popovich-stoiximan-blog

Πέντε εμπόδια για την TEAM USA

H Aμερικανική ομάδα θα παραταχθεί στα γήπεδα της Κίνας χωρίς να αποτελεί το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και τα εμπόδια που θα κληθεί να υπερκεράσει  ουκ ολίγα…

Το ντόμινο των αποχωρήσεων των πρωτοκλασάτων αθλητών του ΝΒΑ από το αμερικανικό συγκρότημα διαμόρφωσε μια ιδιαίτερη κατάσταση αναφορικά με τη μορφή του συνόλου  και τις πιθανότητες επιτυχίας της ομάδας του Γκρεγκ Πόποβιτς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Κίνας. O θρυλικός κόουτς των Σπερς μαζί με τους συνεργάτες του, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και οι Στιβ Κερ (Ουόριορς) και Τζέι Ράιτ (Βιλανόβα) θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο όπλο του φετινού συνόλου στη προσπάθεια του να υπερκεράσει κάθε πιθανό ανάχωμα στον δρόμο για το χρυσό.

Ποια είναι όμως τα πέντε μεγαλύτερα εμπόδια για την TEAM USA και τις βλέψεις της για την κατάκτηση της διοργάνωσης στην Κίνα; Πάμε να τα δούμε μαζί…

-Η έλλειψη βετεράνων: Πίσω στο 2014 θυμάμαι το πόσο έντονα υπογράμμισε ο Μάικ Σιζέφσκι  τη σημασία της παρουσίας βετεράνων αθλητών στο ρόστερ μιας ομάδας σε αυτό το επίπεδο. Η φετινή TEAM USA στερείται τέτοιων αθλητών καθώς μόνο οι Μπαρνς και Πλάμλι έχουν εμπειρία από διεθνές τουρνουά ενώ ο Kάιλ Λάουρι (που θα είχε ηγετικό ρόλο εντός αλλά κυρίως εκτός των τεσσάρων γραμμών) τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να δηλώσει παρών. Η έλλειψη βετεράνων λοιπόν έχει να κάνει πρωτίστως με την απουσία αθλητών με προηγούμενη εμπειρία σε αυτό το στυλ παιχνιδιού αλλά και παιχτών/προσωπικοτήτων που έχουν γράψει «χιλιόμετρα» στα παρκέ και μπορούν να δείξουν τον δρόμο στους νεότερους.

-Οι λογικές «ασθένειες» ενός νέου συνόλου: Οι Αμερικανοί διαθέτουν ένα εντελώς καινούργιο ρόστερ το οποίο θα χρειαστεί αρκετές εργατοώρες και χρόνο εκτός παρκέ για να μπορέσει να δημιουργήσει δεσμούς επικοινωνίας και να πιάσει ένα επιθυμητό επίπεδο συνοχής. Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, η ομάδα του Πόποβιτς τώρα γνωρίζεται και η εμφάνιση «παιδικών» ασθενειών (λόγω του όχι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου συνοχής) είναι κάτι συνηθισμένο και αναμενόμενο σε ανάλογες περιπτώσεις.

-Η απουσία ελίτ ταλέντου: Η TEAM USA έχει ακόμα το ρόστερ με τις περισσότερες (ερευνώντας το σε ολόκληρο το βάθος του) δεξιότητες στη διοργάνωση αλλά στην πραγματικότητα δεν διαθέτει σούπερ-σταρ. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι Κέμπα Ουόκερ και Κρις Μίντλετον έρχονται από All-Star χρονιά φέτος στο ΝΒΑ. Την ίδια στιγμή στο τουρνουά θα υπάρχουν απέναντι δύο μέλη της καλύτερης φετινής πεντάδας του ΝΒΑ (Γιάννης-Γιόκιτς, με τον πρώτο μάλιστα να κατέχει και τον τίτλο του MVP), ο Ρούντι Γκομπέρτ από την τρίτη καλύτερη φετινή πεντάδα και φυσικά ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ο οποίος σε αυτό το στυλ παιχνιδιού είναι όντως κάτι ξεχωριστό.

-Η έλλειψη ψηλού που θα παίξει με πλάτη στο καλάθι ή θα παράγει αποτελεσματικά μέσω Pick & Roll: Η φύση του παιχνιδιού στα διεθνή τουρνουά είναι ιδιαίτερη γεγονός που μεγιστοποιεί την αξία αθλητών που ειδικεύονται στην εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων οι οποίες αξιολογούνται ως σημαντικές. Το περιφερειακό σουτ και το παιχνίδι με πλάτη  είναι δύο παραδοσιακά όπλα για αυτό το στυλ μπάσκετ. Στην αμερικανική ομάδα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ψηλός που να ειδικεύεται σε αυτό το κομμάτι (παιχνίδι με πλάτη) γεγονός που δημιουργεί την εντύπωση ότι εάν μια καλή άμυνα κλείσει τους διαδρόμους και δεν επιτρέψει ρήγματα μπορεί να αναγκάσει την επίθεση του Πόποβιτς να γίνει υπέρ του δέοντος περιφερειακή. Βέβαια και παλαιότερες εκδοχές της TEAM USA δεν είχαν ψηλό στον οποίον να ακουμπούν με ασφάλεια τη μπάλα στο χαμηλό ποστ αλλά διέθεταν παίχτες με παιχνίδι με πλάτη σε άλλες θέσεις της πεντάδας.

-Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις: Η μεγαλύτερη απειλή για το σύνολο του Πόποβιτς έρχεται από την Ευρώπη. Είναι γεγονός ότι κάποιες συγκεκριμένες ευρωπαϊκές ομάδες όπως η Σερβία, η Γαλλία, η Ισπανία και σε δεύτερη φάση η Λιθυανία και η Ελλάδα, δείχνουν ότι μπορούν να ανταγωνιστούν τους Αμερικανούς. Η φύση δε του τουρνουά με τα νοκ-άουτ παιχνίδια είναι τέτοια που τιμωρεί την μια κακή βραδιά. Πόσο εύκολο θα είναι για την TEAM USA να σταθεί όρθια σε ένα τέτοιο, όχι τόσο καλό για αυτήν αγωνιστικά, βράδυ; 

Θα το μάθουμε σύντομα…