Ευρωλίγκα 27η αγ.: Πόσο ακόμα αντέχεις;

Διανύοντας τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου της φετινής κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός καλούνται να αφήσουν πίσω με επιτυχία το μεγάλο εμπόδιο της εβδομάδας των διπλών παιχνιδιών. Η Μπάγερν Μονάχου και η Μπασκόνια βρίσκονται στην Ελλάδα και οι «αιώνιοι» ετοιμάζονται για δύο πολύ απαιτητικές πνευματικά και σωματικά αναμετρήσεις.

Έρχονται για ματς «πολεμικού» χαρακτήρα

Τόσο η Μπάγερν όσο και η Μπασκόνια έρχονται στην Ελλάδα για παιχνίδια «πολεμικού» χαρακτήρα. Οι Βάσκοι βρίσκονται σε σαφώς πιο πλεονεκτική θέση βαθμολογικά όμως  έχουν τέσσερις πολύ δύσκολες αναμετρήσεις μέχρι το τέλος της σεζόν και γνωρίζουν ότι τα πάντα μπορούν να συμβούν. Οι Βαυαροί με τη σειρά τους παίζουν το τελευταίο του χαρτί κόντρα στον Ολυμπιακό.

Για την ομάδα του Ράντονιτς το παιχνίδι του ΣΕΦ είναι «τελικός». Έχασε πολύτιμο έδαφος με την εντός έδρας ήττα από τη Μακάμπι την οποία μάλιστα δεν κατάφερε να ματσάρει στο Κάουνας όπου «έπεσε» καθαρά απέναντι στη Ζάλγκιρις. Το πρόγραμμα όμως σε συνδυασμό με το 2-0 που έχει επιτύχει φέτος η Μπάγερν εναντίον της Αρμάνι, αφήνει ελπίδες αναφορικά με τη πρόκριση στην οχτάδα. Η ομάδα του Μονάχου υποδέχεται τη Πέμπτη τη Μπαρτσελόνα, ταξιδεύει στη συνέχεια στη Πόλη για να αναμετρηθεί με την ουραγό Νταρουσάφακα και κλείνει τη κανονική περίοδο με τη Γκραν Κανάρια στη Γερμανία. Μια νίκη στο Φάληρο όπως καταλαβαίνετε μπορεί να αντιστρέψει πλήρως τη κατάσταση σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισης της στα playoffs. Ο Ολυμπιακός όμως οφείλει να βάλει τέλος στο φετινό της όνειρο.

Στόχος η «καρδιά» της ρακέτας

Η πορεία της Μπάγερν μέσα στη σεζόν είναι αξιοθαύμαστη. Ο Ράντονιτς έστησε πολύ ορθολογικά το ρόστερ με μοναδικό μελανό σημείο την απουσία ενός ψηλού που θα προστατέψει τη καρδιά της ρακέτας. Εδώ εντοπίζεται και ο βασικός στόχος του Ολυμπιακού σε επίπεδο τακτικής για τη σημερινή αναμέτρηση. Οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να βασίσουν το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγικότητας τους στην εκτέλεση εντός του ζωγραφιστού και δη με τους ψηλούς τους, Μιλουτίνοφ-Πρίντεζη και LeDay οι οποίοι αναμφίβολα έχουν το πακέτο να δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στους φιλοξενούμενους κυριαρχώντας στους αιθέρες (η Μπάγερν άλλωστε είναι αρκετά αδύναμη στο κομμάτι του ριμπάουντ). Σημαντική παράμετρος για τη παραγωγή αποτελεσματικής εκτέλεσης κοντά στο καλάθι για την ελληνική επίθεση θα είναι φυσικά ένα στοιχειώδες καλό ποσοστό από τη περιφέρεια. Η Μπάγερν θα «τζογάρει» επιλεγμένα περιφερειακά σουτ των γηπεδούχων πατώντας μάλιστα στην απουσία του Σπανούλη και ενδεχομένως του Στρέλνιεκς.

Η άμυνα του Ολυμπιακού με τη σειρά θα εστιάσει στη κυκλοφορία της μπάλας και τη μεθοδικότητα των Βαυαρών στο επιθετικό κομμάτι. Η παρουσία του Ντέρικ Ουίλιαμς φυσικά θα έχει εξέχουσα σημασία στο αμυντικό πλάνο του Ντέηβιντ Μπλατ μιας και μιλάμε για έναν παίχτη ο οποίος αποδεδειγμένα μπορεί να κυριαρχήσει με διαφορετικούς τρόπους στο παιχνίδι και η αναχαίτιση του θα χρειαστεί συλλογική προσπάθεια.

Για τον Ολυμπιακό δεν υπάρχει «αύριο» πλέον. Όπως είπαμε και στο Hoopfellas, οι ερυθρόλευκοι είναι αναγκασμένοι να στραφούν στα βασικά και να επιστρέψουν βήμα προς βήμα, κατοχή προς κατοχή, αρχικά στις νίκες και σταδιακά στο καλό μπάσκετ.

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του, οφείλει να καθαρίσει από μέσα του τη γεύση της σαμπάνιας από τη σπουδαία νίκη του στη Μόσχα και να γυρίσει τη Τετάρτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ «πεινασμένος» και σε ρόλο «κυνηγού». Η ποιότητα της Μπασκόνια εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, ειδικά όταν μιλάμε για μια μάχη η οποία παίρνει μέρος λίγες μόλις ημέρες μετά από το μεγάλο διπλό απέναντι στη ΤΣΣΚΑ, χωρίς να έχει μεσολαβήσει άλλη αγωνιστική δραστηριότητα που θα λειτουργούσε ως ένα «τεστ αντακλαστικών».

Οι Βάσκοι έρχονται στην Αθήνα μετρώντας 7 νίκες στα τελευταία 9 ματς που ακολούθησαν την ήττα τους στο Φάληρο σε ένα ματς το οποίο ουσιαστικά γλίστρησε μέσα από τα χέρια τους. Ο κόουτς Περάσοβιτς αντιμετωπίζει καινούργια προβλήματα τραυματισμών όμως είναι τέτοιο το βάθος του ρόστερ που διαθέτει που καταφέρνει συνεχώς να βρίσκει λύσεις διατηρώντας το υψηλό αγωνιστικό επίπεδο του συνόλου του. Η τελευταία «πληγή» ακούει στο όνομα Πατρίτσιο Γκαρίνο (έδωσε τρομερή ενέργεια στην αναμέτρηση με τη Μπούντουτσνοστ) και ήρθε να προστεθεί στον τραυματισμό του μοναδικού πραγματικού σουτέρ αυτής της ομάδας, Ματ Τζάνινγκ.

Μεγάλο τεστ για τον Παπαγιάννη ο Πουαριέ

Η αγωνιστική άνοδος του Γιώργου Παπαγιάννη έχει δώσει άλλον αέρα στη γραμμή ψηλών του Παναθηναϊκού τον τελευταίο καιρό. Ο νεαρός γίγαντας μετράει στα τελευταία τρία ματς 12.0 πόντους με 18/21 δίποντα, 6.3 ριμπάουντ και 1.3 μπλοκ σε 20.6’ όντας πραγματικά εντυπωσιακός στη πρόσφατη αναμέτρηση απέναντι στη γραμμή ψηλών της ΤΣΣΚΑ. Ο Πουαριέ θα είναι ένα μεγάλο τεστ για αυτόν αλλά και συνολικά για τη frontcourt του Ρικ Πιτίνο. Ο Γάλλος σέντερ είναι ένας από τους καλύτερους ψηλούς της φετινής διοργάνωσης έχοντας μεγάλη επίδραση στην αγωνιστική φυσιογνωμία των Βάσκων. Συνιστά πρόκληση για την ελληνική ομάδα να ελέγξει το ριμπάουντ απέναντι σε μια από τις αποτελεσματικότερες, σε αυτό το κομμάτι, ομάδες της Ευρωλίγκας και κυρίως να μπορέσει να σκοράρει στη καρδιά του ζωγραφιστού απέναντι στα ύψη του Περάσοβιτς. Αυτός θα είναι ένας από τους βασικούς στόχους του Παναθηναϊκού τη Τετάρτη το βράδυ.

Η Μπασκόνια σουτάρει με 37.6% στο τρίποντο χωρίς να έχει ιδιαίτερα προικισμένους σουτέρ στο ρόστερ της. Η επιτυχία της έγκειται στο γεγονός ότι διαθέτει πολλούς καλούς πασέρ και κυκλοφορεί με υπομονή τη μπάλα ψάχνοντας την έξτρα-πάσα και το καλύτερο δυνατό σουτ. Είναι πολύ επικίνδυνη στο ανοιχτό γήπεδο και ο Παναθηναϊκός οφείλει να πιάσει υψηλά standards σε όρους transition άμυνας. «Κλου» της βραδιάς η μετωπική του Λούκα Βιλντόζα (υπέγραψε πρόσφατα πενταετή ανανέωση με την ομάδα της Βιτόρια) με τον μάστερ της θέσης «1», Νικ Καλάθη.

Πάμε για ματς υψηλής έντασης ανάμεσα σε δύο ομάδες οι οποίες τρέχουν εξαιρετικά το γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός του ΟΑΚΑ είναι «άλλη» ομάδα και με το επιθετικό του στυλ στοχεύει στην άμεση κυριαρχία και στις δύο πλευρές του παρκέ. Μπορεί να το καταφέρει αρκεί να εμφανιστεί γεμάτος σε επίπεδο φυσικών δυνάμεων. Το μπρα-ντε-φερ με τους Βάσκους θα είναι πρωτίστως μια πολύ απαιτητική σωματικά αναμέτρηση.

ΥΓ: Πένθιμη ημέρα. “Καλό παράδεισο κ. Θανάση”…