδεσπότες αποδείχθηκαν πολύ κατώτεροι των προσδοκιών τερματίζοντας στην ένατη θέση. Οι Σέρβοι είχαν ταλέντο αλλά είχαν και πολλά προβλήματα στο εσωτερικό τους. Η διαχρονική κόντρα των Ρακόσεβιτς-Γιάριτς (που ξεκινάει από τα χρόνια των πατεράδων τους) και η παρουσία «φυντανίων» τύπου-Μίλισιτς προκάλεσαν πολλά προβλήματα. 

Ο Ζοτς, όταν τελείωσε όλο αυτό και η χώρα ήταν σχεδόν βυθισμένη στο «πένθος», έβγαλε τους πάντες στη σέντρα.

«Οι παίχτες μου είχαν πολύ κακές μεταξύ τους σχέσεις και το εγώ τους, μας οδήγησε σε αυτό το ντροπιαστικό τέλος. Το λάθος μου ήταν ότι δεν πέταξα τρεις-τέσσερις από αυτούς εξ αρχής εκτός ομάδας. Μισούσαν τόσο πολύ ο ένας τον άλλον που δεν διασταύρωναν τα βλέμματα τους καν. Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου τέτοιους ανθρώπους. Το γεγονός ότι ξενυχτούσαν μέχρι το πρωί, σίγουρα δεν βοήθησε την κατάσταση»…

-Μάρτιος του 2017. Η Φενέρ δεν παίζει καλό μπάσκετ και η εντός έδρας ήττα από τη Μπασκόνια δυσκολεύει την υπόθεση τετράδα για τους Τούρκους στην Ευρωλίγκα. Το κλίμα είναι κακό, η ένταση πλησιάζει το κόκκινο όμως ο Ζοτς είναι πάντα απρόβλεπτος και μετά το ματς, στα αποδυτήρια, αφήνει τους  πάντες «παγωτό».

«Δεν θα πω απολύτως τίποτα. Στις 11 ακριβώς θα σας συναντήσω σε αυτό το μαγαζί για να πάμε για ποτό».

Ο πρώτος παίχτης της Φενέρ που παρουσιάζεται στο μπαρ παραγγέλνει… χυμό.

-Ομπράντοβιτς: «Έλα, τι ποτό πίνεις;»

-Παίκτης: «Έναν χυμό»

Oμπράντοβιτς: «Xυμό; Έλα τώρα φίλε… Άστο… Βάλε του ένα ουίσκι να πιει».

Ο επόμενος παίκτης που έφτασε ήταν ο Καναδός σέντερ  Άντονι Μπένετ.

-Ομπράντοβιτς: «Τι θέλεις;»

-Μπένετ: «Δεν πίνω»

-Ομπράντοβιτς στον μπάρμαν: «Ένα ουίσκι για εκείνον και ένα διπλό για εμένα».

H Eυρωλίγκα 2020-21 παίζει ήδη στη Stoiximan! Δες τις αποδόσεις.