5 Οκτωβρίου 2022. Μια είδηση περνάει ψιλοαδιάφορα στα περισσότερα Μέσα. Η Μπάγερ Λεβερκούζεν ανακοινώνει νέο προπονητή. Το όνομα καθόλου άγνωστο. Ένας από τους πιο cool τύπους στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ένας από τους καλύτερους χαφ των τελευταίων πολλών ετών αναλαμβάνει τη γερμανική ομάδα. Ο Τσάμπι Αλόνσο μπορεί να έχει μια τεράστια καριέρα, να είναι σε γενικές γραμμές αγαπητός ή έστω παραδεκτός από το φίλαθλο κοινό, αλλά προπονητικά δεν έχει να επιδείξει σχεδόν τίποτα. Πήρε το δίπλωμά του το 2018 (μαζί με τον Τσάβι μεταξύ άλλων) και αφού πέρασε από την Κ13 της Ρεάλ πήγε στην ομάδα που τον ανέδειξε για να ξεκινήσει από τα χαμηλά. Ρεάλ Σοσιεδάδ Β’. Αυτό έχει να δείξει το βιογραφικό του. Η Λεβερκούζεν βρίσκεται στη ζώνη του υποβιβασμού και ένας άπειρος προπονητής ίσως δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση. Θες έναν μπαρουτοκαπνισμένο, έναν μαχητή των πάγκων που θα μαζέψει τον κάθε βαθμό, θα μπετονάρει ίσως αμυντικά. Στο Λεβερκούζεν και στην πανέμορφη Bayarena (ένα από τα πιο «χαριτωμένα» και ζεστά γήπεδα της Ευρώπης) δεν το είδαν έτσι. Αποφάσισαν ότι δεν θέλουν μία λύση «τσιρότο» για να κλείσουν την πληγή. Θέλουν κάτι πιο ουσιαστικό.
Απρίλιος 2023. Η ομάδα που ξεκίνησε με 5 βαθμούς στα πρώτα 8 παιχνίδια και ήταν προτελευταία όταν ανακοίνωσε τον Τσάμπι Αλόνσο, τρέχει μετά τη νίκη επί της Λειψίας ένα σερί 13 ματς χωρίς ήττα και βρίσκεται πλέον στην 6η θέση, δίνοντας μάχη για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Έχει να χάσει από τις 19 Φεβρουαρίου, από ένα εντός έδρας 2-3 από τη Μάιντζ. Και δεν είναι μόνο αυτό. Έχοντας χάσει με 2-3 από τη Μονακό στην έδρα της, φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα στον επαναληπτικό, περνάει τους Γάλλους στα πέναλτι και στη συνέχεια αποκλείει Φερεντσβάρος και Σεν Ζιλουάζ και βρίσκεται πλέον στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ απέναντι στη Ρόμα. Ποιος να το περίμενε ότι η χρονιά της θα μεταμορφωνόταν τόσο γρήγορα; Και μπορεί για τον κόσμο να είναι η Neverkusen ή Νεβερκούπεν ελληνιστί, αλλά η Μπάγερ, με τις αδυναμίες της, δείχνει να έχει βρει τον δρόμο της, τη φιλοσοφία της, να παίζει πάνω σε αυτή και να είναι και ευχάριστη στο μάτι, έχοντας την 3η καλύτερη επίθεση στην Μπουντεσλίγκα.
Κάποιος θα πει «γιατί να μην το περιμένουμε; ο τύπος ήταν πανέξυπνος στο γήπεδο» και βλέποντας και τον Τσάβι που συμμάζεψε το σκορποχώρι της Μπαρσελόνα θα έχει δίκιο. Κάποιος άλλος μπορεί να πει «Βάσκοι προπονητές = εγγύηση», βλέποντας Έμερι, Λοπετέγκι, Αρτέτα και τώρα τον Τσάμπι Αλόνσο. Αλλά υπάρχουν και πολλά αντιπαραδείγματα σπουδαίων και έξυπνων παικτών που δεν έγιναν αναγκαστικά καλοί προπονητές, ούτε η προέλευσή σου εγγυάται την επιτυχία. Και για να είμαστε και δίκαιοι, το ρόστερ της Μπάγερ δεν είναι καθόλου κακό, κάτι που έδειξε και η περσινή πορεία της. Αλλά αν σε πάρει η κάτω βόλτα, πολλές φορές δεν έχει γυρισμό. Κι ο Τσάμπι Αλόνσο ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση όπως φάνηκε.
Οι συγκρίσεις άρχισαν νωρίς. Βλέπετε ο Τσάμπι Αλόνσο έχει την τύχη να συνεργαστεί με μερικά από τα κορυφαία ονόματα των τελευταίων ετών. Θα είναι νέος Μουρίνιο; Αντσελότι; Πεπ; Ράφα Μπενίτεθ; Ας απαντήσει ο ίδιος: «Δεν με ανησυχούν οι συγκρίσεις. Δεν με ανησυχεί τίποτα. Πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Ήμουν τυχερός που είχα δίπλα μου πολύ καλούς ανθρώπους, τους καλύτερους. Με βοήθησαν πολύ, αλλά πρέπει να είσαι ο εαυτός σου. Δεν μπορείς να έχεις μόνο ένα στιλ, πρέπει να τα ανακατεύεις. Η φιλοσοφία μου είναι ότι πρέπει η ομάδα μου να καταλαβαίνει ακριβώς τη στρατηγική. Θέλω να κυριαρχούμε και να παίζουμε με ένταση. Ήμουν χαφ και ήθελα να ελέγχω τα παιχνίδια». Η Μπάγερ του προτιμά κατά κύριο λόγο την τριάδα στην άμυνα. Αυτή είναι η σταθερά. Αλλά από εκεί και πέρα μπορείς να πεις ότι παίζει κάτι σαν 3-4-3, με έμφαση στο “σαν” γιατί ανάλογα τον αγώνα, τη συνθήκη μέσα στο ίδιο το ματς, αυτό μπορεί να αλλάξει. Με την Μπάγερν Μονάχου ξεκίνησε με τετράδα, αλλά το γύρισε σε τριάδα και τελικά έκανε την ανατροπή.
«Σπάνια βλέπεις κάτι τέτοιο. Μας διέλυσε μια ομάδα που είχε παίξει την Πέμπτη το βράδυ», είπε ο Χασάν Σαλιχάμιτζιτς και σίγουρα δεν είναι μοναδική επιτυχία κάποιος να κερδίζει φέτος την Μπάγερν, αλλά λέει αρκετά για τον τρόπο με τον οποίο η Λεβερκούζεν κέρδισε.
Όταν ήταν παίκτης, οι συμπαίκτες του γίνονταν καλύτεροι γύρω του. Έτσι είχε πει ο Τζον Τόσακ. Ε, πλέον φαίνεται ήρθε η ώρα να γίνονται και οι παίκτες του κόουτς Τσάμπι καλύτεροι. Πριν έξι χρόνια σε ένα κείμενο για το αντίο του ως παίκτη γράφαμε ότι όλοι περιμένουν να γίνει καλός προπονητής. Φαίνεται ότι έχει βαλθεί να τους βγάλει σωστούς. Ο Τσάμπι Αλόνσο έφερε την αύρα ενός μεγάλου ποδοσφαιρικού ονόματος στα αποδυτήρια. Έδωσε μια ηρεμία, μια σιγουριά. Έβγαλε παίκτες από τη ναφθαλίνη, τους έδωσε δεύτερες ευκαιρίες και αυτοί τις άρπαξαν, ενώ αρκετοί ποδοσφαιριστές δείχνουν βελτίωση. Δεν είναι ότι ο κόουτς τούς έμαθε πώς να κλωτσάνε καλύτερα το τόπι μέσα σε λίγους μήνες. Αυτά γίνονται μόνο στις ταινίες. Αλλά τους καθοδήγησε και είδε πού και πώς μπορεί ο καθένας να προσφέρει περισσότερα. Ο Ρόμπερτ Άντριτς για παράδειγμα έγινε κάτι σαν “λίμπερο”. Ο Αλόνσο ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του και είδε ότι του ταίριαζε για να γίνει κάτι ανάμεσα σε αμυντικό και χαφ, σε έναν πολυσύνθετο ρόλο.
Με αντίπαλο τον Ζιντάν σε κάποιο παιχνίδι πριν περίπου 20 χρόνια
Ο Ρομπέρτο Ολάμπε, αθλητικός διευθυντής της Ρεάλ Σοσιεδάδ λέει στο GOAL ότι όταν ο Τσάμπι ήταν πιτσιρικάς ακόμα στην ομάδα και αυτή κινδύνευε με υποβιβασμό ήταν αυτός που έδειξε την προσωπικότητά του, αυτός που συμβούλευε ακόμα και τους σημαντικούς και πιο έμπειρους παίκτες όπως ο Ντάρκο Κοβάτσεβιτς, ο Νιχάτ και ο Αρανμπούρου. Σύμφωνα με τον Ολάμπε, επειδή ο Αλόνσο δεν ήταν ο πιο γρήγορος παίκτης του κόσμου, για να ξεχωρίσει έπρεπε να μπορεί να καταλαβαίνει το παιχνίδι, να το διαβάζει. Αυτή η ποδοσφαιρική ευφυΐα αποτελεί και προπονητικό εχέγγυο.
Μια αναζήτηση στις μηχανές αναζήτησης θα τον φέρει ως μελλοντικό υποψήφιο σε κάθε μια από τις παλιές του αγάπες. “Ο αντικαταστάτης του Κλοπ;”, “η λύση για το χάος της Μπάγερν;”, “ο επόμενος προπονητής στη Ρεάλ;” αναρωτιούνται τα σάιτ και οι εφημερίδες. Φυσικά και ένα σωρό άλλες ομάδες με τις οποίες δεν έχει σχέση. Από τη Γουέστ Χαμ μέχρι την Τσέλσι. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν μιλάει για φήμες και πιθανότητες και αποφεύγει να συνδέσει τον εαυτό του με κάποια ομάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι όσο κι αν η Μπάγερ θέλει να επενδύσει πάνω του, το ταβάνι της είναι συγκεκριμένο και το brand name του Τσάμπι ως θρύλου σε ομάδες όπως Λίβερπουλ, Ρεάλ και Μπάγερν τον κάνουν έναν πολύ… σέξι (και όχι λόγω εμφάνισης) στόχο που δύσκολα δεν θα πάρει την ευκαιρία του σε κάποιον πολύ μεγάλο σύλλογο. Το θέμα είναι αν θα γίνει Ζιντάν ή Πίρλο. Τσάβι ή Τζέραρντ. Πριν έξι χρόνια, όταν αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια το έκανε με ένα μήνυμα στα social media που έγραφε: «Το έζησα. Το αγάπησα. Αντίο όμορφο παιχνίδι». Δεν μπορούσε όμως να μείνει μακριά του.