Ολυμπιακός Euroleague

Προάγγελος..

Ο Ολυμπιακός έχεις πολλούς λόγους, πέραν του προφανή βαθμολογικού, για να υποτάξει με πειστικό τρόπο τη Ρεάλ Μαδρίτης σήμερα στο Φάληρο σε μια μάχη “βαρέων βαρών”..

Το timing του παιχνιδιού (τέλος της κανονικής περιόδου, οι δυο τους πολύ κοντά βαθμολογικά και με το πλεονέκτημα έδρας να τους περιμένει στα playoffs) ντύνει την αναμέτρηση με ένα διαφορετικό πέπλο. Το παιχνίδι της Μαδρίτης (12/10, πρεμιέρα της διοργάνωσης) μοιάζει να παίχτηκε ..πέρυσι. Αυτόματα το σημερινό ματς αναπροσαρμόζει τη “σχέση” των δύο αντιπάλων και βγάζει “κανόνες” οι οποίοι μπορούν να παίξουν ρόλο σε μια κομβική αναμέτρηση στη συνέχεια. Ας μη γελιόμαστε.. Οι δύο αντίπαλοι είναι heavyweight boxers. Βλέπουν μακριά. Έχουν το πλεονέκτημα έδρας στο τσεπάκι τους για τη post season και είναι αν μη τι άλλο πιθανό να το εκμεταλλευτούν και να προχωρήσουν μέχρι τη Πόλη. Σαφέστατα ο ένας κοιτάζει τον άλλον. Τον περιμένει. Υποβόσκουν σκέψεις για μια πιθανή αναμέτρηση στους αγώνες τίτλου. Για αυτό και το σημερινό ματς είναι κάτι παραπάνω από δύο βαθμοί..

Defense vs Offense

Ο Ολυμπιακός σαφέστατα έχει δύσκολο έργο απόψε. Απέναντι του θα βρει τη πιο ταλαντούχα ομάδα της διοργάνωσης. Αυτήν με το μεγαλύτερο firepower στο επιθετικό της οπλοστάσιο. Όμως και η ελληνική ομάδα έχει το δικό της οπλοστάσιο όσον αφορά τα μετόπισθεν. Ναι.. Ο φετινός Ολυμπιακός είναι πολλές βραδιές το ίδιο τρομακτικός αμυντικά όσο η Ρεάλ Μαδρίτης επιθετικά. Οι περισσότεροι ίσως δε το έχουν κατανοήσει πλήρως όμως οι αμυντικές συνεργασίες του και η ικανότητα του να “τελειώνει” φάσεις στην άμυνα είναι ανάλογα εντυπωσιακή με την αντίστοιχη ικανότητα της Ρεάλ να παράγει τις βραδιές που οι Ντόνσιτς-Γιούλ “κεντάνε” και ο Κάρολ έχει βγάλει το uzi και πυροβολεί. Θα είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να δούμε που θα πάει αυτό το ματς.. Ποια τακτική θα επικρατήσει και σε ποιο παραγωγικό επίπεδο θα κινηθούμε.

Νομίζω πως σήμερα ο Ολυμπιακός δε θα ακολουθήσει μια συμβατική ακριβώς μέθοδο, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να “κλείσει” το γήπεδο, για να κερδίσει τη παρτίδα. Η Ρεάλ έχει σημαντικά αμυντικά προβλήματα για να λύσει, αυτό είναι δεδομένο. Ο Λάσο είναι σκεπτικός αρκετά τελευταία φωτογραφίζοντας το κομμάτι αυτό ως τη βασική αιτία της κοιλιάς που έκανε η “Βασίλλισα”. Γαλατά, Παναθηναϊκός, Ομπραντόιρο, Γκραν Κανάρια ακούμπησαν τους 90 πόντους και νίκησαν τους Μαδριλένους τον τελευταίο μήνα σε Ευρωλίγκα και ACB. Ομάδες με διαφορετικού ρυθμού με τελείως διαφορετικά οπλοστάσια και επιθετική κατεύθυνση ανέδειξαν η καθε μια ξεχωριστά, το πρόβλημα της Ρεάλ στα μετόπισθεν. Για τον Ολυμπιακό αυτό μπορεί να αποτελέσει τη βάση στο τακτικό κομμάτι. Η ελληνική ομάδα μπορεί να χτυπήσει τον αντίπαλο στο transition δεδομένου της αδυναμίας του να στήσει εγκαίρως την άμυνα του. Παίζει στην έδρα του, μπορεί να βρει σουτ και plays σαν και αυτά συνήθως βάζουν φωτιά στη κερκίδα. Δυστυχώς αναφορικά με το επιχείρημα αυτό προέκυψε ένα έξτρα ανασταλτικό στοιχείο σήμερα..

Χωρίς τον Πρίντεζη..;

Ο “ήρωας” του Βελιγραδίου, Γιώργος Πρίντεζης, υποφέρει από μια δυνατή ίωση και η συμμετοχή του αυτή τη στιγμή μοιάζει πολύ δύσκολη. Αντίθετα φαίνεται ότι ο Ματ Λοτζέσκι θα ενισχύσει τη προσπάθεια της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Οι δύο αυτοί αθλητές αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα όπλα των ερυθρολεύκων στη transition επίθεση μιας και η ταχύτητα της εκτέλεσης τους είναι εντυπωσιακή. Ο Ολυμπιακός είναι διαφορετική ομάδα όταν οι δύο του αυτές σταθερές είναι στο παρκέ και είναι καλά. Εκτός των άλλων, μη ξεχνάμε ότι και στο μισό γήπεδο η ελληνική επίθεση ποντάρει πολύ στη παρουσία τους εκτελεστικά και δημιουργικά. Ο Λοτζέσκι (εφόσον είναι έτοιμος) θα έχει πολύ δουλειά σήμερα. Θα είναι αυτός που θα αποσυμπιέσει τον Σπανούλη ως ο έτερος σημαντικός πόλος στην επίθεση της ομάδας και θα δώσει μια άλλη διάσταση στο παιχνίδι της η οποία έλειψε στο Βελιγράδι.

Χωρίς τον Πρίντεζη, έρχεται (σε καλό timing μετά το σπουδαίο performance του Βελιγραδίου) η ευκαιρία για τον Δημήτρη Αγραβάνη. Για να είμαι ειλικρινής, πιστεύω ότι με τον Πρίντεζη υγιή στο παρκέ, ο 23χρονος φόργουορντ θα είχε καλύτερη βάση για να αποδώσει (για δεύτερη φορά) καλά σε παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων. Η Ρεάλ έχει μερικούς από τους πιο ποιοτικούς ψηλούς στην Ευρώπη και ο κόουτς Σφαιρόπουλος πρέπει να διαχειριστεί το expose του Αγραβάνη. Ευκαιρία δημιουργείται και για τον Ιωάννη Παπαπέτρου ο οποίος πιθανόν να ξεκινήσει στη πρώτη πεντάδα σήμερα και θα διεκδικήσει χοντρά λεπτά. Ο Ράντολφ είναι σε σπουδαία κατάσταση τον τελευταίο καιρό και η άμυνα των γηπεδούχων θα έχει πολύ δουλειά απέναντι του..

Τεστ δημιουργικότητας

Τα περισσότερα βλέμματα πέφτουν πάλι πάνω στον Βασίλη Σπανούλη αναφορικά με τον βαθμό ετοιμότητας του ο οποίος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την παρούσα ικανότητα του να “τρέξει” την επίθεση της ομάδας και να αποτελέσει τη βασική πηγή δημιουργίας της. Ο δείκτης των AST% του Ολυμπιακού είναι αρκετά χαμηλός, στοιχείο που δείχνει τον τρόπο που επιτίθεται η ομάδα (προσωπική φάση). Χωρίς τον Πρίντεζη ένα βασικό όπλο (εκτέλεση/δημιουργία μέσα από post ups, face ups στη πλευρά) απενεργοποιείται. Το βάρος για τον Σπανούλη θα είναι μεγαλύτερο και σαφέστατα θα χρειαστεί τουλάχιστον 2-3 πυλώνες δίπλα του ώστε να χτίσει το επιθετικό παιχνίδι του Ολυμπιακού σήμερα. Σε αυτή τη βάση νομίζω ότι μια από τις πιο σημαντικές παραμέτρους της αναμέτρησης θα είναι η περιφερειακή εκτέλεση των γηπεδούχων. Μέσα από αυτήν μπορούν να μπουν στο παιχνίδι παίχτες όπως οι Μάντζαρης, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Γκριν. Θα χρειαστεί όσο το δυνατόν περισσότερα “ζεστά χέρια” απέναντι στη Ρεάλ η ελληνική ομάδα. Χωρίς Πρίντεζη και καλό ποσοστό στο τρίποντο το πράγμα θα δυσκολέψει πάρα πολύ..

Εν κατακλείδι, έχουμε μπροστά μας ένα ματς στο οποίο τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η Ρεάλ προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνέλθει και τα προβλήματα του αντιπάλου δημιουργούν την αίσθηση ότι μπορεί σήμερα να φτάσει σε ένα μεγάλο διπλό. Χωρίς τα post ups του Πρίντεζη ο Ολυμπιακός πρέπει να βρει εναλλακτικές πηγές παραγωγικότητας και να αναμείξει όσο το δυνατόν περισσότερα πρόσωπα στην επίθεση του. Οι ερυθρόλευκοι βρίσκονται μια νίκη πίσω από τη Ρεάλ (έχουν ηττηθεί με 18 στη Μαδρίτη) αλλά νομίζω ότι περισσότερο τους απασχολεί η νίκη καθεαυτού και τα ευεργετικά αυτής στο ψυχολογικό επίπεδο για τη συνέχεια παρά η απεγνωσμένη προσπάθεια για το μπάσιμο στη δυάδα. Πάμε για μεγάλο παιχνίδι. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο..