Ρεάλ-Ολυμπιακός: Σημάδια των καιρών

Για πολλά χρόνια υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της σεζόν. Το ματσάρισμα του Ολυμπιακού με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχει κρίνει τίτλους και προκρίσεις σε F4 στο παρελθόν, χαρίζοντας πολλές συγκινήσεις στη μπασκετική Ευρώπη. Φέτος τα δεδομένα άλλαξαν. Η «αίγλη» και οι αναμνήσεις όμως είναι ακόμα εκεί…

Είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα rivalries της σύγχρονης εποχής στη διοργάνωση. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Τον τελικό του 2013 και το κρεσέντο του Σπανούλη, την τρομερή σειρά του 2014 που κρίθηκε στα πέντε ματς, τη ρεβάνς των Μαδριλένων στον τελικό 2015. Ολυμπιακός και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν προσφέρει μερικές πολύ δυνατές στιγμές την περασμένη δεκαετία, μονομαχώντας στα υψηλά στρώματα της Ευρωλίγκας. Φέτος η εικόνα είναι όμως διαφορετική.

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε (και) για τη «Βασίλισσα» και η ανάγκη αλλαγής αλλά και δημιουργίας μιας νέας ομάδας ήταν πλέον επιτακτική. Η μετακόμιση του Φακούντο Καμπάτσο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σήμανε την ώρα της ανοικοδόμησης, με τον Πάμπλο Λάσο να δουλεύει ώστε η μετάβαση αυτή να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά, διατηρώντας τη Ρεάλ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου εύκολο, ακόμα και εάν είσαι η Ρεάλ και εξακολουθείς, σε κάθε περίπτωση, να διαθέτεις ένα ρόστερ που ξεχειλίζει από ποιότητα. Το παράδειγμα του Ολυμπιακού και η πορεία του τα τελευταία χρόνια πιστοποιούν αυτήν την άποψη.

Οι Μαδριλένοι προσπαθούν να μείνουν στην τελική οχτάδα της φετινής Ευρωλίγκας, κερδίζοντας μια θέση για τα ερχόμενα playoffs. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος. 

Πάμε να δούμε λίγο τα δεδομένα λίγο πριν το τέλος της κανονικής περιόδου (ρεκόρ και εναπομείναντα παιχνίδια για τους διεκδικητές).

-Μπάγερν, 19-13

Αντιμετωπίζει τη Ζάλγκιρις στο Μόναχο και τη Μπαρτσελόνα εκτός έδρας.

-Μπασκόνια, 18-14

Αντιμετωπίζει την Αναντολού στη Βιτόρια και πηγαίνει στη Βαλένθια.

-Ρεάλ Μαδρίτης, 18-14

Υποδέχεται τον Ολυμπιακό, ταξιδεύει στην Πόλη για να αντιμετωπίσει τη Φενέρ.

-Ζενίτ, 17-14

Υποδέχεται ASVEL, Μακάμπι και Παναθηναϊκό.

-Βαλένθια, 17-15

Ταξιδεύει στο Βερολίνο και κλείνει υποδεχόμενη τη Μπασκόνια.

Απλά «Κόλαση», όπως καταλαβαίνετε.

Η Ρεάλ οδηγεί την κούρσα στην ACB τρέχοντας ένα εντυπωσιακό 26-1, όμως στην Ευρωλίγκα αντιμετωπίζει αντικειμενικές δυσκολίες. Την περασμένη Τρίτη, η Αναντολού έκανε παρέλαση στη Μαδρίτη περνώντας επάνω από τους γηπεδούχους και αφήνοντας συντρίμμια πίσω της. Η ομάδα του Αταμάν (όπως και πέρυσι) έκοψε «κομματάκια» την άμυνα της Ρεάλ, εκτελώντας με κάθε πιθανό τρόπο ώστε να ρίξει νοκ-άουτ τη «Βασίλισσα». Ο Πάμπλο Λάσο αποβλήθηκε με δύο τεχνικές ποινές και τιμωρήθηκε (για επίθεση στους διαιτητές), με αποτέλεσμα να χάσει το δικαίωμα να βρίσκεται στον πάγκο στη σημερινή αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό.

Mια ημέρα μετά, στα ανατολικά της ισπανικής επικράτειας, οι ερυθρόλευκοι απέδωσαν υποδειγματικό μπάσκετ για τρεις περιόδους, παίρνοντας το διπλό στη Βαλένθια. Το τέταρτο δεκάλεπτο, όπου οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα περνούσαν με δυσκολία το κέντρο και σούταραν συνεχώς off-balance τρίποντα λες και είχε κολλήσει το joystick, είναι μια απόδειξη του γιατί το μπάσκετ είναι πρωτίστως πνευματικό άθλημα. Ο Ολυμπιακός στη La Fonteta είχε έναν Πρίντεζη από τα παλιά ως σημείο αναφορά στο «ζωγραφιστό, τον Σλούκα να «γράφει» 11 τελικές πάσες για δύο μόλις λάθη, τους Έλις-Κουφό να συνεισφέρουν στη ρακέτα και το top gun της ομάδα πλέον, Αλεξάντερ Βεζένκοφ να πιάνει τα συνηθισμένα του standards. Μπορεί να υπάρξει συνέχεια και στη δεύτερη αναμέτρηση που θα δώσει η ελληνική ομάδα επί ισπανικού εδάφους;

Σίγουρα δεν είναι εύκολο. H Ρεάλ διαθέτει μια από τις καλύτερα δομημένες άμυνες της διοργάνωσης, με τον Ταβάρες στο κέντρο της ρακέτας να ελέγχει σχεδόν κάθε εκτέλεση κοντά στο καλάθι και μια πλειάδα εξαιρετικών, -πολύ έξυπνων και έμπειρων-  help defenders (αναφερόμαστε στην ικανότητα τους στην άμυνα από θέση βοήθειας). Η εμφάνιση της Τρίτης ήταν μάλλον ντροπιαστική και οι Μαδριλένοι θα μπουν δυναμικά στο γήπεδο για να εξιλεωθούν. Η Ρεάλ μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα το εισιτήριο για τους οχτώ στο σενάριο όπου η Ζενίτ ηττηθεί (προαπαιτούμενο) αλλά και μια εκ των Μπασκόνια-Βαλένθια επίσης. 

Ο Ολυμπιακός καλείται να αξιοποιήσει την πίεση που δεδομένα βρίσκεται στην πλευρά του αντιπάλου. Η Ρεάλ θα πιέσει στα μετόπισθεν της με όπλο την επιθετικότητα των Τέιλορ, Αμπάλντε, Ντεκ, Γκαρούμπα και Αλοθέν. Είναι σημαντικό να μη βρει ελεύθερα περιφερειακά σουτ, τα οποία συνήθως τη βοηθάνε να αποκτήσει ρυθμό στην επίθεση. Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, οι Μαδριλένοι επιτρέπουν στον αντίπαλο να σουτάρει με το διόλου ευκαταφρόνητο 37.7% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Το σχήμα με τους Βεζένκοφ-Πρίντεζη στα φόργουορντ λειτούργησε εξαιρετικά στη Βαλένθια για τον Ολυμπιακό, όμως είναι δεδομένο ότι στη Μαδρίτη ο κόουτς Μπαρτζώκας θα πρέπει να βρει «έξτρα προσαρμογές» για να ελέγξει τον ρυθμό και να πάρει το τιμόνι της αναμέτρησης. 

Για τους ερυθρόλευκους, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπάρχει καλύτερο finish από μια δεύτερη νίκη στην Ισπανία (και δη στην έδρα της Ρεάλ), σε μια σεζόν όπου τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα είχαν υπολογίσει. Το πολύ υψηλό κίνητρο των αντιπάλου δημιουργεί μια ιδανική ψυχολογική πλατφόρμα, ώστε να τεσταριστούν οι αγωνιστικοί δεσμοί και οι αντοχές της ελληνικής ομάδας και κυρίως του κορμού των αθλητών οι οποίοι θα συνεχίσουν στην ομάδα και την επόμενη περίοδο. Ο Ολυμπιακός οφείλει να αποκρούσει την ορμή των γηπεδούχων και να σταθεί όρθιος. Μπορεί να το πράξει. Είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει, προσφέροντας χαρά στον κόσμο του στο τέλος αυτής της σεζόν.