Προημιτελικοί Μουντομπάσκετ: Σκυλίσια μέρα

Οι «καλλιτέχνες» Σέρβοι απέναντι στους «κομάντο» του Μακσβίτις. Το αγωνιστικό ανάχωμα των Ιταλών που θα προσπαθήσουν να ψιθυρίσουν στο αυτί του «θηρίου», υπνωτίζοντας την TEAM USA.Η πρώτη μέρα των προημιτελικών περιλαμβάνει δύο μεγάλα παιχνίδια με αβέβαιη εξέλιξη.

 

Λιθουανία-Σερβία

Η ματσάρα της προημιτελικής φάσης με τις δύο μεγαλύτερες σχολές του ευρωπαϊκού μπάσκετ να συναντιούνται και πάλι σε έναν αγώνα δίχως αύριο. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι σε ανάλογη συνθήκη (όταν μια ταλαντούχα ομάδα της Σερβίας ματσάρει με ένα πιο σκληροτράχηλο λιθουανικό σύνολο), οι Σέρβοι τα βρίσκουν σκούρα.

Πρόκειται για δύο από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά με πολύ υψηλούς δείκτες αξιολόγησης και στις δύο πλευρές του παρκέ. To hype γύρω από την ομάδα του Μακσβίτις είναι τεράστιο μετά την επικράτηση επί της TEAM USA. Οι Λιθουανοί είναι η καλύτερη rebounding team στη διοργάνωση, διακρίνονται για τη σκληράδα και τον physical χαρακτήρα τους και εκτελούν τα βασικά υποδειγματικά. Παράλληλα έχουν σε πολύ καλή κατάσταση μερικούς παίχτες όπως ο Γιοκουμπάιτις ή ο Κουζμίνσκας, ενώ οι ρολίστες τους δίνουν τεράστια ώθηση στο ομαδικό παιχνίδι.

Η Σερβία τρέχει την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης. Ο τρόπος που κυκλοφορεί τη μπάλα είναι σεμιναριακός και καλό είναι να διδαχτούν από αυτόν οι υπόλοιποι γιατί είναι βασικό συστατικό (και) του σύγχρονου παιχνιδιού. Ο Πέσιτς διαθέτει δημιουργούς σε όλες τις θέσεις της πεντάδας και λεπτομερειακό spacing (αποστάσεις στην επίθεση), στοιχεία που δημιουργούν ιδανική συνθήκη για περιφερειακή εκτέλεση. Ο Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς δίνει μια αίσθηση υπεροχής απέναντι σε οποιονδήποτε σε προσωπικό επίπεδο ενώ η μάχη του Μιλουτίνοφ με τον Βαλαντσιούνας θα είναι καθοριστική για τις αγωνιστικές ισορροπίες στο παρκέ.

Οι Σέρβοι έχουν περισσότερο ταλέντο αλλά δεν μπορούν να λογίζονται ως φαβορί  απέναντι σε μια σκληροτράχηλη, πραγματική ομάδα όπως η Λιθουανία. Θα χρειαστούν ένα μεγάλο παιχνίδι από τον Μπογκντάνοβιτς και υπέρβαση από τη γραμμή ψηλών τους (κλειδί ο Νταβίντοβατς) για να ματσάρουν τη frontcourt των Λιθουανών. Ο Μακσβίτις έχει επίσης ένα προβάδισμα, την προκειμένη περίοδο, απέναντι στον Πέσιτς. Παρότι τα εξειδικευμένα στατιστικά λένε ότι οι Σέρβοι διαθέτουν μια από τις καλύτερες άμυνες του τουρνουά (Νο2 με 0.873 πόντους ανά κατοχή, τα λιγότερα φάουλ στο τουρνουά), θα είναι δύσκολο να αναχαιτίσουν τα «κοψίματα», τα Post ups και συνολικά το φυσικό προφίλ των Λιθουανών.

Bet Builder με Χάντικαπ Λιθουανία -2.5 και Πόντοι Over 158.5 σε απόδοση 2.92 στη Stoiximan

Ιταλία-ΗΠΑ

Η ήττα από τη Λιθουανία πιθανόν να βγει σε καλό για τις ΗΠΑ που γλίτωσαν τη διασταύρωση με το passing game των Σέρβων, ματσάροντας με ένα σύνολο πιο κοντά στο στυλ και στα κυβικά τους (οι Ιταλοί δεν έχουν ψηλό όπως ο Μιλουτίνοφ). H ομάδα του Κερ παραμένει βέβαια (εκ των) φαβορί για το χρυσό όμως πλέον κατάλαβε ότι θα πρέπει να παίξει μπάσκετ αρκετά υψηλού επιπέδου για να τα καταφέρει.

Οι Ιταλοί ανέτρεψαν την κατάσταση κερδίζοντας τη Σερβία σε ένα ματς που έχαναν με 16 πόντους. Δουλεύουν ένα συγκεκριμένο μοντέλο τα τελευταία χρόνια και το γκρουπ αυτό έχει ωριμάσει «μαζί». Ο Ποτζέκο δεν είναι μετρ της τακτικής ως γνωστόν, ούτε κάποιου είδους ηγέτης που εμπνέει σιγουριά στους παίχτες του όμως πολλοί από αυτούς έχουν αρκετά υψηλό μπασκετικό IQ και την απαιτούμενη συναισθηματική νοημοσύνη για να χειριστούν μια δύσκολη συνθήκη. Παίχτης-κλειδί για τους «γείτονες» ο Αλεσάντρο Παγιόλα, ο οποίος ανεβάζει σημαντικά  το επίπεδο στα μετόπισθεν και είναι κομπιούτερ στην επίθεση γράφοντας μέχρι τώρα 5.2  τελικές πάσες για 0.4 λάθη.

Η άμυνα μισού γηπέδου είναι το μεγάλο όπλο των Ιταλών που διακρίνονται για την ικανότητα τους στο positioning (μάχες θέσεως στο έδαφος) και στο ριμπάουντ. Στην επίθεση βασίζονται στην προσωπική φάση και στις συνεργασίες δύο αθλητών (με κύρια αιχμή τον Φοντέκιο), παίζουν σε χαμηλό αριθμό λαθών αλλά είναι μέτρια shooting team (μόλις 31.4% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου, παρόλο αυτά σουτάρουν εξαιρετικά από τη γραμμή των προσωπικών).

Οι ΗΠΑ διαθέτουν την καλύτερη άμυνα του τουρνουά (0.831 πόντοι ανά κατοχή) και όταν ανεβάζουν τη γραμμή πίεσης τους στα 4/4, δεν είναι εύκολο για καμία ομάδα να ματσάρει την ένταση της. Η Λιθουανία έδειξε τον δρόμο σε αυτό το κομμάτι και οι τακτικές επιλογές της μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για τους Ιταλούς. Με εργαλεία την αθλητικότητα, το μήκος και το motor τους οι Αμερικανοί προσπαθούν να «πνίξουν» την αντίπαλη επίθεση και να στρώσουν το χαλί του ανοιχτού γηπέδου παρότι μέχρι τώρα η αποτελεσματικότητα τους στο επιθετικό transition κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα (Νο23, 1.028 πόντοι/κατοχή).

Ο Ποτζέκο θα εστιάσει στον Άντονι Έντουαρντς και το παιχνίδι προσωπικής φάσης του Αμερικανού σταρ. Το δίδυμο Μπράνσον-Ριβς είναι επίσης πολύ επικίνδυνο  ενώ  μια σημαντική παράμετρος στην εξέλιξη του αγώνα θα αποτελέσουν τα λεπτά του Τζάκσον στο παρκέ. Η Ιταλία θα προσπαθήσει να τον φθείρει και να τον εκνευρίσει με το φυσικό παιχνίδι του Ρίτσι και το IQ του Μέλι. Με τον DPOY να αλλάζει στα σκριν στην τελική ευθεία της ιταλικής επίθεσης (ή να βρίσκεται σε θέση βοήθειας χαμηλά), οι παίχτες του Ποτσέκο θα συναντήσουν δυσκολίες στο τελείωμα των φάσεων.

Πόσο θα επηρεάσει την TEAM USA τελικά η ήττα από τους Λιθουανούς; Μη ξεχνάμε ότι ήρθε ως συνέχεια μιας πολύ μέτριας εμφάνισης απέναντι στο Μαυροβούνιο (το οποίο επίσης είχε μεγάλα κορμιά στη ρακέτα με δεξιότητες). Οι Ιταλοί  είναι καλό fit για αυτούς καθώς βασίζονται σε χαμηλότερα σχήματα και ψηλούς οι οποίοι αρέσκονται να λειτουργούν (και) από την περίμετρο, ανοίγοντας χώρους για τους περιφερειακούς στη ρακέτα. Η «Σκούντρα Ατζούρα»  βέβαια δεν είναι Μαυροβούνιο. Είναι καλύτερη ομάδα. Ο Ποτζέκο θα χρειαστεί περιφερειακή εκτέλεση (πρέπει να την ψάξει στα παιδιά του πάγκου ίσως) για να ανταγωνιστεί έναν καλύτερο αντίπαλο, υπέρτερο αθλητικά και με σαφώς μεγαλύτερο ποιοτικό βάθος. Οι ΗΠΑ είναι το φαβορί αλλά θα πρέπει να αποφύγουν το ψυχολογικό ανάχωμα της κλειστής αναμέτρησης που θα προσπαθήσουν να τους στήσουν οι Ιταλοί.

Bet Builder με Χάντικαπ ΗΠΑ -9.5 και Πόντοι Ιταλία Under 82.5 σε απόδοση 2.15 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan