Warriors-Lakers, Game 2: Ο πόλεμος των άστρων

Οι Λέικερς έκαναν το break στο Σαν Φρανσίσκο κερδίζοντας το εναρκτήριο παιχνίδι της σειράς και οι πρωταθλητές πλέον είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, προβαίνοντας σε μερικές «προσαρμογές». Είναι η βραδιά της απάντησης του Στεφ Κάρι…

Καμία  έκπληξη. Οι Λέικερς πήραν το διπλό με το «καλημέρα» στη μεγάλη σειρά της Καλιφόρνια κεφαλαιοποιώντας όλα τους τα πλεονεκτήματα στο μεγάλο αυτό ματσάρισμα. Ήταν ίσως η πιο πιθανή κατάληξη για το πρώτο παιχνίδι  με την έννοια ότι οι Ουόριορς έρχονταν από ένα έβδομο ματς. Δεν είναι ποτέ εύκολο (όσο έμπειρος και εάν είσαι) να αδειάσεις συναισθηματικά μετά από μια τόσο οριακή κατάσταση και να μπεις φρέσκος και έτοιμος για την επόμενη πρόκληση, ξεκινώντας από το μηδέν. Όμως οι ημιτελικοί της Δύσης μόλις άρχισαν. Και έχουν πολύ δρόμο ακόμα μπροστά τους.

 

Αλλάζει τα δεδομένα η παρουσία του Άντονι Ντέιβις

 

Οι «Λιμνάνθρωποι» επένδυσαν στα πλεονεκτήματα που γεννάει το μέγεθος τους και η παρουσία του Άντονι Ντέιβις στην καρδιά του «ζωγραφιστού». O 30χρονος σταρ από το Σικάγο αποτελεί το βασικό πρόβλημα των Ουόριορς σε αυτήν τη σειρά, καθώς οι πρωταθλητές οφείλουν να βρουν λύσεις απέναντι του και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Ο Ντέιβις είναι πολύ skilled, αθλητικός  και μακρύς για να ματσαριστεί από τη γραμμή ψηλών των «Πολεμιστών» οι οποίοι αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες για να τον κρατήσουν μακριά από το καλάθι στην άμυνα τους αλλά και για να τον τραβήξουν μακριά από αυτό, στην δική τους επίθεση.

Σημειώστε ότι η ομάδα του Στιβ Κερ σούταρε 53 τρίποντα (ευστόχησε στα 21, 39.6%) σε σύνολο 106 εκτελέσεων στο πρώτο παιχνίδι. Ακριβώς οι μισές προσπάθειες της έγιναν πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, απόρροια της τακτικής του Χαμ να δώσει χώρο κρατώντας τον ψηλό του κοντά στην καρδιά της ρακέτας. Οι γηπεδούχοι είχαν σημαντικό πρόβλημα να παράγουν περνώντας προς τα μέσα και έγιναν υπέρ του δέοντος περιφερειακοί σε όρους εκτέλεσης.

Οι Λέικερς μέτρησαν μόλις 6/25 τρίποντα όμως κατάφεραν να κερδίσουν την πρώτη ομάδα στην ιστορία των playoffs η οποία είδε τρεις παίχτες της να ευστοχούν σε 6 τρίποντα ο καθένας (Κάρι, Τόμπσον, Πουλ), γιατί πέρασε μεθοδικά τη μπάλα στη ρακέτα (βρίσκοντας με διαφορετικούς τρόπους τον Ντέιβις έτοιμο να τελειώσει φάσεις) και εισέπραξε τα ευεργετικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής, πηγαίνοντας με σαφώς μεγαλύτερη συχνότητα από τον αντίπαλο στη γραμμή των προσωπικών.

Oι Ουόριορς θα πρέπει να δουλέψουν πολύ απέναντι στον Ντέιβις μπαίνοντας στο δεύτερο ματς, όντας πιο «φυσικοί» και ενεργητικοί απέναντι του. Πιθανόν χρειάζεται πιο πολύ ο Ντρέιμοντ Γκριν εδώ και βοήθειες από τον Ουίγκινς και τους περιφερειακούς ώστε να μείνει χαμηλά ο σταρ των Λέικερς. Νομίζω ότι ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης, οι Ουόριορς μπορούν να το κάνουν.

 

Η απάντηση του Κάρι

 

Μετά την εκπληκτική παράσταση στο Σακραμέντο και στο Game7, o Στεφ Κάρι έμοιαζε να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια απέναντι στους Λέικερς. Μετά από ένα καλό ξεκίνημα, χάθηκε για ένα μεγάλο διάστημα και εν τέλει πήρε την κατάσταση στα χέρια του στην τελική ευθεία οδηγώντας την ομάδα του σε μια μεγάλη ανατροπή η οποία λίγο έλειψε να ολοκληρωθεί πλήρως.

Ο Στιβ Κερ θέλησε να παίξει (ως συνήθως) τον Κάρι μακριά από τη μπάλα για να μην τον φθείρει, μετά την υπερπροσπάθεια του τελευταίου αγώνα με τους Κινγκς. Εκεί ο Στεφ λειτούργησε ως κυρίως χειριστής (main ball handler), περνώντας προς τα μέσα και διαλύοντας μια άμυνα η οποία δεν είχε rim protection. Απέναντι στους Λέικερς όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η «φυσική», δυναμική άμυνα του Βάντερμπιλτ μακριά από τη μπάλα έφερε αποτέλεσμα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Αντίθετα, όταν ο Στεφ ανέβηκε στο «κεφάλι» της επίθεσης τρέχοντας τις ball screen-δράσεις, οι Ουόριορς ξεκίνησαν την αντεπίθεση τους με τον ηγέτη τους να σκοράρει 9 συνεχόμενους πόντους. Ο Κάρι θα είναι επιθετικός στο δεύτερο ματς και θα προσπαθήσει να πάρει στις πλάτες του τους γηπεδούχους, δημιουργώντας την αγωνιστική συνθήκη για να δώσει ο ίδιος και οι «πρωταθλητές» μια ηχηρή απάντηση στον αντίπαλο. Η μάχη του με τον ΛεΜπρόν άλλωστε αποτελεί ένα από τα κεντρικά σημεία της σειράς και ο (εμφανώς σε καλύτερη κατάσταση αυτήν τη στιγμή) Στεφ θα κάνει τα πάντα για νικήσει και να επιβληθεί, σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο.

Η βασική «προσαρμογή» λοιπόν που πιθανόν θα δούμε από τον κόουτς Κερ θα είναι το να δώσει τη μπάλα στα χέρια του μεγάλου του σταρ από νωρίς, βοηθώντας τον να ζεσταθεί και να συνδεθεί με το καλάθι σχετικά γρήγορα. Με αυτήν την τακτική επιλογή παράλληλα θα βάλει μεγαλύτερη πίεση στην άμυνα των Λέικερς, αλλάζοντας τους συσχετισμούς και δημιουργώντας περισσότερους χώρους στο «ζωγραφιστό».

Εν κατακλείδι, οι Λέικερς πήραν αυτό που ήθελαν κάνοντας το break στο Σαν Φρανσίσκο. Πλέον είναι η σειρά των Ουόριορς να παίξουν στα «κόκκινα» και να απαντήσουν. Η μάχη της Καλιφόρνια αναμένεται να τραβήξει αρκετά καθώς οι δύο ομάδες είναι κοντά αγωνιστικά, κατέχοντας πολύ συγκεκριμένα τακτικά πλεονεκτήματα απέναντι στον αντίπαλο.

Bet Builder με Χάντικαπ Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς -2.5 και Stephen Curry Πόντοι 29+ σε απόδοση 2.48 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr