gipedo

Super Cup: O πρώτος τίτλος της σεζόν στην Ελλάδα

Στην Πάτρα και στο πλαίσιο του Supercup, οι «4» της περσινής Stoiximan Basket League θα διεκδικήσουν τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Γράφει ο Hoopfellas.

Ξεκινούν και επίσημα οι πρώτες υποχρεώσεις των ομάδων μας. Ποδαρικό κάνει φυσικά το Supercup όπου οι τέσσερις πρώτοι του περυσινού πρωταθλήματος θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους για το τρόπαιο. Η φύση των αντιπάλων (ακόμα και εάν βρισκόμαστε στην αφετηρία της σεζόν) μας προϊδεάζει για καλό θέαμα και ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις.

 Τα ερωτήματα αρκετά, με το βλέμμα πάντα στον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας. Θα καταφέρει το Λαύριο να παρουσιαστεί ανταγωνιστικό και φέτος; Μπορεί το περιβάλλον του Προμηθέα να απορροφήσει την αγωνιστική φιλοσοφία του κόουτς Κασιμίρο; Πώς θα βελτιώσει την αμυντική της συμπεριφορά η ΑΕΚ; Και τέλος, πως θα διαχειριστεί ο κόουτς Πρίφτης το ρόστερ του σε συνάρτηση πάντα με τις υποχρεώσεις των πρασίνων στην Ευρωλίγκα, ώστε να κρατήσει το «τριφύλλι» στην κορυφή της λίγκας;

Οι απαντήσεις θα δοθούν εν καιρώ. Για την ώρα ας εστιάσουμε στα ζευγάρια του Supercup.

Τώρα το MatchCombo διαθέσιμο και στο μπάσκετ! Συνδυάζεις διαφορετικές αγορές του ίδιου αγώνα σε ένα στοίχημα στη Stoiximan!

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΛΑΥΡΙΟ

Το ζευγάρι των περυσινών τελικών της Stoiximan, με τις δύο ομάδες να έχουν διαφοροποιήσει τα ρόστερ τους σε ένα σημαντικό ποσοστό. Το Λαύριο έρχεται από μια ονειρική σεζόν και το ερώτημα που τίθεται είναι εάν μπορεί να παρουσιάσει και φέτος έναν τόσο ανταγωνιστικό χαρακτήρα, διεκδικώντας μια θέση στην πρώτη τετράδα (ή τουλάχιστον εξάδα) της λίγκας.

Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο για το σύνολο του κόουτς Σερέλη. Ο ανταγωνισμός έχει ενισχυθεί ενώ η επιστροφή του Ολυμπιακού δεν αφήνει πολλά περιθώρια για βάσιμες φιλοδοξίες αναφορικά με την επανάληψη του περυσινού κατορθώματος. Η ουσία βέβαια για το Λαύριο δεν βρίσκεται εκεί. Είναι εξόχως σημαντικό για τον οργανισμό να δείξει συνέπεια και ένα ανταγωνιστικό πρόσωπο ώστε να αρχίσει να εδραιώνει σταδιακά τη θέση του εντός των ισχυρών ομάδων της λίγκας μας.

Ο κόουτς διατήρησε τον ελληνικό πυρήνα  (Μουράτος-Κακλαμανάκης-Γερομιχαλός- Περσίδης-Βουλγαρόπουλος) προσθέτοντας τον Νικολαϊδη  από τον Ολυμπιακό. Κατάφερε να κρατήσει τον Τάισον Κάρτερ περιμένοντας υπομονετικά την κατάληξη της υπόθεσης του και υπέγραψε ένα πολύ έμπειρο περιφερειακό όπως ο Τζέρι Σμιθ συν τον σκόρερ Μάρκους Λιούις. Το Λαύριο θα επιμείνει στην ίδια αγωνιστική φιλοσοφία παίζοντας με χαμηλά σχήματα (Αμινού-Γκόινς στη γραμμή ψηλών) και με έμφαση στη ταχύτητα και το ένας εναντίον ενός. Είναι προφανές ότι καταθέτει τη δική του πρόταση και αυτό είναι σημαντικό για τη λίγκα.

Το Small ball είναι συναρπαστικό και ωραίο στο μάτι όμως δεν είναι συμβατό με όλους τους αντιπάλους. Φάνηκε πέρυσι ότι το Λαύριο είχε πρόβλημα με το μέγεθος του Παναθηναϊκού (πέραν της ποιοτικής διαφοράς των δύο ομάδων) και σε κάποιες αναμετρήσεις δυσκολεύτηκε να ακολουθήσει,  παραδίδοντας τα όπλα από το ξεκίνημα. Το «τριφύλλι» έρχεται στην Πάτρα με ηθικό ακμαιότατο, καθώς η εμφάνιση της ομάδας στο «Παύλος Γιαννακόπουλος» σκόρπισε χαμόγελα και αισιοδοξία στις τάξεις των οπαδών (κατάσταση την οποία έχει μεγάλη ανάγκη ο οργανισμός).

Ο Δημήτρης Πρίφτης θα αναγκαστεί να πορευθεί με έξι ξένους παίχτες εντός των συνόρων και στο Supercup θα αφήσει κάποιον εκτός. Η αγωνιστική αφύπνιση του Παπαγιάννη στο ματς με την Αναντολού και η εξαιρετική παρουσία του Κέντρικ Πέρι και στις δύο πλευρές του παρκέ, αποτελούν δύο στοιχεία που δυνητικά μπορούν να εξελιχθούν σε σταθερές στο παιχνίδι των πρασίνων. Το μίνι-τουρνουά της Πάτρας θα είναι ένα ακόμα τεστ σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Παναθηναϊκός θα πιέσει ελεγχόμενα και θα σημαδέψει όλα τα mismatches στο μισό γήπεδο, δουλεύοντας με υπομονή την έξτρα πάσα. Παράλληλα, οφείλει να είναι έτοιμος για πιθανές press-άμυνες του Λαυρίου, δεδομένου του ότι ο κόουτς Σερέλης θα προσπαθήσει με αυτό το «εργαλείο» να ανεβάσει το τέμπο της αναμέτρησης. Αναμένουμε ένα ωραίο ματς με αρκετό θέαμα, λόγω της φύσης του παιχνιδιού των δύο αντιπάλων. 

Ποιος θα κατακτήσει την Stoiximan Basket League; Δείτε τις αποδόσεις!

ΑΕΚ-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ

Μεγάλο το ενδιαφέρον εδώ για δύο ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη έχοντας υψηλές βλέψεις στις διοργανώσεις τους. Τόσο ο «Δικέφαλος» όσο και ο Προμηθέας άλλαξαν  επίσης πολλά σε σχέση με πέρυσι, με βασικότερη διαφοροποίηση αυτή που εντοπίζεται στην άκρη του πάγκου εκατέρωθεν.

Ο Χοσέ Λουίς Κασιμίρο είναι ένας καταξιωμένος προπονητής με σημαντική πορεία στην ισπανική λίγκα. Έχει πάντα ενδιαφέρον μια τέτοια συνεργασία μεταξύ ενός Ισπανού προπονητή και μια ελληνικής ομάδας (θυμηθείτε τα όσα λέγαμε στο ξεκίνημα της θητείας του Τσάβι Πασκουάλ στο ΟΑΚΑ) μιας και οι Ίβηρες κόουτς κουβαλούν μια διαφορετική φιλοσοφία, για την εγκαθίδρυση της οποίας το έδαφος στην Ελλάδα δεν μοιάζει πάντα γόνιμο. 

Παρ’όλα αυτά, ο Προμηθέας έχει το προφίλ της ομάδας που μπορεί να είναι συμβατή με τα ιδεώδη του Κασιμίρο και αυτό γιατί οι Πατρινοί έχουν ήδη το υπόβαθρο. Είναι ένα σύνολο που παρουσίασε τη δική του αγωνιστική πρόταση υπό τον Μάκη Γιατρά, παίζοντας γρήγορο και θεαματικό μπάσκετ με εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας. Ο κόουτς Κασιμίρο στοχεύει να κάνει τους Πατρινούς πιο γρήγορους στο σετ παιχνίδι και αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το τι  μπορούμε τελικά να δούμε από τον Προμηθέα φέτος. Η ενίσχυση του ρόστερ ήταν σημαντική καθώς τον Τζεράι Γκραντ πλαισίωσε ο Ντάριο Χαντ στο «5», ο Μάιλς είναι ιδανικός για να ανοίξει το γήπεδο με το καλό του σουτ ενώ η τριάδα Γκάντι-Ρέι-Γκίκα έχει την ποιότητα και τις δεξιότητες για να αποτελέσει το κέντρο αποφάσεων στο παιχνίδι του Προμηθέα. Η ομάδα της Πάτρας μπορεί να είναι ελκυστική την τρέχουσα σεζόν.

Για την ΑΕΚ ήταν μια δύσκολη Offseason αυτή που αφήσαμε πίσω. Τα προβλήματα με τα Ban της FIBA (έχουν μειωθεί αρκετά πλέον, βρίσκεται η λύση για τον «Δικέφαλο») οδήγησαν στη μείωση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα ο κόουτς Δέδας να οικοδομήσει ένα ρόστερ που δεν έχει το ποιοτικό βάθος του αντίστοιχου περυσινού. Αυτήν την έλλειψη φυσικά η ΑΕΚ θα προσπαθήσει να τη ματσάρει  με τη συνεργασία και  την ένταση, παρουσιάζοντας ένα «πεινασμένο» σύνολο. 

Σαφέστατα υπάρχει και φέτος ταλέντο, απλά το βάθος είναι μικρότερο. Το δίδυμο των Χάρις-Παππά στα «φτερά» φέρνει σκορ μέσα από προσωπική φάση πλαισιώνοντας τον Μπράιαν Ανγκόλα ενώ ο Κόλομ θα είναι ο «στρατηγός» στο παρκέ και αυτός που θα διαχειριστεί τον μεγαλύτερο όγκο αποφάσεων. Ο Σέρβος Στέφαν Γέλοβατς θα είναι το σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό» αναφορικά με την επίθεση της ΑΕΚ τη στιγμή που τα χαρακτηριστικά του δένουν αρμονικά με αυτά του πιο αθλητικού Έρικ Γκρίφιν και του συνδετικού κρίκου των δύο γραμμών, του Αργεντίνου φόργουορντ  Χουάν Βαουλέτ. 

Η ΑΕΚ έχει παραγωγική δυναμική και αυτή της η αρετή την καθιστά αυτομάτως επικίνδυνη για οποιονδήποτε αντίπαλο, όμως οφείλει να δουλέψει πολύ στα μετόπισθεν όπου της λείπει η αθλητικότητα και αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο μειονέκτημα στο σύγχρονο μπάσκετ. Πρόκειται για ένα κομμάτι πολύ σημαντικό, προς τη βελτίωση του οποίου ίσως χρειαστεί κάποια προσθαφαίρεση αθλητή σε βάθος χρόνου.

Καλή αγωνιστική σεζόν να έχουμε.