fener-efes-detome-dogus-balbay

Σαν να μη πέρασε μια μέρα..

Μετά τον περυσινό εντυπωσιακό ημιτελικό του F4 της Ευρωλίγκας, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Βέλιμιρ Περάσοβιτς συναντιούνται με το καλημέρα στη σεζόν που αρχίζει, διεκδικώντας αυτή τη φορά το τουρκικό Super Cup..
Η μοίρα τα έφερε έτσι.. Η Μπασκόνια του Βέλιμιρ Περάσοβιτς έδωσε ένα σπουδαίο ματς στο περυσινό ημιτελικό στη Φενέρ του Ομπράντοβιτς, ακούμπησε τη πρόκριση στον τελικό αλλά τη τελευταία κυριολεκτικά στιγμή “γλίστρησε” και άφησε τον αντίπαλο να κόψει το νήμα πρώτος. Η Off season ήταν μεγάλη. Ο Περάσοβιτς επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη “καβάλα στ’άλογο” και έχτισε τη νέα Αναντολού η οποία καλείται να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Ο Ομπράντοβιτς ξέρει τη δυσκολία του να μείνεις στη κορυφή και το πως να χαλιναγωγείς δελφίνους. Η χρονιά (και ο τρόπος με τον οποίο η ομάδα του απώλεσε τον τίτλο της Ευρωλίγκας) όμως θα είναι δύσκολη και ο Σέρβος mastermind θα πρέπει να διαχειριστεί πολλές καταστάσεις και σε πνευματικό επίπεδο μιας και η πίεση αναμένεται μεγάλη. Το παιχνίδι στην Arena της Ankara είναι ένα πρώτο, δυνατό τεστ και συνάμα μια πρόκληση για την ομάδα του..
Για τη Φενέρ το ματς όπως σας έγραψα είναι ένα πολύ καλό τεστ για τη χρονιά που αρχίζει με βάση το ότι οι πρωταθλητές Τουρκίας μπορούν να αξιολογήσουν πραγματικά που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σαν ομάδα και που πρέπει να στρέψουν το τιμόνι της βελτίωσης σε επίπεδο αγωνιστικής συμπεριφοράς. Η Αναντολού νομίζω ότι είναι ο καλύτερος -στα μάτια του Ομπράντοβιτς- δυνατός αντίπαλος γιατί πρόκειται για ένα σύνολο που έχει όλες τις προδιαγραφές να στριμώξει στα σχοινιά τη Φενέρμπαχτσε. Στις τάξεις της φιναλίστ της περυσινής Ευρωλίγκας είμαι σίγουρος ότι περιμένουν το πως θα αντιδράσει η ομάδα σε επίπεδο άμυνας και ελέγχου του ρυθμού. Το ταχύτατο, δυναμικό στυλ της Αναντολού είναι ένα πολύ δυνατό κριτήριο αξιολόγησης σχετικά με τη παρούσα δυναμικότητα του συνόλου του Ομπράντοβιτς σε αυτούς τους τομείς. Η Φενέρ, η οποία παρουσίασε μια εξαιρετική αμυντική δουλειά τη σεζόν που μας πέρασε, καλείται να ελέγξει πρωτίστως τη μπάλα και συνολικά τη ταχύτητα ου αντιπάλου σε καταστάσεις μεταφοράς από το πρώτο μισό του γηπέδου στο δεύτερο. Θα χρειαστεί πολύ καλά τρεξίματα ώστε να δώσει defensive stops και να κατευθύνει τη μπάλα εκεί που ακριβώς θέλει στην επίθεση της Αναντολού. Τα γκαρντ του Περάσοβιτς επίσης είναι από μόνα τους ένα μεγάλο τεστ για τη Φενέρ. Μη ξεχνάτε ότι ο Ομπράντοβιτς ξεκινάει τη σεζόν ανεβάζοντας τους Μαχμούτογλου και Ουγκουρλού στο rotation (η περυσινή γκρίνια για την έλλειψη Τούρκων παιχτών από τον βασικό κορμό της ομάδας έπαιξε ρόλο), δεν έχει μαζί του πλέον τον καλύτερο transition αμυντικό του (Χίκμαν) και πρέπει να βάλει φρένο σε παίχτες-δαίμονες όπως οι περιφερειακή του Περάσοβιτς. Άμυνα, έλεγχος της μπάλας και ρυθμός λοιπόν για τη Φενέρ η οποία να είστε σίγουροι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προσπαθήσει η ίδια να βρει ρυθμό στην επίθεση της.

Η Αναντολού αυτή τη στιγμή δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Σε όρους ατομικής ποιότητας βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με τη Φενέρ έχοντας ένα πολύ ποιοτικό και γεμάτο ρόστερ. Μένει να γίνει ομάδα πλέον.. Ο φρέσκος αέρας και η πνοή δυναμισμού η οποία φύσηξε στο πρόσωπο της ομάδας ο ερχομός του κόουτς Περάσοβιτς έχουν ανανεώσει τα κύτταρα της Αναντολού της οποία αρκετοί παραμένοντες αθλητές μοιάζουν έτοιμοι να αποδώσουν καλύτερα στο νέο αγωνιστικό πλαίσιο και σε (ελαφρώς σε μερικές περιπτώσεις) διαφοροποιημένους ρόλους. Η ταχύτητα με την οποία αναπτύσσεται η Αναντολού είναι εντυπωσιακή ενώ ο τρόπος που έχει δομηθεί το ρόστερ εξασφαλίζει ποικιλία σχημάτων και βάθος. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε το εάν και πως η γραμμή ψηλών του Περάσοβιτς θα καταφέρει να κρατήσει τους Ούντο-Βέσελι μακριά από το καλάθι, το σκορ στο βαμμένο και το επιθετικό ριμπάουντ (σημείο αναφοράς στη συγκεκριμένη μάχη). Η frontcourt των Ντάνστον, Όμιτς, Μπράουν συν τους δύο εξαιρετικούς forwards -Χόνεϊκατ και Τόμας- συνδυάζει ταχύτητα, δύναμη και πληθώρα χαρακτηριστικών. Εάν η Αναντολού ελέγξει το ριμπάουντ τότε μπορεί να πάρει το πάνω χέρι με τη γρήγορη ανάπτυξη της δεδομένου του ότι στο ανοιχτό γήπεδο (με τους Ερτέλ-Οσμάν) είναι πραγματικά παραγωγική.

Εν κατακλείδι.. Πάμε για το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της σεζόν στη Τουρκία, σε μια περίοδο όπου οι ομάδες μοντάρονται και τέτοια παιχνίδια λειτουργούν αναγνωριστικά όχι μόνο σε σχέση με τη ποιότητα του αντιπάλου αλλά και τον ίδιο σου τον εαυτό. Για αυτό σε αυτές τις αναμετρήσεις, αυτή τη χρονική στιγμή της σεζόν μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Η Φενέρ έχει καλύτερο επίπεδο συνοχής, στοιχείο σημαντικό σε αυτό το σημείο και ξέρει σαν ομάδα να παίζει και να διαχειρίζεται τέτοια ματς. Η Αναντολού έχει τον ενθουσιασμό. Μοιάζει πιο φρέσκια και μπορεί να παράγει πολύ χωρίς όμως να έχει χτίσει ακόμα την ισχυρή βάση στο παιχνίδι της (π.χ. διαχείριση καταστάσεων στο τέλος κλειστών παιχνιδιών). Προπονητικά θα έχει πολύ ενδιαφέρον ο ρυθμός (η άμυνα της Φενέρ δεν είναι ακόμα έτοιμη) και η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η μάχη αυτή. Είναι άλλωστε μόνο το πρώτο brad e fair της χρονιάς μεταξύ δύο προπονητών οι οποίοι έχουν βάλει στόχο την επιστροφή στο F4, ειδικά όταν αυτό διεξάγεται στη Κωνσταντινούπολη. Ας το απολαύσουμε..