steve-nash

Στιβ Νας: Κάτι παραπάνω από ένας αθλητής

«Πιστεύω ότι πρέπει να αξιολογούμε τον τρόπο που έζησε κάποιος μετρώντας την επίδραση του στη ζωές άλλων ανθρώπων». Με αυτόν τον τίτλο σε μαύρο φόντο, θα ξεκινούσε πιθανόν μια ταινία-αφιέρωμα στον Στιβ Νας…

Όταν το 2006 το περιοδικό Time τοποθετούσε το Στιβ Νας μέσα στη λίστα με τους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους του πλανήτη, σίγουρα δεν το έκανε απλά γιατί ο Καναδός πόιντ γκαρντ  έκανε θαύματα στο παρκέ. 

Ήταν η εποχή που οι Φοίνιξ Σανς του Μάικ Ντ’Αντόνι παρουσίαζαν ένα σύνολο που καθήλωνε το κοινό με το παιχνίδι του. Ο Ιταλο-Αμερικανός κόουτς είχε βάλει στο μπλέντερ του Λέικερς του Show Time και τα χαρακτηριστικά σπουδαίων ευρωπαϊκών ομάδων, παράγοντας ένα από τα εντυπωσιακότερα αποτελέσματα στην ιστορία της λίγκας. Οι δικοί του Σανς -αυτοί του Small-ball, του υψηλού τέμπο, του λεπτομερειακού spacing, του Pick & Roll και  του τριπόντου- ήταν ο προάγγελος του παιχνιδιού που κυριαρχεί στο ΝΒΑ σήμερα. Η επιτυχία τους (παρότι δεν έφτασαν ποτέ στον τίτλο) ενέπνευσε αρκετούς προπονητές και GM ενώ παράλληλε προετοίμασε το έδαφος για το κύμα των pace & space-επιθέσεων που χτύπησε αργότερα τις ακτές του ΝΒΑ. 

Ο Στιβ Νας ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος εκείνης της προσπάθειας, κατακτώντας διαδοχικά το βραβείο του πολυτιμότερου παίχτη του πρωταθλήματος τις σεζόν 2005 και 2006. Ποιος θα το περίμενε από τον μάλλον μέτριο πόιντ γκαρντ της πρώτης τετραετίας στο Φοίνιξ, που αργότερα έκανε το μπαμ με τους Μαβς, επιστρέφοντας στην Αριζόνα ως σταρ πλέον. Οι δεξιότητες του Νας  στην πάσα, το σουτ, το διάβασμα αλλά κυρίως ο τρόπος που μπορούσε να τρέξει μια επίθεση παίρνοντας την κατάλληλη απόφαση κάθε στιγμή αποτέλεσαν πυλώνα στο πλάνο του Ντ’Αντόνι ενώ ο συνδυασμός του Καναδού άσσου με τον Αμάρε Στουντεμίρε ήταν πραγματικά κάτι unique. 

Γεννημένος στο Γιοχάνεσμπουργκ από Βρετανούς γονείς, μεγάλωσε στην απίστευτου φυσικού κάλους περιοχή της British Columbia σε ένα περιβάλλον όπου έμαθε από μικρός τη σημασία του να αποδέχεσαι τη διαφορετικότητα. Υπήρξε ηγετική προσωπικότητα ενεργώντας όμως με υψηλό αίσθημα αλτρουισμού, χωρίς να κυνηγάει την προσωπική προβολή,  σε κάθε καθημερινή του εκδήλωση. Αυτό, όσο μεγάλωνε, περνούσε στους γύρω του. Στους φίλους, τους συμμαθητές, τους συμπαίχτες του. Ο Νας πίστευε στη συλλογικότητα και τη δύναμη της ομάδας. 

Το κοινωνικά ανήσυχο πνεύμα του, έκανε αίσθηση γρήγορα στην οικογένεια του ΝΒΑ.

«Πρέπει να είσαι πάντα έτοιμος να φωνάξεις τη γνώμη σου αλλά και να σεβαστείς την αντίθετη γνώμη». 

Το 2010 πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της ιδέας του ιδιοκτήτη των Σανς, Robert Sarver, να φορέσουν οι παίχτες εμφανίσεις με την επιγραφή “Los Suns” για να τιμήσουν την κοινότητα των Λατίνων οπαδών τους σε μια ταραγμένη για την περιοχή περίοδο, όπου η πολιτεία της Αριζόνα είχε μόλις περάσει τον αντιμεταναστευτικό νόμο.

«Είναι φανταστικό αυτό που κάναμε. Ο νόμος είναι εσφαλμένος.  Είναι κάτι ενάντια στην κοινωνία και τις πολιτικές μας ελευθερίες. Είναι νομίζω μεγάλο πράγμα το να υποστηρίζεις τις ιδέες σου. Η λίγκα μας είναι πολυπολιτισμική. Έχουμε παίχτες από κάθε πλευρά του πλανήτη και η κοινότητα των Λατίνων, ειδικά εδώ στην περιοχή, είναι πολύ δυνατή και σημαντική για εμάς» θα πει ο Νας.

Φυσική η πιο φημισμένη (πολιτικού περιεχομένου) τοποθέτηση του Στιβ Νας έγινε πίσω στο 2003. Ήταν τότε που εμφανίστηκε στο ετήσιο All Star Game με ένα μπλουζάκι που έγραφε «No War, Shoot For Peace», εκφράζοντας την αντίθεση του για τον πόλεμο στο Ιράκ.

«Πιστεύω ότι το να πάμε σε πόλεμο είναι λάθος. Όντας ανθρωπιστής, τάσσομαι υπέρ της γνώμης ότι ο πόλεμος στο 99.9% των περιπτώσεων είναι λάθος. Έχω την αίσθηση ότι έχει να κάνει περισσότερο με το πετρέλαιο ή κάποιου άλλου είδους αποπροσανατολισμό γιατί απλά δεν νιώθω ότι πρέπει να ανησυχούμε τόσο για το Ιράκ».

Η κίνηση του Νας προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα προήλθαν από την τάξη των συναδέλφων του. Ο «Ναύαρχος» Ντέιβιντ Ρόμπινσον ήταν πολύ συγκεκριμένος, όταν έμαθε για τις απόψεις του Νας και του Νικ Βαν Έξελ (είχε τα ίδια πιστεύω με τον Καναδό, λέγοντας μάλιστα ότι η κίνηση αυτή του προέδρου Μπους δίνει κακό όνομα στην Αμερική):

«Εάν ντρέπονται γι τον πόλεμο μάλλον πρέπει να ζήσουν σε μια διαφορετική χώρα γιατί εδώ είναι Αμερική και είμαστε υπερήφανοι για τους ανθρώπους που εκλέγουμε. Οι στρατιώτες μας είναι εκεί. Δεν υπάρχει χρόνος αυτή τη στιγμή για συζητήσεις, απλά οφείλουμε να τους στηρίξουμε».

Ο Νας απάντησε λέγοντας ότι ο κόσμος μπερδεύει τα αντιπολεμικά αισθήματα , ερμηνεύοντας τα ως αντι-πατριωτισμό. «Και φυσικά δεν έχει να κάνει με το ότι κατάγομαι από τον Καναδά. Μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο εδώ» διευκρινίζοντας στη συνέχεια ότι στηρίζει 100% κάθε στρατιώτη που προστατεύει την ελευθερία αυτής της χώρας.

Ο γιος του Εγγλέζου ποδοσφαιριστή (γνωστή η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και τη Τότεναμ) που οι φήμες τον ήθελαν κάποτε να έχει στη ντουλάπα του μόνο ένα τζιν παντελόνι και τρία T-Shirts, υποστήριξε ανοιχτά («η ώρα ήρθε, ο υπέρτατος σεβασμός» η ανάρτηση του στο twitter) την απόφαση του Τζέισον Κόλινς να γνωστοποιήσει πως είναι gay το 2013. 

Ο Στιβ Νας είναι μια μεγάλη, παγκόσμια προσωπικότητα. Επέδρασε σημαντικά στη ζωή των γύρω του και όχι μόνο στην καριέρα των συμπαιχτών του. Σήμερα βλέπουμε όλο και περισσότερους αθλητές του ΝΒΑ να ασχολούνται ανοιχτά με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα εκφράζοντας τα πιστεύω και τις ανησυχίες τους. Ο Νας έχει βάλει το δικό του λιθαράκι σε αυτό, προετοιμάζοντας τον δρόμο σε μια εποχή όπου οι συνάδελφοι του δεν ένιωθαν ακριβώς άνετα να καταπιαστούν ανοιχτά με τέτοια ζητήματα. 

Με την Αμερική να διανύει τις τελευταίες ημέρες μια πραγματικά σκοτεινή περίοδο, ο Νας έσπευσε να εκφράσει τη γνώμη του: 

«Όλο αυτό είναι πρόβλημα των λευκών. Πώς εμείς ως Καυκάσιοι θα δημιουργήσουμε ισότητα; 

Ακούστε. Διαβάστε. Μπείτε στη θέση των άλλων. Οργανωθείτε. Θυσιάστε. Αλλάξτε. Υποστηρίξτε. Ψηφίστε. 

Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να επανορθώσουμε».

O Στιβ Νας είναι κάτι παραπάνω από μια μεγάλη αθλητική προσωπικότητα.