Ολυμπιακός Μπαρτσελόνα Euroleague

Θα σε δω στην κόλαση αγάπη μου..

Εκκίνηση για το Top-16 της Ευρωλίγκας με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται την Μπαρτσελόνα σε μία από τις πολλές μεγάλες αναμετρήσεις που αναμένεται να ζήσουμε τους επόμενους 3 μήνες. Ο Δημήτρης “hoopfellas” Κατσιώνης, αναλύει την μεγάλη μάχη και μας βάζει στο παιχνίδι.Το TOP-16 της Ευρωλίγκας ξεκινά και στις επόμενες 100 ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να πιάσει κόκκινο αρχής γενομένης με το ματς του Φαλήρου όπου Ολυμπιακός και Μπαρτσελόνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Ο βαθμός δυσκολίας πολύ μεγάλος για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου..

Βλέποντας τη κυριαρχία της Μπαρτσελόνα προχθές στη Μαδρίτη σκεφτόμουν ασυναίσθητα ότι όλη αυτή η ..παρέλαση των Καταλανών μπορεί να αποδειχθεί συν για τον Ολυμπιακό. Σε καμία περίπτωση δε θα ήθελα μια τσιτωμένη στο απόλυτο Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ μετά από μια ήττα σε ένα ντέρμπι. Οι ερυθρόλευκοι, που θα παραταχτούν χωρίς τον Λοτζέσκι, έχουν τα προβλήματα τους και τελευταία διανύουν μια μικρή περίοδο κάμψης. Ο όμιλος των ερυθρολεύκων δεν έχει νίκες και ήττες εντός ή εκτός προγράμματος. Κάθε ματς είναι τελικός. Τόσο απλά..

Τι έχουμε κρατήσει αναφορικά με το σπουδαίο αυτό ματς..

-Η Μπαρτσελόνα είναι καλύτερη ομάδα από πέρυσι. Είχαμε εστιάσει σε αυτό από το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα καλά δομημένο σύνολο, ποιοτικό βάθος σε κάθε θέση και σωστή στελέχωση το οποίο μπορεί να ανταποκριθεί σε κάθε απαίτηση στο σύγχρονο μπάσκετ. Ελάχιστες ομάδες έχουν τέτοιο βάθος. Καταλαβαίνετε ότι ο Πασκουάλ μπορεί να παίξει με το ρόστερ του και να παρουσιάσει πραγματικά ΠΟΛΛΑ πράγματα σε επίπεδο προσαρμογών και τακτικής.

-Όπως πολύ σωστά είπε ο κόουτς Σφαιρόπουλος, οι Καταλανοί “είναι ομάδα που βασίζεται στο επιθετικό κομμάτι”. Η επίθεση του Πασκουάλ είναι από τα πιο αξιόλογα γεγονότα σε επίπεδο προπονητικής δουλειάς που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει στην Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια. Ζυγισμένη, ισορροπημένη επίθεση συνεργασίας, χωρίς καμία στατικότητα, αρκετή κίνηση και αυτοματισμούς με πυλώνα τις πολλές και εναλλακτικές πηγές δημιουργίας που ξεχωρίζουν σε αυτήν. Η Μπαρτσελόνα παίζει σε πολύ ελεγχόμενο τέμπο, ανάλογο με του Ολυμπιακού (και σε ακόμα μικρότερο αριθμό κατοχών) και διακρίνεται για το τεράστιο της Efficiency αλλά και τον πολύ μικρό αριθμό λαθών.

-Η εκτίμηση μου είναι ότι η άμυνα του Ολυμπιακού θα καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα διεξαχθεί το ματς αυτό. Βασικά, ο τρόπος που οι ερυθρόλευκοι θα προσεγγίσουν αυτό το παιχνίδι από την αρχή.. Πρέπει να είναι πολύ επιθετικοί και physical , δημιουργώντας “πολεμικό” κλίμα με στόχο να σπρώξουν την επίθεση των Καταλανών μακριά από τα καλά της σημεία σε επίπεδο9 εκτέλεσης. Παίχτες όπως ο Ρίμπας και ο Σάμιουελς (εξαιρετικοί στο classico) αποτελούν το ιδανικό supporting cast φέτος για το δίδυμο Τόμιτς-Σατοράνσκι, το οποίο μάλιστα εκτιμώ ότι θα δημιουργήσειτα μεγαλύτερα προβλήματα στους γηπεδούχους,

-Οι Καταλανοί παρουσιάζουν συγκεκριμένες αδυναμίες φέτος στο παιχνίδι τους. Ριμπάουντ και άμυνα απέναντι σε ικανούς σκόρερς στο ζωγραφιστό. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να κυκλώσει αυτά τα κομμάτια. Γνωρίζει ότι με το ριμπάουντ μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό ενώ στην επίθεση η λογική λέει ότι πρέπει να φορτώσει μπάλες στον Πρίντεζη (ευκαιρία για καλό παιχνίδι) και να σημαδέψει τον Χάντερ σε κίνηση. Αμυντικά έχουν κενά οι φιλοξενούμενοι και νομίζω ότι με αφετηρία το ριμπάουντ ο Ολυμπιακόςς μπορεί να κοιτάξει το ανοιχτό γήπεδο. Μη ξεχνάμε ότι απέναντι του έχει την καλύτερη ίσως σετ επίθεση στην Ευρώπη..

Ματσάρα λοιπόν στο ξεκίνημα της φάσης των “16” που μας καλωσορίζει με τον καλύτερο τρόπο στο δεύτερο μισό της σεζόν. Το ψυχολογικό υπόβαθρο του παιχνιδιού είναι σημαντικό. Θέλω να πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα μπει για να παίξει πολύ aggressive άμυνα η οποία θα κρατήσει ασυνήθιστα χαμηλά (για τα στάνταρντς τους) τους Καταλανούς. Νομίζω δεν έχει άλλη λύση, από εκεί θα πιαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση ο Πασκουάλ θα είναι το φαβορί.. Η Μπαρτσελόνα έχει πολύ ιδιαίτερο mentality σαν ομάδα όμως παραδοσιακά αυτή την εποχή ανεβαίνει και μη σας κάνει εντύπωση να βγει πρώτη από το γκρούπ. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τη Τρίτη το βράδυ δε μπορεί να ξεκινήσει με ήττα στο Φάληρο..