Ποιες ήταν οι δέκα πιο σημαντικές κινήσεις ομάδων στο φετινό ευρωπαϊκό μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού; Τις καταγράφουμε και τις αξιολογούμε στο Stoiximan Blog.
O ήχος της μπάλας στο παρκέ αρχίζει να ακούγεται ξανά και όλοι μαζί (ομάδες, οπαδοί, τηλεοπτικό κοινό) ετοιμαζόμαστε για τη νέα σεζόν που ξεκινάει σε μερικές ημέρες στην Ευρώπη. Η Offseason είναι ως επί το πλείστον παρελθόν, παρότι ουκ ολίγες ομάδες ψάχνουν την τελευταία πινελιά στον καμβά του ρόστερ τους.
Αυτές λοιπόν είναι δέκα από τις κινήσεις που ξεχωρίσαμε το φετινό καλοκαίρι στο ευρωπαϊκό παζάρι.
10.Ζακ ΛεΝτέι (Παρτίζαν)
Οι Σέρβοι έγιναν ο καινούργιος μεγάλος παίχτης στο τραπέζι, κλέβοντας την παράσταση με κινήσεις όπως αυτές των ΛεΝτέι και Πάντερ. Ο Αμερικανός φόργουορντ-σέντερ στα 27 του χρόνια, έχει πετύχει κάτι πραγματικά αξιοζήλευτο. Σε διαδοχικές σεζόν έχει επιλέγει από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης. Μπλατ (Ολυμπιακός), Σάρας (Ζάλγκιρις), Μεσίνα (Αρμάνι) και πλέον Ζοτς. Ο δυναμισμός, η μαχητικότητα και τα «μαλακά» του χέρια (έχει εξαιρετικά τελειώματα) σε συνδυασμό με το πρόσωπο-πλάτη παιχνίδι του δημιουργούν ένα ελκυστικό πακέτο για τις ομάδες που έχουν υψηλούς στόχους.
9.Πιερία Χένρι (Φενέρ)
Σπουδαία κίνηση από τη Φενέρ η οποία υπέγραψε έναν από τους καλύτερους γκαρντ της περυσινής Ευρωλίγκας. Ο Χένρι έρχεται από εξαιρετική σεζόν με τη Μπασκόνια, της οποίας υπήρξε ο κινητήριος μοχλός. Η φημολογία μιλούσε για συμφωνία του με τη Ρεάλ Μαδρίτης όμως εν τέλει η τουρκική ομάδα απέσπασε την υπογραφή του και τον έκανε κάτοικο της Πόλης. Ο Χένρι είναι εξίσου επιδραστικός σε άμυνα και επίθεση, παίζει με μεγάλη ένταση και έχει το πνευματικό προφίλ ώστε να παράγει μεγάλα plays σε κομβικές στιγμές.
8.Μάριο Χεζόνια (Ούνικς)
Ο «Σούπερ Μάριο» θα συνεχίσει να φοράει τα πράσινα παρότι δεν κατάφερε να παραμείνει στην Αθήνα και στο αγαπημένο του «τριφύλλι». Για την Ούνιξ αυτή είναι αν μη τι άλλο μια σπουδαία κίνηση. Η παρουσία του Βέλιμιρ Περάσοβιτς στον πάγκο έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Ο Χεζόνια θα είναι ο κυρίως finisher των Ρώσων στο ανοιχτό γήπεδο (ο κόουτς λατρεύει το γρήγορο παιχνίδι) και ένας από τους βασικούς εκφραστές της επίθεσης τους σε σετ καταστάσεις, με την εξαιρετική ικανότητα του στο να παίζει κάθετα. Για το club του Καζάν –πρωτίστως εμπορικά και σε δεύτερη φάση αγωνιστικά- η υπογραφή του Κροατή συνιστά αν μη τι άλλο μια επιτυχία.
7.Ντίνος Μήτογλου (Αρμάνι)
Η Αρμάνι απέκτησε έναν «παίχτη-Μεσίνα» με υψηλές προδιαγραφές, σε πολύ καλή ηλικία. Ο Σικελός κόουτς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια των Λομβαρδών να φέρουν τον Έλληνα διεθνή φόργουορντ στο Mediolanum, ανανεώνοντας τη γραμμή ψηλών τους. Ο Μήτογλου είναι ένας από τους καλύτερους ριμπάουντερ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, καλύπτει δύο θέσεις και σταδιακό αναπτύσσει το επιθετικό του ρεπερτόριο προσπαθώντας να κατακτήσει δεξιότητες σε κομμάτια που μέχρι σήμερα ήταν ασταθής. Κίνησης προοπτικής και χημείας. Ο Ετόρε Μεσίνα αναμφίβολα θα είναι ικανοποιημένος.
Τώρα το MatchCombo διαθέσιμο και στο μπάσκετ! Συνδυάζεις διαφορετικές αγορές του ίδιου αγώνα σε ένα στοίχημα στη Stoiximan!
- Ουέιντ Μπάλντγουιν (Μπασκόνια)
Μεγάλο το ενδιαφέρον εδώ. Μετά τη breakout season του στο Μόναχο, ο Μπάλντγουιν τα μάζεψε (η Μπάγερν δεν ήταν διατεθειμένη να του δώσει σημαντική αύξηση στο συμβόλαιο του) και πήγε στη Βιτόρια όπου θα συναντήσει τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Τα προσόντα του πυραυλοκίνητου Αμερικανού είναι αδιαμφισβήτητα. Το ίδιο όμως και το γεγονός ότι θέλει δουλειά ακόμα στο κομμάτι των αποφάσεων. Η παρουσία του Τζέισον Γκρέιντζερ δίπλα του θα τον βοηθήσει, όμως ο ίδιος σταδιακά οφείλει να δείξει βελτίωση στον παραπάνω τομέα, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να τρέξει την επίθεση της ομάδας. Στα παιχνίδια προετοιμασίας έχει δείξει μια ροπή στην πάσα και μια τάση να αξιοποιήσει περισσότερο τους συμπαίχτες του, χωρίς να χάσει φυσικά την επιθετικότητα του. Το γρήγορο τέμπο της Μπασκόνια μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά.
5.Αλεξέι Σβεντ (ΤΣΣΚΑ)
Ο δαιμόνιος καλόγερος «Ρασπούτιν» μετακόμισε από την ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, στην καρδιά της. Μετά την διακοπή των σχέσεων με τον Μάικ Τζέιμς, ήταν προφανές ότι η «ομάδα του στρατού» χρειαζόταν έναν περιφερειακό με ικανότητα στο σκορ και τη δημιουργία, ο οποίος θα προσέδιδε έναν πιο απρόβλεπτο χαρακτήρα στην επίθεση του Δημήτρη Ιτούδη. O Σβεντ οδεύει στα 33 πλέον, όμως έρχεται από καλή σεζόν (19.8 πόντοι-7.7 τελικές πάσες) και μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες βοήθειες εάν αγκαλιάσει το ταλέντο του στην πάσα και φιλτράρει λίγο καλύτερα τις εκτελέσεις του.
- Μάικ Τζέιμς (Μονακό)
Μετά από ένα πολύκροτο σήριαλ, ο Αμερικανός σταρ έλυσε το συμβόλαιο του με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και βρήκε άμεσα τον επόμενο σταθμό του στο «Πριγκιπάτο». Κάπως έτσι, η Μονακό κάνει το μεγάλο μπαμ και στρέφει αρκετούς προβολείς επάνω της στην πρώτη της σεζόν στη διοργάνωση. Ο Τζέιμς είναι ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην Ευρώπη καθ θα πάρει τα κλειδιά ενός αθλητικού συνόλου το οποίο πλέον έχει και το βάθος για να κοιτάξει ψηλότερα από τον αρχικό στόχο της «τίμιας συμμετοχής». Σημειώστε ότι σε μια λίγκα (ProA) όπου το ύψος των μισθών είναι διαχρονικά συγκεκριμένο, το ποσό που επενδύθηκε στην περίπτωση του Τζέιμς συνιστά ρεκόρ.
- Μάριους Γκριγκόνις (ΤΣΣΚΑ)
O καλύτερος «πλάγιος» της Ευρωλίγκας μετακόμισε με συνοπτικές διαδικασίες πιο ανατολικά και έγινε μέλος της «αρκούδας». Ήταν μια ηχηρή κίνηση από την ΤΣΣΚΑ η οποία κατάφερε να κλείσει τον παίχτη πριν καν αυτός βγει στην αγορά. Η συγκυρία της έλλειψης ρευστού από τα ταμεία της Μπαρτσελόνα (ο Σάρας τον ήθελε αλλά δεν μπορούσε) λειτούργησε υπέρ των Ρώσων. Ο Γκριγκόνις είναι ένας πολύ ικανός γκαρντ-φόργουορντ όμως στη Μόσχα θα κληθεί να παράγει σε ένα διαφορετικό σύστημα, του οποίου η παραγωγική διαδικασία έχει οικοδομηθεί επάνω στο ένας εναντίον ενός και όχι στις συνεργασίες και την κίνηση μακριά από τη μπάλα, κατάσταση που αποτελούσε το φόρτε του στο Κάουνας. Μένει να δούμε πως θα πάει αυτό.
- Σαμπάζ Νάπιερ (Ζενίτ)
Ταρακούνησε τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ η Ζενίτ, σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι πίστευαν ότι θα δυσκολευτεί να συνέλθει μετά τη δεδομένη απώλεια του ηγέτη της, Κέβιν Πάνγκος. Ο Νάπιερ δεν είναι ακόμα ένας ΝΒΑer που περνάει τον Ατλαντικό γιατί πλέον δεν βρίσκει αυτό που ακριβώς θέλει. Είναι ένα ιδιαίτερο μπασκετικό ταλέντο με τρομερές δεξιότητες και ένας πόιντ γκαρντ που μπορεί να φέρει τον αντίπαλο αμυντικό σε κατάσταση απελπισίας. Μετά από μια ζωή στην Αμερική, η μεταπήδηση στην Ευρώπη του διαφορετικού πλαισίου χώρων απαιτεί ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής όμως ο Νάπιερ θα έχει ουκ ολίγες «σπέσιαλ» βραδιές στη φετινή σεζόν. Μένει να δούμε εάν θα μπορέσει να κουβαλήσει τη Ζενίτ μέχρι τα playoffs της Ευρωλίγκας, κοντράροντας παράλληλα στα ίσα την ΤΣΣΚΑ για το στέμμα της VTB.
1.Ζέλικο Ομπράντοβιτς (Παρτίζαν)
Ο «Βασιλιάς» επιστρέφει στην ενεργό δράση και ως γνωστόν ό,τι ακουμπήσει θα μετατραπεί χρυσό. Το χέρι του (βασικά η καρδιά του) επέλεξε το Βελιγράδι και την ανοικοδόμηση της αγαπημένης του Παρτίζαν η οποία εν μια νυκτί έγινε το πιο hot club στην Ευρώπη. Με την κρατική υποστήριξη και το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα της δικής του παρουσίας και προσωπικότητας στο τραπέζι, οι Παρτιζάνοι έκαναν μερικές σπουδαίες κινήσεις, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον νεανικό σύνολο, που μοιάζει έτοιμο να δεχθεί την επίδραση του μαγικού ραβδιού του Ζοτς. Αλήθεια, ποιος δεν ανυπομονεί για τα παιχνίδια αυτής της ομάδας και για μερικές βραδιές “Ομπραντοβιτσιακής” τσοχάδας στον δρόμο για νέες περιπέτειες;