Τι φέρνει ο Κούπερ στο τραπέζι..;

Στο Mini-Lifting που επιχειρεί ο Παναθηναϊκός μετά το τέλος της Ευρωπαϊκής σεζόν και στη προσπάθεια του να διατηρήσει τον τίτλο της  Ελληνικής λίγκας στο ΟΑΚΑ, ο Ντι Τζέη Κούπερ μπορεί να αποτελέσει το κρυφό χαρτί, ιδιαίτερα σε μια αρκετά απαιτητική σειρά τελικών με τον Ολυμπιακό.

Το γράφω αυτό κάπως απροκάλυπτα καθώς είναι τέτοια η φύση μια ενδεχόμενης σειράς τελικών που αναδεικνύει παίχτες με τα χαρακτηριστικά του 25χρονου PG. Ο Κούπερ είναι ο πρώτος παίχτης που φέρνει στο ΟΑΚΑ μια δόση απογαλακτισμού από τον Δημήτρη Διαμαντίδη με την έννοια ότι τέτοια playmaking skills δίπλα στον αρχηγό δεν είχαν ποτέ οι πράσινοι στο ρόστερ τους στη μετά-Ομπράντοβιτς εποχή. Έναν γκαρντ που μπορεί να «τρέξει» την επίθεση της ομάδας στο μισό γήπεδο διατηρώντας αναμεμειγμένους σε αυτήν και τους 4 συμπαίκτες στο παρκέ. Έναν σπουδαίο pick & roll executor. Κυρίως όμως, έναν floor general που θα βελτιώσει την ομάδα στο κομμάτι της «απόφασης». Ένας παράγοντας που είχε δημιουργήσει έναν ομφάλιο λώρο μεταξύ της ομάδας και του Διαμαντίδη ο οποίος στη παρούσα φάση (που επιβάλλει συντήρηση του αρχηγού, λιγότερα και πιο ποιοτικά λεπτά) λειτουργούσε ανασταλτικά.

Ο Κούπερ έχει πολλά να μάθει εάν πιαστεί στο άρμα του Παναθηναϊκού. Μπορεί να βελτιώσει την ομάδα και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο ο ίδιος κάνοντας enter στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, αυτό της Ευρωλίγκας.  Πρέπει να καταλάβει ότι αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία για αυτόν. Το πλαίσιο (λίγος χρόνος και αγώνες μέχρι το τέλος της σεζόν) σίγουρα δεν είναι το καλύτερο δυνατό για να αναδείξει τις ικανότητες του. Ακόμα μαθαίνει τους συμπαίκτες του και προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο που σκέφτεται και κινείται στο παρκέ ο καθένας, προαπαιτούμενο για έναν ποιοτικό PG. Σε αυτό το πιο aggressive στυλ που θέλει να περάσει στο παιχνίδι της ομάδας ο Σωτήρης Μανωλόπουλος, ο Κούπερ ίσως να μην είναι το centerpiece, όμως είναι το κουμπί ενεργοποίησης, ο παίχτης που θα δημιουργήσει το πλαίσιο για να αποκτήσει ροή η πράσινη επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός άρεσε εχθές στον ημιτελικό των playoffs απέναντι στον ΠΑΟΚ. Μετά από ένα μέτριο performance στο πρώτο 20λεπτο, ανέβασε σημαντικά τη πίεση και την ένταση του στο αμυντικό κομμάτι τελειώνοντας τον αντίπαλο. Αυτή η καινούργια (;) ομάδα που προσπαθεί να δημιουργήσει μέσα σε λίγο χρόνο ο κόουτς Μανωλόπουλος, στοχεύει να μετατρέπει την άμυνα άμεσα σε επίθεση όσο το δυνατόν περισσότερες φορές μέσα σε ένα παιχνίδι. Και ο Κούπερ πήρε το μήνυμα. Το αμυντικό του effort εχθές ήταν ενδεικτικό καθώς τα πολύ μακρά του άκρα (που τον κάνουν έναν εξαίρετο rebounding-guard) ήταν πολύ ενεργά ενώ έδειξε μεγάλη διάθεση να αμυνθεί στη δυνατή πλευρά, πάνω στη μπάλα.

Πάνω από όλα όμως, ο Κούπερ φέρνει στο τραπέζι leadership. Χωρίς να είναι ο σκόρερ, αποτελεί τον τύπο του παίχτη που τραβάει αρκετή από την  προσοχή της άμυνας και εμπνέει εμπιστοσύνη στο ότι θα πάρει την σωστή απόφαση. Για να μη ξεχνιόμαστε, μιλάμε για ένα παιδί το οποίο πέρυσι έπαιρνε λιγότερο από 75 χιλιάδες ευρώ στον ΠΑΟΚ.. Δεν είναι σούπερ σταρ. Όμως μπορεί να φέρει έναν αέρα αλλαγής στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού (έστω και εάν ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για να «δείξει) και να αποτελέσει το κρυφό του χαρτί για τη συνέχεια. Κάτι μου λέει ότι από αυτή τη συνεργασία θα βγούν κερδισμένες και οι δύο πλευρές.