Επιστροφή Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ για το ΠΑΟ Φενέρ Stoiximan Blog

Run Xavi, run..!

Ο πληγωμένος από τα βέλη των τραυματισμών Παναθηναϊκός υποδέχεται στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σε ένα ματς κομβικό για τη φετινή πορεία της ελληνικής ομάδα στη κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας. Ο δρόμος προς τη νίκη περνάει μέσα από την ταχύτητα..Ξέρετε πολλές ομάδες που έρχονται στο ΟΑΚΑ στη σύγχρονη εποχή του ευρωπαϊκού μπάσκετ με τον τίτλο του φαβορί; Σίγουρα όχι. Ακόμα και σήμερα, ο λαβωμένος Παναθηναϊκός αποτελεί φαβορί απέναντι σε κάθε αντίπαλο στη γεμάτη έδρα του και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από όλους ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς. Ήταν από τους αρχιτέκτονες αυτού του οικοδομήματος που πρεσβεύει ο ατρόμητος χαρακτήρας του Παναθηναϊκού ανά την Ευρώπη, ειδικά όταν οι πράσινοι αγωνίζονται στο ΟΑΚΑ. Η Φενέρ του Ζοτς άλλωστε το έχει νιώσει στο πετσί της. Και αυτό πρέπει να γίνει και τώρα. Μόνο που δε φτάνει η αύρα της έδρας για να γονατίσεις μια τόσο ποιοτική ομάδα η οποία κοιτάζει αυστηρά στη κορυφή του ανταγωνισμού. Θα χρειαστούν πολλά παραπάνω..

“Πονοκέφαλος” το πρόβλημα του Ρίβερς

To τράβηγμα στον προσαγωγό που υπέστη ο KC Rivers στο ματς με την ΑΕΚ άλλαξε τα πλάνα του Τσάβι Πασκουάλ ενόψει του μεγάλου παιχνιδιού των πρασίνων με τη Φενέρ στο ΟΑΚΑ. Ο Αμερικανός sharpshooter είναι αυτό ακριβώς το στυλ του παίχτη που λύνει τα χέρια του προπονητή σε τέτοια αμφίρροπα εντός έδρας παιχνίδια της regular season. Σκληροτράχηλος, παιγμένος σε τέτοιες καταστάσεις αθλητής που ξέρει πως να ενεργήσει έχοντας βαδίσει τον δρόμο της λεπτομέρειας για μια καλή εντός έδρας νίκη. Ο Ρίβερς κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει όμως δεν είναι εύκολο. Απέναντι στη Φενέρμπαχτσε που μπορεί και εναλλάσσει πολλούς διαφορετικούς παίχτες στη θέση “3” ο Αμερικανός θα ήταν πολύ σημαντικό εργαλείο για τον Τσάβι Πασκουάλ. Ας ελπίσουμε ότι θα μπορέσει έστω να βοηθήσει για μερικά λεπτά σε ένα ματς όπου η μια άμυνα ή το ένα εύστοχο σουτ χωρίζουν τη κόλαση από τον παράδεισο..

Να μείνει επιθετικός..

Ο Παναθηναϊκός θα βρει απέναντι του μια ομάδα με μέγεθος και ροπή να πηγαίνει Big χρησιμοποιώντας ψηλές πεντάδες εκμεταλλευόμενη την ευελιξία που της δίνει η παρουσία αρκετών παιχτών στις ενδιάμεσες θέσεις. Σε τέτοια αμφίρροπα ματς, αυτή την εποχή του χρόνου και μεταξύ αντιπάλων με ανάλογα χαρακτηριστικά, το κλειδί για τον γηπεδούχο είναι να διατηρήσει ξεκινώντας από το πρώτο δευτερόλεπτο έναν επιθετικό χαρακτήρα. Να μη σταματήσει να χρησιμοποιεί τις γροθιές του επιτιθέμενος στο πρόσωπο του αντιπάλου μέχρι αυτές να ματώσουν και η κούραση να μη τον αφήνει να σηκώσει τα χέρια του άλλο.

Η Φενέρ είναι ομάδα που επιδιώκει το μισό γήπεδο. Το μέγεθος της, το δίδυμο των Vesely-Udoh και η εξειδίκευση στην εκτέλεση σετ καταστάσεων με τα guards της να αποτελούν τις κύριες πηγές δημιουργίας της δίνουν αυτόματα το πλεονέκτημα σε αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο. Οι Τούρκοι περιμένουν από μέρα σε μέρα την επιστροφή του μεγάλου τους αστεριού, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Ο τραυματισμός του Σέρβου G/F επηρέασε σημαντικά το παιχνίδι της Φενέρ από τη στιγμή που ο ίδιος αποτελούσε βασική πηγή σκοραρίσματος και δημιουργίας ενώ ο πληθωρικός του χαρακτήρας του επέτρεπε να βγει μπροστά και να κλειδώσει τον καλύτερο περιφερειακό παίχτη του αντιπάλου στα μετόπισθεν των πρωταθλητών Τουρκίας.

Αυτόματα η άμυνα του Παναθηναϊκού θα πρέπει να στοχεύσει το δίδυμο του backcourt του Ομπράντοβιτς, Σλούκα και Ντίξον. Οι δύο περιφερειακοί του Ζοτς αποτελούν το “κέντρο πληροφοριών” της Φενέρ μιας και από τους δύο στέλνονται όλες οι κατευθύνσεις στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Σλούκας κάνει καταπληκτική σεζόν όντας πλέον το κουμάντο στην ομάδα του Ζοτς (12.4 πόντοι-5.7 τελικές, 54.8% στα τρίποντα) και ο ακρογωνιαίος λίθος της. Ο Ντίξον από την άλλη, ένας από τους πιο σκληροτράχηλους γκαρντ της διοργάνωσης, είναι ο go-to-guy της Φενέρ όταν μιλάμε για εκτέλεση στο τέλος κλειστών παιχνιδιών. Μπορεί λοιπόν οι δίδυμοι πύργοι της Φενέρ να αναγκάσουν κάποια στιγμή τον Τσάβι Πασκουάλ να παίξει με τους Μπουρούση-Σίνγκλετον μαζί στο παρκέ όμως οι βασικοί του αμυντικοί του στόχοι θα πρέπει να αφορούν τους guards. Δύσκολα θα αποφύγεις το σκορ από τον Udoh όμως αυτό που θα σε σκοτώσει είναι η ικανότητα του Σλούκα να ενορχηστρώσει την επίθεση μισού γηπέδου και να αναμείξει όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα σε αυτή. Ο Ζοτς τον εμπιστεύεται πολύ και ο Έλληνας γκαρντ επιτέλους βρήκε τον ρόλο που ζητούσε. Δείτε εδώ μια κατάσταση για αυτόν..

Κώστας Σλούκας ΠΑΟ - Φενέρ Stoiximan BlogΚώστας Σλούκας ΠΑΟ - Φενέρ

 

Έχω την αίσθηση ότι ο κόουτς Πασκουάλ θα πρέπει να εμπιστευτεί λεπτά στο δίδυμο Καλάθη-Τζέιμς στο backcourt, με μια πιθανή απουσία του Ρίβερς να του δίνει έναν λόγο παραπάνω για χαμηλότερα σχήματα (πιθανόν και με τρεις περιφερειακούς). Το δίδυμο των guards του Ομπράντοβιτς είναι εξαιρετικό σε σετ καταστάσεις όμως οι Καλάθης-Τζέιμς υπερτερούν στο ανοιχτό γήπεδο. Για τον Παναθηναϊκό θα είναι κλειδί να δυσκολέψει την εισαγωγική πάσα στο ζωγραφιστό στην επίθεση των Τούρκων (κάνοντας τους να παλέψουν για τη μπάλα και βγάζοντας τους από τα καλά τους σημεία) και με τη πίεση στη κυκλοφορία της μπάλας να μετατρέψει όσο το δυνατόν περισσότερες φορές την άμυνα άμεσα σε επίθεση.

Το ματς όπως καταλαβαίνετε δεν είναι απλά σημαντικό, είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. Η Φενέρ έχει τρωτά σημεία και ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί εδώ και καιρό. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να την πιέσει, να τη ζορίσει και να πάρει αυτός το τιμόνι του παιχνιδιού. Και οι δύο προπονητές πιθανόν θα πάνε σε κλειστό rotation αν και η παρουσία των Χαραλαμπόπουλου-Μποχωρίδη (ήταν καλοί με την ΑΕΚ) μπορεί να δώσει στους γηπεδούχους έξτρα βάθος και ανάσες στη προσπάθεια τους να διατηρήσουν έναν πιο επιθετικό χαρακτήρα για 40 λεπτά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια, ίσως και μερικά heroics από συγκεκριμένους παίχτες σε ένα κλειστό ματς 75-80 πόντων. Ο Ομπράντοβιτς δε θα πέσει εύκολα..