Παρτίζαν-Ολυμπιακός: Απολαύστε το

H καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης απέναντι στην πιο βελτιωμένη στο δεύτερο μισό της σεζόν. Ένα από τα λογικά φαβορί απέναντι στο «μαύρο άλογο». Το βράδυ της Παρασκευής όλα τα φώτα του ευρωπαϊκού μπάσκετ στρέφονται στο Βελιγράδι. Το Παρτίζαν-Ολυμπιακός είναι απλά το ματς που όλοι θέλουν να δουν.

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Βελιγράδι για ένα ματς-πρόκληση. Η παρουσία του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, το πιο θορυβώδες κοινό της διοργάνωσης και η φόρμα της νεανικής Παρτίζαν στοιχειοθετούν μια πολύ απαιτητική αναμέτρηση η οποία ανοίγει δυνητικά ένα παράθυρο στο άμεσο μέλλον. Πριν λίγο καιρό είχαμε εκφράσει την άποψη ότι το ζευγάρι αυτό αποτελεί ίσως το πιο θελκτικό ματσάρισμα για τον φετινό τελικό της Ευρωλίγκας. Δύο μεγάλα brands με σπουδαία παράδοση, φανατικό κοινό, επιθέσεις-φωτιά και ένα bras de fer ανάμεσα σε δύο από τους καλύτερους προπονητές εκεί έξω το οποίο δίνει άλλο χρώμα στην αναμέτρηση. Η ελληνική ομάδα βέβαια έχει αποδείξει ότι έχει την ποιότητα να φτάσει μέχρι εκεί. Είτε το καταφέρει τελικά , είτε όχι, ο φετινός Ολυμπιακός είναι σίγουρα ένα σύνολο που διαθέτει τo  status στο παιχνίδι του για να φτάσει μέχρι το τελευταίο ματς της σεζόν. Η Παρτίζαν πάλι; Αμφίβολο. Πρόκειται για ένα γκρουπ που τώρα χτίζει τον χαρακτήρα του. Οι δυνατότητες είναι εκεί αλλά το να φτάσεις μέχρι το F4 και το τρόπαιο είναι κάτι διαφορετικό. Μια διαδρομή που απαιτεί κι άλλα εφόδια, πνευματικής φύσεως.

Απέναντι στο «θηρίο» των πάγκων

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει πάρει από το χέρι τη νεανική ομάδα της Παρτίζαν και την οδηγεί με ασφάλεια σε αυτήν της την επιστροφή στην Ευρωλίγκα. Το μπάσκετ είναι πολλά παραπάνω από νούμερα και μια επίδοση που απεικονίζει το ρεκόρ ενός συνόλου σε ένα πρωτάθλημα. Μια επίσκεψη στη Stark Arena για ένα παιχνίδι της Παρτίζαν στην Ευρωλίγκα θα σας πείσει για αυτό. Ο τρόπος που ο Ζοτς απλώνει γραμμές επικοινωνίας με ένα κοινό που γνωρίζει πολύ καλά το άθλημα και ζει για τέτοιες μάχες, είναι μοναδικός. Πρόκειται για μια έδρα που μπορεί να μετατρέψει μια καλή ομάδα σε «πολεμική μηχανή». Το νιώθεις στα διαστήματα που η Παρτίζαν ρολάρει και παίρνει τη μορφή κύματος, έτοιμου να περάσει επάνω από τον αντίπαλο. Αυτό είναι μια (ακόμα) κατάκτηση του καλύτερου προπονητή της ηπείρου μας.

Ο Ολυμπιακός φυσικά έχει βρεθεί πολλάκις εντός μιας ανάλογα δύσκολης συνθήκης. Και έχει ανταποκριθεί άψογα, διδάσκοντας τον τρόπο που ένα έμπειρο σύνολο το οποίο ξέρει τι ζητάει στο παρκέ, μπορεί να αναχαιτίσει την ορμή και τον ενθουσιασμό ενός ταλαντούχου αντιπάλου. Αυτό θα κληθεί να κάνει η ελληνική ομάδα και στο Βελιγράδι, ελπίζοντας ότι η γνώση των μονοπατιών που οδηγούν στη νίκη θα της δώσει το πλεονέκτημα ακόμα και εάν βρεθεί να διεκδικεί το ματς στις τελευταίες του κατοχές. Η Παρτίζαν έχει προοδεύσει σημαντικά (περισσότερο ίσως από κάθε άλλη ομάδα της διοργάνωσης) στο δεύτερο μισό της σεζόν, όμως έχει πολλά τρωτά σημεία και απέχει ακόμα από το επίπεδο των ερυθρολεύκων. Ένα σημαντικό εμπόδιο βέβαια στην προσπάθεια των ερυθρολεύκων αποτελεί η διαφαινόμενη απουσία του κόουτς Μπαρτζώκα από τον πάγκο, καθώς η ίωση που τον ταλαιπωρεί δεν του επέτρεψε να ταξιδέψει με την υπόλοιπη αποστολή στο Βελιγράδι.

Αναχαιτίζοντας την καλύτερη επίθεση της διοργάνωσης

Στο Βελιγράδι θα διασταυρώσουν τα κοφτερά ξίφη τους οι δύο καλύτερες επιθέσεις της διοργάνωσης. H Παρτίζαν βρίσκεται στο Νο1 «γράφοντας» 1.076 πόντους ανά κατοχή και ο Ολυμπιακός στο Νο2 με 1.059 πόντους ανά κατοχή.  Δείγμα της παραγωγικής υπεροχής των Σέρβων αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα εξειδικευμένα στατιστικά (per Synergy) διαθέτουν την Νο1 επίθεση στο transition (1.31 πόντοι/κατοχή) αλλά και στο μισό γήπεδο (1.055 πόντοι/κατοχή). Ο Ομπράντοβιτς μας έχει συνηθίσει στην κατασκευή επιθέσεων εντός της διαδραστικής πλατφόρμας του Read & React (ο παίχτης οφείλει εγκαίρως να διαβάσει και να επεξεργαστεί τις διαθέσιμες επιλογές που του έχει υποδείξει ο κόουτς σε ελάχιστο χρόνο αποφασίζοντας σωστά κάθε φορά) με λεπτομερειακό spacing και σωστές επιλογές εκτέλεσης, παρουσιάζοντας μερικές από τις καλύτερες δουλειές ιστορικά σε αυτόν τον τομέα κατά τη διάρκεια της προσωπικής του διαδρομής.

Η επίθεση της Παρτίζαν είναι πολύ πληθωρική, παρουσιάζοντας υψηλούς δείκτες αξιολόγησης σε όλους σχεδόν τους τομείς. Κυκλοφορεί εξαιρετικά τη μπάλα, δουλεύει την έξτρα πάσα και φιλτράρει τις εκτελέσεις για να φτάσει στην καλύτερη δυνατή. Η ειδοποιός διαφορά της σε σχέση με την επίσης εξαιρετική επίθεση του Ολυμπιακού εντοπίζεται στο ότι οι Σέρβοι βασίζονται πολύ περισσότερο στο ένας εναντίον ενός. Ψάχνουν την καλή κατάσταση και κεφαλαιοποιούν τις ατομικές δεξιότητες των παιχτών τους όντας πιο στατικοί σε σχέση με αυτό που παρουσιάζει η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, αλλά σούπερ αποτελεσματικοί.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική άμυνα θα πρέπει να πιάσει πολύ υψηλά standards απόδοσης στο Βελιγράδι για να κλείσει την επιθετική κάνουλα των γηπεδούχων. Ως συνήθως θα χρειαστεί την καλή επικοινωνία, τη διάθεση (μπορείς να το πεις και φανατισμό) και το physicality για να βγει μπροστά σε καταστάσεις διεκδίκησης (στη μπάλα ή μακριά από αυτήν) αλλά πρωτίστως οφείλει να φανεί πολύ αποτελεσματική σε ατομικούς όρους και απέναντι στις καθαρές 1on1 δράσεις της Παρτίζαν. Punter, LeDay, Madar, Lessort στο «ζωγραφιστό». Ο Ολυμπιακός θα κληθεί να δώσει και να κερδίσει εξόχως σημαντικές ατομικές μάχες στα μετόπισθεν του με μονή αμυντική κάλυψη. Η γαλλική «τιτανομαχία» μεταξύ του Φαλ και του Λεζόρτ στην καρδιά της ρακέτας, κλέβει την παράσταση.

Στην άλλη πλευρά του γηπέδου, η λογική λέει ότι οι ευκαιρίες θα είναι αρκετές για την ελληνική επίθεση. Η άμυνα της Παρτίζαν είναι μια από τις πιο αδύναμες στη διοργάνωση (Νο17 με 1.027 πόντους/κατοχή). Παρότι εμφανίζει πολύ καλό πρόσωπο στο αμυντικό transition, είναι αρκετά αδύναμη στο μισό γήπεδο υστερώντας σε συνεργασίες και επικοινωνία, ειδικά όταν πρέπει να αναμείξει τρίτο παίχτη για να αναχαιτίσει μια Pick & Roll δράση. Σημειώστε ότι οι Σέρβοι υστερούν σημαντικά σε κομμάτια της άμυνας όπου η ελληνική επίθεση παρουσιάζεται ιδιαιτέρως δυνατή φέτος. Μερικά από αυτά είναι η άμυνα στο Low Post (Φαλ) και η αναχαίτιση των «κοψιμάτων» προς το καλάθι (Βεζένκοφ, Παπανικολάου). Η συνθήκη λοιπόν υπάρχει για να φθάσουν οι ερυθρόλευκοι σε ένα καλό παραγωγικά αποτέλεσμα στο Βελιγράδι.

Εν κατακλείδι, το συναπάντημα με την Παρτίζαν δημιουργεί μια συνθήκη που μπορεί να ωθήσει τον Ολυμπιακό στα αγωνιστικά του όρια. Αναμφίβολα ένα σημαντικό ματς αλλά και ένα πολύ καλό τεστ ενόψει των μεγάλων παιχνιδιών που έρχονται μετά το τέλος της κανονικής περιόδου. Διόλου απίθανο να ξαναδούμε αυτό το ματσάρισμα κάποια στιγμή στη συνέχεια. Μια τέτοια συνάντηση στο άμεσο μέλλον και με διαφορετικό διακύβευμα, μπορεί να μας δώσει στιγμές που θα μείνουν καλά χαραγμένες στη μνήμη μας αλλά και στην ιστορία της διοργάνωσης.

Bet Builder με Πόντοι Over 155.5 και Πόντοι O/U Moustapha Fall Over 6.5 σε απόδοση 2.24 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr